Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-29 08:44

Recension Game of Thrones S08E03 - se den på en teve

"Valar Morghulis."
Det tredje klimaxavsnittet i Game of Thrones sista säsong är ett mycket kompetent dramatiserat slag, som visar hur man ska sätta ihop dramaturgin för en nästan en och en halv timme lång strid. Men se den på en ljusstark teve och inte en ljussvag datorskärm eller smartpryl. Nedan följer en spoilerfri recension för den som sett fram till och med andra avsnittet åttonde säsongen.


Den sedan sju säsonger uppbyggda stora slutstriden mellan levande med tidig medeltida utrustning och de döda snabba zombies med vapen och viss egen intelligens och fjärrstyrning (finns en hel del paralleller med mina romaner Stjärnfall och Stjärndamm här inser jag) lämnar nog få besvikna.
"What do we say to the god of death?"
Dramaturgin byggs upp mästerligt, och det här är något som bör ses som ett skolboksexempel på hur man bygger och skildrar en strid, i synnerhet som det är den längsta sammanhängande stridsscen som någonsin ska ha filmats. En del i detta kanske kan ses som marknadsföring, för det tar en stund innan själva striden utbryter.
"Stick them with the pointy end."
Öppningsscenen är nästan en och en halv minut i en tagning, där man byter över från karaktär till karaktär på den myllrande borggården på Winterfell, som gör sig redo för slutstriden. Sedan fortsätter den nagelbitande uppbyggnaden och ganska snart står det klart att ingen går säker, inte ens om man är en huvudperson som varit med från första scenen i första säsongen. Oddsen är inte direkt på hjältarnas sida, och tro inte att det inte kan bli värre. Det kan det. Flera gånger om. Kort sagt som det ska vara.
"The night is dark and full of terrors."
Vad som dock också blir värre och värre är ljussättningen. Avsnittet utspelar sig på natten, och ställer de högsta kraven som går på din skärm. Och när du tror att det inte kan bli värre, så blir det värre.

Det finns några riktigt vackra scener, som bara kommer till sin fulla rätt i hög upplösning på en knivskarp skärm med fullständig färgåtergivning från mörkaste svart till ljusaste vitt - trots att utspelar det sig inte bara på natten, utan också på vintern med snö.

En datorskärm eller smartpryl är avsedd för att ses på nära håll och är generellt därför ljussvag. Den klarar inte av att visa det färg- och ljusspektrum som en riktig teve kan leverera. Se därför avsnittet på en teveskärm.

Kan själv konstatera att bilden blev avsevärt bäst på min 13 år gamla fyrtiotums 720p-teveskärm via en Apple TV, långt bättre än på min 4K Acer-datorskärm eller Retina-skärmen på min nya Apple MacBook Pro. Avgörande är förmågan att visa både ljust och mörkt, inte upplösningen i sig.

Game of Thrones levererar ett fantastiskt klimaxavsnitt, men se till att säkerställa att skärmen kan leverera. Blir trailern ovan av fullgod kvalitet där du kan se även bakgrunden och detaljer i mörka partier har du en skärm som duger. Annars blir det här en högst förvirrande upplevelse där du inte vet vem som dör eller överlever.

Nu återstår sedan bara tre avsnitt för att knyta ihop säcken och ha ihjäl resterande karaktärer.
"And now his watch has ended."

19 kommentarer:

 1. Kan knappt vänta. Men... Borde man vänta och se avsnitt 3 och 4 efter varandra? Är du extremt spänd på nästa eller det mesta är över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spoiler: Trean kändes ”komplett” för nu. Du behöver inte vänta med för mkt ångest..

   Radera
 2. totalt styckande av GRRMs uppbyggande av berättelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Ser man det för vad det är (sedan serien gick sin egen väg) är det sjukt bra. Och detta är ett riktigt maffigt avsnitt.

   Men jag förstår att folk som väntar sig något mer unikt blir irriterade. Å andra sidan är det ingen nyhet att manusförfattarna är mindre chockerande.

   Radera
 3. OT:

  Andrej Piontkovskijs analys om Putins och Rysslands framtid:

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5CC4589A8C134

  Kan vara värt ett inlägg kanske. Han spekulerar omkring huruvida Patrushev m fl, som tydligen utgör "hökarna" i ryska kleptokratin, kan söka ett "slutgiltigt avgörande" mot väst innan Putin blir så pinsamt gammal att han måste lämna ifrån sig makten. Och huruvida en sådan konfrontation kommer att involvera kärnvapen.

  Syftet: Att med begränsade resurser återupprätta Sovjetunionens inflytande, en gång för alla och kuva västeuropa genom att utmana och besegra dem.

