Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-04-27 17:07

Putin vill ge ryskt medborgarskap till alla ukrainare

Den Ryska Federationens Kreml-diktator Vladimir Putin vill ge alla ukrainare som så önskar ryskt medborgarskap. Detta blir ett passivt sätt att invadera resternade delar av Ukraina, samt ett underlag för casus belli för vidare fullskalig invasion av hela landet "för att skydda ryssar i det nära utlandet".
Vladimir Putin vinkar till folket på Flottans dag i fd svenska Nyen.
Den ryske diktatorn har gått ut med att han vill göra en presidentproklamation som ger alla ukrainare möjligheten att bli ryska medborgare. Detta omfattar inte bara de områden i sydöstra Ukraina och Krim, som Ryssland redan ockuperar, utan hela Ukraina.

Därmed hoppas han förstås få en bokstavlig femtekolonn inne i Ukraina, samt kan få casus belli för en fullskalig invasion av Ukraina. Diktaturen i Kreml har tydligt sagt att man med våld kommer skydda ryska intressen i "det nära utlandet ", vilket inkluderar samtliga länder tidigare ockuperade av Sovjetunionen (dvs Östeuropa), eller fd medlemsstater i Sovjetunionen, samt åtminstone Finland och Sverige. Genom en hög närvaro av ryska medborgare i Ukraina får man denna anledning.

Ukrainarna är dock knappast intresserade av att vända blicken österut. Via sina ukrainska medborgarskap har de numera fri tillgång till EU via avtal, både för att resa och för att ta jobb. Intresset för att åka som gästarbetare till misären i Ryssland är förstås obefintlig i jämförelse med att få hög lön relativt Ukraina inom EU.

Den ryska diktaturen i Kreml har fått massiv internationell kritik för utspelet, inklusive från EU-kommissionen, USA,  Storbritannien, Frankrike, Tyskland och OSSE, då detta går emot det så kallade stilleståndsavtalet från Minsk.
Berget ligger i det av Ryssland ockuperade Abchasien. Foto från georgiska sidan av stilleståndsgränsen.
Tidigare har Ryssland gett ryska pass till hälften av de boende i det av Ryssland ockuperade Transnistrien i Moldavien, och till 85% av de av rysk trupp ockuperade delarna av Georgien.

Det som är speciellt nu är att man ska kunna få ryskt medborgarskap även utan att bo på ockuperad mark. Kostnaden är förstås i praktiken minimal, med tanke på den obefintliga välfärden i Ryssland (du vill inte hamna på ett offentligt sjukhus i Ryssland, inte ens besöka dito).

Kanske kommer erbjudandet snart även till Sverige, till femtekolonnens glädje?
Inlägget publicerat idag lördag för att förstöra rysstrollens lördagskväll. Moderatorroboten kommer radera deras kommentarer, och därmed även eventuella svar, så mata inte trollen utan låt dem stånga sig blodiga mot en robot istället.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

55 kommentarer:

 1. Vad skulle det få för effekt om Sverige erbjöd medborgarskap åt exempelvis alla amerikaner? Skulle jänkarna bli sura? Skulle 100.000 amerikaner välja att flytta till Sverige? Vilka av dem?

  Skulle vi ge samma erbjudande till ryssarna så blev nog ryska statsledningen ganska ilsken och 100.000 ryssar eller många fler kunde nog strax ta sig hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10000 tyska bögar, minns du dem?

   Radera
  2. Tja en analogi vore väl om Svenska statsledningen på allvar skulle börja kalla Finland för östra rikshalvan, skicka vapen till Österbotten, sprida lögner om att Svenska språket förbjudits i Finland osv.

   Radera
  3. Bottenskrapet som vill ha gratis sjukvård skulle flytta hit. Ett verkligt mardrömsscenario.

