Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2019-05-06 15:43

37% ökad solkraftproduktion 2019 - produktionsrekord

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen av min solkraftanläggning på totalentreprenad.

Min solkraftproduktion fortsätter slå rekord. Produktionen var till och med april i år 37% högre än förra året och 46% högre för enbart april. Det svalare vädret har också gjort att anläggningen gett högre effekt än nominellt och visade upp 5.15 kW härom dagen mot installerade 4.76 kW.
Solkraftproduktion 2018 till och med april 2019. Data: Solaredge.
Årets soligare väder och svalare temperaturer har medfört en väsentligt ökad solenergiproduktion från min 4.76 kWp-anläggning än förra året.

För 2019 januari - april är produktionen upp 37%, och april ensamt visade en ökad produktion på 46% och stod därmed inte långt efter juni förra året.

Till saken hör att solceller producerar mer energi i svalare temperaturer. Installerad effekt, i mitt fall 4.76 kW, avser vid en viss temperatur, i mitt fall 20 grader utomhus och samma temperatur på själva solcellerna, vilket förstås inte håller i sig särskilt länge.
5.15 kW från en 4.7 kWp anläggning vid fyra grader utomhus. Skärmdump från SolarEdges app.
Härom dagen var det full sol på förmiddagen, men samtidigt svala fyra grader utomhus. Det gjorde att min växelriktare slog i taket på 5.15 kW då solcellerna producerade mer än installerad nominell effekt.

Detta höll förstås inte i sig särskilt länge, eftersom temperaturen både utomhus och på panelerna sedan steg. Rimligtvis är detta utfall svårare att uppnå med söderriktade paneler, men då mina ligger åt ostsydost, så ger de mer på morgonen, där det också är svalare. Paneler riktade mot öster är också att föredra mot paneler riktade mot väster, då det oftare är klart väder på morgonen och oftare moln på kvällen. Därtill får man också svalare temperaturer än mitt på dagen eller eftermiddagen.

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen av min solkraftanläggning på totalentreprenad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Jag upplever samma sak.

  Såhär sista tiden för smekmånadsavtal spot+1kr med vattenfall (ändras i juni till spot +0.40 kr) är det trevligt med sol och kyla.

  Enligt fakturan jag fick i fredags får jag utbetalt 1 125,99 kr denna månad på elräkningen. Netto efter alla avgifter.

  SvaraRadera
 2. Jag misstänker att Chalmersprofessorn Kåberger har rätt i vad han skriver i den nedan länkade artikeln. Vad tror du, Cornu?

  https://www.etc.se/ledare/sa-snabbt-kan-vi-bli-grona-om-inte-fossilbranschen-stor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det centrala är:

   "De som äger världens fossilkraftverk och kärnkraftverk, kol- och urangruvor, olje- och gasreserver, oljeplattformar och raffinaderier kommer förlora hundratusentals miljarder kronor. Därför kan de finansiera enorma kampanjer för att förvirra om växthusgasernas klimatrisker och för att fördröja utvecklingen av energiförsörjningen."

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nanotec

   Att det finns stora ekonomiska intressen inom fossil och kärnkraftsindustrin behöver ingen tvivla på.

   Som tur är har vi industrin verksam inom alternativ energi som exempelvis sol och vindkraftsindustrin som verkar utan några vinstintressen eller intressen att försvara sina investeringar. De är verkliga idealister.

   Radera
  3. Carl-Fredrik, som tur är för oss så har de flesta inom alternativ energi ett vinstintresse.

   Om de inte går med vinst på sikt är det konkurs som gäller.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Fossilerna har lyckats få stora statliga subventioner. Enligt en rapport häromåret där 11 Eu-länder undersöktes fann man 108 miljarder € + lite till direkt från Eu. Minskar säkert år för år. Stödet för kolbrytning tex. Eller skattefritt för gruvfordon.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Utan en referens till uppgifterna och gärna en kort förklaring hur man har räknat är påstående om subventioner intetsägande.

   Och skall vi prata om subventioner, hur mycket subventioneras vind och solkraft? Har du uppgifter om det också?

   Radera
  6. ODI org är källan från september 2017. ODI är en oberoende global tankesmedja.

   Subventionerna för vind behövs inte för nya vindkraftverk i Sverige. Äldre verk får fortsatt stöd.

   De miljömotiverade subventionerna uppgick år 2016 till strax under 7,4 miljarder kronor. Det är ökning med cirka 19 procent jämfört med år 2015 men en återgång till nivåerna före 2015. De miljömotiverade subventionerna omfattar sådana transaktioner som bidrar till minskad klimat- och miljöpåverkan samt förbättrad hantering av naturresurser. Det är flera områden som ser ökade subventioner. Inom jordbruket ökar stöden efter en nedgång 2014. Stöd till klimatinsatser och miljöforskning ökar också.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Naturvårdsverket är källan till de miljömotiverade subventionerna.

   Med regeringens extra tillskott på 300 miljoner kronor uppgår nu det totala investeringsstödet för solceller till 736 miljoner kronor – det framgår i vårändringsbudgeten som presenterades i april.

   Totalt tror man att det kommer att investeras för 4 miljarder i solceller under året.

   (Fission subventionerades också starkt när den togs fram, men den var ju bara en täckmantel för svensk atombomb som vi var bara veckor ifrån när USA stoppade det hela och lovade försvara Sverige mot Sovjet.)

   Till min glädje kommer mer och mer om framsteg när det gäller fusion. Förutom det stora ITER finns ett antal privata företag, med från några 100 miljoner i kapital till flera miljarder, som prövar olika vägar och tror sig ha nätanslutna anläggningar klara i några fall så tidigt som 2025. Systemen liknas vid munkar, äpplen, rökringar och räkan. Räkan är roligast eftersom inspirationen kommer från pistol räkan som dödar sitt byte med vansinnigt högt ljud. Redan nästa år planeras ett försök där en projektil med 30 km/sekund slår in i en cm stor kub med ett hål med bränsle. Förhoppningen är att de kavitationsbubblor som uppstår når kritisk massa och temperatur när de faller ihop.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Även vi hade ca 40% bättre april jämfört med april förra året. Vi fick 1.23 MWh i april på en 7.4 kW-anläggning utanför Jönköping. Men maj 2018 tror jag aldrig kommer att slås.

  SvaraRadera
 4. Lyllosar! Själv fick jag bara 14% mer i april jämfört med förra året. Några klena dagar veckan innan påsk sabbade produktionen. Sånt är livet ovanför 60:e breddgraden.

  SvaraRadera
 5. Ett sätt att sänka temperaturen vid solcellerna och få bättre verkan är att anlägga växttak t ex sedum på resterande takyta.

  SvaraRadera