Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-04 10:44

Problemet med Pensionsmyndighetens nymoralism - det man inte kan filtrera

Det största problemet med Pensionsmyndighetens nymoralism är alla de faktorer man inte får möjlighet att filtrera på. Det innebär att myndigheten implicit anser att vissa ageranden är etiskt och moraliskt rätt, eller åtminstone okej. Dit hör bland annat investeringar i länder som bryter mot mänskliga rättigheter, förföljer eller rent av mördar olika minoritetsgrupper.
Pensionsporr. Ser bättre ut än vad den blir i verkligheten.
Pensionsmyndighetens nymoraliska filter stipulerar exempelvis att den CO2-fattiga energikällan uran eller att svältreducerande GMO-teknik är omoraliskt eller oetiskt. Det finns också en del andra möjligheter att filtrera fondvalen, t ex alkohol, tobak och porr.

Men det saknas en lång rad filtermöjligheter. 

Att Pensionsmyndigheten utelämnat enorma mängder med filtermöjligheter, gör att man implicit alltså tycker det är okej att investera i övriga tveksamma faktorer, eftersom de inte kan väljas bort.

Exempelvis går det inte att välja bort brott mot mänskliga rättigheter. Investeringar i företag som agerar i diktaturer går inte att filtrera bort. Det går inte att välja bort investeringar i länder där kvinnor saknar rösträtt. Det går inte att välja bort investeringar i länder där kvinnor förföljs och straffas om de inte följer en religiös moralisk kod. Länder där opposition förföljs, fängslas, mördas. Folkmord. Det går inte ens att välja bort investeringar i länder där man lagligt förföljer, fängslar, piskar, mördar och avrättar homosexuella. 

Ska man tro Pensionsmyndigheten är sådant agerande moraliskt och etiskt rätt, eller åtminstone acceptabelt, eftersom de inte går att filtrera bort.

När staten i form av en myndighet inför denna typen av filter ger man i praktiken sitt godkännande till det man inte får möjlighet att filtrera bort.

Jag hade gärna sett att privata organisationer kunde listat fonder de anser är etiska eller moraliska val utifrån sina värderingar, och så kunde deras följeslagare valt bland dessa. Men svenska staten ska inte göra detta. I synnerhet inte som filtret i mycket verkar basera sig på någon form av gammelmoralisk konservativ kristen högers värderingar kring exempelvis alkohol och porr. Med vapenförbud kan man undra hur sekter som Sjundedagsadventisterna fått vara med i detta? Svenska staten ska vara sekulär, och inte lämna filtermöjligheter för sådant som är lagligt i Sverige, där till och med svenska staten själva profiterar på bland annat hasardspel och alkohol.

Länder finns delvis i fondfaktabladen, men avser var ett företag börshandlas, inte var det har sin verksamhet. Och man måste sedan själv läsa på vad varje enskilt land innebär, motsvarande att läsa på vad varje enskilt företag innebär. Men när det gäller de enligt myndigheten omoraliska verksamheterna ges ett filter, men inte utifrån länders egenskaper. I det ena fallet ger man stöd, i det andra måste den intresserade själv göra arbetet. Varför? Enda slutsatsen blir att myndigheten inte tycker brott mot mänskliga rättigheter är ett problem.

14 kommentarer:

 1. Om man filterer bort alkohol utan att man tycker att alkohol är omoraliskt får man skylla sig själv tycker jag. Det finns eget ansvar även när man använder tjänster som staten skapat.

  SvaraRadera
 2. Pensionsmyndigheten förvaltar pensionskapital. Planering av kapital sköts externt.

  SvaraRadera
 3. Ett nytt inlägg nu när censur-argumentet inte föll i god jord? :-)

  SvaraRadera
 4. Förenklat förslag på filter:

  1. Get woke, go broke.
  2. Neither.

  SvaraRadera
 5. Pension i en valuta som ingen vet vad den är värd om x antal år. Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill du ha din pension i guld kanske?

   Radera
  2. Det är ingen dum idé faktiskt.

   Radera
 6. "Men svenska staten ska inte göra detta. I synnerhet inte som filtret i mycket verkar basera sig på någon form av gammelmoralisk konservativ kristen högers värderingar kring exempelvis alkohol och porr."

  Det lär bli mer av den varan. KD har ju enligt uppgift över 10 %. Händerna på täcket. Gud hjälpe oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kommer att tilldelas ett täcka av iskall ringbrynja för botgörelse, och så kommer SÄPO att göra hembesök för att kolla att du är uppe varje morgon kl 05.00 och duschar kallt före en timmes bön och din halva portion dåligt kokt nävgröt. Så ska vi se om vi inte kan injaga lite gudsfruktan i det här förslappade syndiga folket!

   Radera
 7. För den svenska staten är sånt här registrering alltid bara ett första steg. Berätta för staten vad du tycker, så får du skylla dig själv.

  Berätta för staten att du är rökare, så hamnar du sista i kön till operation om du behöver en sådan.

  Berätta för staten att du vill att hemtjänstbussen skall ta dig till systembolaget, så blir det nobben för resa den dagen.

  Berätta för dagispersonalen att pappa och mamma tycker pojkar skall ha blåa sockor och flickor rosa sockor, så kommer de att fördubbla sin genuspedagogik.

  Den som går i pension om 10-20 år från nu och har valt efter dessa kriterier får således räkna kallt med att icke-moraliska val kommer att leda till lägre placering i boendeköer, sämre vård vid behov och diverse "kompensatoriska" avgifter motiverade med varianter på "orsakat högre kostnader och miljöbelastning för samhället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Berätta för dagispersonalen att pappa och mamma tycker pojkar skall ha blåa sockor och flickor rosa sockor, så kommer de att fördubbla sin genuspedagogik."

   Osäker kausalitet i det, men du blir däremot sannolikt (och med viss rätt) registrerad av SÄPO som kommunist.

   Radera
  2. Varför det? Det är väl dom som "fördubblar genuspedsgogiken" som är kommunister.

   Radera
 8. Usch för moral pekpinnarna staten försöker smyga på oss, bra skrivet kring nymoralen.

  SvaraRadera
 9. Det ni ser är den reellt existerande moralen - REALMORALEN!

  SvaraRadera