Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-11 14:51

Så sannolika är dödsfallen i sista säsongen av Game of Thrones - SPOILERS

"My sweet summer child."
Läsarnas dom är inne. Bloggen kan nu avslöja sannolikheten för att olika karaktärer dör i sista säsongen av Game of Thrones. Det finns en tydlig naivitet i svaren, där skurkarna dör, och de goda och i synnerhet unga och oskyldiga segrar. VARNING FÖR SPOILERS FÖR ÖVRIGA SÄSONGER!
Sannolikheten att olika karaktärer dör i sista säsongen av Game of Thrones enligt 324 bloggläsare.
Läsarna uppvisar en fantastisk oskuldsfull naivitet kring vilka som ska dö, och antagligen vilka som kommer segra i sista säsongen av Game of Thrones. Enkäten avser att allt som kan röra sig för egen maskin lever, även om den eller det dött tidigare.

Störst sannolikhet att dö sätts på skurkarna, även om Jaimie Lannister kanske inte är en ren skurk, och har visat bot och bättring förr, i synnerhet när han slutade vara en riktig (hel) man. Som bekant är de enda smarta männen i teveserien inte "riktiga män", utan krymplingar eller saknar en eller annan kroppsdel, eventuellt rent av sina kulor. Övriga "riktiga män" har en endimensionell problemlösningsmetodik, som består i att gå rakt på problemet och försöka slå ihjäl det, och dör således, medan kvinnorna med sin intelligens istället överlever. Och kanske segrar. Man kan konstatera att skurkdraken sätts till högst sannolikhet av de tre drakarna att dö, även om sannolikheten sätt till lägre än för övriga skurkar. Kanske för att inte alla respondenter vet vad drakarna heter?

Allra sämst odds har Cersei, som med 75% sannolikhet avlider. Rent av värre än The Night King.

Efter skurkarna sätts högst sannolikhet att dö på några rena krigare, och därefter en blandning av biroller.

Sedan hittar vi de två största huvudrollerna med 27- 28% sannolikhet att dö, nämligen Daenerys Targaryen och Jon Snow, eller egentligen Aegon Targaryen. Även Bran Stark hamnar i detta intervall.

Sedan kommer två personer som de flesta antagligen inte vet vilka de är, i synnerhet Harry Strickland, kaptenen för legosoldaterna The Golden Company, som inte varit med i serien tidigare. Gissar att de låga sannolikheterna här beror på att läsarna inte vet vilka dessa är.

Lägst risk att dö åsätts de unga och oskyldiga, samt Tyrien. Lite gulligt att man tror att dessa på något sätt ska överleva. Allra minst risk att dö bedöms flickebarnet Lyanna Mormont, där emndast 17% av läsarna tror hon omkommer. Sweet summer children ...

Nu är det bara att spara listan och börja kryssa av, så får vi plotta utfallet när den sista snön lagt sig och facit på säsongen är klar.

Det finns onekligen en del karaktärer, och med dem en hel del bihandlingar att hantera. Ett sätt att enkelt klippa alla lösa trådar för en given karaktär är förstås att helt enkelt klippa av huvudet, men det kommer inte alltid vara tillfredsställande, om nu inte vissa dör i varandras armar eller för att rädda livet på varandra. Andra, i synnerhet biroller, utan lösa trådar kan man nog enkelt bara ha ihjäl. Eller förstås låta leva.

28 kommentarer:

 1. Arya kanske redan är död och ersatt av en faceless man.

  SvaraRadera
 2. RR Martin och HBO har säkert diagnostiserat att allmänheten tänker i ungefär som ovan presenterade banor. Så logiskt sett gör de tvärtom. Elakingarna vinner till slut efter att de goda kört slut på sig själva mot dödsisgänget.

  SvaraRadera
 3. Det känns väldigt sannolikt att Jon dör. Nån/några nyckelpersoner måste dö för realism och känsloeffekter, Jon är omtyckt men kommer under säsongen att göra klart det han behöver åstadkomma. Han har antagligen redan gjort Daenerys på smällen, vilket talar för att hon överlever. Eller inte, det är trots att GoT.

  Melisandre har sagt att hon måste dö i Westeros, precis som Varys. Det är väl ganska sannolikt att vi får se någon av de dödsfallen. När Melisandre tittade i Aryas ögon såg hon ögon från människor som Arya skulle döda, och sa sedan att de skulle ses igen. Såg hon sina egna ögon=Arya kommer att vara den som har ihjäl Melisandre? Jag tror det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju inte profetior, magi och spådomar värda ett dugg i GoT. Finns inget som säger att de öht faller in, och om de faller in så är det på ett väldigt långsökt vis. Just Melisandre har ju bevisligen haft fel tidigare.