   Radera
  4. Vilken guldgruva för kommande beskattning, tackar man ja till ett medborgarskap så är man i kategorin "Väsentlig anknytning till Sverige"

   Radera
  5. Vi kan väl börja med ett test i liten skala - till exempel att alla fotbollsspelare i Brasiliens högstaliga erbjuds svenskt medborgarskap?

   Radera
 2. När fick Ukrainarna fri tillgång till EU? Vad har det fått för effekter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härom året öppnades gränsen.

   Radera
  2. Är det visumfritt resande som menas? Det är väl ett stort antal ukrainare som jobbar i Polen?

   Radera
  3. Har ett helt gäng unga utvecklare från just ukraina som kollegor (ganska så stort företag inom it i stockholm). Känns som att många unga tagit chansen att jobba utomlands rent allmänt.

   Radera
 3. Öven om jag håller med om andemeningen i inlägget skulle jag vilja bessetwissra lite och säga att "nära utlandet" brukar betyda de gamla sovjetrepublikerna och inte sattelutdtaterna. (Bl.a. så sköts kontakterna med nära utlandet av presidentkansliet direkt istf via utrikesdepartementet (med undantag för baltstaterna)). Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Hade varit intressant om väst hade gjort något liknande.

  Tänk, alla ryssar som har doktorsgrad (eller magisterexamen i ett naturvetenskapligt ämne) får medborgarskap i ett europeiskt land, samt slipper betala skatt i 10 år. Kan nog bli en ganska bra brain drain.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan behöva begränsa det till personer under 40 år.

   Radera
  2. Och har doktorsgrad...

   Radera
  3. Rysk skola är inte värt någonting liksom allt annat som kommer från Ryssland.

   Radera
  4. Sovjetiska skolan var bitvis fantastisk. Matte på universitetsnivå.
   Läsa alla klassiker som Tolstoj, poesi mm redan på lågstadiet. Höll i sig några år efter Sovjetunionens upplösning, men sedan kraschade det. Bildningsidealet var väl en av få saker som höll Sovjet vid liv så länge som det gjorde.

   Idag, not so much.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Sedan var sovjetiska skolan utmärkt på att identifiera, plocka ut och sätta talanger i elitskolor - vetenskap, teknik, konst och sport. Det var så man fick fram elitidrottsmän. Sätt 1000 skidtalanger bland en miljon sjuåringar i elitskola varje årskurs, så skakar man fram 1-3 elitidrottsmän 15 år senare i propagandasyfte för att visa kommunismens förträfflighet. En sort omvänd jante.

   Radera
  7. Att sedan balettdansöserna eller skidåkarna, eller mattegenierna fick gå i skola 80 timmar i veckan på internat är kanske en parenttes.

   Radera
  8. Det var inte så att barnen gavs något val, om inte "skogsskola i Gulag för hela familjen" sågs som alternativ om man inte ställde upp.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  10. @Goofy: vad är du menar är så framgångsrikt med Kina? Världens största befolkning, större än både EU och USA tillsammans, och ändå ett sunkigt U-land som inte är bäst på nåt, där medborgarna förtrycks och kontrolleras stenhårt? Att kanske 200 miljoner människor (utav ca 1,4 miljarder) lever relativt "normala" liv med västerländsk standard i de marknadsekonomiska frizonerna som Shanghai, bör ju ses i relation till den dryga miljard som lever i tredje-världen förhållandet i resten av det kommunistiska landet.

   Radera
  11. Och i samma veva gör de landet obeboeligt pga alla miljöutsläpp.

   Miljörelaterade hälsoproblem är legio.

   Kina kommer kollapsa av sin egen orimlighet.

   Radera
  12. Vi i väst har redan gjort något liknande, låt oss inte glömma att hundratusentals (kanske miljoner) unga ryska kvinnor tog chansen att postordra sig själv till män i väst under åren efter kommunismens fall.

