Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-04-02 15:33

Rekordmånga bostadsrätter till salu

Hemnet rapporterar att antalet bostadsrätter till salu är på nya säsongsjusterade rekordnivåer. Detta medräknar inte lägenheter i nyproduktion, som inte ligger på Hemnet.
Bostadsrätter till salu per månad, hela Sverige.

Det har alltså aldrig tidigare enligt Hemnets statistik varit så här många bostadsrätter till salu i mars månad, som i år. Statistiken sträcker sig dock bara tillbaka till 2014, men det är uppenbart att det råder ett omfattande säljtryck på marknaden.

Säljtrycket och utbudet är nu alltså större än 2017 när prisfallet inleddes och även större än under 2018. Till detta kommer nyproduktion, som fortsätter ligga på mycket höga nivåer.
Stor-Stockholm.
Hur stor andel av lägenheterna till salu som är oinflyttade nyproducerade lägenheter - i praktiken köpta på spekulation för att säljas med vinst innan inflyttning - går dock inte att få fram.
Stockholms kommun. 
Göteborgs kommun. Årets rekord på 1287 lägenheter är förvisso bara fler än 1285 i mars förra året.
Uppsala.
Som vanligt avviker Malmö, och ligger inte på rekordnivåer. Bostadsmarknaden och prisutvecklingen lever också sitt eget liv i Sveriges antagligen mest dynamiska storstadsområde.

Med utbud på rekordnivåer så blir det nog svårt att förverkliga mäklardrömmarna och bostadsutvecklarnas drömmar och säljsnack om att "nu har marknaden vänt". Som köpare finns det i alla fall ett gott utbud att välja på, men som tidigare är det inte de kreditvärdiga som har behov av en bostad och de senaste årens rekordbyggnation - högre än under miljonprogrammet - är byggt för fel målgrupp.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

23 kommentarer:

 1. Kan man inte jämföra ägare och vilka som är skrivna på bostaden för att spekulera i vilka nyproduktioner som är spekulationsköp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man säkert. Men då får man ta fram den statistiken själv, vilket blir svårt. Det är inte så att mäklarna går ut med säljarens namn hur som helst.

   Radera
 2. Alldeles riktigt Malmö och dess kranskommuner verkar leva sitt egna liv.
  Som lite feedback på kurvorna så borde Y-axeln vara i procent istället. Alltså procent av vald marknad ute till försäljning. Jag antar ombildningar samt nybyggen har ökat på det totala beståndet en hyfsad del. Även konsumtionen av nya BRF jmf med äldre borde vara snabbare (d v s folk säljer oftare nybyggen).

  Tja man kan göra det hur komplicerat som helst, eller kan man bara inse att i Stockholm så lär priserna inte gå upp i år heller.

  SvaraRadera
 3. Tycker det är märkligt att inte slutet på år 2018 möter början på 2019 på något av diagrammen vad jag kan se. Hur kommer det sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det är olika datapunkter. Dec 2018 vs jan 2019. Ingen interpolation mellan dessa då det är olika linjer.

   Radera
  2. Finns ingen linje dragen mellan december och januari. Svårt visualisera. Skulle vara om man låter december finnas med två gånger.

   Radera
 4. Blir det snålt pga att räntorna går upp och så där kan man ju alltid värma sig vid sin teppanyakihäll. Medan man varsamt vänder blodkorv och spaghetti ur "ICA Basic"-sortimentet på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varor som snart går ut och gammalt bröd är också ett spartips.

   Radera
  2. En del varor blir ju bara bättre med åren. Som typ...

   Radera
  3. ...synd att jag inte kan säga det är ömsesidigt.

   Nåväl,det vetkar ju som ännu en av BHs inkarnationer blivit bannad. Undra om han liksom en timelord kommet att sluta efter 12st eller om han liksom hydran växer två för var som blir bannad.

   Radera
  4. Det kanske bara är du och 1000 inkarnationer av BH här? Fundera på det inatt.

   Radera
  5. Blir det knapert så kan man alltid finns ljus vid grillen. En Eldorado radhusfilé kan t ex glaseras och grillas. Eftersom kötthalten är så pass låg, kan även klimatångesten dämpas.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Malmö ja.... utan att låta som BH, kan det ju vara att många flyttar från -hmmm- vissa områden och Köper istället för att hyra, bara för att komma från vissa -hmmm- områden. Då trissas priserna upp? Ben D som är Skåning kanske vet mer?
  Jag bara gissar bara. efter 3 glas vin (japp Preparatus) och efter 76 timmar av dygnet-runt-arbete är det inga kloka kommentarer utan bara gissningar. :)


  ps. Lars: Gött vin du har! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Malmö kommun är till ytan lika stort som en familjepizza, varför då inte flytta över kommungränsen? Sen kan man ju tänka på att alla de som jobbar i DK har fått en rejäl löneförhöjning i SEK räknat.

   Radera
  2. Kul att du gillar vinet, Mr Knowit All. Årgång?

   Radera
  3. Ja det buggar tätt med kranskommuner. Fyra procentenheters skillnad på kommunalskatten borde väl innebära, 40kkr/år/bruttonmiljon "skattat och klart". Söker man något stimulerande nöjesliv så blir det lätt Malmö eller Lund (skattetabell 33, på pricken samma skatt). Malmö har en del bra tomter att bebygga som ligger mellan stationen och vattnet. Jag tror nog att utvecklingen så smått har börjat vända åter igen.

   Precis som BD är inne på så finns det storstadlön och valutaeffekten av att bege sig över bron för arbete.

   I Lund vimlar det av studenter ifrån Stockholm (så var det inte för 15-20 år sedan), kan nog tänka mig att detta troligen köpstarka klientel väljer att stanna i SV Skåne.

   Radera
 6. Anekdotiskt söder om söder känns inte den statistiken som överensstämande med verkligheten. över 50% av lägenheterna till salu är nybyggen som ingen någonsin bott i. När det gäller lägenheter ur det befintliga beståndet så är utbudet kanske 2/3 av det "normala" för ett par år sen.

  Priserna håller i sig rätt hyggligt också, i princip ingen eller liten nedgång för ettor. de största lägenheterna har sett en måttlig nedgång. Men februari var en konstig månad med väldigt få affärer.

  Hursom är det inga större problem att sälja befintliga bostäder, trots det enorma utbudet så har endast 5%(!) av de sålda bostäderna varit nyproduktion...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betyder det i så fall något?
   T.ex att ägare till befintligt hellre hyr ut än säljer?

   Radera
 7. Vad bra, då kan vi kanske äntligen slippa höra svenska IT-företag klaga på att det inte finns tillgång på bostäder för deras ovärderliga utländska spetskompetens.

  SvaraRadera
 8. Årets kurva ser ut som omvänd tidigare års.

  SvaraRadera