Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-04-03 14:02

"Prestige är en dyr hobby"

Prestige kan vara dyrt, både investeringsmässigt, yrkesmässigt och privat. Egen osäkerhet och fåfänga kan leda till prestigekrav, men man också utsättas för sekundärprestige, där andra tror att man har prestige i något.
Lite oklart hur man ska illustrera inlägget, så det får bli med efterrättsbuffé på en söndagsbrunch.
Samtalade på telefon med en god vän häromdagen, vilket bland annat resulterade i citatet "prestige är en dyr hobby". Detta sagt kring investeringar. Det finns en koppling här till talesättet "att gifta sig med en aktie" - att sätta så mycket prestige i ett ställningstagande att man inte kan släppa det, trots att det enda vettiga är att vända sig om och gå, utan att se sig om igen.

Bästa sättet att undvika prestige i investeringar är att aldrig tala om specifika investeringar för andra - om bara du själv (och banken) vet, så minimerar du risken för dyr och skadlig prestige. 

Det kan dock vara svårt nog att kämpa mot egen intern prestige, och svårigheten att medge misstag för sig själv. Men det hjälper inte att också behöva stå till svars kontra andra, som lägger sekundärprestige på dig.

Prestige är också ett problem både yrkesmässigt och i privatliv, av förklarliga orsaker. 

Dessvärre blir man som prestigelös utsatt för sekundärprestige, där andra, som själva sätter prestige på allt de gör och säger projcierar sin prestige på andra, oförmögna att förstå att dessa andra kan skita fullständigt i om de har rätt, eller för den delen när som helst kan släppa en investering de tidigare pratat om.

Utgångspunkten jag har på bloggen är att allt jag skriver kommer vara fel - om inte annat för att man genom att uppmärksamma framtida problem kan reducera eller undvika dem. Bloggen bollar tankar och idéer, väl medveten om att det mesta kommer vara fel. Det enda vi kan vara säkra på är förändring

Och för att undvika prestige kommer jag inte heller skriva om mina egna investeringar annat än i generella ordalag. Annars kommer någon leta upp ett tio år gammalt blogginlägg där något inte längre var en bra investering, fast verkligheten var att man gick ur på plus för åtta år sedan.

Ett bra tips till er andra - gå inte ut med vad ni investerar i, så slipper ni riskera att hamna i prestigefällan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. "Annars kommer någon leta upp ett tio år gammalt blogginlägg där något inte längre var en bra investering, fast verkligheten var att man gick ur på plus för åtta år sedan."

  Vad gör det om så sker? Är det viktigt att uppfattas som felfri?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Risk för att det blir en prestigefråga, bättre eliminera det hela.

   Radera
 2. The modest man drives a Bentley.

  The prestigious man drives a Tesla.

  SvaraRadera
 3. Livet blir lite sorgligt och idiotiskt när 30-fots-båten inte längre duger för att andra skaffar 40-fots-båtar.

  SvaraRadera
 4. "som din, fast ny" som det väl hette i någon gammal spelreklam om jag minns rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en segelbåt modell halvliten som är döpt till "Betald". "BETALD" är även nummerplåt på en Mercedes SL500 2007 i silver.

   Radera
  2. Lånta fjädrar är lätta att skaffa i Sverige idag.

   Är något betalt idag så är det idag en avundsvärd prestigenivå. :)

   Radera
  3. Abbe, det är väl dock rätt ovanligt att folk går omkring och skryter om att de betalt saker med egna pengar? Med tanke på att lånefinansiering är så mycket normen är det ingen som blir avundsjuk på den som betalat själv...

   Radera
  4. Jo det är det som räknas att du kan betala själv och står fri. Inte att du fått tillgång till att lyxa till det med andras pengar som du bara hyr så länge hyran kan betalas. Tror inte att man behöver skryta, det är mest de som lånat och inte kan betala notan för sin prestige som skryter.

   Att låna är ju många gånger nödvändigt, men att lyxkonsumera prestige med lånta fjädrar är "wanna be". Det är en desperat fåfänga, det syns, Högst rang i den sociala "prestige"strukturen i det område jag bor i just "lånefri och betalt". Dvs "Home Free".

