Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-04-22 13:19

VARNING: Läs inte detta blogginlägg om du är känslig!

Den som vill få en unik och särskild museiupplevelse kan rekommenderas ett besök till Disgusting Food Museum på Carlsgatan i Malmö. Känsliga läsare ska inte klicka vidare på detta blogginlägg.
So close you can smell it.
I det så kallade Slagthuset (SIC!) på Carlsgatan i Malmö pågår utställningen Disgusting Foods Museum, som är en utmärkt utställning och upplevelse av ett urval av världens äckligaste mat - om det så är smak, lukt eller vad det är för något. Utställningen är inte komplett, då t ex ruttet får eller fermenterad sjöfågel från Färöarna saknades,
Två dagar sedan senaste spyan. Utifrån ljudeffekterna när vi precis hade lämnat ändrades detta till en nolla igen.
Man får både möjligheten att visuellt studera maten, och även öppna luktburkar på flera av rätterna för att få en närmare upplevelse.
Utställningen.
Världens mest stinkande ostar.
Vissa maträtter fick man också möjligheten att röra, och det fanns även film på hur ett antal av dessa tillreds.
Oxpenis.
Shirako från Japan, alltså typ sushi på fisksperma.
Balut, dvs ett kokt ankägg med ett halvutvecklat ankfoster i. Läs gärna beskrivningen.
Slutligen erbjuds möjligheten att smaka på ett antal av rätterna, inklusive isländsk hakarl, dvs rutten haj och förstås insekter, samt balut. Sverige är förstås representerat med klassikern surströming, Kalles kaviar (som de flesta andra finner motbjudande) och saltlakrits i form av Djungelvrål (dito).
Avsmakningsbardisken.
Insekterna som erbjöds. Knisprigt.
Lena serveras balut.
Tyvärr sänks intrycket av utställningen av en del politiskt korrekta faktafel kring bland annat nötköttets klimatpåverkan, vilket gör att man börjar tvivla på övriga uppgifter i beskrivningarna av maträtterna. Överdrifterna till kring nötköttet har nu nått nivån att det skulle vara ett större problem än all världens fossilbränsleförbrukning inom all bilism, flyg, fartygstrafik mm. Vilket förstås inte stämmer, då betesdjur i själva verket är kolsänkor via betesmarkerna.

Men i övrigt var det förstås en intressant upplevelse. Kan rekommenderas.
Man fick förstås en personlig spypåse vid tillträde till lokalen.
Därefter drogs det vidare för att avnjuta en privat knytkalasmiddag i samma stil, där sällskapet hade samlat ihop ett urval av spännande rätter, t ex allt från komagssoppa, gristungaladåb eller leversallad till finsk memma.
Ryska ubåtsvapnets hjärnpastej. Kanske inte riktigt samma standard på ryska flottans mat som den svenska.
Intressanta maträtter från andra länder sätter förstås lite perspektiv på saker och ting, men utställningen kanske inte kan rekommenderas för känsliga personer eller de som "inte är så intresserade av sådant".

27 kommentarer:

 1. Finsk memma är en skäligen oförarglig efterrätt - citat Wiki:
  "Memma är huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Rätten har en mycket karakteristisk klibbig konsistens och mörkbrun färg med mustig, söt doft av spannmål. Memma äts vanligtvis med ovispad grädde, mjölk eller kaffegrädde, och ofta med strösocker."

  Bättre kan du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Memma är inte särskilt gott, men inte äckligt, heller, den smakar som Kavring. Kaffegrädde brukar serveras till och strösocker, men jag föredrar rysk pasha till påsk, det är helt underbart. Min absoluta favorit-maträtt brukar väcka anstöt, så jag tar inte det med mig till lunchrummet på jobbet längre. Det är finsk leverlåda, gjord på leverfärs, kokt ris och russin. Under december brukar min ICA Maxi ha den i hyllan och det har hänt att jag köper alltihop och äter upp dem med lingonsylt. Det kan bli ohälsosamt mycket lever i december, är jag rädd för.

   Radera
  2. Mämmi är en ljuvligt god efterrätt. Äts kall med kaffegrädde och eventuellt lite syltad pomerans. Brödig, grynig, tjäraktig pudding ej helt olik kladdkaka men med en smidigare, grötigare konsistens och inte alls sötsliskigt.

   Radera
  3. Skidlegenden Juha Mieto äter nästan 50 lådor Memma under påskhelgen. Resten sparar han i frysen till Midsommarhelgen.

   Radera
  4. Till den 1 maj gjordes "Vapp-mjöd" på citroner, vatten och farinsocker plus lite jäst och några russin. Hinken puttrade i köket ett tag, tills vätskan tappades på flaskor och fick jäsa ett tag till. Om det var för mycket jäst kvar smakade det äckligt. "Tippaleipä", Dropp-bröd var underbart gott till.

