Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-04-19 12:47

Prepping: "Värt sin vikt i guld" - hygienprepping

"Det enda som är värt sin viktig i guld, är guld." - Ferfal
Så vad är det som kommer skilja armageddon från civilisationen, när den där totala samhällskollapsen (som aldrig) inträffar slår till. Är det alla vapenägare, som står i vartenda gatuhörn och försöker växla till sig något av värde mot sina tonvis med ammunition de preppat? Eller  kommer det folk verkligen saknar vara sådant vi tar för givet, som rinnande vatten, menstruationsskydd, blöjor och toalettpapper.
Värt mer än ammunition.

Som bekant är ett nybörjarfeltänk inom prepping att fokusera på mat och en massa konserver och torrvaror, utan att ens ha en tanke på hur dessa ska tillagas. Det har dock allt mer gått upp för fler och fler att vatten är viktigare än mat.

Men man ska inte glömma hygienen.

En del personer hävdar att allt man behöver är vapen och ammunition, men dessa brukar kanske inte vara vare sig så kunniga eller pålästa. Vid kriser samarbetar folk generellt - även om empatilösa psykopater och kriminella kommer fortsätta som vanligt - och vapen och ammunition lär vara det sista som efterfrågas. Därtill är min erfarenhet att varenda jägare och sportskytt redan har mer ammunition hemma än vad en lägre militärt enhe (typ grupp eller pluton)  tar med sig ut i strid. Trots allt gör sportskytten av med tusentals patroner om året på skjutbanan, och jägare står inte långt efter, i synnerhet inte de som vill jaga fågel med hagel.

Och några volymer av ammunition behövs inte ens om Hollywood-drömmen om var mans världskrig och gatustrider skulle besannas, trots att dessa i princip aldrig förekommer vid kriser. Trots allt är allt annat lika det 50% chans att du förlorar en väpnad strid, och då behöver du inte mer ammunition mer. De som tänker springa runt och skjuta på varandra blir rätt kortlivade, såväl som de som skämtsamt hävdar att de bara behöver vapen och ammunition och adressen till en prepper.

Nej, det folk kommer efterfråga är det man kommer upptäcka att man tog för givet, och dagligen kommer sakna.

Barnfamiljen kommer sakna blöjor. Kvinnor i fertil ålder kommer sakna menstruationsskydd ca var fjärde vecka. Och alla kommer sakna toalettpapper.

Så är det något du ska ha preppat med när zombieapokalypsen får just-in-time-kedjorna att haverera, så är det dessa grundläggande hygienprodukter. Något som kommer göra enormt mycket mer skillnad i ditt liv när rymdvampyrerna jagar folk för att göra till sina sexslavar, kommer vara just att upprätthålla grundläggande civiliserade funktioner som den personliga hygienen.

Dock konstaterade bloggaren Ferfal angående Argentinas kris i början av milleniet att det enda som var värt sin vikt i guld, var guld. Ammunition var i synnerhet helt värdelöst som bytesvara, just därför att alla med vapen redan har ammunition. 

Det betyder också att hygienprodukter är bättre bytesvaror än ammunition.

Det ska under Bosnienkriget funnits en man som blev riktigt rik på att han tidigt kom över en hel långtradare med toalettpapper.

Blöjor, mentruationsskydd och toalettpapper kommer alltid efterfrågas. Därtill har de god hållbarhet och kan preppas i volym för lång tid framöver.

Annat på listan kan vara rakhyvlar/rakblad, liksom förstås andra hygienbehov som tvål, (hand)tvättmedel och (hand)diskmedel.

Rätt meningslöst preppa mat och vatten när magen pajar på grund av bristande hygien, och både vätska och fast föda bara går rakt genom. Hur många veckors toalettpapper, blöjor och menstruationsskydd har du preppat?  Hur många veckors tvål och diskmedel?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

67 kommentarer:

 1. Ah, försämrad situation kan medföra magsjuka och dysenteri, då använder man tampongerna för att hantera rännskitarna. Tampongerna är lättare att förvara än vuxenblöjor. Genialt.

  SvaraRadera
 2. Tvål, diskmedel för säkert 1 år. Hygienprodukter för ca samma tid.

