Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-04-10

Stora vårbudgetdagen - regeringen drar ner på äldreomsorgen

Sistagångsväljare: "Jag dör hellre än röstar på något annat än Socialdemokraterna!"
Socialdemokraterna: "Håll vår öl."
Idag presenterar regeringen sin vårbudget. Bland annat drar man ner på äldreomsorgen, men neddragningarna är än så länge fint dolda bakom fina rubriker.
112.
På regeringens hemsida presenteras vårbudgeten under fem punkter fler ska komma i arbete, välfärden ska stärkas, hela landet ska växa, Sverige ska bli ett fossilfritt föregångsland och slutligen en prognos för det ekonomiska läget.

Exakt hur en neddragning på äldreomsorgen sorterar in under välfärden ska stärkas lämnas dock som en övning till regeringen. Rubrikerna på regeringen.se talar bara om satsningarna.

Äldreomsorgen ska dras ner med 300 MSEK. Samtidigt ska solcellsstödet återinföras och 300 MSEK ska sättas där. Solceller är alltså viktigare än äldreomsorg. Politik är att ställa grupp mot grupp. Tanken är kanske att de som har äldreomsorg som sistagångsväljare inte kommer rösta i nästa val - antingen för att de avlidit eller för att de inte klarar av att ta sig till en vallokal. Då är ändå sistagångsväljarna en av Socialdemokraternas starkaste väljargrupper, ni vet de där som föddes som sosse och kommer dö som sosse oavsett vad som händer.

Jag känner att vi får anledning att återvända till vårbudgeten under dagen. Så tänker jag.

29 kommentarer:

 1. Äldreomsorgen är ju i huvudsak en kommunal angelägenhet genom socialtjänstlagen. Så vad är det på statlig nivå som skärs ner, egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statsbidrag.

   https://statsbidrag.socialstyrelsen.se/kommuner/okad-bemanning-inom-aldreomsorgen

   Radera
  2. Valtaktik. Man kommer beskylla M,KD för att ligga bakom nedskärningarna. De kunde lika gärna avstått och balanserat med de andra posterna.

   Radera
  3. Är det så, så framgår det ju att bidraget är en tillfällig satsning som upphör i och med 2018. Man gör alltså exakt så som man sa att man skulle 2015. Fast då skulle ju bortfallet varit 2 miljarder och inte 300 miljoner, så man tillför mer medel, men i mindre omfattning då.

   Radera
  4. Notera att detta är vårbudgeten, ni verkar glömma det helt.

   Satsningarna var med i M/KD:s höstbudget, man har alltså nu plockats bort av JÖ-rörelsen.

   Radera
  5. Jag har uppmärksammat att i flera kommuner bl.a min egna drar man ner på äldreomsorgen. Vilket jag kommenterat i lokaltidningen. Det är märkligt då politiker rabblat om de ökade kostnader som kommer i och med demografiska utmaningar. Då man i stället minskar i budgetar. Det logiska vore väl att mer pengar borde gå dit när fler blir äldre.

   Radera
  6. Bidragen från staten tar ju slut efter två (2) år...
   Och då står kommunerna där...

   Radera
 2. Det stod om det på förstasidan på en av kvällstidningarna igår och på di så att dölja det bakom annat verkar inte ha fungerat.
  Själv är jag inte förvånad för har man bott i röda regioner vet man att även rätt basal vård som ambulans, akutvård och förlossning kan ryka oavsett vad man sagt i valet (jag har bott i i både rött och blått styre lokalt och de är lika goda kålsupare). Förskolor och skolor kan läggas ner etc i nedskärningar trots att man pratar om satsningar på skolan.
  Blev så arg när jag läste om detta med äldrevården.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det står i kvällstidningar blir man ju lite skeptisk, speciellt om det skulle vara "dolt". Det tolkar jag som att man måste vara kreativ när man läser för att få fram information, och kreativitet är alltid en risk när det gäller fakta.

   Radera
  2. Alla de sakerna du räknar upp har ju i huvudsak inte med statsbudget utan med kommunal och landstingsbudget att göra. Svek kan det ju vara oavsett, men det är ju lite enklare att ta upp med de ansvariga politikerna.

   Radera
  3. Jag röstade för val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige. Det klart att statsbidragen påverkar de två senares budget. Det är ju inte heller så att partierna går ut med hur de lokalt tänker ex lägga ner verksamhet utan de kör på riksdagsreklamen. Så tänker jag delvis av erfarenhet med vad man släpper för opopulära nyheter när valet väl är vunnet.

   Radera
  4. Iblandek - jag är lite skeptisk till både kvällspressen och dagens industri det är väldigt klickvänliga rubriker och ofta när jag läser har jag fler frågor (relevanta för frågan) som aldrig ställs av reportern. Det blir mer som reklaminslag där tuffare motfrågor inte kommer. Undrar om det är tidsbrist eller ointresse.

