Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-05-13 17:13

April månads amerikanska börsuppgång nu utplånad

I skrivande stund är de amerikanska börsindexena tillbaka på nivåer från mars månad, efter fortsatt nedgång på grund av handelskriget med Kina.
Dagschart S&P-500.
Nedgången fortsätter alltså för stunden i USA, och uppgången från april är nu borta.

S&P-500 är i skrivande stund -2.27%, storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average -2.21%, tekniktunga NASDAQ Composite -2.96% och allomfattande Russel-3000 -2.26%.

Svenska börsindex har hängt på och storbolagsindex OMXS30 går -1.73%, medan bredare OMXSPI går -1.47%. De svenska börsindexen har lite kvar innan aprils uppgång är borta.

Notera att detta är i skrivande stund och inte slutindex för dagen, då det är sjutton minuter kvar till börsstängning i Sverige och ännu längre i USA.

35 kommentarer:

 1. Fast än är jag inte särskilt orolig. Vissa företag drabbas hårdare än andra även om nästan alla faller initialt när handel mellan USA och Kina krymper kraftigt. Kommer konflikten att bli långvarig?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Tur att kronan faller samtidigt och dämpar den procentuella utvecklingen.

  SvaraRadera
 3. Guldet är på väg upp, säljer när det ökat 100%, behöver inte vara girig.

  SvaraRadera
 4. Cervenkas artikel nyligen i DI om Uber och Lyft var läsvärd. Mycket värre bubbla än IT-bubblan menade han. Läste också en artikel på engelska som gav skäl att tro att de företagen kan bli en riktigt rejäl börsflopp, inte minst för att värderingarna baserar sig på drömmar om automatiserade bilar i närtid, vilket inte Lars Wilderäng tror på och då måste de ju vara fel.

  Vad är länkar?

  SvaraRadera
 5. https://www.di.se/nyheter/med-ubers-notering-synas-silicon-valleys-bluffar/

  https://gizmodo.com/how-corporate-delusions-of-automation-fuel-the-cruelty-1834627595

  Som bonus en länk om en norrman som blev tolv norska miljoner fattigare när han inte fick sälja glaciäris.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/na0y3L/brytning-av-lyx-isbitar-stoppas

  SvaraRadera
 6. Enligt CNBC värsta fallet i år.

  Tycker vapenskramlet med Iran är mer oroande än isbitar.
  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ville bara illustrera den gamla tesen om att en dumbom och hans pengar snart är skilda åt.

   Radera
  2. Dags att ge Ayatollerna en näsbränna.

   Radera
 7. Perfekt, nu kommer köpläget jag väntat på.

  SvaraRadera
 8. Det verkar lite märkligt om det inte skulle bli ett ras inom den närmaste tiden (typ halvåret). Men vad vet jag ...

  SvaraRadera
 9. har man köpt amerikanska aktier har man gått med rejäl vinst då den svenska krona rasat rejält

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska kronan är dock top of the line. Nämn en annan valuta som kan försvagas med ett par tiotal procent utan att det ger utslag på inflationen? :) Magic säger jag bara.

   Radera
  2. Vi har så höga arbetskraftskostnader att konsumentpriserna (KPI) har enorma påslag inom landet på importerade produkter. Gissningsvis betar man av de marginalerna och försöker undvika prishöjningar pga inte tappa marknadsandelar i konjunkturläget.

   Men när det väl inte går att sänka marginalerna längre kan vi få en ketchupeffekt med snabbt stigande priser tänker jag. Plus förstås utslagning av marginalpressande företag.

   Radera
  3. @Cornu: Frågan är om styrräntan och lönerna kommer stiga då eller om det bara blir att vänja sig vid ett högre kostnadsläge d.v.s. en standardsänkning. Utrymmet finns ju där. Svenska folket sparar ju som aldrig förr sägs det. Där finns det ju att ta ifrån. Man kan i princip öka kostnaderna så mycket att svenska folket inte har råd att spara mer utan mest att täcka sina levnadskostnader (boende + mat + busskort). Det vore trevligt. :)

   Radera
  4. Är det lågkonjunktur vid tillfället finns inte utrymme för löneökningar. Vi får inflation+höjd ränta+ökad arbetslöshet samtidigt. Heliga treenigheten.

   Radera
  5. Det är svårt det där med inflation. Tänk om folk börjar äta endast grönkål och dricka endast vatten och bara handla TV apparater på Netto. Då får vi återigen låg inflation och inga räntehöjningar.
   Sen kommer väl antagligen Riksbanken köpa extremt mkt bostadsobligationer för att inte folket ska gå i personlig konkurs. Kronan är ju ändå ingen prioritet för någon längre.

   Tror du Permanentportföljen är en bra hedge? ;)

   Radera
  6. @Cornu - Du beskriver den klassiska STAGFLATIONEN, en kär bekant från Englands 70-tal. Botas initialt oftast med mer regleringar och socialism och efter några år med allt djupare katastrof med extrem marknadsliberalism.