  SvaraRadera
 3. Bra tips, och hygienprodukter finns ofta extra billigt vissa veckor och är lätt att lagra.

  En helt annan sak, om man nu skulle ha oturen att få lättare magproblem, så kan Underberg eller en rejäl snaps av Gammel Dansk hjälpa. Jag har alltid detta hemma och med mig på resor, och det har hjälpt mig många gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 5 cl kolloidalt silver i ett glas vatten har hejdat mer än en magsjuka här hemma. (För oss om inte dricker alkohol)

   Radera
  2. Betala mig de pengarna du betalar för silvret, så ska jag utföra en trollformel som är exakt lika effektiv mot magsjuka.

   Radera
  3. Ljummen avslagen Cola fixar det mesta! Från magsjukebakterier till rost på gamla Vaz / Lada...

   https://www.youtube.com/watch?v=z7OdX42NjWQ

   Radera
  4. @Göran Varför skulle man stoppa i sig tungmetaller frivilligt?
   Fast du kanske alternerar med bly, kvicksilver och kadmium, då och då?

   Radera
 4. Även om jag gärna förespråkar toapapper så kan jag påminna om att det finns millioner av människor som klarar sig helt ok med vänsterhanden och vatten i ett kärl bredvid toaletten. Av erfarenhet vet jag att kotymen brukar vara att man äter med högerhanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och som bekant är hygienstandarden I de länderna låg.
   Människor sprider snabbt magsjukor.

   Radera
  2. Sant men de klarar sig oftast endå. Det är viktigt att ha perspektiv.

   Radera
  3. Sett från deras perspektiv så är vi äckliga som torkar oss med papper istället för att ordentligt tvätta våra anus efter användning. Användningen av bide är wj längre vida spridd i Sverige.

   Radera
 5. Menskopp är nog en underskattad presentidé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att som kvinna preppa en menskopp är nog en utmärkt ide. Som preppande profitör som vill kunna idga byteshandel borde mensskydd vara mer fördelaktigt.

   Radera
  2. Åhörde en presentation om utdelning av menskoppar i Nepal häromdagen. Fantastisk produkt som kan lindra eller ta bort så mycket elände bland fattiga kvinnor i världen. De kan tydligen hålla i upp till tio år. Hur kan vår feministiska regering missat att satsa på menskoppar i biståndet? Blir det en ändring på det lovar jag att inte baktala vår feministiska utrikespolitik lika hårt.

   Radera
 6. Vetifan om man ska raka sig öht om det är nån slags nödsituation, risken är väl bara större att man gör hål på huden och får en infektion eller nåt?

  Annars är väl solid tvål typ Barnängen en bra grej, man slipper bära hem en massa vatten.

  Klorin är inte fel att ha hemma hellee, mkt bra desinfektionsmedel vid ev sjukdom och annat. Oblandad spolarvätska duger också för desinfektion i nödfall har jag för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag sett i miljöer med stor risk för infektion är att individer utan vana inte rengör sår ordentligt exempelvis duttar jod med bommulstuss när vad de borde göra är att använda tvål, borste och rikliga mängder jod i och runt såret. Upprepa minst en gång om dagen i 3-5 dagar.

   Radera
  2. True, det gäller att få ut skiten ur såret men det gör ont som fan att skrubba sådär och därför gör väl folk inte det.

   Radera
  3. Annars går det väl bra att framställa såoa medelst aska från spisen och överblivet matfett.

   Radera
  4. Ben, ja ont gör det såklart. Men de flesta verkar klara att bita ihop och uthärda när de väl förstår att det är detta som behövs för att unvika atibiotika i dropp och/eller amputation.

   Radera
  5. Jag har läst, att Klorin tappar sin desinfektionsförmåga ganska snabbt. Till vinterkräkis är den bra, tvätta toaletten, badrummet, sänkläder mm. med den, för att minska smittorisken till andra familjemedlemmar. Men chock-klor pulver till poolen påstås av vissa preppers vara effektivare och det räcker väldigt länge.

   Radera
  6. Chockklor är kalciumhypoklorit I fast form, som är stabilare än klorin, som är en.ca 5%lösning av natriumhypoklorit och den håller ca 1 år kanske 1,5 under optimala förhållande.