   Radera
  13. @The Engineer: Frågan är om snarare varför Cornu låter Goofys uppenbart rasistiska inlägg mot slaver/ryssar ligga kvar så länge. Cornus inlägg är rimligt, det baserar är riktat mot den ryska statsledningen/staten baserat på dokumenterade handlingar medan goofys kommer med svepande och nedlåtande generaliseringar baserat på etnisk tillhörighet.

   Radera
  14. Kina är på väg upp i en rasande fart. De producerar drygt en miljon ingenjörer per år med Indien strax efter. Och det syns på ingenjörsintensiva arbetsplatser här i Sverige där snart hälften är från Indien eller Kina. De som kommer därifrån har dessutom inte svenskt genderbias, så många av dem är kvinnor.

   Radera
  15. @gbdcrvx: Är ironisk i hela tråden men det är tråkigt att ingen förstår. På jobbet brukar dock många säga att "en död ryss är en bra ryss" samtidigt som dom flesta håller med och då brukar jag säga till på skarpen men blir anklagad för att gå Putins ärenden. Kritiserade däremot att Sverige har så dålig kontroll på vilka som vistas i landet och att såna extremister som sprängde sig själv i Stockholm samt körde in i folk på Drottninggatan bör aldrig ha släppts in i landet. Då blev jag däremot anklagad för rasism trots att jag bara nämnde "extremist". Det är bara allmänt accepterat att beskylla ryssar och deras land för allting medan få vågar kritisera någon annan. För övrigt jobbar jag för ett amerikansk företag där många högt uppsatta chefer är just ryssar som är unga och skolade i Ryssland och bor där. Ni kan ju fundera på hur uppskattat det är i Sverige. :)

   Radera
 5. Hmm. Ett demokratiskt krig kanske man kan kalla det? En udda företeelse. Om tillräckligt många "röstar" på Putin så blir deras land ryskt.

  För Sveriges del så hamnar vårt demokratiska krig i så fall i Saudiarabien.

  SvaraRadera
 6. Putin måste vara inspirerad av Sveriges beredvillighet att utfärda pass till Mellanösterns befolkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin ler i mjugg över din kommentar.

   Radera
  2. Eller så ler Putin när han ser verkligheten som Miggs beskriver.

   Radera
  3. Det känns bra att rasister oftast är så förvirrade.

   Radera
 7. Kan vi inte byta våra nysvenskar mot unga ryska kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du fått "reklam" på facebook nu igen?

   Radera
  2. Kan tänka mig att byta mot de berömda tiotusen tyska bögarna.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Putin har inte fattat att han redan förlorat Ukraina. Finns knappt nån där som vill tillhöra Ryssland längre. Inte ens i Donbass. Deras nya president är ryskspråkig från östra delen av landet och han har redan totaldissat Putin. Skulle befolkningen på Krim få rösta i ett riktigt, demokratiskt val, så skulle antagligen även där en majoritet rösta för att tillhöra Ukraina. Detta baserat på opinionsundersökningar som utfördes innan kriget, och Ryssland har inte direkt blivit mer populärt på Krim, eller i Donetsk och Luhansk, sen ockupationen startade. Trots propagandan.

  SvaraRadera
 10. Ryss hatet har tydligen nått nya höjder, jag trodde inte det kunde bli värre, det börjar bli löjligt. Detta är absolut sista gången jag besöker din blogg, det är väldigt tråkigt för du skriver mycket intressanta saker i alla andra ämnen, antar det är någon slags fobi du har. Ha dig ett underbart liv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fortsätter att besöka bloggen, jag tycker fenomenet är intressant.
   Bloggen kan ironisera över misshälligheter i vårt eget land och i EU, men allt från Ryssland är skit och där finns det inget hopp om förbättring, varför denna distinktion?

   Den enda förklaring jag ser är den materialism som bloggen ständigt ger uttryck för.

   Bloggen är en slags variant på Greta Thunberg: det finns bara EN vinkel, en pravda.
   Nyfikenhet och sökande efter vad som väntar runt hörnet hade varit mer intressant,
   lustigt det där, bloggen kritiserar ofta linjärt tänkande, men det saknas sannerligen inte när det gäller Ryssland.

