Aktuellt

Bostadsbankomaten och Finansinspektionen: Fyra av tio nya bolån går inte till bostadsköp - ökar

Finansinspektionens rapport Den svenska bolånemarknaden  visar att fyra av tio nya bolån inte gick till att köpa bostad eller att byta bank....

2019-04-29 06:44

Swedbank föreslår Göran Persson som ny styrelseordförande

Swedbanks valberedning föreslår tidigare finansminister och statsminister Göran Persson som styrelseordförande för den ryska penningtvättbanken.
Dagschart Swedbank.
Den 70 år gamle finansminister och partiordföranden för Socialdemokraterna föreslås alltså att bli styrelseordförande för Swedbank. Sedan han började leva på statsrådspension och PR-konsult har han även varit ordförande för statliga skogsbolaget Sveaskog och statliga gruvbolaget LKAB, samt suttit som styrelseledamot i en lokal sparkbank och i Ålandsbanken. 

Blir han vald till ordförande av den extra bolagsstämman kommer han "läman de uppdrag som behövs för att han ska kunna fullgöra sitt uppdrag i Swedbank på bästa sätt" står det i pressmeddelandet.

Huruvida Göran Persson kan rädda Swedbank från miljardstämningar från USA, och dödshotet att likt baltiska banker före Swedbank drabbats av att stängas av från att handla med USD, är förstås osäkert. Den svenska Finansinspektionens miljonböter är bara småpengar för den ryska penningtvättbanken, som nu har en del rykte att finslipa. Det blir säkert skärpningar för småsparare så man låtsas göra något åt grundproblemet.

Det är fascinerande att se hur den sk Rörelsen inte flyttat sin affär från Swedbank, likt man gjorde med tidigare statliga Nordea när de flyttade sitt huvudkontor från Sverige. Med Persson som ordförande kommer nog fackföreningarna att ha kvar sina pengar i den ryska penningtvättbanken.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. Härligt, en pragmatisk, bufflig partifunktionär? Knappast rätt kille att försöka förbättra bankens image väl? Tacka vet jag Lennart Geijer, han kunde snacka omkull vem som helst.

  Eller släpp in den där charlatanen Kjell A Nordström, han kan väl snacka ner vilken journalist som helst, bara stå i direktsändning och försäkra att banken är helt "förnyad" medan dom i princip bär in säckvis med nedblodade rubelsedlar direkt genom huvudentrén i bakgrunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart är det väl bara Rörelse, röstboskap samt ryska oligarker som nyttjar Swedbanks tjänster. Tycker m.a.o att HSB passar som hand-i-handske alt. elefant-i-porslinsbutik.

   Radera
  2. Förvånande att inte Anders Sundström blir det. Folksam och deras lakejer som alltid står bakom Swedbank oavsett om blodet rinner ut under dörrspringorna. Ger ju alltid högsta ledning ansvarsfrihet.

   Radera
  3. Han är väl lite för anonym kanske, det förväntas väl stora gester och åtbörder efter en sån här skandal, smäller högre att plocka in en f d statsminister, oavsett vem som är mest kvalificerad.

   Det är naturligtvis därför jag föreslår en ännu mer grandios och spektakulär figur ovan.

   Radera
  4. A Sundström har ju redan varit ordförande en gång. Han var väl den som sparkade M Wollf och tillsatte Bonnesen väl?

   Undra om inte GP som styrelseordförande är ett försök att ge styrelsen mer kontroll och VDn mindre. De tre senaste VD:arna har väl alla fått sluta pga mindre bra affärer väl?

   Radera
  5. GP om någon passar väl definitionen av "Great old one". Min personliga gissning är att han är en inkarnation av Gol-Gototh.

   Radera
  6. GP har tyngd och meriter och bredd i sina globala kontakter nog att förhandla med utlandet, det vill säga stämningshotarna i USA. Det är givetvis därför han blir vald. Detta är ett för situationen utmärkt move.

   Radera
  7. Han är en inkarnation av Soth-demokrathothoth.

   Radera
  8. Wilbur Whatelys tvillingbror?

   Radera
  9. Wilbur Wheat-leys glutenintolerante bror, Wilbur Riceley.

   Radera
 2. Ovanligt måttligt förslag. Hade velat se en comeback för Mona Sahlin i sossarnas bank.

  SvaraRadera
 3. Påminner om ÅF, ska du in på juniortjänst så behöver du ha civilingenjörsexamen (du får inte sakna en enda högskolepoäng) och 5 års erfarenhet. Ska du däremot in som chef så räcker det med 2 terminer A-kurser samt 1 termin på Berghs. Jag börjar bli rejält trött på politikeradeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Talar du nu om en viss f d kommunikationschef mm som idag arbetar på Rejlers, eller?

   Radera
  2. Nej, jag pratar om en viss "hållbarhetschef". Visst låter titeln rätt påhittad?

   Radera
  3. Meh. Hon har ju andra erfarenheter som kvalificerar henne, du kan ju inte jämföra henne med en helt okänd kille direkt från skolan. Jag tror säkert att du också kunde få en rätt bra anställning om du varit minister i ett par regeringar.

   Summa summarum så får man ju kolla så att en person man vill anställa verkar vettig, har personen gjort sig känd på annat sätt kan det ju duga, men är man ung och ny är det ju väldigt lätt att använda skolmeriterna som kriterie.

   Radera
  4. Hon gjorde sig mest känd för att göra uttalanden som det skulle vara omöjligt att fullfölja bara för att värdesignalera.

   Radera
 4. Aaaahhahah! Jag skratta en jäkla bra stund, räckte med att läsa rubriken, ojj vilken bra start på dagen!!

  SvaraRadera
 5. Off-topic Lars. Du brukar ju säga att det inte finns valhemligheter i Ryssland. Det verkar som om du har fel:
  https://www.theguardian.com/environment/2019/apr/29/whale-with-harness-could-be-russian-weapon-say-norwegian-experts?CMP=fb_gu&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1dsEINUQbngviqqs3RDFjBS8ib_4QK8rW8twJKtDPONQKd1_QMoOnaNH0#Echobox=1556518906

  SvaraRadera