Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-04-14

SPOILERS: Mina killgissningar för sista säsongen Game of Thrones

Eftersom bloggens läsare levererat vilka de tror dör respektive överlever sista säsongen av Game of Thrones, så får jag väl sticka ut hakan och killgissa lite själv nedan, vilket innehåller SPOILERS för tidigare säsonger.

I grund och botten tror jag på lyckligt slut, även om priset kommer bli skyhögt.

Vad gäller huvudpersonerna så kommer Aegon Targaryen/Jon Snow och Danaerys Targaryen i egenskap av syskon, brorson och faster (samt även kusiner?) att samregera på Järntronen i slutändan, i sann Targaryensk inavelstradition, och överlever alltså. Eventuellt kommer Danaerys börja införa någon form av demokrati, med de sista resterna av sin maktbas (mer om det nedan) som garant för detta.

Tyrion Lannister överlever också, och blir ståthållare på Casterly Rock, samt eventuellt Kungaparets Hand. Eventuellt visar det sig att han även är syskon till Aegon/Jon och Danaerys, då "you're no son of mine" - hans juridiska fars sista ord är bokstavliga - visar sig stämma. I själva verket våldtog tidigare kungen hans mor. Eller något sådant.

Sansa Stark har gått igenom så mycket skit, så hon överlever också, och blir ståthållare i Norden.

Något förenklat dör alla andra. Eller snarare det som är dramaturgiskt lagom. 

Summering

Tyrion Lannister - överlever enligt ovan
Jaime Lannister - begår självmord efter att ha dödat ...
Cersei Lannister - dödas av Jaimie när hon ska spränga King's Landing i luften i en sorts repris avJamies tidigare kungamord. Därefter hoppar Jaimie från The Red Keep, likt hans yngsta son tidigare.
Daenerys Targaryen - överlever enligt ovan
Jon Snow/Aegon Targaryen - överlever enligt ovan
Davos Seaworth - Har egentligen inga bihandlingar att knyta ihop. Dör således.
Sansa Stark - Överlever enligt ovan
Arya Stark - Dör. Frågan är bara när. Finns profetia på det, sannolikt i strid mot de döda.
Theon Greyjoy - Dör efter att befriat sin syster
Missandei - Dör av dramaturgiska skäl
Brienne of Tarth - Överlever.
Samwell Tarly - Överlever.
Bran Stark - Dör. För stark spelare för att det ska vara spännande under andra halvan av säsongen. Frågan är mest hur han dör och om han egentligen också är The Night King?
Sandor "The Hound" Clegane - dör i duell med sin bror nedan.
Varys - Dör. Finns spådom på det.
Melisandre - Dör. Finns spådom på det.
Tormund Giantsbane - Dör. Kanske i Briennes armar.
Gilly - Överlever.
Bronn - Överlever bara för att.
Gendry - Överlever. Försvinner i en roddbåt.
Jorah Mormont - Dör som en sorts upprättelse.
Euron Greyjoy - Dödas av Theon.
Beric Dondarrion - Dör.
Eddison Tollet - Dör, inga bihandlingar där.
Gregor "The Mountain" Clegan - Dödas av sin bror.
Grey Worm - Överlever som maktbas åt Daenerys, men är lite upprörd över att Missandei dör. Finns ingen annan roll som kan ta över hans.
Podrick Payne - Dör eftersom Brienne överlever. Kan vara tvärt om.
Qyburn - Dör, förstås.
Edmure Tully - Överlever, blir ståthållare på Riverrun.
Lyanna Mormont - Dör för dramaturgisk effekt - både för att slå undan en del av Jons+Danaerys maktbas, plus att hon inte längre fyller någon funktion för handlingen. Hon får förstås döda några döda först och vara lite cool. Sedan dör hon.
Qhono - Överlever för att bibehålla maktbas åt Daenerys.
Robin Arryn - Överlever.
Yohn Royce - Dör.
Yara Greyjoy - Överlever, blir ståthållare på Järnöarna
The Night King - Dör, i egenskap av superskurk.
Harry Strickland - Överlever, lägger som legosoldat ner vapnen och ger sig när Cersei dör.
Drogon - dör i Danaerys armar efter strid med ...
Viserion - Viserion som dör
Rhaegal - tillsammans med Rhaegal. Därmed är i princip hela Daneaerys maktbas borta och andra halvan av säsongen, när man ska göra upp med Cersei, blir således lite spännande och saknar dessa kärnvapenmotsvarigheter.