  Man kan i och för sig invända att Piontkovsky är matematiker, inte statsvetare, och mig veterligen har han inga kanaler in i ryska regeringen direkt. Men, tja, något ligger det i tanken, vid Putins avgång står ju alla kleptokraters framtid och tillgångar på spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev nyfiken, men begrep inte mycket av google translates översättning. Läste engelsk tolkning här istället: http://euromaidanpress.com/2019/04/29/kremlins-mobilization-party-believes-limited-nuclear-strike-would-save-its-power-at-home-and-boost-russias-abroad-piontkovsky-says/

   Radera
  2. Även här om samma artikelserie:

   http://euromaidanpress.com/2019/04/14/piontkovsky-to-save-his-regime-putin-preparing-to-use-nuclear-weapons-convinced-west-will-blink-first/

   Krym Nash och allt det där, när misären inte längre kan sopas under mattan och folk känner sig lurade kan man fråga sig vad folk kommer att göra eftersom det uppenbarligen inte går att rösta bort den nuvarande regimen.

   Här finns väl också en koppling till den vansinnigt världsfrånvända planen att använda diverse småstäder som deponi för Moskvas sopor - googla lite om det, det visar med all önskvärd tydlighet vilket förakt den ryska regimen har för det egna folket.

   Radera
  3. https://www.nytimes.com/2019/02/19/world/europe/russia-putin-landfill.html

   Se även:

   http://www.levada.ru/en/ratings/

   Översta diagrammet.

   Putins popularitet är i stort sett nere på samma nivå som innan han startade invasionen av Ukraina.

   Radera
  4. Så analysen menar att kleptokraterna väljer hellre "go down in flames" än att stillasittande se sina tillgångar konfiskeras vid maktskiftet då Putin lägger ner?
   Kan verkligen så "framgångsrika" bizznizzmän vara så icke rationella?

   De måste ju inse att alla konflikter moder innebär en överhängande risk att alla deras tillgångar försvinner (det är vad Piketys forskning handlar om) och de riskerar allt, inklusive vänner och familjs liv och hälsa.

   Men det är klart att de kan utmana och testa, backar de har de inte förlorat något, vinner de och väst blinkar först har de vunnit mycket.

   Men orkar Ryssland? Vilken pretext förordar hot om kärnvapen insats?

   Radera
  5. Oavsett är vi I Sverige fukkade om de väljer Svedala, eller Gotland. Vi saknar allianser som stöd, och vi saknar militär förmåga att stå emot och vi saknar politiskt mot att stå emot när ryssarna slår ut Uppsala/F16 eller kanske någon militärbas längre från civila mål utan släpper Gotland direkt, och sedan blir det regeringskris.

   Men scenariot är det viktigt att väst inte ger sig.

   Radera
  6. Men det hade varit intressant att diskutera :)

   Radera
  7. Vi är långt ifrån "fukkade". Tala för dig själv.

   Radera
 4. Det är väldigt viktigt att kalibrera sin skärm korekt. Gamla standard "test-bilden", finns på youtube (test pattern), funkar utmärkt för att ställa in svärtan/kontrasten.
  Min LG-teve har något dom kallar "aktiv kontrast" eller liknande som dimmar skärmen när det blir mörka scener så ingenting syns, något jag såg till att stänga av direkt då jag fick den!
  HBO borde ha en testbild innan avsnittet började, så som många tevespel har. "Adjust your screen until the logo is barely visible."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en sak till förutom kalibrering att ha koll på - viktigare till och med! Range.

   Hade missat att projektorn stod på "auto" för "RGB range" - den tolkade inkommande signal som "limited" vilket innebär 16-235. Nvidia Shield som jag tittar via skickade dock ut "full" 0-255. Projektorn klippte kort och gott bort allt ljust och mörkt. Såg inte ett skit i halva avsnittet. :D

   Nu får jag se om hela avsnittet med projektorn satt explicit till "full" color range och skippa "auto".

   Radera
 5. Nu har jag tittat på trailern på min 9 år gamla skärm (PC) och har solen i ryggen, jalusin nerdragen men fönstren är i västläge så det är ganska ljust. Antar det är en bättre skärm än en svindyr Appleskärm för det var inga problem att se vad som hände.

  Men visst, färgerna var kanske lite sisådär pga ljusstyrkan var maxad.

  Men jag skall köra över den via Cromkastaren till min 12 år gamla Pioneer HD Ready plasma också och testa. Dess upplösning är lämplig åt äldre lägre upplösta videogram.

  SvaraRadera
 6. Har bloggaren månne en plasma?

  SvaraRadera
 7. Tyvärr mördar ju streaming många mörka scener med sin komprimering. Ska bli riktigt kul att se detta avsnitt på blu Ray sen.

  Väldigt bra avsnitt i övrigt, var lite orolig att en så lång stridsscen skulle kännas seg. Men de lyckades bra.

  SvaraRadera
 8. För få tuttar och för ycke drakar.

  SvaraRadera