   Radera
  5. En del människor gillar inte Kalakukko, "fisktupp", som är en traditionell östfinsk maträtt från Savolax. Den är en slags brödlimpa, bakad i ugn, fylld med fläsk, varvad med småfisk och ugnsbakad därefter i flera timmar. På grund av tillagningssättet kallas den ibland "världens äldsta konserv". Farmor skickade en fisktupp till oss i postpaket och den var fortfarande varm efter sin långa resa till Helsingfors.

   Radera
 2. Japanerna är också bra på att hitta på vidriga och onaturliga former av glass. I Kambodja kan man å andra sidan imundiga friterad tarantel.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Fried_spider

  Sammanfattningsvis kan man efter att ha studerat detta fråga sig vilka som äter vilka vid en zombieapokalyps.

  SvaraRadera
 3. Ang oxpenisen, fanns inte tjurbollarna från Fallout 2 med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håll i hatten, var i fallout 2 finns det tjurbollar? Och i vilket sammanhang?

   Radera
  2. I Modoc, på Roses b&b. Kallas Brahmin fries.

   Radera
  3. Huh. Trodde jag kunde allt om det spelet. Tydligen inte.

   Radera
 4. För h:e frigör inte dofterna, drar åt sig ryssar som tror dom hamnat i paradiset!?

  SvaraRadera
 5. När vi pratar om dofter och därmed kommer in på vindar och blåst så hittade jag den här artikeln som en fläkt från förr. https://cornucopia.cornubot.se/2017/11/moln-pa-himlen-for-svenska-it-undret.html hur är det nuförtiden, gnäller företagen fortfarande om att de inte kan hitta kompetens eller visade det sig till slut att det bara handlade om att de inte kunde hitta det de ville ha för den lön de ville betala?

  SvaraRadera
 6. Fanns det någon öppnad surströmmingsburk?, eller drog man gränsen där.

  SvaraRadera
 7. Vad är hjärnpastejen gjord på för hjärna? Känns sådär mot prioner/BSE o.s.v.

  SvaraRadera
 8. Apropå kor och köttätande, kan det vara på sin plats att veganer/vegetarianer funderar på hur deras grönsaker ska odlas om man inte har tillgång till gödsel från kor, häst och grisar, och t ex benmjöl och blodmjöl. Eller förlitar de sig på konstgödsel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som en välkänd feminist sa, "manlig diskussion är faktabaserad, det ska vi ändra på!"

   Radera
  2. Djur fixerar inte kväve. Att jag var tvungen att skriva det kanske tyder på någon "diagnos". Åskväder med blixtar däremot, fixerar kväve på ett helt oorganiskt sätt ungefär på samma sätt som Haber Bosch metoden.

   Radera
  3. @Fredrik,

   Tillhör prokaryoterna växt eller djurriket?
   Det är prokaryter, bakterier alltså, som i utbyte mot kolhydrater från vissa växter binder kväve.

   Radera
 9. är ifs inte vegan men man kan använda tex gräs, löv etc för att gödsla. Finns flera experiment som visat sig fungera men inte lika effektivt som tex gödsel. Sen tror jag inte veganer har något emot gödsel. Den är ju fr naturen.De har problem med att det dödas djur och äts. Gissar bara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ko- och hönsgödsel är ju inte "från naturen" :)

   För övrigt, vad står "ifs" för? Är det en förkortning av "iofs", eller betyder det "i för sig"?

   Radera
  2. Man kan använda gräs och löv för att gödsla, det går bra.
   Men är det en särskilt effektiv metod?
   Knappast.

   Radera
 10. OT:

  Lars: Har du hunnit kolla nya el-konceptbilar än? Jag har ju tjatat om att Tyskarna kommer att komma med egna elbilar som kommer att kunna konkurrera med Tesla.
  Tex en Audi A-tron?

  https://www.youtube.com/watch?v=yRj5Ak4o8Hc (12min in)

  SvaraRadera
 11. Hur var komagssoppan? Går det att få tag i förkokad komage i Sverige? Jag skulle eventuellt vilja prova tillaga komage, men har hört att det ska lukta riktigt illa vid för-kokningen av magen. I de länder där detta fortfarande äts (england, polen) går det att köpa färdigbehandlad komage.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ätit rumänsk ciorba på komage. Gott, vilket alla i sällskapet tycktes instämma i - tills de fick veta att det var gjort på komage och kände avsmak.

   Radera
  2. I Grekland äter man soppa gjord på fårtarmar under Päsken.

   Radera