Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-04-29 20:15

SPOILERS/MÖP-måndag: You know nothing, Jon Snow! - taktik i Game of Thrones

"You know nothing, Jon Snow!"
VARNING: INLÄGGET INNEHÅLLER MASSIVA SPOILERS FÖR GAME OF THRONES, INKLUSIVE SLUTUPPGÖRELSEN I S08E03. HAR DU INTE SETT SLUTA LÄSA HÄR.

Dags för MÖP-måndag möter Game of Thrones, med fokus på senaste avsnittets slag om Winterfell, The Long Night. En av populärkulturens allra sämsta härförare och taktiker heter Jon Snow, numera även okänd som Aegon Targaryen. Denna dyrkade ledare har alltid planerat uselt, alltid frångått sin egen planering, och därtill förlorat alla slag han deltagit i, och sedan endast räddats till livet av någon av Game of Thrones betydligt mer begåvade kvinnor.

Jon Snow lyckas uppenbarligen entusiasmera trupp hyfsat och som truppförare är han väl således okej, men han är ingen taktiker. Enda anledningen till förnyat förtroende är väl att väldigt få av hans underställda överlever, och de som överlever är väl så tacksamma över det hela att de inte klagar.

Kända förluster är t ex slaget vid muren mot vildlingarna, där Jon Snow endast räddades genom att den röda prästinnan Melisandre övertygade Stannis Baratheon att komma till Nattväktarnas räddning. Annars hade det varit en solklar förlust, trots utrustningsmässigt och utbildningsmässigt överläge i en helt överlägsen position, förvisso mot en erfaren, men odisciplinerad men omfångsrik motståndare.

Nästa kända förlust var Hardhome, där Jon Snow som en av få överlevande var tungen att retirera i en jolle. All hans tidigare trupp deserterade till fienden och blev motståndarens 100% lojala fotsoldater, redo att lyda minsta befallning utan att ifrågasätta.

Därefter gjorde hans underställda myteri och mördade honom gemensamt.

Återigen räddades han av en kvinna, återigen Melisandre, och återuppväcktes från de döda.

Detta ledde till det ökända Battle of the Bastards, där Jon Snow kastade bort all planering och ensam stormade mot fienden för en enda mans skull. Det ledde till att den egna truppen följde efter i ett förtida anfall under midnre gynnsamma omständigheter, och allt pekade på en massiv förlust, tills Jon Snow räddades av hans syster Sansa med riddarna från The Vale.

Därefter begav sig Jon ut på en insats för att inhämta underrättelser djupt in bakom fiendens linjer, i form av att kidnappa en av fiendens soldater i propagandasyfte. Även här gick allt åt skogen och samtliga deltagande i insatsen var nära att dö, innan man räddades av den kvinnliga tron-pretendenten Danaerys och hennes close air support (CAS), samt fick en snabb casevac. Dock nedkämpades en tredjedel av styrkans CAS av motståndarens luftvärn. Det nedkämpade flygföretaget reparerades dock och tillföll därefter fienden. Sedermera kapitulerade också Jon Snow och avsvor sig sitt kungaskap över Norden och bekände Danaerys som sin härskare.

Slutligen har vi så slaget vid Winterfell i senaste avsnittet av Game of Thrones S08E03 The Long Night.

Här kan man i djup diskutera spaning och inhämtning, planering, taktik, fältarbeten, artilleri, nyttjandet av snabbrörlig uppsutten trupp, samt CAS och även luftstrid.

Till en början är planeringen minst sagt bristfällig.

Ingen spaningstrupp vare sig placerades ut som fast spaning på lyssnarposter, inte heller skickades det ut någon rörlig spaning. Resultatet var att man inte hade en aning om motståndarens numerär eller förmågor.

Planeringen kastades förstås också nästan direkt ut genom fönstret, och byggde därtill på att man skulle skicka ut sin uppsuttna trupp i ett frontalangrepp mot en helt okänd fiende.

Artilleri användes visserligen här, men trots att det verkade utmärkt mot motståndarens trupp avslutades omgående förbekämpningen. Artilleriet var dessutom grupperat i frontlinjen, framför fördröjande fältarbeten.

Det tunga infanteriet var även det grupperat framför fältarbetena. Det rimliga hade varit - om man nu tvunget skulle genomföra en statisk försvarsstrid - ha fältarbeten även framför infanteriet. Även reträttvägarna var uppenbarligen begränsade så till den grad att infanteribefälhavaren tog ett beslut att offra en stor del av truppen och stänga reträttvägen.