   Kaliumpermanganat är också effektivt. Det kan också användas med glycerin för att starta en eld.


   Konc spolarvätska är isopropanol, som har starkare antiseptiska egenskaper än etanol

   Radera
  7. Vi, som har pool, köper klorpuckar, dagsklor och chock-klor i stora mängder, så det finns alltid hemma.

   Radera
  8. Och i poolen har ni massor av vatten som källa till allt man behöver vatten till.

   Radera
  9. Jodå 40 kbm räcker till att spola toaletten ett antal ggr., men dricka det?

   Radera
  10. Det är renare än å och sjövatten.

   Och för den utmanade-kokning eller vattenfilter behövs oavsett.

   Radera
 7. ättika? är inte det bra "preppingmedel?"
  Tänker att den är desinficerande för städ, och kan användas på tex sallad.

  Lars: dessa prepperariklar är roliga att läsa. Speciellt för sådana som mig som är helt okunniga.
  Så fortsätt gärna skriva fler och oftare! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte tillräckligt för den du kan köpa. Det krävs så stark ättika att den fräter, typiskt >60%.
   Satsa på klorin, eller chockklor som har längre lagringstabilitet

   Eller rödsprit eller koncentrerad spolarvätska, isopropanol med färgämnen och tensider.

   Radera
  2. Förlåt mig, jag är helt okunnig men vad har man rödsprit till mer än till spritkök?

   Radera
  3. Sprit är sprit. Rengöring exempelvis. Bör vara odenaturerad för inrtes rengöring dock.

   Radera
  4. Rödsprit är bra till fönsterputs. Jag har en 5 L dunk ogräs-ättika för städning och fönsterputs.

   Radera
  5. Tack för svar! Jag har verkligen inte koll på beredskap. Har blivit lite nojig kring elavbrott då vi hade några mindre i år. Sen dess har jag kollar runt lite på olika forum men det känns som att det är svårt att få relevant information.
   På de forum jag kollat så är de antingen för galna eller så är de nybörjare.

   Därför uppskattar jag inlägg som handlar om beredskap och som är skrivna så tillochmed en idiot som jag förstår det :)

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ammo är lika med mat i ett land som Sverige. Att jämföra med Argentina känns väldigt konstigt.

   Toapapper är lyx, ammo är mat, mat som man kan byta till sig vad som helst.

   Detta med ammo med. Jag och grabbarna avlossade säkert ett par tusen skott förra året. Men det var övningsammo, ammo som inte duger till jakt. Hemma ligger det kanske 50 riktiga jakthaglepatroner.

   Och vad tror ni händer när tjabo och CO skall börja jaga? De har nog inte avlossat ett skott i hela sitt liv, de behöver alltså träna. De behöver skjuta in vapen osv. Nej, i ett land som Sverige är ammo mycket värt.

   Radera
  2. Alla blir inte ovänner medsamma. Grannen har ved, jag har mat, vi byter. Har han bössor och ammo, kanske vi går ihop för att försvara oss. En ensam människa lär inte leva länge om den inte uppför sig. Alla måste sova, och då går det inte att vara ensam. Man måste vara i en grupp som man litar på, och då delar man med sig. Det är basic survival skills. Svårare än så är det inte. De som helt saknar socialt kapital är helt körda vid en katastrof.

   Radera
  3. 6tant, behövs 1-2 kulor för 200kg älgkött eller 20kg rådjur. Några tusentals kulor behövs inte. Således mkt lågt värde, de flesta har jaktammo för flera års behov.

   Radera
  4. Jösses, det blir inte älg som kommer stå på listan. Det blir småvilt och knepiga arter. Arter som man lätt kan träffa på. Det är ju knappast så att det kommer springa omkring jaktlag på 20 pers i skogarna vid samhällskollaps med toapapper i nävarna.

   För att få lite perspektiv så sköts det 1,4 st älg per 1000 hektar 2016 i Värmland. Jag tror att du förstår att län som Skåne inte heller är någon hit. Vissa marker ligger på 1 älg på 10 000 hektar. Din ganska naiva inställning till jakten som föda vid eventuell kollaps, är inget som jag tror på.

