Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-09 09:39

Pyramidspelaren F Reinfeldt

"Har nu läst Reinfeldts skrift "Att arbeta till 75". Verkshöjden är i nivå med ett sämre specialarbete på gymnasiet, dock utan referenser och källförteckning." - Torbjörn Hållö, LO-ekonom
Mångmiljonären Fredrik Reinfeldt har fått mediauppmärksamhet för en skrift där han förespråkar fortsatt pyramidspel med svenskarnas pensioner, istället för att stabilisera systemet till en uthållig balans. Han föreslår att man artificiellt ska fylla på befolkningspyramiden underifrån, helt oförmögen att förstå att denna påfyllnad sedan också behöver pensioner. LO-ekonomen Torbjörn Hållö sågar miljonären med fotknölarna.
Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt är en man som efterfrågas som föreläsare och rådgivare. Han har lyckats väl med sitt företag, som omsatte 13 MSEK år 2016, 22 MSEK år 2017 och 15 MSEK år 2018. Någon lön har han dock inte tagit ut som företagsledare, åtminstone inte så länge som detta redovisades till Bolagsverket, utan istället togs en ordinarie utdelning om 21 MSEK ut 2017. 2016 fick övriga av de två anställda 1.6 MSEK i lön. 2018 hade bolaget 9 MSEK i kassan, men bara en symbolisk ordinarie utdelning togs ut. Extrautdelningar framgår dock inte i boksluten hos Bolagsverket och är annars ett knep att dölja utdelningar, men kan räknas fram ur balansräkningen året efter. Elakartade tungor pratar om att frånvaron av lön beror på att Reinfeldt tidigare var svensk statsminister, och som sådan får statsrådspension så länge han inte har ett jobb som ger lön. Men utdelningar är okej.

Det är bara att gratulera att Fredrik Reinfeldt till hans lyckade företag. Affärsidén verkar vara att förespråka att det svenska pensionssystemet ska vara ett pyramidspel där man hela tiden fyller på spelet med fler spelare från botten, vilket i sin tur kräver ytterligare påfyllnad av fler spelare i all oändlighet. Att fler spelare även kräver samhällsservice och infrastruktur, som är mycket dyrt att bygga i Sverige, som tidigare levt på investeringar från förr, bortses ifrån. Bara bristen på elnätkapacitet i våra städer är ett tydligt exempel och Svenska Kraftnät ska nu dubbla sina avgifter för att ha råd att bygga ut kapaciteten. För att inte tala om tillgången på bostäder.

Han föreslår också att alla till en början ska jobba till 75 års ålder, i en skrift till den statsfinansierade Delegationen för senior arbetskraft, för vilket hans bolag förstås fått betalt.

Rapporten (PDF) totalsågas och når inte ens gymnasiearbetskvalitet enligt LO-ekonomen Torbjörn Hållö, och kallas bland annat för "fria fantasier".

Rapporten innehåller en hel del om "jag" (35 förekomster), "mig" (5 förekomster) och "mitt" (8 förekomster), vilket är ett intressant sätt att uttala sig i en offentlig rapport. Redan på gymnasiet lärde man sig nämligen om hur man skriver sådant här, dvs i allmänna ordalag som "man" och "vi", och inte som "jag", "mig" och "mitt". Nej, Fredrik, en offentlig rapport ska inte handla om dig. Vill du skriva om dig, mig och mitt, starta en blogg.

Det är förstås positivt att jag, mig och mitt förekommer så mycket, då det med den totala avsaknaden av källor och referenser tydliggör att detta är Fredrik Reinfeldts personliga åsikter och ingen fakta.

Reinfeldt vill utmana fyra sanningar, utan att någonstans visa att dessa är sanningar. En av dem är att "talang är en engångsföreteelser". Man kan bara konstatera utifrån rapporten att en del aldrig haft talang, så det behöver inte ens vara en engångsföreteelse.

Men gratulerar till miljonerna. Hoppas han känner till att pension för vanligt folk inte betalar lika bra som statsrådspension och att många har ett lite hårdare jobb än att röra sig i maktens korridorer eller säga lite floskler på en scen.

Man kan väl avrunda som Reinfeldt avslutar sin rapport: "Att jobba till 75 kan vara en bra början." Jag tänker dock att papperskorgen är en bra början för Reinfeldts rapport.

125 kommentarer:

 1. Svar
  1. Underbar sågning.

   Radera
  2. Jag säger bara det" Die dummen Sweden". Man skatte finansierar infantila broiler politiker med miljarder för att roa sig och prata skit. Utan att blinka underhåller man slotts staten, hovstaten, kungahuset med en miljard årligen. Knugen har 280 000 kvm uppvärmd, underhållen yta av Fastighetsverk ett att hyra ut. Källa: kunglig kleptokrati, Tomas Lyrevik 2018. Det är inte konstigt att "småpåvarna" tar för sig! Ock, ock. Som Carlson säger i Hemsöborna, August Strindberg.

   Radera
 2. Känns ju väldigt pompöst och grandiost att skriva en rapport om ens egna uttalande och gör det ytterst svårt att avgöra om den skall skrivas i tredje person eller jag-form, båda blir snudd på löjeväckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lösningen kan lämpligen vara att inte skriva rapporten alls.

   Radera
  2. Ja, största felet är väl att kalla det för en rapport.

   Förslagsvis döper han om verket till "54 års betraktelser av arbete"

   Radera
  3. Verkligen. Är detta en statligt finansierad SOU alltså? Detta, mina herrar, är alltså en del av lagstiftningsprocessen och att forma alla 10 miljoner medborgares vardag. I detta forum formas vår krigsberedskap, vår yttrandefrihet och mycket annat.

   Och så skriver den jävla biljardbollen nån slags kåseri som inte ens platsar på ledarplats i typ Ystads Allehanda eller nån annan provinsialtidning. Han kudne lika gärna skitit på golvet i plenisalen och torkat sig med den där väggbonaden.

   Det här är värdigt en rådbråkning a la von Fersen för vem det nu är som ar släppt igenom skiten. Är det en regering, eller är det en lekstuga för avdankade politikers självhävdelsebehov? Och hur kan man ha mage att själv skicka den här skiten till trycket?

   Radera
  4. Det är ingen formell SOU, men den är ofantligt finansieras genom Delegationen för senior arbetskraft.
   Den senare är tillsatt av förra regeringen.

   Vi får dock hoppas, baserat på rapporten att den inte används som grund för förslag i form av framtida propositioner, samt att Alfons Åberg iom detta diskvalificerar sig från offentliga uppdrag hädanefter.

