Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-04-09 15:38

Regeringen och Miljöpartiet: "Spännande" OS i Stockholm garanteras av staten

Miljöpartiets idrotts- och kulturminister Amanda Lind lämnade idag det dystra beskedet att Sverige, regeringen och Miljöpartiet ska uppmuntra omfattande CO2-utsläpp genom att lämna statliga garantier för vinter OS arrangerat i Stockholm. OS kallas "spännande" av minister Lind, som inte har något problem med att bränna av skattebetalarnas pengar på massiva CO2-utsläpp och flygresor för sport.
Vinter OS-kandidaten Stockholm en vanlig dag i februari.
Regeringen och Miljöpartiet stöder alltså och lämnar statliga garantier åt massiva CO2-utsläpp och slöseri med ändliga resurser åt det så kallade olympiska vintersportspelen, även känt som Vinter-OS. Man stöder därmed den typiskt vintersportiga staden Stockholms ansökan till vinter-OS år 2026.

De statliga garantierna handlar om att dränera landets polis- och säkerhetsbudgetar för att övervaka sportspelen, och man menar att det är Svenska Olympiska Kommitéen, SOK, som ska betala tillsammans med internationella IOK. 

Fast riktigt så enkelt är det förstås inte. Varifrån tror ni SOK:s och delar av IOK:s pengar egentligen kommer? Och vad tror ni händer när budgeten inte håller? Och har inte svenska polisen tillräckligt och viktigare saker att göra? Och vem tror ni kommer finansiera och äga alla de anläggningar som byggs, om inte naiva kommuner, som vill "sätta sig på kartan", som leker sport med sina skattebetalares och de statliga ujämningsskattepengarna?

Vore trevligt att veta varifrån SOK:s pengar kommer? Inte från sportklubbar, som får kommunala eller statliga bidrag får man hoppas, och inte från direkt statligt stöd?

Idrotts- och kulturminister Lind kallar olympiska spel för "spänannde". Att tiotusentals personer kommer resa till Sverige med CO2-baserat flyg, att det kommer byggas vägar och betongkonstruktioner, och ske massa CO2-baserad trafik samt skövlas mark och natur för detta, verkar inte beröra Miljöpartiet det minsta.
Snötäckt Arlanda i februari, fullt med etniskt färglatt klädda svenskar.
En killgissning är att vinter-OS kommer orsaka mer CO2-utsläpp än vad Sverige kan spara in på ens ett år. Men det blir ju spänannde. Extra spännande blir det att se om det blir någon snö. Men visst, det mesta får väl bli i inomhusarenor, kylda med en el som inte finns i Stockholm på grund av kapacitetsbrist. El som inte räcker till vare sig kollektivtrafik eller fler bostäder.

Kan någon utan att Googla lista alla de (motsvarande) kommuner som världen runt "satt sig på kartan" genom att delta som arrangörer i Vinter-OS? Alltså inte huvudorten, utan alla som "satte sig på kartan"?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

51 kommentarer:

 1. ..Bara att förlänga "Earth hour" med 2 timmar extra så är väl vi hemma med detta!

  OBS Ironi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med alla datorhallar som smälls upp får vi väl snart "Earth Year", eventuellt med någon timme el.

   Radera
 2. Vinter-OS om 8 år är i alla fall bättre än Vinter-OS om 12 år, för då har ju Greta lovat att klimatkatastrofen kommer att vara ett faktum.

  Sverige har alltså chansen att gå till historien som det SISTA land som arrangerade ett Vinter-OS överhuvudtaget. Alltid något!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket märkligt att MP är med på det hela. Trodde snön skulle vara borta då.

   Miljöpartiets EU-kandidat Pär Holmgren sa 2006 "Om tjugo år har stora delar av Sverige glömt hur man åker skidor och Vasaloppet är ett minne blott."


   https://www.expressen.se/nyheter/snon-pa-vag-att-forsvinna-for-alltid/


   Otroligt hur man kan få skrämmas med sitt klimattrams. Finns ju barn (och även vuxna) som går på det.

   Radera
  2. Skatt är Stöld, Miljöpartiet är borta då

   Radera
 3. Endast diktaturer har behov av att arrangera OS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det, Putin kan hålla öppningstalet!