Fältarbetet var också dåligt genomfört och med högst bristande verkan mot fienden. Man fjärrbekämpade inte heller motståndaren med artilleri medan fältarbetena fördröjde fienden.

Resten är bara sorgligt.

CAS fungerade också dåligt och en inplanerad air strike uteblev på grund av bristfälliga kommunikationsrutiner där marktruppens forward air controller misslyckades att upprätta kommunikation med flygförarna.

Motståndaren nyttjade även vädret för att utradera sitt numerära underläge i luftstrid.

Här behövde Jon räddas en första gång av en kvinna, piloten Danaerys. Därefter räddades han återigen av samma kvinna som genomförde en för en gångs skull lyckas CAS för att skydda den störtade pilorwn Jon mot marktrupp.

Vid det här laget deserterade större delen av Jons marktrupp till motståndaren. Jon blev nedhållen av motståndarens close air support och kunde inte längre tillföra något av värde.

Slutligen räddades Jon ytterligare en gång av en annan kvinna, utan vilken de massiva egna förlusterna antagligen hade blivit hundraprocentiga. Exakt vad det är som gör Jon Snow till härförarmaterial är oklart. Han är ett typiskt exempel på det skadliga i nepotism och att befordra utifrån släktskap istället för kompetens.

Det går säkert att diskutera den usla planeringen, taktiken och genomförandet i detalj. Detta lämnas som en övning åt läsarna. Vi ser alla fram emot hur Jon Snows usla härförande tas in som varnande exempel på officers- respektive militärhögskolan.

Tillägg: Wired har en detaljerad genomgång av en arg stabsofficer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

52 kommentarer:

 1. Det som upprör mig mest är hur dothraki används. Som lätt kavalleri så stormar man inte in i tungt infanteri med spjut. Eller döda som har 0% chans att börja fly så att man kan högg dem i ryggen som "lk" är bäst lämpad för. Sedan kan vi debattera hur man bäst hade kunnat använda dem. Kanske som de skriver i böckerna som spaning med, span i flera cirklar vid varje horisont runt hären. Som kan förvarna snabbt och effektivt om de stöter på något. För att sedan som mongoler regna död i form av pillar för att sedan rida iväg när fienden jagar dem flera mil runt i norr. Enda problemet är kylan och bristen på betesmark, med lite gott ledarskap och organisation hos Dothrakisarna så tar de vilken motståndare som helst död eller levande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade varit bättre utnyttjande av kavalleriet med en dubbel omfattning.

   Radera
 2. Blev sjukt irriterad på dothrakiernas meningslösa anfall och den minimala artillerielden.

  Spaning överflödig... Fienden asmånga och asarga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visuellt så var det dock en av höjdpunkterna i A3 när de brinnande svärden omgående försvann i ett mörker. Mycket snyggt bland all övrig zombiespäckad action.

   Radera
 3. Och "alla till försvarsmuren!" vad gjorde ni innan? Stog på borggården och rökte? Och ingen olja eller annat att slänga ner från muren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknade också olja. Brinnande olja. Och fjädrar.

   Radera
 4. För att vända på det, så var inte fiendens taktik bra heller. Hade jag varit the night king, så hade jag kringgått borgen strategiskt och stormat fram vidare och låtit den levande hären svälta ihjäl, medan the white walkers går mot Cerseis stad.

  Men om de ändå stannat för att slåss mot borgen och de levande. Så hade jag tagit styrkan och anfallit borgen bakifrån istället där det inte fanns några styrkor alls. Sedan hade jag gjort en avledningsmanöver för att lura bort drakarna. För att därefter när luften är fri, anfalla med sin egen drake mot den stora klumpen med soldater på borgens framsida. Sedan hade de white walkers haft näst intill frigöra in i borgen. Sedan eliminera de kvarvarande levande framför borgen som efter drakanfallet är i tumultartad ordning och kraftigt reducerade. Sedan är det en klassiker, ledaren behöver inte ta en onödig risk och själv försöka döda Bran. Gör det istället effektivt och snabbt, när försvarstruppen var eliminerad, utan onödig exponering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror fiendens befälhavare blev lite "target fixated" och gick mot Bran som en antik, värmesökande missil.

