Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2019-04-07 20:03

Regeringen höjer skatten på kylskåp och tvättmaskiner till 550 kronor

Regeringen och de stödjande partierna i JÖK:en höjer i vårbudgetpropositionen skatten på nödvändigheter som kylskåp och tvättmaskiner till 550:- SEK styck. Detta kommer slå stenhårt mot hushåll med en redan pressad ekonomi, men JÖK-partierna menar att detta ska ta fram miljövänligare alternativ. Exakt vilka ersättare till tvättmaskiner, diskmaskiner och kylskåp som avses är oklart, men kanske vill man se enkla jobb med tvätterskor och diskerskor återinföras, samt den gamla hederliga svalen eller svalboxen på norrsidan av huset?
Fint kylskåp och fin tvättmaskin du har där. Det vore ju synd om du skulle behöva köpa en ny. Har du funderat på 1800-talet?
Elektronikskatten beräknas per vikt och ska höjas till 11 kronor per kilogram för vitvaror, maximalt 440:- SEK, exklusive moms. Det gör att tunga apparater som kylskåp och tvättmaskiner kommer beskattas med 550:- SEK inklusive momsen på elektronikskatten. Avsikten är att detta ska ta fram miljövänliga alternativ till de mycket snåla maskiner vi har idag. JÖK-partierna vänder sig antagligen mot att hemelektronik som idag havererar bara börjar lukta bränt istället för att börja brinna och bränna ner hela bostaden via flamskyddsmedel, då man klagar över kemikalier. Elektronikskatten kallas också just kemikalieskatten.

Ett kylskåp, en diskmaskin eller en tvättmaskin innehåller i själva verket väldigt lite elektronik och större delen av vikten är annat. Tvättmaskiners vikt består mestadels en rejäl sten- eller betongklump som ska hålla maskinen på plats under centrifugering. Ett kylskåp har ett kretskort och en kompressor, och inte mycket mer elektronik än så, utan här beror vikten snarare på de superisolerande materialet, som gör moderna kylskåp mycket energieffektiva. Detta ska nu beskattas.

En välbeställd medelklass berörs knappast, då prishöjningen inte kommer märkas på deras redan överprissatta Gaggenau- och Gorenje-vitvaror, köpta för lånade pengar, men hushåll med ansträngd ekonomi, som redan idag väljer någon billig maskin från Noname kommer förstås få en rejäl smäll när maskinerna går sönder. 

Det kan komma som en chock för JÖK-partierna, men bland det som finns överst på önskelistan i stora delar av den fattiga världen är efter rinnande vatten och el just ett kylskåp. Denna garant för att kunna ha färska matvaror och slippa matförgiftning.

Så vad är alternativen?
Tvätterska 1920. Foto Stig Kuhlemann. Public domain.
Kanske vill regeringen se enkla jobb återinföras, med tvätterskor som för hand mot en tvättbräda (alltså inte magrutor, utan verktyget) för hand tvättar folks smutsiga byk?
Diskerskor uppskattat 1890 - 1920. Fotograf okänd. Public domain.
Det går förstås att diska för hand och än idag gör många det i Sverige, då man inte har råd med en diskmaskin, något som inte ingår i alla lägenheter eller ens villor.

På kylskåpssidan finns ju svalen, ett litet oisolerat utrymme på norrsidan av bostaden. Undantaget sommaren kunde man här kanske få temperaturer motsvarande ett kylskåp. Sommartid är det värre.

Annars finns ju kylboxar att hänga utanför ett norrfönster, något som används än idag i misärens Ryssland bortanför Potemkinkulisserna i S:t Petersburg och Moskva. och var mycket vanligt ända fram tills Sovjetunionens fall.
Kylboxar på utsidan av fönstren i det övergivna kommunistiska paradiset Pyramiden på Svalbard. Eftersom alla måltider skulle intas i den kommunistiska gemensamma matsalen var dessa kylboxar inte så stora, utan behövde bara innehålla en vodkaflaska och kanske något mer man lyckades smuggla ut från matsalen. Boxarna är på isbjörnsfri höjd.
En lösning helt utan elektronik, som kastar Sverige tillbaka till Sovjetunionens kommunistiska misär. 