   Radera
 4. Alpina VM i Åre hävdar att de var klimatneutrala. Om Sverige kan skapa en trend att anordna OS klimatsmart så kan det säkert ge mer miljöbesparingar på sikt än att vara utanför

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes. Utförsåkning på gräs i Hammarbybacken.

   Radera
 5. Ännu är inte allt hopp ute. Vi kan ju förhoppningsvis gå vinnande ur (den sedvanligt korrumperade) omröstningen, och därmed förlora mot en annan stad.

  SvaraRadera
 6. För en gångs skull skall jag härmed uttala mitt skarpa missnöje mot att det regeringsparti som fick min röst i föregående val överhuvudtaget kan stödja ett så urbota idiotiskt initiativ som ovanstående! Instämmer till 100% i Wilderängs text!

  SvaraRadera
 7. Oavsett magsurheten i inlägget, så tycker i allafall jag att detta är positivt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då vet vi var vi skall skicka räkningen? Men det är klart att det är lätt att lova runt när man postar med alias (eller som regeringen betalar med andras pengar)...

   Radera
  2. Jepp, du och jag kan dela.

   Radera
 8. Men alltså nej bara nej. Räcker det inte med att vi riskerar att vinna mello allt för ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi borde ha skickat Edvard Blom till finalen för att minimera risken...

   Radera
  2. Carl Bildt lär också vara en höjdare På att sjunga;)

   Radera
 9. En roligt aspekt är ju att det behövs en stadsdel med typ 1000 lgh som ska stå klar direkt till OS och som nån ska betala. Funkar säkert utmärkt i en kommunal planering typ etapp Barkabystaden eller liknande, det gäller bara att få byggarna att bygga massor samtidigt för att det ska stå klart till OS. Och sen sälja på rätt marknad.

  SvaraRadera
 10. Kom och tänka på denna gamla goding:
  https://www.oppetarkiv.se/video/1150542/pistvakt-sasong-1-avsnitt-3-av-6
  (spela upp från 11 min 23s)

  SvaraRadera
 11. Varför ställa upp på dessa odemokratiska organisationers jippon? Sammaranchs lärjungar skrattar hela vägen till banken att de har fått en till kandidat i mutgivningen.

  SvaraRadera
 12. Får hoppas att Italien vinner.
  Jag vill inte betala för skiten. Men tyvärr är media till 100% med på det och därmed är alla frågor gällande just att det aldrig någonsin har varit bra för den ort som ordnat vinter-OS (eller sommar dito) helt som bortblåsta.

  SvaraRadera
 13. Skrämmande! De kan glömma att få någon röst från mig!

  SvaraRadera
 14. Alliansen och Mp i Stockholm Stad har sagt nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack herreminsatan! Lite sans och reson från fjollträskarna!

   Nya Karro var inte tillräckligt, nej nu ska Stockholmarna pantsätta sig för att regeringen vill arrangera OS!

   Radera
  2. Njaa. De sa nej 2018. Nu är det 2019 och nu säger de ja...

   Radera
 15. Tror nog att de först sett till att Sverige inte kommer nomineras innan de ställde ut garantin.

  SvaraRadera
 16. Jag skulle nog kunna nämna bra många småorter (Kommuner) som varit med vid OS-arrangemang men det beror nog snarare på mitt extrema överintresse i vinteridrotter än att dessa orter numera är kända för en vanlig svensson.

  Tycker dock att resonemanget om CO2-utsläpp är lite löjligt. Utsläpp av CO2 har knappast några lokala effekter utan utsläpp av växthusgaser påverkar snarare globalt. Med andra ord, var utsläppen sker spelar ingen större roll. Ska andra länder istället arrangera OS blir dessa utsläpp med största sannolikhet bra mycket större än vad effekten skulle bli av ett svenskt arrangemang. Då dessa arrangemang dessutom skulle kräva betydligt större investeringar i nya arenor och infrastruktur blir klimatavtrycket ännu större.
  Bortses det icke realistiska alternativet att lägga ner OS är ett OS i Sverige det bästa som kan ske ur miljösynpunkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att lägga ner vinter-OS förefaller allt annat än orealistiskt. Meningslöst jippo.