   Radera
  2. Lillstrumpa. Helt rätt. Fienden var tvungen att döda Bran. Det vara deras mission. Att sedan mr NightKing som i princip var fiendes enda svaga punkt, själv ger sig in i hetluften och riskerar sig och sin armé är helt vansinnigt. Hybris kanske?

   Niklas J. Varför kringgå Winterfell när du där skulle få fler bra soldater än någonsin tidigare inför din invasion av södern? Dessutom är det dumt att lämna en fiende i ryggen och riskera att bli klämd mellan två arméer.

   Radera
  3. Man undrar lite om det var så att nattkungen var tvungen att ta bran personligen? Med sin greensight borde han veta att han satt där som ett bete för att locka fram nattkungen så att de kan atackera honom.

   Annars vore det ju mer logiskt att sända in fotfolket mot honom istället om det nu var målet. Med tanke på att borgen med nöd och näppe kunde få stopp på fotfolket, eller inte ens det riktigt så borde det ju vara en smal sak för fotfolket att nå fram till en bran som satt under ett träd utanför borgen med endast ett tiotal vakter.

   Lite besviken på honom faktiskt att han inte lyckades fullfölja sitt mål. Det är ju inte så att han inte haft tid på sig att fundera ut sin plan precis...

   Radera
 5. Ja, någonstans känns det som att manusförfattarna gick vilse när detta avsnitt skulle skrivas och planeras. Hade fått förutsättningarna avslöjade i förväg och bad en stilla bön om att inte Michael Bay skulle kallas in som avsnittsregissör. Bönen hörsammades, men frågan är om det blev så mycket bättre i hans frånfälle? Upplägget med Dothraki som ridande, brinnande och tjoande kanonmat fick mig att rynka på ögonbrynen. Vem fasen kom på den idén? Att sedan skjuta lite brinnande bollar över huvudena på dem (utan någon som helst synlig effekt) blev ju bara dumt. Först en dramatisk scen med Melisandre som uttalade besvärjelser och fjuttade eld på deras vapen. Sen rätt ut till slakt. Hmm...

  Nåväl, rätt nöjd med avsnittet som helhet, även om jag blev lite förvånad när Nattkungen gick på en luring och blev till smulor. Ganska fjantigt hur Arya plötsligt kommer flygande genom luften som skjuten ur en kanon. Där kändes det som att författarna fått lite idétorka kring hur det skulle knyta ihop säcken. Själv hade jag gärna sett en lugnare och mer utdragen död för Nattkungen. Mitt förslag hade varit att Bran plötsligt fick en vision (av något), plötsligt förstod (något) och sedan långsamt reste sig ur stolen och med långsamma steg gick mot Nattkungen för att ställa sig riktigt nära honom, ansikte mot ansikte. Nattkungen med uppspärrade ögon, tvekande, när Bran långsamt (igen) för sin handflata mot kungens bröst och lägger den mot rustningen. Med någon form av besvärjelse som Children of the forest uppfyllt honom med får Bran sedan Nattkungen att sakta tappa sin makt och börja vittra sönder framför allas stora ögon.

  Typ något sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte avsnittet var 100% vad jag förväntar mig av manusförfattare från Hollywood. Det enda som saknades var ett smaklöst skämt mitt i en allvarlig stund. Typ att Arya avrundade med en ordvits efter att ha dödat kungen av all ondska.

   Radera
  2. Eller jag vet inte...

   Radera
  3. Jag förväntade mig absolut mer från Bran. Jag gissade också på vision med Children of the forest som visade honom något avgörande. Men icke. Vaf gjorde han egentligen??? Flög iväg och spanade med några fåglar, men informerade inte någon om vad han såg? Värdelöst.

   Lika värdelöst som användadet av drakarna. Flyg rakt in i ovädret det inte kan verka i. Landa mitt bland marktrupperna och vänta på att tillräkligt många ska klättra upp? Kom igen! :D
   Varför inte förbereda lämpliga värn i eller kring sloter varifrån de kunde bränna dödingar som försökte närma sig?

   Radera
  4. Läste nu någon som tolkade Brans insats som att han visade sig för the Night King och därmed lockade honom att storma Winterfell istället för att passivt svälta ut dem.