   Radera
  2. Visst är det så. Men profetior och spådomar är också viktiga drivare av händelserna i GoT, jag tänker på Maggie the Frog, hon har väl haft rätt än så länge? Även Melisandre har väl haft rätt i stora drag, men med vissa missförstånd som gjort det missriktat? Sen är det ju så att en stor del av tjusningen med GoT är att man aldrig vet vad man ska vänta sig, så mina spekulationer är så klart bara rena spekulationer.

   Radera
 4. Jag tror att svaren speglar önsketänkande och visst finns det mycket naivitet i det.
  "In the end it doesn't matter whose skeleton sits on the Iron Throne"
  Zombie-Cersei och the Night King?
  Danaerys kommer undan och föder barn någonstans (så att man kan mjölka konceptet en gång till i framtiden).

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Det är både en bokserie och en tv-serie. Om du har missat det måste du ha sovit under en sten de senaste åren.

   Radera
 6. Sakna SINA kulor? Theon G är väl järnfödd och som sådan är väl de enda kulor som han kan hävda äganderätt de ham tagit från fiender han dräpt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Theon saknar sin snopp. Kulorna har han nog kvar för att göra det extra jävligt. Varys saknar kulor.

   Radera
  2. Hur vet du det, har du sett directors cut? (Pun intended)

   Radera
  3. Lägg till detta Grey Worm och hela armén av Unsullied.

   Radera
  4. Cornucopia: Theon har inga kulor heller. I sista avsnittet säsong 7 var han i slagsmål och motståndaren sparkade honom flera gånger i skrevet och blev förvirrad för att han inte reagerade.

   Radera
 7. Hur går det för Skarsgård båtbyggare?

  SvaraRadera
 8. Erkänner att jag inte röstade på lyanna mormont för att jag inte visste vem det var. Efter en googling så tror jag att hon kommer att dö...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast - hon är ju den hårdaste av de hårda i hela serien :-D

   Radera
 9. Sjukt att en majoritet tror att Knight King dör. Vore jättekonstigt i min mening. Detta är inte riktigt en "good vs evil"-historia, right?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller faktiskt med. Night (utan K, det är inte ridddare han är...) King är rimligen inte en "skurk" i klassisk mening utan ledaren för "något annat", de kallas ju även "the others". Och vad deras agenda är och hur de passar in i hela bilden är än så länge helt okänt.

   Radera
  2. Om man betänker att GoT är löst baserat på rosornas krig så skulle ju night king vara en analogi till Henry Tudor, båda två outsiders.

   Radera
 10. Jon Snow är väl redan död btw.

  SvaraRadera
 11. OT, hoppas det blir det möp-fredag imon.

  SvaraRadera
 12. Alla dör förutom night king, istid väntar..

  SvaraRadera
 13. Tror man ska vända på grafen grön=död röd=överlever. Det verkar som att ni inte har hängt med om vilka som dör och lever i Got. Men nu är det bara fanfiction som vissas

  SvaraRadera
 14. Cersei är väl den normalaste personen i serien, försöker bara desperat skydda sina barn. Sansa kommer gifta sig med Jon Snow. Arya är psykopat och måste dö. Den feta blondinen med det jobbiga namnet är mentalsjuk och måste dö hon med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Brienne of Tarth ryker nog och det känns trist. Hoppas att hon hinner få ihop det med Thormund innan det bittra slutet. De är som gjorda för varandra. Clegane Bowl ser jag också fram emot men tvivlar på att någon av dem klarar sig. The Hound är en av mina favoriter. Han och Arya kommer nog att slåss bra sida vid sida.
   Läste någonstans att GRR Martin sagt att slutet skulle vara "bitter sweet". Någon favorit borde alltså klara sig. Möjligen en gravid Danaerys.

   Radera
  2. Jag tycker många verkar försöka köra klassiska mallen på utgång (ie hjältarna överlever och skurkarna dör), men GoT verkar ju inte riktigt följa den klassiska mallen.

   Att motivera att den och den skall dö för att hon är psykopat eller mentalsjuk tycker jag inte håller. Ibland dör de goda och ibland dör de onda helt enkelt.

   Radera