JÖK-partierna och regeringen vill alltså ytterligare höja skatten på saker som de flesta anser är nödvändigt för ett drägligt liv, som kylskåp och tvättmaskiner. Man får förmoda att regeringen och JÖK-politikerna inte är hycklare, utan klarar sig utan dessa? Fast med riksdags- eller regeringslön kan man ju alltid käka på restaurang och bara köpa nya kläder så fort de blir för smutsiga. Fast just det. Man vill också införa viktbaserad skatt på kläder.

Och vilka kommer drabbas hårdast av kemikalieskatten på kläder tror ni? Den välbeställda medelklassen, eller fattiga familjer som vänder på varje krona? Fast de får väl ta extrajobb som tvätterskor eller diskerskor antar jag? Trots allt införs ökat så kallat RUT-avdrag för medelklassen.

Naturligtvis tar man och köper sina vitvaror från nätbutiker utanför Sverige istället. Exakt vad miljövinsten blir med det lämnas som en övning åt JÖK-partierna. Vilka vitvarubutiker utanför Sveriges gränser rekommenderar du?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

75 kommentarer:

 1. Man kan ju låta bli att ha kylskåp och köra till Konsum en gång om dagen för att köpa färsk mjölk istället.
  Samma sak med frysen, bara att sätta sig i etanolbilen, nej miljödieseln menade jag, eller vad det nu var som kallades miljöfordon nuförtiden. Så kör man till stan för att köpa sitt fläsk... förlåt, jag menar sina ekologiska grönsaksbiffar.

  SvaraRadera
 2. Det sägs ju att ingen maskin har gjort mer för kvinnans frigörelse än tvättmaskinen.

  Men vem bryr sig, det gör ju bara det ännu mer attraktivt att handla från Tyskland...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvivlar på att de inte kommer täppa till alla hålen som blir efter deras förändringar.

   Men visst, det kan ju ta ett tag innan de får ihop säcken helt.

   Radera
 3. Fast viktbeskattning på kläder är väl positivt, lättklädda flickor är alltid trevligt att titta på, och sexiga underkläder kommer här undan billigt, medans rejäla vinterkläder bestraffas hårt.

  SvaraRadera
 4. What!!! 550 spänn på en tvättmaskin. Det blir ju lätt typ 50 spänn per år. Detta var nog droppen. Nu kommer arméer av knäckta svenska marginaliserade barnfamiljer vallfärda till Rosenbad för att störta makten. Bra fångat! Jag ser rubrikerna framför mig "Vitvaruchocken knäckte familjens ekonomi - barnen svälter".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har världens högsta skatter, vi har kommit dit en 50-lapp i taget.

   Radera
  2. Sälar har ju som bekant inga problem med skatter. Men en välriktad V-Max kan kanske fånga den lilla sälens uppmärksamhet. Trots sossarnas skattevurmande så har allt ont ett slut. Det kan inte regna för evigt.

   Radera
  3. @Pelle, har du källa på att Sverige har världens högsta skatter ? Enligt Ekonomifakta ligger Sverige på 4:e plats av OECD-länderna efter Frankrike, Belgien och Danmark.

   Radera
  4. 50-spänn per år... just så resonerar alla i lyxfällan.
   Själv tänker jag att 550:- i skatt är 21% på en tvättmaskin som annars kostar 2579:-

   Radera
  5. Sälen: Om jag tolkar din kommentar någorlunda rätt så är du alltså sarkastisk och menar att 550kr är typ ingenting?

   Du får gärna ge 550kr till mig. Ofta. Det är ju ändå ingenting för dig.

   Eller har du tänkt slarvigt och trott att det här berör bara dig och alla andra en gång vart tioende år och att inga andra saker är beskattade, utan belastningen är helt enkelt 550kr vart tioende år, ungefär? Isf tänkte du lite fel och kan säkert få hjälp att tänka rätt.

   Radera
  6. Tråkig syn på dina medmänniskor, sälen, men du kanske jobbar som riksdagsledamot för S och då är det ju normalt beteende.

   Radera
 5. En lösning som minskar miljöbelastningen är att göra vitvarorna _tyngre_ med större mängd enkla metaller och förberedelser för att underhålla dem genom att kunna byta ut elektronik och slitdelar.

  SvaraRadera
 6. Exakt vilken kemikalie är det man beskattar? Och om tvättmaskinen inte innehåller den, slipper den skatt då?
  Nej, sanningen är nog som så ofta förr att stålarna måste in.