   Radera
  5. Det var du som drog upp jakt och att man behöver massa ammunition. Jag vet att jakt, även av småvilt, skulle vara helt otillräckligt. Faktum kvarstår, behovet av ammunition kommer vara obefintligt.

   Radera
  6. Tvärt om har du ovan medgett att det knappt behövs två kulor per 1000 hektar mark. Nej, så himla mycket småvilt finns det inte heller.

   Radera
  7. Där jag är finns det i det närmaste obegränsat med vilt att skjuta och äta. Och det kommer kräva ammo. Mycket ammo. Inga himla 2 skott för 200 kg kött. Snarare 1 skott och några hekto kött i normalfallet.
   Det var du som tog upp älgjakten och jag påpekade att älgjakten inte är applicerbar framöver av de skäl jag förklarat för dig.

   Du håller inte på med jakt va?

   Radera
  8. Du tog upp jakt ovan och skriver att "ammo är lika med mat i ett land som Sverige" och skriver en hel del om jakt.

   Jag tog jägarexamen 2003 och har jagat i ett lokalt jaktlag på 1200 hektar.

   Radera
  9. Men du kan sitta på dina berg av ammo, vilket bara bekräftar det jag skrev - att alla som har vapen har en massa ammunition - det kommer inte vara något värt, eftersom alla med vapen redan har ammo.

   Radera
  10. Du verkar ha problem med läsförståelsen. Jag skrev att jag och mina grabbar sköt ett par tusen skott förra året, men att jag har knappt 50 riktiga skott hemma.

   På vilket sätt att jag sitter på berg av ammo är oklart utanför din hjärnverksamhet.

   Radera
  11. Jag har en pil med jaktspets till min pilbåge men hettar det till har jag ett bra enkelt sätt att tillverka sprängpilar.

   Radera
 9. Någonting, som äldre kvinnor behöver preppa för att förebygga urinvägsinfektioner, är lokalt verkande östrogen, havtornsolje-kapslar, tranbärsextrakt med D-mannose samt varma byxor.

  SvaraRadera
 10. Jag har lådvis med toapapper i mitt prepp-förråd. En kompis brukade säga, att "den dan man slutar torka sig i arslet, ligger man rätt risigt till". Jag har paketvis med våtservetter också i täta plastpåsar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår granne som har bott i Sverige länge använder inte toapapper. Han kommer från Libanon och där spolar de baken tydligen. Han tycker att det är lite äckligt att använda toapapper, blir inte rent säger han....
   Så visst, skulle man inte kunna köpa det så kan man spola :)

   Radera
  2. Har man rinnande vatten är det nog ingen kris. Men när ström och vatten är borta vill du nog ha papper.

   Radera
  3. När min mammas morföräldrar levde, hade varje medlem i hushållet en lång träpinne, som användes istället för toapapper i utedasset. Det var nog svårt att få rent, kan jag tänka mig. I bastun satt kvinnorna på sina "peffletter" flätade lappar från träspån, som skydd mot männens smutsiga bakar med bakterier. Numera sitter man i Finland på "peffletter" av tyg.

   Radera
 11. Kaffe och pappersfilter förgyller tillvaro utan el.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar kokkaffe men pulver är väl också ok om det kniper.

   Radera
  2. Jag dricker bara bryggkaffe. Jag har några extra kaffefilter-paket i reserv, ifall man behöver rena dricksvattnet från partiklar, innan det används till tvätt eller innan det kokas.

   Radera
 12. Apropå prepping så går det en sevärd serie på svt: om kriget kom. Rätt intressant att se civilförsvarsåtgärderna i perspektiv.

  SvaraRadera
 13. Jag har vuxenblöjor av tyg som går att göra rent efter användning. Funkar bra när jag är i skogen.

  SvaraRadera
 14. Min egen erfarenhet av skithuspapper från "öst" är att det är som smärgelduk.. Eller som det beskrivs i en reklamradiosnutt från någon tillverkare av yrkeskläder eller ett finskt byggvaruhuskedja..