   Radera
 3. Han fortsätter också med sin fixering vid arbetskraftsinvandring.
  Det är märkligt att vi inte ser någon arbetskraftsinvandring av statsvetare, ekonomer och jurister. D.v.s. yrken där politiker och företagsledare skulle kunna råka på ĺåglönekonkurens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hahaha... invandrarna ska förstås betala pensionärerna via skatt på socialbidragen.

   Man skäms över att man före D.Ö. har röstat på idioten.

   Radera
  2. Alla utlänningar som jobbar på mitt jobb är högkvalificerade. Är det inte så på era arbetsplatser?

   Radera
  3. @iblandekonomi Ja, det brukar låta så bland arbetsledare och ekonomer. Där är alla arbetskraftsinvandrare ovärderliga spetskompetenser, till och med trädplantörerna och bärplockarna.

   Radera
  4. Ja, alla invandrare jag arbetat med har haft hög kompetens men jag är inte så säker på att dessa är på något sätt representativa för den genomsnittlige invandraren.

   Kan väl mer sannolikt bero på att bara genom att det arbetar visar de sig ju sannolikt ha högre kompetens och drivkraft än sina socialbidragsberoende dito.
   Och framför allt är korrelationen med kompetensen hos mina övriga kollegor mer eller mindre hundraprocentig.

   Radera
  5. @Kent korrelationen mellan vaddå och vaddå?

   Radera
  6. Kvalificerad arbetskraft konkurrerar (med nödvändighet - får de inte konkurrera kommer de inte hit). Socialisten Reinfeldt avskyr konkurrens mer än allt annat.

   Radera
  7. Anonym, Svårt att hänga med? Vi pratar och syftar på invandrare här.

   Men bara för dig så omformulerar jag mig.
   De invandrare som jag haft som kollegor har av naturliga skäl kompetens som är jämförbar med mina övriga kollegor. Självklart för de skulle ju inte fått jobbet annars. Här är korrelationen mellan kompetenser hög.

   Dessa kollegor kan dock INTE jämföras med den stora massan av invandrare. Finns ingen som helst korrelation mellan mina kollegors kompetens och den genomsnittlige invandraren.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag har länge hävdat att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lade grunden för samt accentuerade de flesta problem Sverige brottas med idag. För att nämna några:
  1. Bostadsbubblan. De tog bort fastighetsskatten och gjorde inget med ränteavdrag eller amorteringskrav.
  2. Försvar och polis nedrustades tills de blev undermåliga.
  3. Skolan och högre utbildning gick ner sig. Pisa-mätningar visar detta tydligt.
  4. MASSINVANDRING av extremt lågutbildade och svårintegrerade mestadels muslimer. Detta har bland annat kostat enormt mycket pengar, skapat ökad kriminalitet samt skapat problem kring det så kallade samhällskontraktet. Folk undrar varför de skall betala till människor som inte delar deras kultur ooch vilka skapar friktion i samhället.
  5. Privatisering: Karolinska, Apoteket, PostNord etc....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pisa är ju inte vässentligt. Indien deltog i Pisa en gång (2009) hamnade på plats 74/76, vägrar sedan dess delta men enligt samma politiker som skriker om att PISA är så viktigt så ska vi ändå tro på att Indien producerar programmerare och ingenjörer i världsklass.

   Radera
  2. Inte omöjligt att få ihop det, finns ju så mycket människor i Indien, klart att några procent av deras studenter är jäkligt bra.
   Några % av en befolkning 1,2 Miljarder blir rätt många.

   Radera
  3. @da, kan bara instämma.
   Som tur är tar t.o.m. Moderaterna själva idag avstånd från mkt av Reinfeldts politik.
   Reinfeldts, och i viss mån Borgs eftermäle kommer för alltid förknippas med en av de största negativa omvälvningarna i Sverige.
   Reinfeldt lever i sin egen "Solsida", helt oförstående för den s.k. vardagssvenskens problem. Kan väl iofs i viss mån appliceras på alla våra politiker, dock ligger Fredrik i en klass för sig.

   Radera
  4. @Bengt Eriksson

   Vad exakt har post-reinfeldtmoderaterna förändrat?
   Jag ser fortfarande samma idiotideér om att tillåta import av ekonomiskt livegna.

   Radera
  5. da, är du obildad, okunnig eller en sådan där rasist som omöjliggör all form av rimlig migrations- och integrationspolitik?

   4. Varför är någons religion relevant? Du vet om att många flyktingar från Mellanöstern och Afrika är kristna? Hedersvåld existerar för övrigt även bland kristna sk syrianer. Du vet om att de som är kriminella idag inte är nya asylsökande, utan barnen till de som kom på 90-talet?

   Nu vet jag att det är meningslöst att bemöta personer som da, men övriga läser förslagsvis detta blogginlägg:

   https://cornucopia.cornubot.se/2018/03/kenan-malik-multikulturpolitik-ar.html och slutar klumpa ihop folk efter en religion de inte utövar eller bryr sig om, och slutar låta religiösa dårar vara talespersoner för folkgrupper.

   Radera
  6. Det räcker och titta på hur få medlemmar Sveriges förenade muslimer eller vad de nu heter organiserar, så inser man att det faktiska religionsutövandet i "muslimska gruppen" är om möjligt lägre än bland svenska kristna. Folk är sekulära eller ateister. S

   Radera
  7. Om man nu inte vill framstå som rasist duger det utmärkt att säga "lågutbildade", "svårintegrerade" etc. Fast av någon anledning är uppenbarligen religion väldigt viktigt för somliga.

   Radera
  8. I USA är religion viktigt. Politiker i USA tycker att religion ska vara viktigt i resten av världen också.

   Brukar ju i USA framhållas som en av kommunismens stora tillkortakommanden, att den kämpade emot religionens makt. Något som icke-kommunisten Putin inte gör.

   Radera
  9. Indiens befolkning är så stor att de har fler universitetsutbildade än hela sveriges totala befolkning SAMTIDIGT som de har hundratals miljoner som lever i extrem fattigdom. Det finns hela företag med hundratals utbildade indiska kardiologer som bara gör ingenting annat än att sitta och analysera EKG på patienter i USA. (Det finns iofs radiologer som sitter i Sydnes i Australien och gör liknande åt svenska sjukhus, så att svenska landsting skall slippa betala jourtid åt svenska läkare på nätterna, det räcker med sköterskor som stoppar patienterna i maskinerna).

   Radera
  10. @Peter Andersson

   Och märkligt nog när det kommer till teknik och naturvetenskap så är alla universitet likvärdiga. Stanford, MIT, Berkely, Högskolan i Borås, Universitetet i Madras, Universitet i Dhaka. Det spelar ingen roll, allt är utbytbart. Märkligt nog när det kommer till ekonomi, juridik och statsvetenskap. Då vet alla plötsligt skillnaden mellan Science Po, Oxford, Cambridge, HHS, UU och LU.
   Moralen i detta är att bara för att en institution kallar sig för universitet och utfärdar något som de kallar för universitetsexamen så betyder inte det att det är jämförbart med andra universitet.