  SvaraRadera
 7. Då får dom ju sälja betongtyngden och andra tunga delar som "tillbehör" separat kanske, som en byggsats. Tvättmaskin 20 Kg, trumma och stötdämpare 10 Kg, betongklump 15 Kg..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde man inte kunna ha en lösning där man monterar fast maskinen i golvet? Tyngre sten är ju svår att hitta...

   Radera
  2. Eller sälja elektroniken i en separat "styrbox". Själva modermodemet. Kommer väga väldigt lite.

   Radera
  3. Om jag förstår det rätt så gäller inte skatten för datordelar. De som monterar ihop datorn själva slipper den. Kanske slipper även vitvaror skatten om de börjar säljas i mindre delar som du sedan får montera själv?

   Radera
  4. Golvförankring var det som gällde för familjens första tvättmaskin omkring 1953. Bökigt med hålbilning och ingjutning av krok.

   Radera
  5. Max: det borde man ju kunna få ROT-avdrag för. Kanske tanken är att det här skall ses som skatteväxling från tjänster till varor. På samma sätt bör man kunna få RUT-avdrag för tvätterska om man avstår från tvättmaskinen.

   Återstår bara att införa avdrag för substitut för övrig elektronik. Avdrag för att hyra in skådespelare och musiker kanske?

   Radera
  6. Att förankra i golvet är 1900 tal. Nu är det ju 2000 tal, bara att sätta en stämp mellan maskin och tak. Går bra att måla i fina färger.

   Radera
 8. Bättre då att de förbjuder de allra sämsta produkterna, grejor som inte håller mer än ett par år och kostar hälften av en ok maskin, eller kanske får bort skiten genom att kräva 5-10 års garanti på alla vitvaror som säljs.

  Det hade ju sparat miljö att inte lägga resurser på att tillverka en massa lågkvalitativt skit och det gäller ju alla produkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här ger ju precis motsatt effekt, billig skit med kort livslängd har allt som oftast även låg vikt, alltså låg skatt.

   Glidlager i tunn plast istället för riktiga kullager osv.

   Radera
  2. Det var ju faktiskt en utmärkt idé Kalle. Förstärkt konsumentskydd med längre garanti.

   Radera
 9. Något som jag skulle stödja vore en EU-lag som sätter ett slags minimumhållbarhet på vitvaror, och att reservdelar måste finnas tillgängliga en viss tid efter att produkten slutar säljas. Det skulle verkligen innebära mindre skitprodukter som belastar miljön genom att ständigt behöva bytas ut.

  Jag hade en Elektrolux-diskmaskin som gick sönder efter 2 år och 3 månader. Garantin var 2 år. Orginalreservdelar fanns inte längre att tillgå (och ingen annan som helt passade), så det fick bli slängning och ersättning med Miele.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du Miele är så bra som prislappen indikerar? Jag köpte en av deras toppmodeller och den var inom sju år inne på sitt tredje elektronikkort. Nu blev det något annat fel på den så den är avställd. Första reparationen kostade över 8200 kr och andra över 6000 kr. De klena plasthjulen till besticklådan kommer definitivt inte att hålla 20 år vilket reklamen antyder.

   Radera
 10. Finns en liten skrift från Handelns utredningsinstitut, som sammanfattar det hela med att regeringen kan ta sina kemikalieskatter och dit hörande kemikalier och röra dem långt upp i Ur-anus. Även om de uttrycker det lite annorlunda.

  https://www.svenskhandel.se/globalassets/dokument/aktuellt-och-opinion/rapporter-och-foldrar/ovriga-rapporter/hojd-kemikalieskatt-2019.pdf

  Tydligen var tanken att import också skulle beskattas, men det funkar ju inte för privatpersoner eftersom de då manuellt måste meddela Skatteverket att de köpt en tvättmaskin och säga snälla beskatta mig. Annars vet inte Skatteverket vem som köpt en maskin. Tydligen blir effekten att handlarna absorberar en del av skatten själva för prisskillnaden inte plötsligt ska öka mellan utländska siter och svenska butiker. På så sätt kan man säkerställa att handlarna slås ut lite fortare.
  Det påminner lite om (mp):s briljanta idéer om att införa den starkt miljöförstörande bioodlingen överallt och ensidigt öka gödsel- och dieselskatt för svenska bönder. Man kan ju nästan tro att samma dårfinksförsamling av fnoskiga saltsjöbadspensionärer ligger bakom även denna briljanta idé?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom tycker EU om straffskatt på andra länders varor?