   Radera
  5. Ja, lillstrumpa, planen måste ju varit att de skulle rida iväg utan brinnande skäror. Jag menar om elden var med i planen så skulle man kanske ha sett till att ha en plan för att få skärorna att brinna, men även på den punkten verkar en kvinna ha kommit och styrt upp det (och fått till något som skulle kunna tänkas funka)...

   Radera
 6. Lite besviken på alla dåliga beslut. Frånglidandet från det riktiga GoT, där en karaktär inte kan slåss själv mot 20 st i tiotals minuter. Det kändes alldeles för Hollywood, tyvärr...

  Eldhäst scenen var snygg och häftig men varför kunde man inte gjort den meningsfull? Som flankningen av rohirim I LOTR. Sen hade de gärna kunnat bli överrumplade av wraights.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan hardhome har det varit fanfiction från producenterna som är talanglösa och glider på GRRM arbete.

   Radera
 7. Tror poängen med dothrakis var att få tittarna till att känna resterande försvarares knäckta moral. Och det där kritiserade mörkret, är nog tanken att man skulle känna dom stridandes panik och desperation... Men ja, en hel del löjliga saker var det, men nu pratar vi om en serie med en zombiekung, zombiearmeer och drakar så vad kan man förvänta sig...

  SvaraRadera
 8. Äh, utöver att GoT i slutändan blev en generisk berättelse stöpt i klassisk form är det väl svårt att klaga ändå. Avsnittet var ju magnifik underhållning.

  Tittar vi på detta i sin rätta kontext har ju ingen påstått att Jon Snow är vare sig smart eller duktig, ens när serien var mer genomarbetad. Du citerar klassikern "you know nothing", och lite så har man ju behandlat honom. Hans enda styrka har varit någon moralisk dimension, vilken exempelvis fungerat för att motivera andra, men inte minst för att driva berättelsen framåt med hjälp av en underdog. I övrigt var han en hårt kämpande bastard.

  Nä, vad gäller karaktärsutvecklingar är det inte mycket skit i just det skåpet. Titta istället på Tyrion. Som jag förstått saken är skälet att han lever att han helt enkelt är för populär ($) för att döda. Istället har han fått bli både korkad och feg, för att inte ha för stor påverkan. Framförallt korkad. Där snackar vi *kreativ* karaktärsutveckling. Man har liksom inte ens fått höra om scenen då han blev lobotimerad.

  Och så här efter 8 säsonger får vi lära oss att Night King hela tiden var en löjlig Disneyfigur som typ motiverades av att döda saker (elak, usch usch, heja de goda). Hur han motiverades till att fördröja dödandet av både Bran och framförallt en attackerande Arya får vi dock inte riktigt veta, men å andra sidan är det inte huvudsaken i Disneyfilmer.

  Annars tycker jag till skillnad från vissa att just Arya (tillsammans med Jon Snows blandande av tapperhet och svaghet) är en av få sekvenser som klickar med bakgrunden. Hennes utveckling som faceless osv var ganska scifi. Har man köpt bakgrunden ska det inte vara några problem att köpa att hon kan lyckas hamna där hon hamnade utan att någon märkte något.

  Jag har fortfarande viss förhoppning om att Bran faktiskt gjorde något under sin märkliga vandring (tex hjälpte Arya dit), annars kan ju just det bli en punkt som påminner inte så lite om avslutningen av Lost.

  SvaraRadera
 9. ... ska nämnas att det fortfarande finns trådar kvar att spela ut på ett vettigare sätt. Tex har ju säsongen lagt upp för låta både Tyrion (tveksamt) och Daenerys (mycket troligt!) snea helt och hinna med några riktigt chockerande mord innan vi är klara.

  SvaraRadera
 10. ...och vad var tanken med Bran som lockbete? Hur avsåg de nedkämpa NK med Theon (samt fåtal) som livvakter? Planeringsmässig katastrof.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Theon har ju utvecklats till en något vassare bågskytt än legolas. Han höll ju tillbaka hundratals zombies ensam med sin båge. Pilar flög som en kulspruta och samtliga one shot kills.

   Radera
  2. Tanken var väl att rosta nattkungen med drakeld. Det gick väl sådär men det var ändå planen som jag förstod det.

   Radera
  3. Martin A - Isf mer ren chansning än plan. De sa ju explicit i något avsnitt at de inte hade en aning om drakeld bet på NK. Ingen hade tidigare testat. De verkade mer säkra på drak-glas.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Även dåliga planer är planer. Och nu handlade det inte om att döda en white-walker utan night-king och att han skulle dö av drakglas var ju inte helt säkert heller.