   Radera
  11. Cornu: Du övertolkar det jag skrev. Du som föredrar ofta att svartmåla människor med ord som rasist etc snarare än att försöka förstå vad de menar. Det är inte en speciellt intellektuellt ärlig inställning. Jag trodde du var med i Mensa och har en hög IQ?
   Man kan kritisera religion och och olika kulturella utryck UTAN att vara rasist. Det är ett faktum att en majoritet av de som kom till Sverige de senaste 15 åren är precis det jag skrev: Lågutbildade och de flesta är muslimer. Jag har absolut inga problem med människor som är sekulära och villiga att jobba samt integrera sig i det svenska samhället. De kan se ut hur som helst och komma från vilket land som helst. Det är deras inställning som räknas. Tyvärr är många inte så intresserade av att integrera sig eller adaptera sina stenåldervärderingar. Hederskultur, slöjpoliser, gruppvåldtäkter av både kvinnor och pojkar, sharia-influerade skolor, förakt av det västerländska samhällets värderingar, hat mot judar & homosexuella etc är tyvärr allt för vanliga ibland människor ifrån muslimska och afrikanska länder. Sverige har varit allt för mesiga vad gäller att säga ifrån emot dessa kulturella utryck. Jag samt en hel del andra svenska tycker precis som jag. Jag är inte rasist utan kritisk mot kulturrelativism/multi-kulti och religiösa inslag vilka syftar till att förtrycka andra människor-ofta sina egna. Det finns knäppa kristna men det finns tyvärr mycket flera knäppa islamister/salafister. Den religion vilken skapar mest krig, terrorism och friktion i världen är Islam. Det beror på att den är i grunden en krigarreligion vilken i sitt namn kräver underkastelse (islam). Islam har aldrig haft en renässans och liknar därför kristendomen så som den var innan 1400 talet. Sam Harris som är en väldigt intelligent intellektuell ateist har exakt samma åsikt kring detta. Douglas Kear Murray är en annan intellektuell som jag gillar för att ge några exempel. Jag bor i Schweiz och har vänner som är syrianer, judar, iranier, européer, kineser så var snäll med att sluta upp med din rasist-stämpel.
   Tack för ordet.

   Radera
  12. Du menar inte renässans, utan reformation. Och Luther levde på 1500-talet, inte 1400-talet. Väl skrivet annars, även om jag inte håller med om allt.

   Radera
  13. Han borde tiga och hålla sig undan offentliga uttalanden med tanke på vad han tidigare ställt till med.En ursäkt till svenska folket vore det minsta man kan begära.

   Radera
  14. Ben Dover: Jo, jag menar rennässansen. Det var här kyrkans makt över vetenskapen och samhället började luckras upp. Se wiki: "The Renaissance is a period in European history, covering the span between the 14th and 17th centuries and marking the transition from the Middle Ages to modernity."

   Luther har jag inte mycket till övers för även om jag gillar att den korrupta katolska kyrkan fick sig en näsbränna. Tyvärr har vi nästan INGET att tacka den muslimska världen sedan Abbasid caliphate föll i Baghdad 1258 -det var slutet på den muslimska guldåldern med avancerad mattematik, vetenskap och öppenhet. Finns knappt några muslimska forskare, författare, enreprenörer, demokrater eller filosofer vilka bor och verkar i islamska länder. Det beror inte på att de är dumma i huvudet - det beror på att kulturen/religionen inte gynnar ett västerländskt tankesätt. Ta Israel som exempel. Den judiska kulturen är extremt fokuserad på utbildning, vetenskap, bygga företag och demokratiska organisationer. Det är det enda avancerade landet i regionen trots ett antal krig och blott 70år existens. Kultur är otroligt viktigt för hur folk tänker och agerar.
   Ha det.

   Radera
  15. ”Inte rasist men muslimer, de ...”.

   Finns inga siffror på hur många ”muslimer” som invandrat t Sverige, men du verkar påstå att de flesta är det, från ditt Schweiz...

   Radera
  16. Nu ska jag försöka förstå "inte rasist" här. Du menar alltså att hela folkgrupper ska dömas ut utifrån vad enskilda religiösa extremister gör och säger, extremister de ofta själva flytt från?

   Så alla norrmän ska dömas utifrån den kristne massmördaren och terroristen ABB, som mördade nästan hundra försvarslösa ungdomar på Utöja? Eller är det bara muslimer som ska dömas ut på det viset? Förstod jag rätt nu?

   Radera
  17. Eller vill du ha sagt att muslimer är sämre människor, men du är inte rasist?

   Radera
  18. Spelar väl ingen roll om det är muslimer eller små gröna män från Mars. Kan de inte få jobb och försörja sig i samma grad som den övriga befolkningen har vi ingen nytta av dem, svårare är det inte . De blir bara en kostnad.

   Radera
  19. Skit i vilken religion det gäller, vad "da" menar är givetvis personer med värderingar som är kriminella att yttra i Sverige men som alltid kommer undan för att de hänvisar till sin religion.

   Pastor Åke Green åkte i fängelse för att han högläste ur bibeln men när jag får extrempropaganda i brevlådan (typ inför religiös konstitution nu och liknande) som hänvisar till en viss religion händer ingenting. Att stå upp i klassen och säga att flickor är som chokladbitar, dvs de inslagna är bättre och liknande går utmärkt så länge man hänvisar till religion, likaså att dela ut propaganda för IS och liknande. Eller hävda att fibulstion är ok enligt den heliga texten. Allt detta är uppmaning till brott men belönas ofta med statsunderstöd.

   Men givetvis är det individens värderingar som är avgörande. Jag tycker det vore jättebra om man bara såg till individen för då borde det vara lätt att kasta ut de relativt få misskötsamma men när man hävdar detta brukar man störa på patrull från pk-eliten som menar att det inte är självklart att utvisa grova brottslingar för han tillhör ju en kränkt minoritet.

   Radera
  20. Då finns det ingen anledning att dra upp etnicitet eller religion. Om man nu inte i själva verket är ... rasist.

   Radera
  21. Vad jag vet står utvisningarna som spön i backen vid fällande domar i våra domstolar. Så det verkar som man "kastar ut de relativt få misskötsamma".

   Radera
  22. @ Anonym 13:12

   Jag förstår din poäng, men betänk följande: Skulle sjukvården i USA (med världens mest stämningsbenägna advokater i den branschen) våga anlita indiska läkare om deras universitetsutbildning på området var otillräcklig?


   Svaret på den frågan är givetvis "Nej!"

   Du förväxlar således problemet "bäst i branschen vs mindre bra i branschen" med fenomenet "tillräckligt bra för alla relevanta behov".