   Radera
 11. Vitvarujättarna bryr sig inte alls om att anpassa för svenska marknaden.
  Sedan väger väl elektroniken typ 1 % av en tvättmaskin eller så, motor, trumma och hölje finns där ändå.
  Detta är bara en illa dold skatt.
  Var miljöargumenten allvarligt menade skulle de omedelbart beskatta fossila bränslen 1000 % för få en miljöeffekt...

  SvaraRadera
 12. Vitvarukedjorna behöver bara "köp nu och betala om ett år"-kampanjer för att locka sina kunder.

  SvaraRadera
 13. Suck, kan det inte bara vara ärliga och säga att skatten måste höjas och just höja inkomstskatten. Denna bakvägsbeskattning är inte "honorobale"

  SvaraRadera
 14. Ja, det här är verkligen högst tveksamt vad man egentligen kommer uppnå med detta. Förutom att den grå marknaden ökar.
  Som 1hafnium är inne på skulle snarare att man ställer krav på garanti samt att saker kan repareras och hålla längre är bättre.
  Det ser mer och mer ut som ett sätt att få det se ut som att man gör krafttag när man egentligen undviker att ta tag i en massa ackumulerade problem.
  Det är svårt att se något miljöpolitiskt nyttigt i detta.

  För den delen - detta måste väl innebära att kretskort som brukar vara en av de utbytbara delarna i en maskin när de väl byts blir dyrare?
  Och borde väl gå att komma runt bara genom att allteftersom göra kretsarna mindre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att citera di "reformutrymmet är i princip obefintligt och för att finansiera satsningarna kommer regeringen och samarbetspartierna gå fram en rad skattehöjningar och besparingar."

   Alltså har det inget med hållbarhet att göra, pengarna ska in.
   Bistånd blir sänkt (intressant att V/MP ställer upp på det). Gruvindustrina konkurrenskraft försämras genom att beskatta deras produktion.

   Radera
 15. Den ideologiskt besatta härskarklassen kommer med alla medel driva igenom vansinnesprojekt oavsett konsekvenserna för det svenska folket. När får världen mest stryktåliga folk nog?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm, ser ut som att M kanske misslyckas med att sälja ut kommunens energibolag i Helsingborg, trots att deras ideologi tvingar dem att försöka.

   Radera
 16. Detta går ju utmärkt fint hand i hand med den av regimen administrerade tilltagande el- och vattenbristen i landet.

  SvaraRadera
 17. Befintliga bostäder köper väl inte ny tvättmaskin särskilt ofta, har svårt att tro den svenska siffran är högre än femsiffrig per åt.

  Däremot skall det ju byggas miljoner nya bostäder de närmaste åren - så detta är väl främst en smygskatt riktad mot byggbranschen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På 10 år blir det en hel del beskattad elektronik. Tvättmaskin, torktumlare, 2 tv, bil, 2 datorer, mixer, matberedare, kaffebryggare, spis, ugn, 8 mobiltelefoner, 3 routers, slowcooker... När alla prisjämförelsesiter visar hur de tyska sviterna levererar till dörren till ett pris långt under de svenska så kommer de svenska aktörerna flytta sin verksamhet till Tyskland. Det händer inte på ett år utan det sker över tid.

   Radera
  2. Och efter ett tag kommer man kunna håvdh att Sverige blivit mer miljövänligt för att allt mer blir externaliserat.

   Radera
 18. Är det inte så att denna skatt redan idag hjälper till vid återvinning av gammalt skrot? Vi högbeskattade svenska medborgare kan ju köra tvättmaskin, kyl och frys till återvinning och inte betala för att de skall ta emot uttjänta maskiner. Vännerna i Frankrike vi hjälpte i somras med att köra en tvättmaskin till tippen behövde betala €25 för att de skulle ta emot den.
  Är det så det fungerar här hemma tycker jag att det är vettigt att ta ut skatten per kilo. Om (även) denna skatt går till att lappa och laga hål i budgeten tycker jag att det är förkastligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är redan lag på att de större kedjorna ska kunna ta emot i princip alla elektronikvaror de saluför. Så det känns som att betala 2 ggr. För det första ska butiken kunna ta emot din gamla frys när du köper en ny. Där har dom ju inget val utom att lägga den på priset. Sen ska frysen dessutom beskattas extra?

   Radera
  2. Gratis återvinning bör vara ett offentligt ansvar annars dumpar folk sitt skräp i skogen.

