Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-04-06 20:35

Ryska arméns helt nya ECM-system inne i ockuperade Ukraina

OSSE har observerat och med UAV ("drönare") fotograferat ryska arméns helt nya radiostörsystem Tirada-2 inne i det ryskockuperade delen av Ukraina, bara 9 km från frontlinjen. Det är en tydlig påminnelse om att det i Europa 2019 pågår ett krig mellan två länder, där Ryssland invaderat och ockuperar Ukraina.
Ryska Federationens flagga.
Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE skrev i sin rapport den 19:e mars följande:
"An SMM mini-UAV spotted an automatic jamming system (R-330Zh, Zhitel) on a KamAZ-4310 and a radio-electronic jamming complex (Tirada-2) near Yuzhna-Lomuvatka (60km west of Luhansk)."
Platsen ligger nio kilometer från frontlinjen mellan de ryska invasions- och ockupationsstyrkorna och de ukrainska försvararna.

Tirada-2 är helt nytt och de första kontrakten på systemen tecknades av ryska armén i augusti förra året. De första systemen skulle tillföras förband i det ryska centrala militärdistriktet under 2019, och har nu alltså dykt upp i de av Ryssland ockuperade delarna av Ukraina. Inget annat land än Ryssland har systemen, som antas vara till för att bland annat störa satellitlänkar för UAV:er och hindra kvalificerade system som amerikanska Global Hawk från att kunna spana mot de ryska ockupationsstyrkorna. Med ukrainskt godkännande flyger USA regelbundet Global Hawk över Ukraina.

Ett foto från OSSE:s UAV har släppts och även geolokaliserats av InformNapalam till dessa koordinater intill ett bunkerliknande komplex inne på det ockuperade området. Är man minsta kompetent i fjärranalys kan man snabbt bekräfta att OSSE:s foto och Google Maps satellitfoto stämmer överens.

Ryssland fortsätter alltså i strid mot stilleståndsavtalen att skicka in både materiel och trupp i de ockuperade delarna av Ukraina. Likt när Ryssland sköt ner MH-17 är dessa system inget man sätter i händerna på några "oroade medborgare", utan kräver kvalificerad utbildning, träning och övning för att hantera. 

Och de fanns definitivt inte på ukrainska ICA innan kriget i sydöstra Ukraina bröt ut 2014, eftersom de inte fanns innan 2018, och därtill aldrig sålts till Ukraina.

Det går inte på något sätt att snacka bort att detta är rysk militär utrustning som Ryssland skickat in ett annat land, även om ryska troll, nyttiga idioter och svenska femtekolonnare mycket väl kan försöka. Kom ihåg de olika tekniker som trollen använder, som Gish Gallop (hitta på massa helt irrelevanta ogrundade påståenden i sådan volym att man inte orkar eller hinner bemöta dem alla), whataboutism (försöka prata om något annat) med flera metoder, halmgubbar (påstå något om någon annan och sedan angripa detta istället för den faktiska sakfrågan) och argumentskapning.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Mycket bra kvalitet på fotot. Jämfört med bilderna på missilerna pa Kuba så märker man hur tekniken inom spaning förändrats.

  SvaraRadera
 2. Vilka källor bör man följa för att få en hyfsat rimlig uppfattning om hur kriget går och hur handlingsmöjligheterna förändras glr Ryssland och Ukraina?

  SvaraRadera
 3. Jojo.
  Jag brukar lyssna på dig, du har stor allmänbildning, och du påtalar alltid att ryska prylar inte funkar. - skulle detta utmärka sig med att fungera tillfredsställande?

  Detta var inget skämt även om jag inte kunde låta bli att ironisera en smula :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar inte om huruvida den fungerar, utan om att den uppenbarligen och bevisligen finns där.

   Radera
  2. Just ryska ew prylar är state of the art och när det kommer till just EA är de troligen världsledande, det är ett av deras högst prioriterade förvandstyper. Sen har de funktions testat dessa system i flera oroshärdar men har ju noterat deras motsvarighet till ew brigad på gränsen och bilder på flera av systemen inne i Ukraina. Dom har ju aktivt använt pejling för att lokalisera och slå ut enheter med artelleri.

   Radera
  3. Kanske en av orsakerna till att Ukraina nyligen fick nya moderna krypterade radio och ledningssystem från NATO-länder.