   Radera
  23. Sedan vet jag att staten drog in stödet till diverse fanatiska rövhattorganisationer, men tyvärr fälldes för detta i domstol. Så staten vill, men har inte stiftat rätt lagar.

   Radera
  24. Och vet ni vad - om det kommer någon hatpredikant till Sverige, polisanmäl. Gnälla på Internet hjälper inte.

   Radera
  25. Corny, Hur stor andel av utvisningarna verkställs?

   Vore intressant veta både för fällda brottslingar och sådana som av andra skäl utvisas.

   Radera
  26. Enligt mina kontakter så verkställs de flesta brottsutvisningarna. Undantag (som ibland hamnar i tidningen) finns. Övriga har jag bloggat om sker inte i närheten av Ygeman-nivåer. Man utvisar kanske 5000 pers om året med tvång, men det vanligaste är faktiskt att folk lämnar frivilligt själva, eventuellt med biljett som svenska staten betalar. Sedan finns det de som stannar och blir papperslösa.

   Radera
  27. Ska t ex gå fullsatta plan veckovis till Afghanistan, med frivilliga återvändare. Det finns tydligen chartrade plan.

   Radera
  28. Citat från Migrationsverket:

   "Under 2018 avslutade Migrationsverket 18 761 återvändandeärenden, det vill säga ärenden om utvisning efter avslag på asylansökan. Av dessa återvände 46 procent självmant medan 44 procent av ärendena överlämnades till polisen. "

   Till detta kommer de kriminella som utvisas.

   Radera
  29. Cornu: Varför nämna rasist i 4 svar till mig? Läste du inte vad jag skrev? "Jag har absolut inga problem med människor som är sekulära och villiga att jobba samt integrera sig i det svenska samhället. De kan se ut hur som helst och komma från vilket land som helst. Det är deras inställning som räknas." Jag kritiserar mycket av det som finns inom den muslimska världen: Kulturella och religiösa utryck vilka ej är kompatibla med ett västerländskt sekulärt samhälle. Jag kritiserar inte alla människor vilka kommer från denna del av världen. Förstår du inte skillnaden? Den stringenta definitionen av rasism är att man ogillar människor av annan ras. Det gör jag inte. Däremot ogillar jag vissa kulturers/religioners negativa baksidor. Men ta din breda svarta pensel och måla mig i ansiktet om det gör att du känner dig bättre. Jag kan hur som helst konstatera att Sverige har utvecklat sig mycket dåligt i jämförelse med Schweiz sedan 1999 när jag flyttade hit. Handgranater, skjutningar, våldtäkter, osäkra områden, tiggare, kriminlitet, bobubbla, online-spelmissbruk, korkade avregleringar, tågen som aldrig går i tid, försvaret, skolan, polisen, hen och me-too debatter vilka bedrivits som häxjakter, bristfällig sjukvård, fattigpensionärer....listan är lång. Min mor som arbetat hela sitt liv som lärare kommer knappt fram till sin husläkare, ännu mindre till specialist vård och hon har ca 13.000SEK i månaden i pension. Samtidigt tyckte man att det var ok att spendera flera hundra miljarder per år i migrationskostnader för stat, kommun och landsting. Ca 70-80% av de 30.000 sk. afganska "barnen" ljög medvetet om sin ålder och kostade i runda slängar en miljon per år och "barn". Rimligt?
   Mycket pga av naiv och ogenomtänkt PK politik.
   Kram.

   Radera
  30. @Peter Andersson

   Så varför får inte vi hit en massa Indiska Läkare då? Är det för att det lilla fåtal som passerar genom det indiska systemet för högre utbildning med acceptabla kunskaper inte är speciellt sugna på att jobba för svenska källarföretag till svältlön.
   Förövrigt https://www.cnbc.com/2015/06/16/why-indias-medical-schools-are-plagued-with-fraud.html

   Radera
  31. Cornu: Du är hjärtligt välkommen ner hit till Zürich. Jag träffar dig gärna och diskuterar vidare. Du kan därmed få tillfälle att vidga dina vyer lite. Jag kan ev. ordna med ett möte med Roger Köppel-redaktör för Weltwoche och medlem i regeringen, en bekant till mig. Han är ingen självgod fjant som den där Reinfeldt. :-)

   Radera
  32. Hållö refererar till Pensionsmyndigheten som använder FN:s HDI för att skatta humankapital, vilket är mycket viktigt för förmågan att försörja sig själv och välfärden. Problemet är att många av de som helt rationellt sökt sig till Sverige i genomsnitt har relativt lågt humankapital inte minst i förhållande till utbildningsnivån. Viktigt att inte skylla detta på individer som sökt sig hit utan på politiker som Reinfeldt som möjliggjorde detta och trots fakta ändå fortsätter att ihärda.

   Radera
  33. Oj, en sån trevlig inbjudan! Jag som aldrig varit utomlands förr. Köppel är alltså med i SVP, Schweiz svar på Sverigedemokraterna? Tror jag klarar mig utan de perspektiven, överöses av dem här i kommentarsfältet dygnet runt.

   Radera
  34. Cornu: Ironin är kanske lite väl övertydlig - på gränsen till självgod. Men det är väl en del av din personlighet?
   SVP är ett gammalt konservativt bondeparti och är Schewiz största parti samt sitter med i regeringen sedan länge. Dvs, inte så som SD. Jag delar inte alla deras åsikter. Köppel är dock en otroligt beläst och intressant person att diskutera med. Du kan också få tillfälle att se hur det mest demokratiska landet i världen fungerar. Peace!

   Radera
  35. Wikipedia om SV, låter som plockat från SD:

   Swiss nationalism[3]
   National conservatism[4][5]
   Social conservatism[6]
   Right-wing populism[7][8][9]
   Economic liberalism[5]
   Agrarianism[10][11]
   Anti-immigration[12]
   Isolationism[13]
   Euroscepticism[14]

   Radera
  36. Wikipedia om SD, det som saknas är isolationism och agrarianism, och SVP är ekonomiskt liberala medan SD är ekonomiska nationalister.

   Swedish nationalism[2][3]
   Economic nationalism[4]
   Social conservatism[2][3][5]
   National conservatism[2][6]
   Right-wing populism[2]
   Euroscepticism
   Anti-immigration[2][7]
   Climate change scepticism[8]

   Radera
  37. Oavsett, sådan där etnicitettourettes som visas upp i kommentarer kring sådana här blogginlägg gör att jag drar mig för att skriva något relaterat till ämnet.

   De flesta kommentatorer klarar av att kritisera invandring utan att dra in etnicitet. Prova det nästa gång. Det går alldeles utmärkt.