   Radera
  3. Tja blir min diskmaskin har hållit i 20 år med lite egna reparationer. Får fortsätta med det så att både giriga, slösaktiga misskötta staten blir av med några kulor då. Först sväller staten, sedan höjs skatterna, sedan räcker inte ens de pengarna och slutligen kollapsar staten. Massiv självkorrektiion... 😉

   Radera
  4. Besserwisser:
   Vår första diskmaskin höll 20 år (Miele), nästa 10 år (Electrolux) och den vi precis bytt höll 5 år (Siemens). Så klart är det f*cking elektronik som ger upp och nytt kontrollerkort skulle kosta 3000 kr att fixa (exkl. några hundringar RUT).
   Blev en ny Siemens och hoppas att de inte har fixat problemen med för hög kvalitet så den håller lite längre än garantiperioden...

   Radera
  5. Planned obsolescence i sin prydno. Varje ny generation håller kortare och kortare. Jag harxen Electrolux och tre barn—så inte precis oanvänd :-)

   Radera
 19. Efter att ha haft en rejält usel Gorenjespis under något år, så utgick jag ifrån att det var ett pissigt lågprismärke. Jag hade alltså fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde också länge att Gorenje är ett lågprismärke.

   Radera
 20. Nu är det panik i statskontoret.
  Nu måste pengarna in. Nu ska massinvandringen betalas.
  Bara Malmö har ett årligt underskott på 7 miljarder. Kommunerna kommer att göra konkurs om dom inte får hjälp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En kommun kan inte ställa in sina betalningar.

   Radera
  2. Jamendåså,

   Problemet löst?

   Radera
  3. Vad händer då när den inte har pengar att betala med?

   Radera
 21. många svenska leverantörer lägger sin försäljning i danmark antaglingen för att minska byråkratin och slippa en massa skatter som sänker deras konkurrenskraft.
  Så de enda jobb som blir kvar i sverige är transporterna.
  Mycket av dessa jobb kommer att utföras av utländska förare.
  Så frågan är hur mycket kommer sverige att förlora på detta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är jag osäker på om det verkligen för håller sig så, mwn om vi antar att det stämmer så kommer det fortfarande innebära att det blir:
   - antingn fler mindre transporter från lagren i Danmark för att leverera varorna i tid, och då krävs det allteftersom fler transporter. Skall man även då pressa priserna blir lönen hos förarna en viktig del.
   - eller (det hamnar kanske här till slut ändå) att man får längre väntetider på varorna och mer osäker ankomsttid.

   Vilket gör att kanske inte det är just priset som är problemet, utan att det kommer vara svårt att få leverans på vettiga tider och på utsatt tid.

   Radera
  2. "Vilket gör att kanske inte det är just priset som är problemet, utan att det kommer vara svårt att få leverans på vettiga tider och på utsatt tid."
   Är det inte precis så leveranser fungerar redan idag...?

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jo. Det gör de tyvärr. Det där "Vi levererar mellan 8-16" är ju minst sagt ospecifikt. Men det kan bli ännu mer vagt, tyo några dagar eller eller tom veckor. Sannolikt blir det till att höra av sig när de är på väg, men där man går och väntar länge på det.

   Radera
 22. Amazon Tyskland säljer gärna vitvaror.

  SvaraRadera
 23. En får säga som en viss Lundell - allt är i rörelse!

  SvaraRadera
 24. Apropå att köpa vitvaror från utlandet: Hur går det med garantier/konsumentköpslag i så fall? Svårt att reklamera mot en butik i Tyskland?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper du någon produkt från Electrolux så är det inga problem med garantin. Du reklamerar mot Sveriges egen service och inte mot butiken.

   Radera
  2. Garantin svarar tillverkaren för inte säljaren, spelar ingen roll om du flyttar mellan länder och tar dina vitvaror med dig, garantin gäller så länge du har ett köpebevis att visa upp.

   Radera
 25. Båd’ stat och lagar oss förtrycka,
  vi under skatter digna ner... But it´s ok when we do it...

