Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2019-04-02 07:20

S&P varnar för sänkt kreditbetyg för Swedbank - dyrare bolån att vänta

Kreditvärderingsinstitutet S&P har nedgraderat Swedbanks kreditbetyg till negativ observation. Beskedet innebär att bankens kreditbetyg kan komma att sänkas inom tre månader, och skulle i så fall göra att kundernas bolåneräntor kan behöva höjas.
Dagschart Swedbank.
Swedbank sätts alltså på "Credit Watch Negative", vilket innebär att S&P kan komma att sänka kreditbetyget inom tre månader. Orsaken är den ryska penningtvätten och möjliga konsekvenser av detta framöver.

Konsekvenserna blir att bankens upplåning blir dyrare, och därmed kommer bankens kundräntor att stiga. Bankkunder till Swedbank med bolån kan alltså se fram emot räntehöjningar relativt övriga svenska banker, vilket bör innebära att banken kommer tappa kunder.

Det innebär också att befintliga obligationer utfärdade av Swedbank bör få högre räntor, dvs falla i kurs, vilket i sin tur kan slå mot enskilda svenska räntefonder med tung exponering mot Swedbanks skulder. En faktisk sänkning bör också vara negativ för aktiekursen.

Verkligheten och faktiska konsekvenser börjar alltså knacka på dörren för den ryska penningtvättbanken Swedbank och i synnerhet dess kunder, som riskerar betala via högre räntor.
 
Nu har S&P ännu inte faktiskt sänkt kreditbetyget för banken, utan varnar bara för att det kan komma att ske.

Beskedet kom efter börsens stängning, så marknadsreaktionen återstår att se.

Kunderna kommer alltså få betala medan VD:n får fallskärm, styrelsen höjt arvode och Ekobrottsmyndigheten tycker att några miljoner i penningtvätt är småpengar och preskriberat. Det handlar trots allt om en bank och inte en privatperson, och tydligen är det således okej att penningtvätta "småsummor". Dock är marknaden fri och det är frivilligt att vara kund hos Swedbank, vilka t ex LO och den socialdemokratiska rörelsen är.

Intresserad av att byta bank för dina bolån? Nedanstående är reklam och ett samarbete mellan bloggen och Compricer.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

16 kommentarer:

 1. Det brukar vara svårt att ha högre pris än konkurrenterna, särskilt på produkter som inte kan sägas ha bättre kvalitet än konkurrenterna.
  Så jag tror att sänkta kreditbetyg resulterar nog snarare "bara" i att Swedbank får mindre marginaler. Och därmed kanske även blir mer kräsna angående vilka kunder de beräknar som lönsamma och vill ha, så kanske även färre kunder som beviljas lån.

  Främst tror jag det drabbar aktieägarna och inte så många kunder.

  SvaraRadera
 2. Ja, det kan bli dyrare funding, men påverkar knappast kunderna pga konkurrenssituationen på bolånemarknaden. Swedbanks problem kommer i första hand leda till engångskostnader (sanktioner / böter) och eventuellt högre kostnadsnivå framöver, men inte särskilt troligt att de kommer höja räntan mot slutkund -- de behöver behålla alla kunder de kan.

  Swedbanks rating har stegvis förbättrats, och en eventuell nedgradering bör inte ha stora konsekvenser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den påverkan det får är nog marginell, då banken får minskad marginal om man inte vill tappa marknadsandelar.

   Ex genom att bundna lån får lägre ränta.

   Så vinsten kan ta stryk, men det är osannolikt att banken börjar höja räntor mot kunderna. Det är sådant som kan få kunder att reagera, speciellt om ränteläget i sig allmänt stiger.

   Det stärker också argumentet att aktien inte är "billig"

   Radera
  2. Exakt, jag håller med dig helt. Kunderna kommer inte påverkas nämnvärt. Sen har du kommande höjd beskattning av finanssektorn med mera, som gör att det nog är de (just nu höga) marginalerna som tar stryk -> lägre vinst -> lägre marknadsvärde.

   Radera
  3. Frågan är sedan vad som händer med stigande marknadsräntorna på sikt, kommer bankerna kunna kompensera ut mot BLTerna?

   Nu tänker jag bortanför kommande lågkonjunktur.
   Det enda som är säkert är lånestocken, då BLTerna inte kan amotera av sina skulder i nämnvärd takt.

   Så kanske man skall undvika bankaktier fortsättningsvis då vinsterna kanske inte går att hålla.

   Detta oavsett ev krascher.

   Radera
  4. det är rätt kass risk/reward på bankaktier, vilket Swedbank väldigt tydligt visar. Begränsad uppsida och massa risker på nedsidan.

   Radera
 3. OT: Oscar Prop ställer in utdelningen på sina preffar och skall byta ut dem mot stamaktier. Det går bra nu!

  SvaraRadera
 4. Alltid lätt att vara efterklok men hade på känn att Swedbank hade hyss för sig. Varit systematiskt otrevliga och svåra att ha att göra med som kund länge nu. Bytte i somras och med facit i hand ett riktigt bra privatekonomiskt beslut.
  Som en anekdot så var jag nära att göra en anmälan mot Swedbank redan för 8-9 år sedan när de vägrade flytta mina barns pengar från Swedbank till annan bank för att de medvetet "ville hålla på pengarna ett tag till". Slutade med en muntlig ursäkt från bankchefen och permanent avslut av barnens övriga konton hos Swedbank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bytte du till, om man får fråga?

   Radera
  2. Länsförsäkringar. Bra kundvård, bra ränta och bra förmåner. Allting Swedbank saknade faktiskt.

   Radera
 5. Swedbank +3,3% i skrivande stund, så S&Ps funderingar hade ingen särskild marknadsdrivande påverkan. Kursen idag kan sägas innehålla förväntningar på rejäla böter och tappade marknadsandelar. Vi får väl se hur det går.

  SvaraRadera
 6. SEB aktien stod i ca 6 kr efter kraschen på nittiotalet. En SEB anställd sade till mig att köpa för allt jag hade men jag vågade inte. Var en möjlighet till ett klipp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod och köp Swedban om du tror du kan göra 100x pengarna från det här läget.

   Radera
  2. Ser ingen stor uppsida i Swedbank, men om inte USA lägger sig i Swedbanks affärer finns det heller ingen stor risk i Swedbank med arbetarrörelsen och näringsliv samt en tandlös lagstiftning på bankens sida.

   Radera
  3. Har inga siffror men gick inte Swedbank upp efter kraschen 2008 när staten räddade banken. En kompis jobbade då som konsult på banken och enligt han så var de konkursmässiga.

   Radera