   Radera
  38. Så ställ dig frågan - är det viktigare att tjata om muslimer, eller är det viktigare att diskutera invandringspolitik? Om det är viktigare att tjata om muslimer, så är det väldigt lätt att landa i att personen helt enkelt är rasist.

   Radera
  39. Cornu: Jag skrev att de är ett gammalt bondeparti, största partiet och sitter i regerigen. Stämmer detta in på SD? Nej. Men de delar en hel del åsikter-det stämmer. Jag tolkar dina etnicitettourettes och rasism utfall mot mig som en ovilja att diskutera problem vilka hör samman med religion och kultur. Kultur och religion spelar roll i hur folk beter sig -det är min poäng. Synd att du inte är mer öppen för en ärlig intellektuell diskssion om detta utan att komma med personliga utfall. Vi behöver flera öppna diskssioner där man inte hämmas av vad man får och inte får säga. Jag tror att vi bägge förstår varandra.
   Din blogg är hur som helst ofta mycket intressant och bra skriven. Ha en trevlig kväll.

   Radera
  40. Jag tycker att du har argumenterat snygg och prydligt DA. Lars verkar inte förstå att islam är en religion och att muslimer inte är en etnicitet.

   Jag som är lite konspiratorisk lagd tror det är hans vänstersida som argumenterar. Kanske bor det en liten sosse som vill ut i Lars hjärta, alternativt är han lätt att hjärntvätta. Högt IQ skyddar föga emot hjärntvätt, mot hjärntvätt är perception a och o.

   Radera
  41. Att kritisera en religion har väl inget med rasism att göra???

   Radera
  42. En av världens mest kända sociologer, Max Weber, hade just religionens värderingar som förklaringsmodell till att kapitalismen blev så lyckad i Europa och USA. Lars, läs boken : Den protestantiska etiken och kapitalismens anda av Max Weber.

   Radera
  43. Tack 6Tant och Lars A. för era kommentarer. Jag känner till Webers bok - stämmer bra överens med vad jag anser. Kultur och religion är viktiga faktorer i hur samhällen utvecklas. Jag talar väldigt ogärna om etnicitet och raser - har liten relevans. Ha det gött.

   Radera
 6. Denna "rapport" befäster bara min åsikt att politiker/före detta politiker behöver inte ha någon begåvning eller intillegens och lever i en verklighet som inte har med vanligt folks verklighet att göra. Om vi ska tala om moral så är Fredrik definitivt omoralisk
  han tar gladeligen emot pension ifrån svenska folket samtidigt som han tjänar miljoner.
  Hans trovärdighet är lika med noll.
  p.s jag säger inte att alla politiker är sådana men att du för att bli en politiker inte behöver ha moral,utbildning,intelligens eller verklighetsförankring.

  SvaraRadera
 7. Vilka är de tre andra sanningarna? Vill inte läsa rapporten, jag har fortfarande svårt att sova efter att ha läst hans tidigare skräcknovell "Det sovande folket".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övriga författare är Margit Sandemo, Läckberg och som sista del kommer en hittills outgivet gammalt manuskript, "Kulla-Gulla på långvården".

   Radera
 8. Lyssnade på karln i radions Studio Ett igår. Att Sveriges Radio uppmärksammar rapportens innehåll var väl ingen högoddsare, likaså att man tuggar i sig allt han säger. De enda kritiska rösterna var intervjuad allmänhet.

  SvaraRadera
 9. Korrupt jävla Landsförrädare, en av de stora anledningarna till att Sverige nu störtar ner i skiten. Lever på pension fastän han kunde levt på lön.
  Ungefär som att jag går på Soc och samtidigt jobbar svart..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer, vi vanliga människor kan knappast leva på A-kassa samtidigt som vi driver firma där vi ackumulerar vinster utan att ta ut lön.

   Politiker är ett jävla släkte och man bör i allt utgå från att ge politiker så lite makt som möjligt oavsett vad det än gäller.

   Radera
 10. Om fyrtiotalisterna envisas med att fortsätta leva i decennie efter decennie så får de väl dra ner sina pensioner istället för att försöka hitta fler slavarbetare som aldrig får gå i pension. Robotisering är dock framtiden. Gamlingarna kommer inte behöva särskilt mycket hjälp förrän de är döende och den allra sista tiden blir inte kostsammare för att man tynar bort vid 110 istället för vid 75.

  SvaraRadera
 11. På Twitter ger Hållö flera argument och referenser till varför Reinfeldt har fel. Rekommenderas.

  SvaraRadera
 12. I grund och botten måste ju ändå en höjd pensionsålder vara det rätta. Medelåldern höjs ju vartefter och 70 är gamla 50. Systemen är ju gammalmodiga då många inte får jobba längre upp i åldern. Fackföreningar som inte hänger med. A.kassa försäkringar som försvårar för de som vill fortsätta jobba. Många borde väl åtminstone klara av att arbeta till 67 år och andra längre än så. Jag vet inte vad alternativet skulle vara när pensioner i snitt ska betalas ut 20 år efter avslutat arbete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde inte sänkt inträdesålder på arbetsmarknaden vara det rätta?

   Radera
  2. ... eller både och, vilket är precis vad som föreslås.

   Det är inte svårt, eller borde inte vara svårt, att förstå att längre medellivslängd betyder mindre pension per år om man har fler år som pensionär.

   Radera
  3. Varför ens tramsa runt med begrepp som pensionsålder. Varför ska den vara samma oavsett om man började jobba när man var 18 eller 30 år.

   När man har tillräckligt med kapital i sina pensionslösningar så kan man gå i pension. Arbetar man lite eller inte alls kan man inte gå i pension. Svårare än så behöver det inte vara.

   Det här är ytterligare politisering och tillskansande av makt av politiker som ska diskutera trivialiteter för att visa att det finns ett behov av sagda politiker. De tillför ingenting och borde avgå hela högen.

   Radera
  4. DL: Exakt så det borde funka. Och det är inget som hindrar att du går i pension vid 40 eller 50 om du nu samlat tillräckligt med kapital för det.

   Folk tycker dock alldeles för synd om de som av olika skäl inte klarar av att spara pengar, så nån miniminivå kommer sannolikt alltid att finnas.

   Radera
  5. Tja, sätt en bortre gräns för pension vid 80 år eller där omkring. Pensionen blir då, om man inte har pensionskapital, på försörjningsstödsnivå med den skillnaden att man inte längre behöver stå till arbetsmarknadens förfogande.

   Jag tycker då rakt inte synd om de som jobbat svart och levt i sus och dus för att sedan upptäcka att deras pension inte räcker till någonting alls och då komma och gnälla över att man måste jobba vidare.

   Eget ansvar är fina grejer, i motsats till statens och politikernas omhuldande famn som alltid skapar kilar, trösklar och mygel.