  Men hur farao gjorde man förr i världen? I Astrids böcker om Emil i Lönneberga använder man ju tidningspapper.. Dambindor är väl ett relativt modernt påfund som kom med industrialiseringen Annars är det väl bara att göra som man gjorde på 1700-talet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvinnorna kokade blodiga tyglasar till förbannelse. Speciellt de med rikliga blödningar var det jobbigt.

   Sedan var man inte lika ren förr. Man luktade. Egentligen är det inte ett problem så länge man är ren om händerna så inte smittor sprider sig den vägen. Men man är ju hyfsat immun mot sin egen flora.

   Radera
  2. Fy f--- En hel långtradare med skithuspapper från "öst"..
   När penningvärdet och aktierna går genom trossbottnen är deet troligen detta man skall satsa på.. :-))

   Radera
  3. Det finns billigt toapapper "rövrivar-papper" i lågprishyllan här också.
   Min mamma virkade sina bindor av bomullsgarn i sin ungdom. Tvättade och hängde dem ut i smyg i nåt träd på tork. Sedan kom geten och började riva ner dem med sina horn.

   Radera
  4. Var din mamma väldigt kort eller hade ni enorma getter?

   Radera
 15. Toapapper? En riktig prepper har väl täljt en redig rövspade?

  SvaraRadera
 16. Ö&B har toapapper, diskmedel, tvättmedel, tvål, schampoo, klorin och mycket annat till lågpris. I princip obegränsad hållbarhet. Bara att lagra några kubik i villan från 70-talet med rejäla utrymmen.

  Om nu inte Magda driver ut oss med kvadratmeterbaserad fastighetsskatt som beräknas enligt kvadratmeter per person "för att utnyttja det befintliga bostadsbeståndet effektivare" i sann Sovjetanda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Morr'n!
   Eftersom nu A Nilsson ovan nämnt ett försäljningsställe kan jag väl då komma med Dollar-Store. Faktiskt oftast billigare på produkterna ovan än just Run-Svens ÖoB

   Radera
  2. Jo, valfritt lågprisställe duger så länge det är bra märken. Ofta är det ju samma produkter fast kanske med text på konstiga språk. Lite som med glass, en viss känd glass med ett namn som antyder att produkten är större än normalt fastän dom krympt den till pygmenivå på senare år finns även som äkta kopia, ofta gjord på Balkan, och smakar utmärkt.

   Radera
 17. Minst tre veckor samt utedass som står i malpåse.

  SvaraRadera
 18. Stora löv typ lönn funkar i nödfall (om de inte är alltför torra)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vitmossa (inte renlav) är fantastiskt men man måste såklart vara noga med att ta bort alla barr. Uppkommer en situation när det är barmark och man bor på landet så löser mossan alla eventuella toapapper problem.

   Radera
 19. Det samtida västerländska modet med en rejäl kagge övervikt gör att mat inte är ett problem på några månader. (Om man äter lite protein så att kroppen slipper börja käka upp proteinet i musklerna, speciellt hjärtat ...) Normalt klarar man sig minst 12 veckor. Så ska du som lagom trind person överleva länge på ditt späck - ät lite torkat kött och ett vitaminpiller.

  SvaraRadera
 20. Barn kan sluta använda blöja vid 6 månader. Det är blöjbranschen som lurar folk att barn ska ha blöja upp till 5-års åldern. Vid kris och krig kommer folk behöva använda hjärnan. Blöjor kan tillverkas av tyg = tygblöjor. Vi har levt utan pampersblöjor i tusentals år så det är ingen nödvändighet. Det finns även tygbindor att köpa och annars kan de tillverka dem själva.

  Toapapper kan vara trevligt att ha, men inte heller så nödvändigt. Vid en kris blir det mindre att äta och därmed mindre att bajsa. Dessutom lär kosten bli mer fiberrik = mindre skitig röv. I länder som Indien har man knappt något toapapper. Där äter man med enbart ena handen och tvättar sig med skitigt vatten.

  Det viktiga är vatten = det går att tvätta röven med. Mossa brukar som någon nämnt vara fint att använda.

  Sen behöver man inte vara så renslig av sig vid en kris, det är bara det att man inte får in skiten i munnen som man bör se till.

  Varför tror ni att folk från fattigare länder sällan hälsar med ett handslag?

  SvaraRadera