Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-05-24 07:25

Årets sämsta börsdag

Tydligen var torsdagen årets sämsta börsdag, åtminstone för storbolagsindexet OMSX30. Börsen stängde på -2.16%.
Dagschart OMXS30.
Att vara årets sämsta börsdag är inte särskilt anmärkningsvärt, eller ens särskilt svårt. De enda som tidigare varit i närheten av gårdagens ganska blygsamma nedgång, för att vara års rekord är 22:e mars, 7:e maj, 9:e och 13:e maj. Man kan dock konstatera att nedgångarna alltså kommer allt tätare.

Idag är det fredag, vilket i sin tur kan ge en black friday, eller så får man en upprekyl. Eller så står börsen stilla. OMXS30 är fortfarande upp 10.82% i år, vilket förstås är rätt extremt med tanke på läget i konjunkturcykeln.

9 kommentarer:

 1. Bra att du nämnde att börsen är ff upp +10 %, bara i år.

  SvaraRadera
 2. Lever på utdelningar så ser det som köptillfälle, har dessutom flyt med mina fonder jag har i tjänstension, privat och ppm, de har ökat närmare 25% i snitt i år, och det är robur technology, dnb teknologi och Didner& Gerges småvolagsfobd

  SvaraRadera
 3. Hur resonerar vi som fortsatt har kvar aktier? Gårdagens affärs världen har rubriken: BÖRSENS PEAK NÅDD på omslaget.

  Jag har kvar aktier i mindre bolag och visst föll de igår men är upp lite senaste månaden med de flesta sämsta årsdagar. Lever med uppfattningen att en del bolag med monopolliknande verksamhet kan få stora uppgångar. Nästan alla mina innehav är svenska av skälet att det är enklare för mig att följa.

  Vad jag tänker mig är att några få ska växa kraftigt även vid en mer allmän nedgång. Har mest inom energi. AI och "komponenter" för datakommunikation är andra områden som inte bör drabbas mer än kortsiktigt av börsens peak.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Imponerande ändå att investerare tycker att börserna ska vara så högt väderade som de är. Inga nyheter är dåliga nyheter längre. Skuldbörda, handelskrig, hot om riktiga krig - inget sänker på riktigt börshumöret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Buffet och Gardell har rätt. Lågränteläget som ställer allt upp o ned. Ändå så kliar sig domedagsprofeterna i huvudet och undrar varför inte börsen eller bopriserna kollapsar.

   Radera
  2. Det funkar... Tills det inte funkar längre.

   Radera
  3. Kommer säkert bakslag nån gång, men nu talas det allt mer om permanent lägre realräntor. Det gör ju att börsen blir ett alternativ för avkastning i högre grad än tidigare.

   Radera
 5. Dagens DI (24 Maj):

  "Företagare slår larm om att pressen från den svaga kronan blir allt tuffare att hantera, framför allt för handeln. Lönsamhetsnivåerna trycks nedåt, och den som försöker höja priserna förlorar i stället kunder.

  Nu varnar Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson och Företagarnas vd Günther Mårder för att situationen är ohållbar."

  och

  "Företagets larm: Svaga kronan värre än hotet från e-handel

  Den svaga kronan har blivit ödesdiger för hobbymaterialskedjan Panduro.

  ”Vi har sparat på personal i tre år. Ändå kan vi inte omvandla det i lönsamhet”, säger vd Rickard Kemfors."

  SvaraRadera
 6. Mitt guld har ökat lite över prisspread en.

  SvaraRadera