   Radera
  6. Helt enig. Konsumerar man 100% av sin inkomst under sina yrkesaktiva år bör man inte bli förvånad att pensionen inte räcker till samma leverne.

   Radera
  7. Vi kanske först skall fundera på hur vi har råd att låta människor gå i decennier på bidrag när vi uppenbarligen inte har råd med pension.

   Radera
 13. Eftermälet till både Borg och Reinfeldt kommer inte att vara nådigt. Det verkar dock som att polletten har svårt att ramla ned riktigt ännu, eftersom båda fortfarande tycks figurera i mediasvängen.

  SvaraRadera
 14. Grunden är väl god, att man skall kunna arbeta längre om man vill och orkar. Hur det löses praktiskt är inte Reinfeld så intresserad av, precis som hans politik i övrigt saknade verklighetsförankring i mycket och banade väg för både SD och tokvänstern som nu styr landet. Han köpte oss med sina jobbskatteavdrag.

  Grunden är såklart god med sänkta skatter för att minska offantliga svinnet, men han skar ner på grundläggande funktioner och skapade nya kostnader genom MÖK 2011 osv.

  Av någon outgrundlig anledning har han inte förstått att den fria invandringen han och andra kokon förespråkar inte fungerar om det inte är invandring som bidrar till landet, isåfall kan såklart ekonomin växa och skatter sänkas. Nu måste skatterna höjas istället. Häri ligger misstaget, och antingen är det ärligt, för han är helt enkelt för dj-a dum att han inte begriper det eller så är det ren ondska bakom och greppet är ett sätt att genomföra dödsstöten för välfärdsystemet. Inte för att det inte leder till sänkta skatter, de som kommer måste ändå bo och äta, så kostnaden är kvar. Men alla får det sämre.

  SvaraRadera
 15. 50 miljoner motsvarar cirka 500 föreläsningar på 3 år, eller 3-4 stycken i veckan i snitt. Imponerande tempo måste jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju en lätt sak för en person som inte tänker igenom vad han ska säga.

   Radera
 16. Jag tycker att Fredrik skall öppna sitt och globalisternas hjärta istället. Om de ger av sitt överflöd så kan vi gå i pension vid 60.

  Fredrik med flera har lyckats med något av det allra farligaste för en nation. De har tagit bort incitamentet att arbeta. Ger man bort pensioner till människor som aldrig har arbetat i hela sitt liv i detta land, så skall man inte bli förvånad om människor surnar till. Det är ren stöld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå är Sverige det land i Europa med högst andel inrikes födda sysselsatta (Schweiz är enda landet som slår oss). Så incitamenten för att arbeta verkar ändå OK för majoriteten. Integrationen är en annan sak.

   Radera
  2. Hur är det, bor Reinfeldt fortfarande i ett område som är vitare än en livsmedelsbutik specialiserad på ris? Det där med mångkultur är för någon annan, inte för honom.

   Radera
 17. Problemet är detta;

  Ja Fredrik har rätt, vi behöver unga heltidsarbetande NÄRANDE förmågor, väldigt många.

  Vi har fått in en enorm grupp TÄRANDE förmågor som dessutom begår alla möjliga brott mot svaga grupper som tidigare varit fredade. Dom är inte bara tärande, dom kostar med än så.

  Hade Freddy varit det minsta smart och inte kört på med blind ideoligi så hade man öppnat slussportarna för utländsk ARBETSKRAFT, väldigt mycket.

  Och stängt bidragskranarna och sedan sett till att få in de riktiga FLYKTINGARNA, inte bidragsturisterna. Ni vet de kvinnor och barn som sitter kvar i flyktinglägren i de länder som verkligen har krig, inte de låtsasflyktingar som nu betalar hundra tusen för att ta sig hit och vinna lotten - extra allt livet ut.

  Men detta kommer såklart ändras snart, välfärden är under enorm press. Magdalena har fått skära i polisen och för pensionärerna, svaga grupper får mindre. Kul politik!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utländsk högkvalificerad arbetskraft med lön som är komensurabel med spetskompetensen de påstås besitta menar du?

   Jag kräks fortfarande när jag hör om "ovärderliga" civilingenjörer och programmerare med 10+ års arbetslivserfarenhet som får löner som inte ens nyutexaminerade skulle acceptera.

   Radera
 18. I takt med att M städar upp efter Reinfelt/Borg eran så kommer dessa att hamna mer i historiens dammiga skåp.

  Det var en annan tid. Ryssland var inte ett framträdande hot, IS och flyktingströmmar i sin linda, SD var ett marginalparti, omvärlden var helt enkelt enklare tills det snabbt slog om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säller frågan igen, vad exakt från Reinfeldteran är det moderaterna har städat bort? Att de pratar om volymer och ansvarsfull migrationspolitikt samtidigt som det alltid dyker upp en moderat och snyftar när en papperslös som jobbat utan tillstånd i 10-15 år och nu äntligt fått ett vitt jobberbjudande inte får arbetsvisum är inte att städa upp. Det är snarare att fortsätta med Reindfeldtutopin där du får byta 4 års slaveri mot ett PUT. Jfr Starship Troopers, "Service guarantees citizenship".

   Radera
 19. Det är inte så himla lätt att ordna jobb åt folk när allt automatiseras. Om gamlingarna fortsätter jobba får de unga svårare att få jobb. Det kommer nästan alltid vara billigare att automatisera än att anställa en massa människor. Men det är sådant som inte går in i Reinfeldts huvud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderat på att skriva en robot som postar dina kommentarer? Verkar inte så svårt.

   Radera
  2. Automatiseringen har pågått sedan 1700-talet, finns inget som tyder på att takten accelererar.

   Radera
  3. Jag lägger i stort sett alltid till något jag inte sagt tidigare. Eller så uttrycker jag mig mycket mer koncist än jag gjorde tidigare.

   Det är högst intressant att jag är den enda i den här tråden som nämner automatisering, robotisering och digitalisering, i alla fall när jag kollade för en liten stund sedan.

   Istället nämner många här invandringen, men inte jag minsann. Inte sa jag något om religion heller. Präktig jag är!

   Radera
  4. Det fanns enormt mycket oexploaterade möjligheter på 1700-talet och väldigt lite avancerad teknik att göra det med.

   Numera sysselsätts vi snarare av tilltagande problem, skulle man kunna hävda. När vi måste evakuera stora städer pga havsnivåhöjningar skapar det massor med arbeten - eller kanske åtminstone några stycken!

   Radera
  5. "Det fanns enormt mycket oexploaterade möjligheter på 1700-talet och väldigt lite avancerad teknik att göra det med."

   Du tror inte att man sa samma sak på 1700-talet med referens till 1400-talet och du tror inte man kommer säga samma sak år 2300 om vår tidsålder?