   Radera
 10. Kan inte den svenska regeringen också lägga strafftullar på allt kinesiskt skit svenskarna importerar? Kunde göra verklig nytta för miljön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det Sverige verkligen behöver är ett stopp för att stapla bidrag samt en bortre gräns för socialbidrag. Folk måste ta de jobb som finns, t ex ta hand om äldre eller jobba på flyktingboende. Igår hade expressen ett reportage och kommuner i kris som måste ta hand om äldre och nyanlända på samma gång. Då säger jag - låt de nyanlända jobba med att ta hand om äldre även om det kostar samma pengar så folk kommer in i att ett normalt liv innehåller momentet "gå upp varje morgon".

   Samma sak med LSS, sätt stopp för att anställa familjen, sätt stopp för förtidspensionering. Folk måste helt enkelt jobba.

   Radera
  2. Fast är det inte precis det man har gjort genom den protektionistiska tullen på småpaket från Kina? Inget annat EU-land håller på med sånt trams.

   Frihandelslandet Nederländerna har ju tom valt att avstå från att momsa det övre EU-intervallet (upp till EUR 150 om jag minns rätt). Vilket ju ger NL viss transithandel som de kan skära emellan lite på förhoppningsvis.

   Radera
  3. Det enda sättet att minska CO2 är att lägga tull i förhållande till hur mycket CO2 som används i produktion och transport. Har inte hört det förslaget i EU inför valet.

   Radera
  4. Sverige har redan lagt den strafftullen när dom började lägga moms från första kronan. Med resultatet att nåt skit som kostar $1 från kina får 2 kr moms, plus postnords hanteringsavgift a 75kr, slutsumma 87 kr istället för 10 kr,

   Med följden att svenskar nu handlar kinesprylar från andra eu-länder och betalar £2 istället för $1.

   Radera
  5. iblandekonomi, och så får vi tusentals skattepengsdiande byråkrater som ska räkna fram CO2-utsläppen för varje sak som importeras.

   Och utsläpp av andra ämnen är helte irrelevanta...

   Eller så inser man att CO2-utsläppen redan har en viss korrelation med prislappen på varorna.

   Radera
  6. CO2 skatt är bra men svårt att få med alla länder på. Alternativ till fossilt som utvecklas så det blir billigare är dödande för kol, olja och fossilgas. När mer investeras i förnybart sjunker kostnaden per kWh.

   Investeringarna i förnybar el är nu mer än dubbelt så stora som i kol, olja, naturgas och kärnkraft. Bakom uppgången ligger fallande kostnader för vind- och solkraft.

   2016 investerades omkring 297 miljarder dollar i förnybara energikällor, vilket kan jämföras med de cirka 143 miljarder dollar som investerades i el med traditionell teknik. Ja subventioner har hjälpt till men avvecklas nu på allt fler håll.

   Enligt Energimyndigheten har produktionskostnaden för vindkraft minskat med 44 procent mellan 2008 och 2016, från 0,78 kr/kWh till 0,43 kr/kWh. I en annan rapport från energimyndigheten beräknar man att produktionskostnaderna för vindkraft som tas i drift 2020 kommer att vara omkring 36 öre/kWh.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Lite som när man läser i (obligatoriska) energibesiktningsprotokoll att det går att spara 800 spänn om året på varmvattnet genom att montera stryp på duschen. Kul att äckel-duscha i ett decennium för att betala för den upplysningen.

   Våra förfäder klarade sig bra utan certifiering och byggde oftast bättre hus.

   Radera
  8. @Nanotech: Den mesta kraft som produceras görs i befintliga anläggningar. Det är svårt att slå kostnaden för att driva vidare en anläggning med att bygga en ny.

   Nej, CO2-tull behövs i all internationell handel. Så länge det inte införs är det mesta av andra saker vi gör ganska meningslösa.

   Radera
  9. iblandekonomi du har rätt i att det är svårare att få bort en befintlig anläggning gentemot när man har nyinvestering där fossilt tävlar med förnybart. I många länder används en skatt på kol och då är det genast enklare.

   Jag menar för det första att så länge vi har ett överskott på el under året kommer denna el att tränga ut kol i de länder som nettoimporterar från oss. För det andra ger större tillverkning av komponenter till vind, sol mm att kostnaden blir lägre per kWh.

   Men visst är tull för CO2 bra när det genomförs. Är pessimistisk om tiden för detta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Problemet är att när det finns länder där man inte beskattar CO2 och vi importerar varor därifrån utan CO2-kopplad tull är det ett incitament att lägga ner produktion i Sverige och importera istället. Vilket också skett, och som kommer att öka ju mer skatt som ensidigt läggs på CO2 i Sverige.

   Radera
 11. EU har ensamrätt att bestämma om tullar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som ovan, inom de satta intervallen är det en vild flora av tolkningar. Varje land behandlar inkommande extra-EU försändelser på sitt sätt. De flesta har viktigare saker för sig än att momsa en ledlampa från Kina värd 2 dollar..

   Radera
 12. Det intressanta är om det är nu det börjar gå ner eller om vi får vänta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer kanske sitta och vänta på samma sak om 7 år. :)

   Radera
  2. Svenska börsen går upp och kronan stärks. Ingves är nöjd då han är världens mest framgångsrika centralbankschef. :)

   Radera