Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-30 14:08

Påminnelse: Dags att se över elavtalet?

Detta inlägg innehåller längst ner sponsrat innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

På vår och tidig sommar är det i min erfarenhet som mest fördelaktigt att binda elpriset, så det kan vara på sin plats att påminna om detta om man vill ha bundet elpris. Kan konstatera att timdebitering sparade 19-20% på elpriset för min del i januari och februari, relativt rörligt elpris med schablonförbrukning över dygnet.
Helrenoverat och nytt huvudelskåp för gården.

Själv har jag gått över till timdebitering, eftersom jag har en ovanlig förbrukningsprofil över dygnet via min solkraftanläggning dagtid och elbilsladdning nattetid. Numera kör jag även värmepump nattetid om det inte är eldat tillräckligt. Värmepumpen är programmerad till att vid behov under våren köra vid lågpristaxa mellan klockan 23 och 07. Sommartid har jag definierat som maj till och med september, och då kör den inte alls annat än manuellt. 23 till 07 gäller sedan under hösten oktober - november, och sedan kör den dygnet runt vintertid, men inte under de generella högpristiderna 7-10 och 17-20. Vid vedeldning vintertid blir det förstås varmt nog att den inte kör ändå, men min produktivitet har stärkts ytterligare av att inte nödvändigtvis behöva pyssla med ved. Mer blog och mer böcker till läsarna helt enkelt.

Timdebiteringen verkar spara mellan 10-20% på elpriset med min förbrukningsprofil jämfört med den schablon som andra avtal baserar sig på.

Förra året var det dags att binda om elavtalet, men jag följde inte mina egna principer utan trodde att det skulle bli billigare och tog därför inte 38 öre per kWh på 3-5 år som fanns så här års i våras. Detta hade fortfarande antagligen varit bättre än timdebiteringen.

Tittar jag på Compricers sammanställning för min förbrukningsnivå och geografiska plats nedan är det bästa jag kan få bundet på tre år just nu 41:44 öre per kWh exklusive moms. Det jämför jag personligen med snittet 47:48 öre per kWh exklusive moms i februari och 54:33 för januari med timtaxa för min del. Vattenfalls historik uppger att elpriset i januari låg på 67:82 öre och 58:56 i februari, så timtaxan sparade 20% på elpriset i januari och 19% i februari. Ett rätt lyckat resultat.

Utfallet i senare timtaxa har jag inte än på grund av tvåmånadersfakturering från Falkenberg Energi, men det lär vara betydligt lägre för mars och april jämfört med januari-februari, sett till hur timpriserna sett ut på sistone. I natt var priserna 20-30 öre när elbilen laddade och den kommande natten är priserna mellan 5 och 28 öre mot runt 40 öre dagtid. Elbilsladdning nattetid ger absolut en rejäl skillnad på elpriset.

Med besparingar på konservativa 15% via timtaxa väljer jag för stunden att inte låsa, utan kör vidare detta experiment.

I övrigt ser solkraften ut att ha gett 44% mer i april i år jämfört med 2018. Mer om det i ett separat inlägg.

Stora anledningen till att binda är annars att två reaktorer på Ringhals stängs ner i år och nästa år. Även om detta bör vara inprisat i de långsiktiga elpriserna och terminerna som ligger bakom bundet elpris, så är det en osäkerhetsfaktor vars risk knappast hittas på nedsidan. Har man rörligt, obundet eller som jag timdebitering kan det bli en smäll särskilt vintertid framöver.

Tillsammans med Compricer kan bloggen nedan erbjuda prisjämförelser utifrån din förbrukning, dina val och din geografiska tillhörighet.

Innehållet nedan är publicerat i samarbete med bloggens samarbetspartner Compricer.

4 kommentarer:

 1. Hur fungerar det om jag skulle t ex binda mitt elpris i tre år och sedan installera solpaneler nästa vår? Krävs det specialavtal för det eller är det endast nätägaren man behöver ta ett snack med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försäljningsavtalet är separat från ditt vanliga avtal. Som jag har förstått det så måste du ha avtal för köp och sälj av energi från samma leverantör. Satt själv fast i ett 2 års med E.ON, installerade solceller ungefär mitt i avtalsperioden, men byter nu i maj till ny leverantör och köpare.

   Radera
  2. Som månskensbonde skriver - överväger du skaffa solceller, se till att om du har bundet avtal titta på vad leverantören erbjuder för säljavtal på solel.

   Ska se om jag kan ordna så att Compricer gör en prisjämförelse.

   Radera
 2. Noterar att kabeldragarna för el(d)skåpet inte följt traditionshävdad kunskap utan lagt kablarna så att väta kan följa kabeln in i skåpet. Ett litet U på kabelns nederdel fixar det hela, men det verkar vara bortglömt nuförtiden.

  SvaraRadera