   Automatiseringsnojan är verkligen helfestlig. Det är klart att folk på individnivå kan bli redundanta men samhället som helhet tjänar på detta och det går inte att forcera fram ett stillastående för att värna några arbetstillfällen. Det har aldrig blivit bra elelr ens fungerat i någon vidare utsträckning.

   Radera
  6. Det är lite lustigt att folk talar om automatiseringsnoja och luddism när jag välkomnar automatiseringen. Vi behöver basinkomst, men det är inte alldeles säkert att vi får någon sådan. Istället börjar en del sannolik hojta om lebensraum. Arbeit macht frei!

   Radera
  7. Automatiseringsnojan behöver inte direkt handla om noja för automatisering utan kan lika gärna handla om noja kring de trodda konsekvenserna av automatisering.

   Som sagts så många gånger förr, när en arbetsuppgift automatiseras frigörs resurser att producera något annat. Hittills har folk genom automatisering i viss utsträckning minskat sin arbetade tid men den största delen av effektiviseringen har gått åt till att höja sin levnadsstandard och konsumera mer.

   En del av överskottet har gått till att införa en partiell basinkomst genom de bidragssystem vi idag har där vi tar av det överskott som effektiviseringen ger och levererar en grundtrygghet. En situation som inte fanns tidigare då överskottet var väldigt litet i ett ineffektivt samhälle.

   Det här sker dynamiskt över tid och i den takt som effektiviseringen tillåter, att politiskt tvinga fram detta som en direkt konsekvens av automatisering skulle jag vilja hävda är ett komplett falsarium och inte önskvärt alls.

   Radera
 20. Ok, om jag förstod detta rätt så är det alltså en man som gick i pension vid 49 års ålder som föreslår att folk ska vänta med pension tills de är 75? Vid 75 års ålder så har 26% redan dött och får alltså noll pension. Många fler får ett fåtal år med pension innan de dör, varav hela eller mestadelen av tiden spenderats med krämpor och kanske på långvården.

  SvaraRadera
 21. Problemet är ju att pyramidspelet är som det är oavsett. Jag vet inte hur det ska lösas. Bensin på brasa och "moderna" liberaler och socialister...

  SvaraRadera
 22. Framtidsscenario från svensk sjukvård:

  Inifrån en patientsal hörs en desperat röst.
  "Hjälp! Hjälp!"
  Anhöriga från närliggande rum rusar till.
  "Vad har hänt?"
  "Sköterskan har ramlat och kommer inte upp själv!"

  SvaraRadera
 23. För övrigt borde väl kvinnor gå i pension tre år senare än män med tanke på att de lever drygt tre år längre. Vilka politiker kommer lyfta det rättvisekravet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den skulle jag också vilja ha svar på :)

   Radera
  2. Med ett mått sarkasm tänker jag att de kanske tycker det kompenserar de sämre lönerna vi får i arbetslivet särskilt i arbeten betalade med skattemedel. Jäv har sånt jobb och tänker söka mig till något bättre betalt.

   Radera
 24. Reinfeldts teori bygger på att man byter jobb mitt i livet, så att man orkar jobba till 75. Men hur gör en sådan som Reinfeldt som inte haft något tyngre jobb nån gång i livet? Byter han, med sin oförstörda kropp, till ett tyngre jobb som undersköterska eller murare snart? Bara undrar, för han lever väl som han lär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har väl knappast bytt "jobb"
   Är politiker ett yrke?

   Och det han gör nu då? Försörjning möjligen.

   Radera
 25. Utjämna klasskillnaderna, 4 timmars arbetsdag nu!

  SvaraRadera
 26. Självklart kommer det inte att fungera - vi har ju redan facit. Om det skulle fungera med ökad invandring som räddning av pensionerna så hade vi kunnat sänka pensionsåldern inte höja den i dagsläget.

  SvaraRadera
 27. Skallepär fortsätter sin författarkarriär, fantasin är det inget fel på.

  SvaraRadera
 28. Bra skrivet Cornu hela vägen, Inte bara Reinfeldt som driver på myten kring invandringens behov för att åtgärda det så kallade demografi problemet, även arbetsförmedlingen med flera ägnar sig åt mytbildningen och Reinfeldts inkomster tyder tyvärr på att många vill delta i Reinfeldts fakta resistenta fantasi värld.

  Reinfeldt har gott från 68-års pensionsålder till sjuttio och sen vidare till 75-års pensionsålder i ganska rask takt, hade förvänta mig att han var framme vid 80-års ålder vid det här laget, börjar han tackla av?

  Har politiker nytta av att ständigt utmåla hot för att få en lojalare fogligare befolkning beredd på uppoffringar.

  Misstror man Lo-ekonomer finns det forskning i demografi om man vill ta till sig.

  https://www.svd.se/demograf-migration-kan-inte-losa-problemet

  SvaraRadera
 29. Helt riktigt. Vi borde ta tillvara på fördelarna istället med att det födds färre barn. Det krävs färre resurser i samhället och belastar miljön mindre.

  SvaraRadera
 30. Varför är ens pensionerna ett problem? Om alla som är arbetsförmögna faktiskt jobbade tror jag inte det skulle behövs vara det.

  SvaraRadera
 31. Fredrik Reinfeldt är kanske den mest framgångsrike borgerlige partiledaren sedan den allmänna rösträtten infördes för cirka 100 år sedan. Reinfeldt ledde sin borgerliga regering genom två mandatperioder och han lyckades att bedriva en ekonomisk politik som gjorde att Sverige klarade sig extremt bra under krisåren efter 2007-2008.

  Att en sådan person är intressant som föredragshållare är inte särskilt märkvärdigt. Det är inte heller konstigt att han får bra betalt för sina föreläsningar.

  Att massinvandringen dämpar effekterna av Sveriges låga födelsetal stöds av de flesta nationalekonomer. Sveriges arbetslöshet ligger under genomsnittet i EU. Invandrarna får uppenbarligen jobb!

  Finland som fört en mycket restriktiv invandringspolitik jämfört med Sverige och där den arbetsföra delen av befolkningen stadigt minskar på grund av låga födelsetal har mycket större problem än Sverige. Finland har högre arbetslöshet, lägre sysselsättning och lägre produktivitet än Sverige.

  Massinvandringen till Sverige har kostat stora pengar men Finland visar att det hade varit ännu dyrare att föra en restriktivare invandringspolitik.
  Även när det gäller Reinfeldts påståenden om invandringen så verkar han ha mer rätt än fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olle, kul att läsa din röst i etern igen. Du kör hårt med hänvisningar till dina nationalekonomer.Som definitivt inte har konstaterat det du påstår.
   Det var inte Reinfeldt som "klarade" krisen, utan massiva räntesänkningar vars pris vi nu betalar.
   Och exemplet Finland: Enligt IMF är Sverige numera sämst i Norden. Prognosen är att Norge, Danmark och Finland växer med 2,0, 1,7 respektive 1,9 procent. Sverige ligger långt efter med 1,2 %. Och lägg därtill en befolkningsökning på dryga procenten
   Vilket gör att Sverige i princip hamnar på nolltillväxt.

