Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-04-16 10:19

Peak börsen? Gratis aktiehandel för småsparare hos Swedbank

Har vi nått börstoppen för den här gången kan man fråga sig? Swedbank erbjuder nu småsparare gratis aktiehandel, vilket kanske kan ses som ett tecken.
Månadschart OMXSPI.
Swedbank verkar oroade över att tappa kunder, så här efter man ertappats som en rysk penningstvättsbank, och även hotas att stängas av från att växla dollar, vilket flera baltiska banker straffats med när de avslöjats. I praktiken en dödsdom för en bank.

Oavsett kan man förmoda att penningtvätten har lett till att kunder byter bank. Det finns ju egentligen bara en anledning att använda Swedbank, och det är om man har sina bolån i banken och måste stanna kvar för att behålla ränterabatter. Så den som bara har tillgångar kan relativt enkelt byta bank, i synnerhet för sparkapitalet. Att flytta lön och räkningar, med olika automatiska kopplingar kan förstås vara lite mer jobb.

Både Avanza och Nordnet erbjuder sedan tidigare gratis aktiehandel (fritt courtage) för riktiga småsparare, och nu går Swedbank ut med det samma, avgränsat till kunder med mindre än 100 000 kronor på kontot (aktiekontot?), vilket blir det generösaste erbjudandet av de tre nämnda bankerna.

Huruvida det är så bra att locka kunder att börja med aktier så här nära en historisk börstopp är en annan fråga. Snabba läropengar när man börjar med en resa ned. Känna lite som IT-bubblan, när alla skulle handla aktier. Kanske ett tecken i tiden och att det är dags för den riktiga nedgången nu?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Som en som var med i IT-crashen så tycker jag att man ser tydligare tecken på annat håll också, nämligen i clime-tech. Rusningarna i bolagen inom den sektorn (ingen nämnd ingen glömd) kombinerat med stora P/E tal, dock på fel sida om nollan, ger vibbar från mars 2000.

  SvaraRadera
 2. Antagligen, se till att kundbasen för aktiehandel breddas, gärna mot en i snitt kanske mindre informerad målgrupp som kan börja fylla på efterfrågan för aktier i en mättad försiktig marknad så att typ Robur kan lätta på aktieövervikten och gå mot försiktigare räntepapper istället.

  Nedgångarna kan spridas på fler små aktörer som snällt får vänta i 2-4 år innan kurserna hämtat sig beroende på nedgång. Allt medan institutionella aktörer viktat om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog inte DET som är hindret för Robur. Hindret är nog snarare ett krav eller en förväntan på att aktiefonder skall placera i just aktier.

   Radera
 3. Hyr har ni gort då ? Är ni exponerade mot börsen"eller ligger ni bara i ränte placeringar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räntor, ser fram emot kommande rea.

   Radera
  2. Tack för svar. Jag kanske är för girig som har mina och sonens pengar på börsen.
   KännKänns segt att vänta på rean. Men känsla är en dålig investerings grund...

   Radera
  3. 39% egna fastigheter, 26% börs, 21% kontanter, 8% onoterat (Private Equity och Tessin främst), 6% fysiska råvaror
   Väntar också på rean, men den verkar dröja.

   Radera
  4. Turboprop
   Du kanske gör helt rätt? Ingen vet om börsen ska upp eller ner. Historiskt brukar den gå ner med vissa intervall och konjunkturer. Vilket jag tror kan vara troligt efter att börsen ska toppa ur nu. men det är bara gissning.

   Radera
  5. Guld 10%, globala aktier 7%, Europa aktier 6%, emerging markets 6%, usd ränta 34%, euro ränta 22%, sek ränta 13%. Förutom det några mindre poster aktier bla Lockheed Martin och P&G. Sek ränta finns bara pga dåligt med val i vissa pensions lösningar. Det mesta är alltså låst till fonder i olika pensions avtal.