   Radera
 11. Intressant och roligt blogginlägg. Jag delar mycket av kritiken. Visuellt snyggt och dramatiskt avsnitt men tyvärr så ostrategiskt att det lite förstörde underhållningen. Åtminstone för oss som har ett litet hum om strategier. Men som någon skrev, det är Hollywood / Disney och det är så som man får se det.

  Försökte i slutet se vilka det var som överlevt samt dött.

  Lever gör Jon, Tyrion, Arya, Daenerys, Sansa, minst 1 drake (kanske två?), Jamie, Brianne. Brann, Davos,

  Dött, Theon, Bronn, Melisandre, han med ögonlappen som dött flera ggr tidigare,

  Oklart, Dendry, Sam, Tormund, Grey worm,

  Säkert missat flera. Har bara sett avsnittet en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 12. Har aldrig förstått varför man placerar sitt inf. precis utanför och framför sin mur?! Varför lägga så mycket resurser på en mur om man inte ska använda den?! Fienden hade ju inte ens någon belägringsutrustning att ta hänsyn till. "Fort! Köttmuren måste skydda muren, den är nymålad!" Det är ju dessutom en fullständig dödsfälla ifall man behöver retirera som vi ser i avsnittet.

  De gör likadant i den gamla Troja med samma resultat om jag minns rätt.

  Är det någon som känner till något historiskt slag där man gjort såhär och placerat tungt inf. precis utanför sin mur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poltava? Narva? Man har helt enkelt inte plats för alla innanför.

   Radera
  2. Såg på youtube nu att de faktiskt vann striden framför murarna i Troja, men det ser ut att vara pga de osannolikt effektiva bågskyttarna och inget annat. Man kunde alltså åstadkommit samma resultat med sitt inf. säkra innanför murarna då även denna fienden inte heller hade någon belägringsutr.

   Radera
  3. Tja, syftet är ju att de två styrkorna någonstans skall mötas och slåss. Lättare att motivera egen trupp om de slåss med ryggen mot muren än ute på fältet?

   Kämpa ner varandra man för man så att säga och om du har hälften av dina styrkor utanför hinner de säkert ta ner 1:1 av motståndaren innan dina styrkor är nerkämpade.

   Då är fienden försvagad när de skall gå på muren och lättar att slå ut, kanske du når 3:1 eller så i nerkämpning.

   Och så klart, man får inte plats innanför.

   Nu hjälper det ju inte när alla i egen trupp som faller går över till fiendens trupp....

   Radera
  4. Platsbrist är ju klart en förklaring men ser inte ut att stämma in på Winterfell precis, de har ju tom plats på borggården för ytterligare försvarsverk.

   Radera
  5. Själv hade jag nog bara blivit mer stressad om jag skulle stå med en stor mur i ryggen utan möjlighet att kunna retirera eller fly om nödvändigt.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 13. Magnifikt avsnitt men jag trodde fler av huvudpersonerna skulle stryka med.

  Alla som gått åt nu är expendables oavsett.

  Trodde faktiskt Bran skulle gå åt tillsammans med NK i ngn form av dödskram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag nämnt tidigare vid tillfällen, har de överlevt så här långt ska det nog mycket till innan något av huvudkaraktärerna dör, de får nog leva till sista avsnittet i alla fall.

   Radera
 14. Kul inlägg!
  Jag roades också av bristen på vettiga taktiska beslut under slaget. När Melisandre "utrustar" alla dothraki med brinnande svärd... Undrar vad hästarna tyckte om det? Visst, dothraki är mästerryttare med disciplinerade springare, men djur tycker ändå inte om eld i sin närhet. Uppskattade dessutom ryttarna att få sitt kortdistanssvärd förvandlat till en säkerhetsrisk för en själv och för angränsande ryttare, så där en minut innan striden börjar?

  SvaraRadera
 15. Ja de dummade ner Jon ganska hårt från böckerna. Men kampen om Muren får väl ses som en av hans stordåd, då han lyckades hålla emot en motståndare som var ca 1000 gånger fler. Men i stort sett alla goda karaktärer blev ganska rejält fördummade i TV-serien. Tyrion som anses så listig och smart har konstant blivit överlistad av t.ex. sina mindre begåvade syskon sedan han mötte Daenarys i TV-serien. Jamie blev också oerhört förenklad som karaktär.

