Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-30 19:54

Folklig resning i Venezuela

Det pågår en folklig militärstödd resning mot den socialistiska Maduro-dikaturen i Venezuela i detta nu. Oppositionsledaren Juan Guaidó har gått ut och sökt militärens stöd, och har bland annat tagit kontroll över La Carlota-flygbasen, medan Maduro barrikaderat sig presidentpalatsen omgiven av de civila och militära sykofanter som fortfarande stöder honom. Eldstrider och omfattande skottlossning ska ha skett runt flygbasen, och Maduro-styrkor har även filmats när de med pansarfordon kör över demonstranter.
Tillägg: Senaste nytt. Det verkar som resningen misslyckats. López ska ha sökt skydd på Chiles ambassad (officiellt bekräftat av Chiles UD), och Guaidó med följeslagare ska ha försvunnit. Inget förstås bekräftat, kan vara desinformation från diktaturen.
Lenin. Kommunism!
Beteckningen statskupp är missvisande. Omvärlden och även Venezuelas parlament, har proklamerat att Maduros presidentskap är illegitimt och erkänt Guaidó som president. Det handlar snarare om att folket med stöd av militären har rest sig för att återta sitt land från den socialistiska diktaturen. Det enda Maduro-regimen kan göra är att ta till våld, för folkets stöd har man inte.

Utvecklingen är alltså pågående och informationen om vad som egentligen pågår är svårt till omöjligt att avgöra.

Vad som är tydligt är att  Juan Guaidó framträtt tillsammans med uniformerade och beväpnade militärer och att trupp och civila stödjande Venezuelas frihet har tagit kontrollen över La Carlota.

Maduro hävdar att kuppförsöket slagits ner och att militären är lojala till honom. När han framträder omger han sig av feta gamla flintskalliga gubbar, vilket ger en tydlig sovjetisk känsla. Samtidigt som Maduro barrikaderat sig i presidentpalatset går den betydligt ungdomligare Guaidó runt på gatorna till folkets jubel, tillsammans med den nyss frigivne politiske fången och socialdemokraten Leopoldo López (alternativt att López avvikit från sin husarrest).

Lite filmer nedan. Tillägg: Diktaturen ska ha blockerat ett antal sociala medier, stängt ner radiokanaler och stoppat tevesändningar för att hindra att resningen sprids. Det innebär att det blivit allt sämre med uppdateringar om läget.

Polis i eldstrid mot Maduros SA-trupper, colectivos utanför transportdepartementet. Uppenbarligen finns det poliser som stöder Guaidó.Skottlossning.


Maduros styrkor kör över frihetsdemonstranter.
Rapporter gör gällande att en av de överkörde demonstranterna dog. Det finns filmer på kroppen, men de läggs inte ut här.

Frihetsdemonstranter och militärer på väg mot presidentpalatset.

 Juan Guaidós uppmaning till folket och militären att resa sig mot socialisten Maduro. Notera att han har militär med sig.

Civila stormar militärbas, sannolikt övertagandet av flygbasen.

Demonstranter på väg till La Carlota för att visa stöd för Juan Guaidó.


Soldater som stöder Guaidó upprättar stridsställningar.

Venezulansk teve lade tidigare ut en tweet med en film där Guaidó-lojala soldater stoppade ett antal av Maduros pansarbilar, och fick ut och ner Maduro-soldaterna på marken under vapenhot, allt medan hon som filmade ropade "Frihet! Frihet!". Den filmen är nu raderad. En kopia nedan.Maduros presidentskap har förklarats illegitim av parlamentet, som förklarade att Guaidó är landets legitima president. Bägge sidor hävdar att de har författningen på sin sida. Precis som nu bägge sidor hävdar att de har militären på sin sida.

69 kommentarer:

 1. USA redan på plats? Låter som en A10 i bakgrunden, 19s in i andra klippet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nog bara en kulspruta.

   Radera
  2. Alltså lite proportioner. Putin har rådgivare som stöd till diktatorn.
   http://time.com/5565120/russias-presence-in-venezuela/

   Radera
  3. Proxy-kriget i Syrien är klart, nu vidare till nästa.

   Radera
  4. Visst låter det lite som GAU-8'ans klassiska "brrrrrrrrrrrt" om man anstränger sig lite (mycket), men jag skulle istället gissa på en 1. en moped, eller 2. någon form av Gatlinghistoria (vilket känns väldigt osannolikt). Alltså är det en moped.