   Radera
  2. Att lägga ned vinter-OS skulle dock inte hjälpa. Tvärt om: om du har rätt i att det är ett meningslöst jippo öppnar en nedläggningen för attraktivare arrangemang folk faktiskt åker till.

   Radera
 17. Calgary, sotnij(eller nåt), Hammer***(Norge) å korea va?
  Har det vart fler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte i Kanada också?

   Radera
 18. Fasiken.
  Finns det något sätt att hjälpa italienarna att få spelen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både IOK och FIFA är ju ganska korrupta, så...

   Radera
 19. Totalt huvudlöst. Jag hade önskat att de ansvariga som säger ja får betala kalaset när budgeten spricker.
  Det har väl inte funnits ett OS i modern tid som gått runt och också efterlämnar en massa byggnader som sedan ingen har råd att driva.

  SvaraRadera
 20. Perfekt, Stockholm är en sån utpräglad vinterstad. Hela landet kommer att jubla när det ska byggas för många miljarder för OS i Stockholm!

  SvaraRadera
 21. Är man inte beredd att arrangera så ska man inte heller delta. Vad är det för moral att med samma argument låta något annat land ta smällen.

  SvaraRadera
 22. Metreologen Pär Holmgren lovade snöfria vintrar, typ nu.
  Så jag förstår inte varför vi ska ha vinter OS.
  Kanske de i Miljöpartiet har missat detta?
  Ja, det där med global uppvärmning.
  Eller kan det vara så att de själva inte tar så allvarligt på klimathoten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir den här modellen på skidåkningen
   https://www.facebook.com/bryntes/posts/norge-mot-sverige-man-mot-man-en-riktig-stafett/1063550600326969/

   Radera
 23. "tiotusentals personer kommer resa till Sverige med CO2-baserat flyg, att det kommer byggas vägar och betongkonstruktioner, och ske massa CO2-baserad trafik samt skövlas mark och natur för detta, verkar inte beröra Miljöpartiet det minsta."

  Det var nog det absolut svagaste försöket till kritik jag läst angående detta idiotprojekt.

  SvaraRadera
 24. Tråkig med korruptionen inom IOK, här har Sverige chansen att föregå med gott omdöme och vara sportsliga.

  SvaraRadera
 25. Äntligen fattar JÖK-regeringen beslut som står i samklang med folkviljan ! Det är väl en strålande idé att gå till botten med flaggan i topp.

  SvaraRadera
 26. Sveriges "regering" lider tveklöst av storhetsvansinne...och de som inte landar via flyg i Tockholm kan väl ta höghastigheyståget från kontinenten som även det ska byggas medan landet tar hand om alla världens asylinvandrare under tiden...ja herre jävlar vilken cirkus det kommer att bli...eller redan är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte "världens första fossilfria välfärdsland".
   "Alla andra länder kommer att vara avundsjuka på oss".

   De tror att det bara är att önska något.
   Sen så slår önskningarna bara in.

   Radera
  2. Har du OCKSÅ gått och blivit Svärjevän Kap Horn ?

   Radera
 27. Fantastiskt. 8 år alltså?
  Blir spännande att följa de kommunala plan- och bygglovsprocesserna för alla arenor och OS-byar som behöver byggas i så fall. Diverse överklaganden kan ju normalt dra ut på en sån process i åratal. Men här kanske det är tänkt att det ska forceras på något vis?

  SvaraRadera
 28. Har vi tur så vinner "Mp-förslaget" om klimatkatastrof om 5 år, och vi slipper således Vinter-OS!

  SvaraRadera
 29. SOK (Svenska Olympiska Kommitten) är liksom dess internationella motsvarighet IOK en helt PRIVAT klubb/förening.

  Och VEM betalar slutnotan ?

  Eller vill bara en framtida statsminister kunna sola sig i glansen och köpa billiga gratispoänger på prispallarna ?

  SvaraRadera
 30. Hade det inte varit för all bakomliggande korruption, hade jag gärna sett att vi arrangerat ett OS. Ett land av vår kaliber med fina vinteranläggningar bör naturligtvis kunna arrangera ett vinter-OS utan att behöva investera ihjäl oss. Men nu vet man vilket fulspel som ligger bakom och då får det gärna vara.

  SvaraRadera