   En bekymmersfri aktiv livstil med prestigeleksaker om man så vill som är på riktigt betalda är differentiatorn.

   Antar att de senaste årens lånefest gjort att 35-åriga barnfamiljer kunnat bygga dyra nybyggen, med nya SUV-ar på gården och en Weber Summit på baksidan vid den nybyggda poolen. Normalantagandet är att det är lånefinansierat.

   Om lån är tillgängligt för alla, men att ha betalt för sig är förunnat få, då är "betald" "the new shit" dvs differentiatorn som ger bilden av att den som har betalt leksakerna/livsstilen inte nödvändigtvis måste hasta till jobb och bestyr nästa morgon - Home Free

   Radera
  5. Jag menar att de som lånar heller inte går omkring och skryter om det heller. Det är det jag menar.

   För omgivningen är det därför väldigt svårt att veta vem det är som äger, isht för de som inte gör det. De små signaler där finns är det nog bara de som äger som kan identifiera.

   Det hela blir mer en känsla som man behåller för sig själv...

   Radera
  6. De som lånar skryter inte om att de lånar, eftersom de lånar. De skryter med de prestigesaker de har runt sig. Om ett flertal har möjlighet att omge sig med prestigesaker blir det inte prestige längre.

   Effekten blir att om man har samma Porsche som grannen har så blir statusdifferentiator istället vem som har betalt den på riktigt och vem som bara hyr pengar.

   Människort hittar alltid ett sätt att positionera sig.

   Radera
 5. Det är därför kampsport är så ball. Ingen dyr utrustning och en kille (eller tjej) som är fattigare, fulare, mindre, dummare och sämre utbildad än dig kan ändå ge dig dyngspö. Släpper man inte prestigen klarar man inte mer än max ett halvår. Finns en fin filmsnutt som summerar det hela, se om jag kan plocka fram den sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns dock mycket prestige inom kampsport också! My kungfu is better than your kungfu xD

   Radera
  2. Är du den tjejen, Ben Dover?

   Radera
  3. Och i slutet får alla Alzheimers av upprepat våld mot huvudet och slipper minnas alla dumheter man gjort innan barndomen.

   Radera
  4. Det eller en massiv hjärnblödning så man är död innan man träffat marken.

   Radera
  5. Kanske skulle pröva på pyjamassport.

   Radera
  6. The engineer: dock är den prestigen ett hinder för bra kung fu...

   Radera
 6. Finns folk till allt. En del måste ha häftigaste bilen, andra den flottaste villan.

  Själv är allt man har lite till åren numera, det enda jag tänkte skaffa ny modell på är väl frun, fast det blir nog en bättre begagnad modell, gubben passar sig inte i en nyproducerad sportbil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I bästa fall får du fortkörningsböter eller blir av med kortet. I värsta fall skall du köra ikapp med någon ung kille med många hästar mellan benen och crash n burn, baby.. Crash n burn.

   Radera
  2. Har du berättat det för frun? Brukar kallas half-life upgrade.

   Radera
  3. Det där resonemanget påminner en hel del om Allan Edwalls Kanske.
   Kan ju vara värt att lyssna på den innan man uppgraderar sig.

   Radera
  4. Jag har inget behov av att skilja mig. Hon tjänar mer än jag gör. Så det är jag som jobbar deltid.

   Radera
  5. Jodå, frugan är informerad och har flyttat, endast pappersarbetet återstår. Står nui valet och kvalet om det ska skaffas en ny eller inte. Vore bättre för klimatet om jag avstod, men rätt tråkigt att vara solo.

   Radera
  6. Gratulerar. Man ska inte vara kvar i dåliga förhållanden. Bättre för klimatet att dela bostad med någon än att bo i två separata, men jag skulle inte oroa mig så mycket över det i detta läget.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Prestige = "jag har rätt, du har fel"
  På tal om ingenting så slutade SIXPRX på ATH idag.
  Där har ju (så klart) börsen fel och alla andra med prestige har rätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pengar ljuger inte. De som förlorat på negativa positioner märker nog det. Och de som tjänat på rekylen säljer väl av och tar vinsten?