  SvaraRadera
 16. Det har varit mycket försnack om de storleken på striden. Det var som tidigare nämnt alldeles för mörkt för tittarkonsumtion. Troligtvis kunde produktionen bli enklare, billigare och med kortare ledtid när man kunde mörka ner rejält istället för att lägga kraft på ytterligare digitala specialeffekter och detaljering.

  Lite ologisk upplösning tom med SciFi logik. Nattkungen var ju väldigt sårbar och helt avgörande för insatsen, ändå dök han upp mitt i striden och riskerade rubbet. Inte så genomtänkt eller hållbar planering av den killen heller om nu målet var att införa mörkrets rike typ överallt.

  Ytterligare oklarheter var att det tycktes ha passerat en del tid från det att muren föll tills att Nattkungens horder dök up vid Winterfell. De hade ju röjt lite på andra ställen, men Snows team kunde ju ta sig relativt snabbt mellan platser som härjats men ingenstans syntes dessa horder till. Var höll de hus? gick de konstant i cirklar på tundran eller stod still av oklar anledning i något wait mode?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självaste NK åkte ju på världens sjukaste släng av plot-slowmotion precis när han skulle vinna, så kanske inte så konstigt att trupperna tvingades vänta ibland.

   Radera
 17. Vid ett direktanfall kommer även white walkers soldater dö, så slutsumman blir att det blir inte fler soldater när lika många white walkers förmodligen kommer dö som de får nya. Då blir det istället fler white walkers om de levande dör av svält successivt i borgen. En sådan stor här behöver mycket proviant och med den svåra snöstorm som night King skapar kommer de komma i akut nöd inom kort.

  SvaraRadera
 18. Ni ser inte skogen för alla träd. Jon Snows plan kan mycket väl vara briljant några nivåer upp, vi får se hur det slutar.

  Förklaring. Fienden har endast en kritisk sårbarhet, the Night kings person. Denne nedkämpas lämpligen med några handplockade och specialutbildade operatörer när han väl blottar sig. Vilket också sker. Men de trupper som är lojala in i döden med drottningen Daenerys kommer vara ett stort problem för att Jon ska kunna vinna freden och bli härskare över de sju kungadömena. Dessa, dothraki och unsullied, förslösas således i ett meningslöst slag innan operatörerna sätts in mot the Night king. I avsnittet visas också tydligt hur the unsullied lämnas att försvara nordmännens reträtt innanför murarna. Är detta utfall bara en slump? Jag tror inte det. Vildlingarna har ju också visat sig vara helt oregerliga varför de lämpligen också stryker med i stor omfattning.

  Ni ska se att Jon i slutändan är geniet som utmanövrerat alla och blir härskare över hela världen. För att citera bloggaren i ett tidigare inlägg om de personliga egenskaper som behövs för att bygga framgångsrika organisationer. .."man fokuserar på målet och mycket väl inser att det inte går att göra alla till lags. Det går inte att göra omelett utan att knäcka ägg." Jon torde nicka instämmande.

  SvaraRadera
 19. Arya Stark var den enda av seriens hjältar vars specialitet nyttjades på ett värdigt sätt i det avsnittet. Mycket nöjd med det slutet i ett för övrigt plot-wise kasst avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt enig... fast vi får väl se om det kommer fram något mer kring vad Bran gjorde under det här avsnittet egentligen.

   Om inte så... ja, då är det spåret nog ett av serievärldens sjukaste misslyckanden någonsin.

   Radera
  2. "Jag måste kila iväg en stund"

   Okej..

   Radera
 20. Ärligt - kändes inte det hela mest som bröderna Lejonhjärta goes Hollywood?

  SvaraRadera
 21. Cornu: har du övervägt att tillfälligt stänga kommentarfälten på GoT-inläggen för att undvika att man råkar läsa spoilers? Jag menar att endel kanske ser avsnittet tidigare än andra och skriver av sig i kommentarfältet. Jo man kan ju låta bli att öppna inlägget, men kommentarerna blir ju synliga på frontsidan av bloggen.

  Sen vet jag inte om det går att förutse vad av själva inlägget som syns på frontsidan. T.ex. den här lämnar LITE spoiler på avsnittet på frontsidan, det är nästan omöjligt att undvika, men å andra sidan så postades denna 18h efter avsnittet släpptes.

  SvaraRadera