Jag kommer naturligtvis ha fel på flera av ovanstående punkter. Det vore helt omöjligt att ha rätt. Snygg slutscen vore att Danaerys beordrar avrättningen av någon huvudperson ovan för förräderi, och sista scenen är svärdet som faller och allt blir svart. Frågan är mest vem hon ska halshugga, något som känns ordentligt. Kanske Sansa?

Alternativ slutscen/slutuppgörelse. Cersei spränger hela Red Keep och med det själva Järntronen mha Qyburn efter att ha kapitulerat till Danaerys. Massvis med folk dör, men Danaerys överlever tack vare sina blod-eldmagiska krafter, och träder ut ur de brinnande lågorna, naken och till folkets jubel. Sedan får hon härska över askhögen.

I natt svensk tid bör första avsnittet på sista säsongen finnas tillgänglig, så vi återkommer väl med att pricka av alla som dör varje vecka, så får vi se hur rätt eller fel läsarna respektive undertecknad har.

12 kommentarer:

 1. "Eventuellt kommer Danaerys börja införa någon form av demokrati" Tror du verkligen på detta? Hon ser sig ju möjligtvis som en upplyst despot, men att hon skulle dela med sig av makten?

  https://www.youtube.com/watch?v=ZtYU87QNjPw

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se det som delegera. "Ni får bestämma själva, men om ni inte sköter er, så slår jag ihjäl er." Upplyst despot.

   Radera
  2. Kan också sluta med att hon avrättar någon annan populär huvudperson.

   Radera
  3. Kan t o m vara en bra sista slutscen. Svärdet som faller mot nacken, och allt blir svart.

   Radera
  4. Man kan ju hoppas, men allteftersom jag följt serien kan jag tycka att även om ätten Lannister är dåliga härskare så har jag haft svårt att se Danaerys som ett så mycket bättre alternativ. Vive la republique!

   Radera
 2. Hur är det, är denna säsongen som är skriven av manusförfattare och inte följer böckerna för författaren släpade? Så var väl förra säsongen.

  Tror att Jon Snow dödar Drakbruden, eller vice versa. Förklaras med någon profetia från Bran för att kunna döda zombiesarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är ett par säsonger tillbaka nu som inte har färdiga böcker att basera sig på. Däremot så är ju författaren högst inblandad i tv-serien också så man får väl gissa att det går ungefär som han tänkt sig.

   Radera
 3. "The Night King - Dör, i egenskap av superskurk."

  Jag påstår fortsatt att ni (typ alla?!) har missuppfattat Game of Thrones. Detta är inte en vanlig Good vs Evil-serie. Om det skulle visa sig att The Night King springer runt och dödar folk i egenskap av "superskurk", d.v.s. typ för att hen tycker att det är kul..... det vore årtioendets antiklimax - en plötslig slakt av ett litterärt konstverk efter ett otal säsonger av hög kvalitet.

  Självklart är historien mer avancerad - självklart drivs The Knight King av incitament vi inte begriper ännu. Min gissning är att vi inte kommer begripa dem fullt ut, men få någon aning om vad det handlar om innan säsongen är slut.

  SvaraRadera
 4. Det skulle förvåna mig om de som producerat GoT inte följde den största inspirationskällan, rosornas krig. Där den nya kungaätten Tudor tog plats när ätterna Lancasters och York äntligen uppnådde fred genom att slås samman. Spelar inte så stor roll om Daenarys eller Jon överlever. Kronan och hela härligheten tillfaller deras barn.

  Demokratiskt tror jag föga mer än vad Sverige hade på medeltiden (lokal men inte administrativ/regional nivå), blir nog något mer machiavellisk lösning i slutändan.

  Plus Sam måste överleva så att han hinner skriva klart boken "The Game of thrones / Ice and fire".

  SvaraRadera
 5. Alla utom dom redan döda dör... det vore nåt det.

  SvaraRadera
 6. Att Harry Strickland - i egenskap av ledare för The Golden Company - ens skulle överväga att gå i Cersei Lannisters tjänst är en total motsägelse av det som utspelats i böckerna och därför kan jag omöjligt tro på att det skulle ske i TV-serien.
  Det avslöjades i A Dance With Dragons att The Golden Company har genom åren haft som fundamentalt syfte att återinsätta ätten Targaryen på Järntronen och då faller det på sin egen orimlighet att de skulle stödja de som bidrog till att Targaryendynastin störtades.

  Bara mina 5 cent, men nån slags konsekvens måste det finnas om George RR Martin fått ha något att säga till om i produktionen av TV-serien.

  SvaraRadera
 7. Sansa och Jon gifter sig och samregerar med Tyrion. Danaeris dör. Är hon inte väldigt lik Annie Lööf förresten?

  SvaraRadera