   Radera
 4. Också ganska kul att följa rysk medias propaganda angående valet i Ukraina. Det är uppenbart att ryska staten är livrädd för att ett demokratiskt val, där faktiskt sittande president kan röstas bort, genomförs i det post-sovjetiska grannlandet. Det sätter nämligen Ryssland i ganska dålig dager vid en jämförelse, och riskerar sätta griller i huvudet på den egna befolkningen om varför inte de också har demokrati :´D

  SvaraRadera
 5. Hur ser Sveriges UAV-försvar ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Igår kväll sa de på nyheterna att Försvarsmakten skulle få tillstånd att skjuta ner drönare och UAV'er som flyger över övningar och skyddsobjekt. Enligt en intervjuad officer (tror jag det var) verkar det vara någon form av störning som gäller för att få ner dem.

   Radera
 6. Fråga till Cornu. Har ryssarna verkligen kompetens, kapacitet eller resurser att verka på flera fronter, som de just nu gör?
  Jag ser en viss panik hos Mr Putin i att vara viktigare än vad han är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har ju krigat i Syrien och Ukraina samtidigt. Dock har det inte gått så bra för dem i Ukraina, och i Syrien har ju motståndet bestått av terrorturister i pyjamas. Logistiskt sett funkar det för dem, men det är en hård ansträngning för ryska krigsmakten som tär på resurserna. Nu verkar det som Syrien trappas ned och Venezuela trappas upp. Vitryssland tror jag de kommer försöka ta med ekonomiska och diplomatiska påtryckningar snarare än militär invasion (kanske skramlar med lite vapen, men inget regelrätt anfall).

   Radera
 7. Såg i veckan en intervju med Bill Browder på Axess TV. Mycket bra sammanfattning av läget i Ryssland idag, Putins vilja och påverkan på Europa samt Swedbanks, Danske banks m.fl. bankers inblandning.

  Se det här, ingen inloggning krävs.

  SvaraRadera
 8. Hur går det för våra svenska tappra krigare i Ukraina?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka svenska tappra krigare? Menar du dussintalet som gick med i Ukrainska frivilligbataljoner? Dessa bataljoner är nu sedan länge fullt integrerade i Ukrainska inrikesministeriets trupper (National Guard), och lyder under samma insatsledning som resten av krigsmakten. På grund av Minsk-överenskommelsen får utlänningar inte längre delta i striderna, så svenska frivilliga har antingen åkt hem eller antagit ukrainskt medborgarskap, eller deltar endast som instruktörer för grundutbildning etc långt bort från fronten.

   Radera
 9. Appropå ofria ryska val(ar):
  https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/06/cirka-hundra-valar-halls-i-bassanger-i-ostra-ryssland-avsedda-for-den-illegala

  SvaraRadera
 10. Den ryska armén, snart i en kommun nära dig.

  SvaraRadera
 11. Så att en UAV lyckades fotografera systemet som ska motverka UAV måste väl ses som en avsiktlig signal eller att systemet inte fungerar. Om nu systemets syfte är att störa ut UAVer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man oskadd kan stå framför pipan på ett gevär, måste det innebära att det inte fungerar?

   Blogginlägget visar att det finns bevis att Ryssland skickar militärt materiel in i Ukraina.

   Radera
  2. Exakt min poäng.
   Vill man visa upp sig med avsikt? Det är en stridszon och ett prioriterat mål.
   Annars är betyget inte högt om det är så lätt att bli röjd (ingen maskering av fordon).
   Nästa drönare har då med sig en laddning för att slå ut ett fordon.

   Radera
 12. Den del av Ryssland som Boris Jeltsin gav till Ukraina är, var och tillhör Ryssland. Om ni för ett ögonblick betänker att mer än 20 länder salade pansar Tyskland800 Frankrike800 England800 blir mindre än 10000 totalt. Vostock övningen användes 36000. Visar de aggretion: nej.har de intresse av en bunt länder som bråkar sinsemellan om gurkor? Salisburg kom ju lägligt m brexit.. nykomlingen5 hade DÖDAT på minuter. Dottern ville hem till Ryssland, man brukar veta vem som slagit en.
  Var vänner i stället, då Ryssland redan är 11 tids zoner dvs 1/2 världen borde många bra affärs kontakter kunna byggas m fördel för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara vänner och göra affärer som alla vinner på vore utmärkt. Hur får vi Ryssland att acceptera kontrakt utöver de som Kreml kan plundra till ledarnas egna konton? Det behövs en rysk ledning som tjänar sitt folk, gynnar affärer och beskattar vinster så pengar går till sjukvård och pensioner.

   Radera
  2. Vilken del av Ukraina var det dom Jeltsin gav bort?

   Radera
  3. @Ben Dover

   Gorbatjov var fortfarande president när Ukrainas självständighet förklarades 1991. Så Jeltsin gav inte bort något, men motsatte sig inte självständigheten då det begav sig. Kanske tänker du på federala centraladministrationen Moskvas "gåva" Krim under Chrusjtjov 1954, som då övergick till sovjetrepubliken Ukrainas administration.