   Radera
  2. Professorn i nationalekonomi Thomas Lindh menar i rapporten "Sverige i en åldrande värld" (tillgänglig som PDF) att invandring kan dämpa Sveriges demografiska problem.
   Sedan har vi rapporter från Arbetsförmedlingen där myndighetens experter konstaterar att Sverige behöver en fortsatt stor invandring.

   Finland har äntligen nåtts av högkonjunkturen och växer snabbare än Sverige . Men nu är inte Reinfeldt längre statsminister i Sverige. Hade det undgått dig Bengt?

   P.S
   Finland har fortfarande högre arbetslöshet än Sverige, högre statsskuld, lägre sysselsättning och lägre produktivitet än Sverige.

   Radera
  3. Reinfeldt borde tacka svenska folket som röstade nej till Euron och gav Sverige en möjlighet att exportera sig ur finanskrisens problem via fallande räntor och växelkurs.

   Finland fick en betydligt tuffare resa efter Lehman kraschen när den spred sig till att bli en statsfinansiell kris i euroområdet.

   Radera
  4. De låga födelsetalen i Finland hotar landets välfärdssystem:https://www.reuters.com/article/us-finland-population/record-low-birth-rate-threatens-finlands-welfare-system-finance-minister-idUSKCN1NY1RP

   Radera
  5. Värt att tillägga är att Finland är det land som har förlorat mest på EU:s handelskonflikt med Ryssland, Olle Andersson överskattar Reinfeldts roll i den ekonomiska utvecklingen och med all sannolikhet även Reinfeldt själv.

   http://gamla.hbl.fi/nyheter/2015-08-25/767767/finlands-export-till-ryssland-rasar

   Radera
  6. Olle , vi har haft den här diskussionen flera ggr. Jag har läst rapporterna du hänvisar till. Nationalekonomerna säger att befolkningsökning utifrån kan vara lönsam om de som kommer skapar ett överskott som ger försörjning för dem själva och anhöriga. Så är nu tyvärr inte fallet. Vilket bl.a vi har fakta på genpm J Ruist:s rapport.
   Och läs på lite om Finlands ekonomiska utveckling (vilket du inte gjort). Med befolkningsökning liknande Sverige hade man haft en betydligt sämre utveckling.

   Radera
  7. Du har uppenbarligen inte läst på särskilt mycket om Finlands ekonomiska utveckling Bengt. Om du hade gjort det så hade du vetet att många ekonomer är mycket oroade över landets restriktiva invandringspolitik.
   Länk: https://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/29/eva-rapport-finland-klarar-sig-inte-utan-invandring

   https://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/02/ek-invandring-enda-losningen-pa-pensionsbomben

   Ruist:s rapport handlar strikt om flödet av bidrag, pensioner och skatter mellan flyktinginvandrare och den skattefinansierade sektorn.
   Rapporten handlar alltså bara om flyktinginvandringen och inte om arbetsinvandringen. Sedan så har Ruist valt att inte försöka räkna ut hur flyktinginvandringen påverkar hela samhällsekonomin. Hur brist på arbetskraft som leder till skenande löneökningar skulle påverka samhället och den skattefinansierade har inte Ruist räknat på.

   Ruist har inte heller försökt beräkna vad den skattefinansierade betalar för infödda barnas uppväxt i form av bidrag och skattebortfall. Många ekonomer menar att det rör sig om ett par miljoner.

   Det innebär alltså att en 20-årig afghansk flykting ligger på två miljoner plus jämfört med en 20-årig infödd svensk.
   Intressant läsning: https://cornucopia.cornubot.se/2012/11/vad-kostar-en-svensk.html

   Radera
  8. Olle

   Professor Hammarstedt visade den 20 mars i SvD att AF landade i en slutsats som inte stöds av forskningen. Man får väl då kalla AF för myndighetsvänster?

   Radera
  9. Professor Hammarstedt nämner inget om Thomas Lindhs rapport som jag refererade till i ett tidigare inlägg. Att som Hammarstedt gör ignorera Lindhs rapport och påstå att det inte finns någon forskning som stödjer Arbetsförmedlingens resonemang är alltså helt fel. Om Hammarstedt bara är okunnig eller ljuger medvetet må vara osagt.

   Vidare påstår Hammarstedt att, citat "sysselsättningsgraden i den utrikesfödda befolkningen måste uppgå till mellan 70 och 75 procent för att invandringen skall ge et nettotillskott till de offentliga finanserna. Det är alltså omkring 10 procentenheter högre än dagen sysselsättningsnivå".slut citat.

   Där är Hammarstedt helt fel ute. Sysselsättningsgraden för utrikesfödda är 69,7 procent år 2018.

   Av professor Hammarstedts påståenden återstår inte mycket. Arbetsförmedlingen har stöd bland forskare för sina påståenden och professorn har ingen susning om sysselsättningsgraden bland utrikesfödda.

   Pinsamt professorn!!

   Radera
 32. Så varför måste vi jobba till 75 och varför sparar regeringen på äldreomsorgen i budgeten. Kanske för att räknas som sysselsatt räcker det med att pyssla en timme i veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sysselsatta omfattar följande grupper:
   - personer som under en viss vecka (referensveckan) utförde något arbete
   (minst en timme), antingen som avlönade arbetstagare, som egna
   företagare (inklusive fria yrkesutövare) eller oavlönade medhjälpare i
   företag tillhörande make/maka eller annan medlem av samma hushåll
   (=sysselsatta, i arbete).

   Låter hårt, en hel timmes arbete per vecka, räcker det inte med påbörjad timme per vecka så man kan klara av arbetet innan parkeringstiden löper ut,

   Men om man inte orkar med detta finns givetvis en bakdörr som kan förbättra Sveriges sysselsättningsgrad ytterligare.

   - personer som deltar i vissa arbetsmarknadspolitiska program räknas som
   sysselsatta. Det kan gälla t.ex. offentligt skyddat arbete, Samhall, start av
   näringsverksamhet eller anställning med lönebidrag eller anställningsstöd.

   Radera
 33. Har du gått och blivit Svärjevän Lars ?

  SvaraRadera
 34. Vem är det han fakturerar sådana belopp för att kverulera egentligen? Ngn som gynnats under tiden som minister? Bör korruptionsutredas.

  SvaraRadera
 35. Ofta är bröderna Grimm, HC Andersen, Astrid Lindgren mycket bättre än våra politiker att fabulera.

  SvaraRadera