   Radera
  2. ... så de inte av prestige sitter kvar och åker med ner igen.

   Radera
  3. Fråga inte mig.
   Jag har som vanligt inte en aning. Helt prestigelös...

   Radera
 9. Jag tycker det är klokt att inte ge börstips. Att ha fel är å andra sidan väldigt mänskligt.
  Sen kan man ju vänta tillräckligt länge så får man rätt i vissa frågor - nån gång kommer en djup lågkonjunktur och någon gång kraschar bostadsmarknaden det är bara att vänta ut.
  Sen kan prestige ge att andra imponeras. Ser man rikare och vackrare ut får man fler fördelar, lättare jobb, blir bättre behandlad. Lite haloeffekt sådär.
  Även bilar där en stor del av impafaktorn med en tesla är priset. Som tjej märker jag tydligt att jag blir bättre behandlad (mer tagen på allvar) när jag klär upp mig något i dyrare märken och använder smink.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt inte säkert att bostadsmarknaden kraschar. Det har vidtagits en lång rad åtgärder efter åratal av belysande av problemen från olika håll och aktörer. Och det är också målet - att proaktivt hindra att problemen uppstår. Kanske får vi för första gången en bostadsmarknad som stabiliserar sig kontrollerat - genom stillastående priser i 20 år?

   Vad gäller lågkonjunktur. Vore fantastiskt om konjunkturcykeln upphör och superkonjunkturen som aldrig går över äntligen inträffar efter alla dessa gånger den inte gjorde det. Finns väldigt lite (=ingeT) som talar för det dock historiskt, då är det sannolikare med en stabil utplaning av bostadsmarknaden, likt vi sett det senaste året. Bostäderna ska ner KPI-mässigt, men det kan som sagt lösas med 20 år av stillastående priser. Eller 10, beroende på inflationen.

   Radera
  2. Pss sätt är målet med försvarsdebatten inte att Sverige ska invaderas av Ryssland, utan att vi ska bygga upp ett försvar som är krigsavhållande. Så vi aldrig behöver dras in i krig igen. Proaktiva åtgärder.

   Radera
  3. Jag har skrivit det många gånger förr - jag säger det på föreläsningar: Mitt mål är att ha fel, och istället påverka lite så vi kan undvika problemen och så att mina läsare kan vidta egna åtgärder för riskhantering.

   Radera
  4. Jmf även m klimatdebatten. Tror inte så många vill se klimatförändringar, även om en del i ena lägret verkar säga att klimatförändringar vore positivt. Tanken är väl att undvika dem?

   Radera
  5. Alternativt - vilket jag tror blir utfallet - anpassa oss i god tid.

   Radera
  6. Förstår din poäng. Byter man ut det laddade ordet krasch mot större nedgång är det nog svårare att planera bort.
   Att vara proaktiv inom de områden du nämner är jättebra - jag har en viss oro över att det politiskt inte kommer att styras så bara.

   Radera
  7. Är det inte liiite prestige att alltid ha fel?

   Jag menar, även en stillastående klocka kan visa rätt tid.

   Radera
  8. Ja, även solen har fläckar.

   En fundering dock, allt förändras och den förberedde överlever. Svarta svanar finns.

   Nu går det runt i huvvet, hur fanken skall man förbereda sig mot svarta svanar?

   Radera
  9. PS I know my statistics.

   Radera
  10. Cornu: det gäller många områden. Det verkar ligga lite i människans natur att inte vilja ha förändringar, man fäster sig gärna vid det som är och försöker bevara det. Dock kommer det förändringar oavsett hur man försöker undvika det.

   Radera
 10. Jag är väldigt snygg, mer värt en materiella prylar. 20 åriga tjejer tittar på mig med trånande blickar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bättre att spela "hard to get" än "hard to want"

   Radera
 11. Det tragiska med att prestige kostar är att ofta är det någon annan som får betala. T.ex. inom yrkeslivet eller ännu mer inom politiken. Det är mycket lättare att ha prestige ifall någon añnan betalar...

  SvaraRadera