   Radera
  5. @Andromeda:

   "De kör på riksdagsreklamen". Det gör de kanske i din kommun, men det finns ju hundratals. I de kommuner jag har erfarenhet av så har man tvärtom ganska lokala satsningar och besked som har väldigt lite med riksdagspolitiken att göra. Det finns ju också t ex kommuner med helt osannolika allianser mellan de olika politiska blocken som visar på att de ideologiska skillnader som finns inom rikspolitiken helt kan läggas åt sidan för det praktiska arbetet i kommunen. Utöver det så styrs ju kommunala budgetar och arbete till 95% av lagen, varför några större ideologiska utspel helt enkelt inte ryms. I den mån man vill göra utspel får man göra det med tomma ord, typ att deklarera att "Vår kommun är vargfri!" Eller "Vår kommun hjälper inte IS-återvändare!".

   Så jag delar verkligen inte dina erfarenheter alls.

   Radera
  6. När jag läser socialministerns svar om äldreomsorgen så stryker dom ett projekt på 310 miljoner men lägger till egna satsningar på 800 miljoner. Stämmer detta så är det en satsning. Hur är det egentligen?

   Radera
  7. Som nån annan påpekade är det en ändringsbudget, dvs man kan ha slängt 100 miljarder på nåt i höstas, och så ändrar man till 99 miljarder i vårbudgeten, och då blir det enligt Cornucopias rubriksättning EN FINANSIELL MASSAKER PÅ 1000 MILJONER!!!

   Radera
  8. Nej, Andromeda, finns inga ökade sådana anslag.

   Radera
  9. Så hennes debattartikel (den delen) är alltså bs för att se bättre ut?

   Radera
  10. Bend over, du har fel om att kommunens sociala service styrs helt av lagen. Barnomsorg och flyktingmottagning javisst men äldreomsorgen nix.
   Det är därför de största nedskärningarna i välfärden framöver kommer att ske inom äldreomsorgen. Ättestupan blir snart en realitet i den humanitära stormakten.

   Radera
 3. Fast alla vet ju att i Sverige så fungerar äldrevården/sjukvården/polisväsendet/försvarsmakten/valfri sektor oavsett, så varför betala en massa dyra pengar för det? Jag har åtminstone inte sett att något försämrats, och kvarteret kring Sagerska palatset är bättre än någonsin. Bättre att sluta finansiera välfärden helt. Kan lägga pengarna på tårta istället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker du på Eliasson? Karln är ändå nästan 80, fullt rimligt att man blir lite fnoskig vid den åldern. Kognitiva förmågor kan nedsättas när man blir äldre. Nu när sociala medier är var mans egendom kommer vi få se långt fler exempel på f d offentliga förtroendepersoner som flippar ut totalt i allas åsyn. Bosse Ringholm verkar t ex turligt nog inte vara aktiv på sociala medier.

   Radera
 4. Socialdemokraterna kan göra som de vill. Då deras parti är religon. Ofelbara, eller att vi vanliga bara inte förstår deras mästerverk.
  Jag har jobbat med flera som inte vet ett skvatt om socialdemokraterna idag, men håller partiet bokstavligen som religion.

  SvaraRadera
 5. Kulorna måste in och att slå på trogna? sosseväljare? är enklast.

  SvaraRadera
 6. Nu vet vi inte detaljerna än, men av rubrikerna att döma är det fascinerande polariseringsvänligt.
  Det kan ju tänkas att tanken varit att det går att effektivisera äldreomsorg, för att tex kunna öka solpanelsbidraget.
  Men jag håller med om att det ser konstigt ut.
  Det blir lite för S-väljare att "vi får det sämre, men vi bevöll makten iaf".

  SvaraRadera
 7. Jag kombinerar Ben Dovers i detta avseende föredömliga resonemang med Socialminister Hallengrens kommentarer i ämnet i gårdagens debattartikel i AB och finner därvid att Wilderängs text härovan som väntat har tendens till partsinlaga och att därvid uppenbart behov synes föreligga att densamme, som utlovat i texten, återkommer i ämnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker Lars vrider och vinklar det mesta. Tar numera det som skrivs här med en grov näve salt.

   Radera
 8. Som vi kunnat läsa sänks ju polisens resurser med 230 miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Troligtvis är sänkningen i realiteten för denna myndighet, och för flera andra, klart större då behoven ökar.
  Men det förstår ju alla att det är viktigare att Sverige är klimatbäst i världen, än att våra unga (och vi vuxna ) är trygga på väg till träningen och andra sociala aktiviteter. Som rabin och folklivsforskare Dan Korn sagt, Sverige är ett land som bryr sig väldigt mycket om sitt anseende utomlands, men däremot väldigt lite om hur det står till i verkligheten. (exakta formuleringen meningen, minns jag inte men ni fattar säkert poängen.)
  Satsningen på lärarassistenter är också i stort sett bortkastade pengar. Det är inte så att många uppgifter som lärare gör kan överföras till outbildade assistenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lärarna är ju ändå bara pedagoger. Kunskap verkar sekundärt. Ju mer hjälp de kan få med både ordning och kunskap vore väl av godo?

   Radera
 9. 40000 platser har försvunnit i äldreomsorgen sedan år 2000 enligt ett inslag i P1.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant är ju en viss befolkningsökning sedan dess. Sorgligt att höra.

   Radera