   Radera
  4. Fast fick inte ryska sovjetrepubliken landområden i utbyte då?

   Radera
  5. @Jari:

   Originalinlägget omtalar ett landområde som Jeltsin ska ha gett bort. Men det är antagligen fel då?

   Radera
  6. Orginalinlägget är tämligen oläsligt. Antingen nån gopnik från ryska trollfabriken som misslyckades på svensk-kursen, eller nån WT-nasse som skriver på fyllan (med IG i svenska). Oavsett mer komiskt än relevant.

   Radera
  7. @Ben Dover

   Ingen aning vad den anonyme postaren menar med "Den del av Ryssland som Boris Jeltsin gav till Ukraina är, var och tillhör Ryssland".

   Radera
  8. Konstigt inlägg, inte ens en automatöversättning blir så dålig. Visserligen är gurka ett ryskt idiom för en stilig man men passar inte alls in.
   Kanske är det automatgenerat av en dålig kommentarsbot. Ingen människa kan skriva en sådan text och få fram ett budskap.

   Radera
  9. Jag tror att gurka ska vara ett ryskt öknamn för ukrainare.

   Radera
  10. Unknown kunde ha varit ett rysk troll, men de brukar väl vara litet mer kunniga än så, även om de inte är så bra på svenska? Chrustjov gav i och för sig Krim till Ukraina, så långt är det sant, men Jeltsin var det inte.

   I övrigt är inlägget skäligen obegripligt, men det där med tidszonerna är ju intressant. "Passa för tusan på att göra affärer med Putin, hans land ligger flera tidszoner före er"? Ja, men de ligger decennier efter oss tekniskt.

   /Ulf

   Radera
  11. Jag kanske bajsar på festen här nu, men gurk-referensen torde syfta till EU:s regler om hur böjda gurkor får vara för att kallas gurkor, eller något sådant. Ett ökänt reglemente från ca 15 år sedan som bara levde i ett fåtal år innan det skrotades, men EU-hatare snappade upp det och fortsatte älta det långt därefter, och uppenbarligen ännu.

   Jag som började nästan sakna Putin-trollen.

   Radera
 13. Ända sedan finnarna störde ut ryssarna med att konstant spela nidvisan Säkkijärvi polka 24/7 på alla frekvenser har ryssarna jobbat med att få ordning på sin egen störning.

  Kanske dags att Ukraina inom ramen för partnerskapsavtalet håller en gemensam övning med US och förklarar östra Ukraina för övningszon. De ryska installationerna finns ju officiellt inte, inte ens Ryssland påstår ju det. Då kan man ju blåsa bort dem. Separstistslöddret erkänns ju inte ens officiellt av ryssarna, så då gäller ju Ukrainas juristiktion rakt av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra ide, några dagar med konstant spelande av na stile och "separatisterna" ger nog snart upp. Frågan är dock om det inte är mot krigets lagar.

   https://youtu.be/tJ7JcweIOZ4

   Radera
  2. Christina Aguileras låtar användes ju som "tortyr" mot Guantanamo fångarna. Aguilera blev ju sur och ville stämma, men det är tydligen något med hennes tonläge som gör det extra obehagligt vid repetitiv uppspelning.

   Kanske funkar om man blåser på Aguilera på alla frekvenser till Novorossijaslöddret ber om att bli hemflyttade till de ryska fängelserna som de kommer ifrån.

   Radera
 14. Kul att du tog upp MH17, Cornu

  Kommentar på denna artikel?

  https://www.mirror.co.uk/news/world-news/ukraine-involved-mh17-downing-claims-14184413

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror Putin styr max 10 år till. Sen kanske Ryssland visar upp hur flygplanet sköts ner, eller inte.

   Borde finna dokumentation från vapnet.

   Radera
  2. När man börjar en utredning, den första frågan som ställs är: vem är det som fick "dividenter" av händelsen? Det fungerar i 95% av fallen. Vem fick då dividenter av katastrofen?

   Radera
  3. Noterar dig Gabbedebunker. Du sprider rysk propaganda och deltar i metoden Gish Gallop, där den ena efter andra bortförklaringen vräks ut för att ingen ska orka bemöta. Det är helt klart och tydligt bevisat att det var ryskt luftvärn med rysk personal som mördade dessa människor.

   Blockerar dig nästa gång.

   Radera
 15. För egen del tror jag att allt det som skrivits är rätt och riktigt, har ingen anledning att betvivla nåt av det. Jag har helt enkelt inget att emot det. Oklart om detta gör mig till troll.

  Måste passa på att tacka för den utmärkta rapporteringen av sånt här i bloggen, inte många lättlästa och tillgängliga svenska källor till sådan här information.

  SvaraRadera