   Radera
  2. När man skriver på svenska så skriver man rysshatet inte ryss hatet.

   Radera
  3. Den som känner sig hotad är farlig. Kanske ok när det gäller någon Mellanöstern-diktator där det värsta som kan hända är några terroristattentat. När det gäller Ryssland så är det potentiella worst case betydligt värre. Avspänning och ökat utbyte med det ryska folket är en betydligt mer konstruktiv väg.

   Radera
  4. Sverige vill så gärna ha avspänning och ökat utbyte. Och Ryssland kan inte gärna känna sig hotat av Sverige. Vi övar inga landstigningsoperationer i Östersjön - eller flyganfall mot mål i Ryssland. Och våra militärflygplan flyger med transpondern påslagen i civilt trafikerat luftrum.

   Radera
  5. Ryssland känner sig inte hotat av Sverige utan av USA. Vi kan se en modern historia där US kräver att få vara polis och döma alla andra. Sen kan vi ju filosofera om det är bra eller dåligt att så är fallet, kanske det minst onda men det hör ju inte till analysen av de ryska emotionerna.

   Radera
  6. Instämmer. Men se upp, någon kan ha synpunkter på din särstavning ("Ryss hatet").

   Radera
 11. Ukraina förlorar befolkning hela tiden.. man emigrerar. Och John Deere flyttar in.. Att ryssarna nu accepterar verkligheten och ger immigranterna ryskt medborgarskap är naturligtvis en förenkling av verkligheten. Varför krångla till det? Polen har ju massor av ukrainare som immigrerat... Ukraina blir bara en stor vetebod, eller kornbod som det brukar heta...

  SvaraRadera
 12. Vi ger ju vem som helst medborgarskap i Sverige. Inga krav på kunskaper i språket eller om vår kultur, så hur kan man bli upphetsad över att Ukrainare får bli ryska medborgare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På svenska heter det ukrainare med gemen första bokstav.

   Radera
  2. Vårt utdelande av medborgarskap är en form av politiskt initierat självskadebeteende.

   Radera
  3. Stämmer men vi ger inte vem som helst jobb så kraven finns där ändå. Medborgarskap är inte mkt värt om man får leva i utanförskap hela livet.

   Radera
 13. ... och EU, det nya Soviet (Unionen) med sin byrokrati Bryssel. Overstatlighet(diktatur) kanske dags att sopa rent innan ... Ayn Rand sa; kommunism er pase, watch out for the new fascism. Boda ideoligier er lika, bara andra sidan av myntet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ju försöka växla över till svenskt tangentbord samt se över meningsbyggnad och stavning...

   Radera
 14. Det bästa som skulle kunna hända för Sverige säkerhetspolitiskt är att Ryssland skulle invadera Ukraina. Det skulle flytta den ryska krigsmaktens fokus till Ukraina med omnejd under överskådlig framtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rysslands spenderingar på krigsmakten har fått minska enligt SIPRI-rapport. Pengarna sinar pga sanktioner.

   RF har halkat ner på listan. Totalt sett spenderar världen mer. USA, Saudi, Indien, Kina och Frankrike i topp.

   Kreml får tills vidare skrinlägga alla ytterligare "hem-till-riket" äventyr.

   Radera
 15. Zelenskyj har svarat Putin, här ut Guardian:

  "Zelenskiy, who takes office in June, responded to Putin’s offer by releasing a statement on Facebook late on Saturday that pledged to “give citizenship to representatives of all nations that suffer from authoritarian and corrupt regimes, but first and foremost to the Russian people who suffer most of all”.

  “We know perfectly well what a Russian passport provides,” he wrote, “the right to be arrested for a peaceful protest” and “the right not to have free and competitive elections”.

  He said one of the differences between Ukraine and Russia was that “we Ukrainians have freedom of speech, freedom of the media and the internet in our country”."

  SvaraRadera