  SvaraRadera
 26. Det är inte 550 kr som är det största problemet utan var det slutar. Det går att hitta på en massa olika projekt m.m så Sverige kan rädda hela världen och vips är de 550 kr snarast 5 500 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. om du ska köpa en tvättmaskin för 2450 så går det upp till 3000 kronor med kemikalieskatt det vill säga en ökning med 22 procent.
   ju dyrare tvättmaskin desto mindre procentuell ökning.
   För de som har gott om pengar spelar detta ingen roll men för de som tjänar mindre än medianlönen ( 33000 någonting )så kommer det att spela en mycket större roll särskilt med tanke på kvaliteten på dagens produkter som gör att man måste byta mycket oftare än förr.
   Jag ångrar fortfarande att jag slängde ut diskmaskinen som fanns när jag köpte huset (27 år sedan ) den fungerade perfekt och var 12 år gammal.Diskade med 90 eller 95 graders vatten temperatur så disken blev verklingen ren.
   av de senaste 4 diskmaskinerna så fungerar bara min senaste Bosch alla andra har gått sönder (Efter garantin haqr gått ut )

   Radera
 27. Inte för att jag tycker att förslaget är bra, men det går att motivera. Om extrakostnaden är 550 kr per kylskåp, så får konsumenten lite mer incitament att välja ett kylskåp som håller längre, eller kanske låta reparera ett befintligt. Planned obsolesence är ett allvarligt miljömässigt samhällsproblem, och någorlunda skickliga politiker borde kunna framhålla detta som en del i ett lösningspaket.

  För mig väger dock allmännt skattetryck, krånglighet hos skattesystemet och systematiskt missgynnande av inhemska butiker bra mycket tyngre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller tvingas köpa ett lättare kylskåp för att det är billigare.

   En fattig person som akut behöver köpa ett nytt kylskåp kanske inte har råd med det finaste och hållbaraste Electrolux eller Miele (nu gissar jag bara att dessa generellt håller bättre) - de kommer köpa billigast möjliga.

   Sen kanske detta kylskåp är mindre (blir dyrare då man inte kan storhandla), har en sämre kyleffekt (får slänga mer mat) och drar mer ström.

   Det är dyrt att vara fattig.

   Radera
 28. Viktbaserad skatt på kläder är nog dåligt, känns som att lättare skor tenderar att ha skum-material och liknande som inte håller lika länge som t.ex. läder och solitt gummi. Även med kläder uppmuntras man då att köpa lättare som antagligen är mindre hållbara.

  SvaraRadera
 29. Att socialisterna i SV(a)Mp vill göra livet surt för vanliga människor, och diktera allt i samhället med sina långa arroganta tjuvaktiga fingrar, är ju ingen nyhet. Men man är ju fortfarande lite småchockad över att C och L faktiskt verkligen bytt sida. Att dom verkligen blivit stödpartier åt socialisterna!Likt Anakin Skywalker (Annie och Jan) föll för frestelsen att gå över till den mörka sidan och började tjäna kejsaren (Löfvén).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har läst lite gammal lore va?

   Radera
 30. Undrar hur det fungerar med säljare som danska WhiteAway med lager i Danmark och Sverige, från vilket lager som produkten skickas från gissar jag inte spelar någon roll för beskattningen utan snarare var bolaget är registrerat och vilket land man är verksam från.

  SvaraRadera
 31. Man borde utrusta all elektronisk utrustning med dynamo och vev för att öka beredskapen.

  SvaraRadera
 32. Vi köpte 1990 Miele tvätt, torktumlare och diskmaskin. Tvätt och tork fungerar än idag och används dagligen. Diskmaskinen ställdes av för ca 5 år sedan. Några mindre fel har uppstått under tiden, t.ex. vattenventilen, och något elektronikfel.

  Här snackar vi kvalite!!!

  SvaraRadera
 33. Jag försökte köpa ett kretskort till en billig skrivare. Svaret från den svenska leverantören var ett pris bra nära vad en ny skrivare kostar. Vad jag förstår så reparerar man inte längre utan köper nytt när det krånglar. Tror jag hört om ett lagförslag som ska garantera reservdelar? Om det blir lönsamt att reparera igen så är ju det en miljövinst. Tillgång till reservdelar kan ju i viss mån kompensera ett högre inköpspris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tjänar inga pengar på att hålla reservdelar, så man trycker upp 100 extra styrkort och tar 10 gånger priset av ett nytt kylskåp. Voilá så slipper man reparera, följer lagen (det finns reservdelar men ingen köper dem). Krav på reservdelar är meningslöst tyvärr.

   Radera
 34. Detta inlägg påminner mig om "Sam Vimes Theory of Economic Injustice" från Terry Pratchetts Discworld-böcker.

  SvaraRadera