   Radera
  6. @Turboprop Klart du ska ha pengarna i aktier inte räntor.. återinvestera alla utdelningar.
   Rean kommer när den kommer och om du inte har övat dej lite på hur det känns att förlora pengar så kommer du kanske få panik när börsen kastar sig upp o ner.

   Radera
 4. Kanske som vanligt när nåt är gratis så är det du som är produkten.

  Man kan ju misstänka att det finns väldigt stora placerare som vill reducera sina innehav på Stockholmsbörsen och om man då "sponsrar" småsparare på köpsidan med gratis courtage kanske man den vägen kan lura in mer offerlamm att sälja ut till.

  Varje gång Avanza erbjudit gratis courtage har det varit i såna aktier som helt enkelt sett väldigt dyra ut. Jag har inte följt upp historiken men jag har misstänkt då att det funnits någon som velat få in lyckliga idioter att sälja till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte så mycket på den teorin. Småspararna och storkapitalet spelar helt enkelt i för olika ligor, där finns helt enkelt inga signifikanta köpare att hitta.

   Radera
 5. Har viktat om mot räntor i andra valutor än SEK och fastigheter utomlands, bort från aktier och SEK således.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga aktier eller fonder ?

   Radera
  2. Jo, några fonder o aktier, mest andra nordiska o råvaror.

   Radera
 6. För småsparande tycker jag minimicourtaget är det viktiga. Även om man tar 10k poster, vilket känns som en rimlig storlek på en post för någon med en depå på 100k som är taket för vad Swedbank kallar småsparare, så är minimicourtaget större än courtaget på vissa storbanker.

  SvaraRadera
 7. Det enda man kan tolka in är nog att Swedbank vill locka kunder. Nätmäklarna tar alla unga så de anpassar sig och offrar den här guldäggsvärpande hönan för hålla kunderna kvar i sfären.

  SvaraRadera
 8. Vi kan nog befinna oss på en topp men det kommer nya framöver. Optimisterna vinner i längden, som Fredrik von Schantz (Avanza) konstaterade igår. Den genomsnittliga tillväxten för OMXPI har varit knappt 7,5% de senaste 5 åren. Det är högt men kanske inte orimligt i en värld där det blir alltmer lönsamt att äga (och därmed relativt sett mindre lönsamt att jobba).
  Jag är i varje fall glad att jag bestämde mig för att vara optimist i januari och satsa lite sparpengar på några utvalda bolag (telekom, gaming och ett finansbolag som går bra i dåliga tider). Tyngst la jag mig i Stillfront Group. Det har varit en god affär och jag tänkte ligga kvar ett tag till. Tidsfördriv behövs i dåliga tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nikkei 225 ligger 42% lägre än för 30 år sedan + 19% inflation. Ett inte helt osannolikt scenario för övriga västvärlden att uppleva. Jag säger inte att det är vad som kommer att hända men bara för att vi inte råkat ut för något liknande i mannaminne så behöver det inte betyda att det inte kan hända oss.

   Radera
 9. Nära en börstopp? Nära en bostadspriskrasch? Ja börsen kan krascha imorgon eller om 34 år.

  SvaraRadera
 10. och för oss svenskar spelar det ingen större roll. Halveras kronans värde mot USD och EUR lyser det ändå inte rött i SEK.

  SvaraRadera
 11. Do you know the only thing that gives me pleasure? It's to see my dividends coming in (John D. Rockefeller). Saknar känsla för timing och är livslångt lång i aktier.

  SvaraRadera
 12. Toppen skulle ju enligt denna blogg ha nåtts föra året innan årsskiftet. Cornu och svansen här gjorde stort nummer av att ligga likvid och det raljerades över råd som att sitta still i båten.

  Själv satt jag åtminstine delvis still i båten med mina aktier och vi vet alla vad som hände sedan. Jag gör nog samma sak denna gång och viftar bort pessimisterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen är fortfarande förra året.

   Radera
  2. Nej, SIXPRX (som är det relevanta jämförelseindexet) nådde ATH i år.

   Vid börsens stängning idag, för att vara mer exakt.

   Radera