   Radera
 2. Bolsenaro var i USA förra månaden. Trump ville nog försäkra sig om att han hade Brasliens stöd militärt om man beslutar sig för att intervenera.

  SvaraRadera
 3. Så du menar att OMVÄRLDEN har erkänt Guaidó som president? Råder det enighet där eller ska vi säga att USA´s kompisar har erkänt honom som president?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du älskar socialism och hatar USA? Är det korrekt uppfattat? Samtliga sydamerikanska länder har erkänt Guidó som Venezuelas president, plus ett antal andra länder.

   Radera
  2. Cornucopia;

   Hörru. Vakna upp nu. Allt är inte svart eller vitt.

   Bernie Sanders är socialist och en av de populäraste politikerna i USA.

   USA består inte enbart av Trump. De flesta amerikaner röstade ju i förra valet trots allt på - Clinton.

   I undersökningar har nästan hälften sagt sig kunna tänka sig att röst på en socialistisk presidentkandidat.

   Radera
  3. Bernie Sanders är socialist med amerikanska mått. Inte svenska.

   Radera
  4. Okej. Jaja. Då förstår jag. Vilka är de svenska måtten för socialism? Vilka är de amerikanska då?

   Radera
  5. Det vet du , fåna dig inte.

   Radera
  6. ”Sverige har ett av världens mest marknadsutsatta utbildningssystem. Inget annat land har fri etableringsrätt, fritt skolval och tillåter rätt att ta ut vinster från skolväsendet. Till och med det extremt marknadsliberala OECD har påtalat att Sverige har gått för långt i sin marknadsutsätttning.”

   http://vuxenpedagogik.com/2018/04/20/sverige-bast-i-varlden-pa-marknadsreformer/

   Så ärligt. Vad menar du, Rickard?

   Radera
  7. Cornu du är en riktig foliehatt alltså, antar också att min fråga var för komplicerad för dig. Utan att börja räkna upp länder så kan jag informera dig om att en majoritet av jordens länder EJ har erkänt Guaido som president! Så var nu en duktig gosse och skriv en rättelse så du slipper fara med osanning!

   Radera
  8. Så ärligt, Frihet. Get a fukking life. Det är 1 maj. Ut och demonstrera mot dig själv eller något.

   Anekdoter. Du tror väl inte Bernie Sanders har en verklig chans att bli president och/eller genomföra några större steg. Att trenden finns där är tydligt, men det kommer dröja innan USA blir som Sverige.

   Jag säger inte att det är dåligt. De kan gott behöva lite socialliberalism som jämnar ut lite klyfter, eller Skatt är Stöld?


   Jag säger att du är en nöt, och borde sluta läsa Aftonbladets kultursidor och tro på allt som kommer från SVT/SR bara för att det stämmer bäst med din skeva verklighetsbild.

   Radera
  9. Rickard;

   Oj, du låter nästan som de knarkande småbarnen i överklassghettona (https://www.expressen.se/kvallsposten/qs/knarkande-overklassen-betalar-malmos-gangvald/) som när de fått i sig lite alkohol försöker låta lite större än de är. ”GET A FUKKING LiFE...” haha. Vilken tönt. Lär de inte ut rättstavning på privatskolorna?

   När du ger dig med att glo på Nick Jr, MTV och slösa bort dagarna med att döva dina inre röster med NRJ . Då ska jag fundera på att ratta in någon reklamradiokanal igen.

   Jag arbetar idag på 1 maj så jag tyvärr inte gå ut och demonstrera mot apor som dig. Men flaggan där hemma är i alla fall i topp. Det har frugan och barnen sett till till.

   Radera
 4. jag gillar att flera svenska medier pratar om "upplopp". De är som vanligt illa dolt på regimens sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maduro är guldgossen för vänstermedia som för Chavenismens fana vidare

   Radera
 5. Det har varit mycket negativt om Venezuela, och berättigat så. Men folket under diktatorn är inte att skyllas för att de gått på de blå dunsterna som utandats av den store ledaren. Vi har i Sverige en liknande falang. Den heter V och MP, som genom varm luft försöker att ta ledningen. Och den är inte så långt borta. Vi behöver bara slappna av ett litet ögonblick så är vi där, som i Venezuela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller plötsligt som i Augusto Pinochets Chile. Vem vet.

   Radera
  2. Knappast. Vi är närmare en grön, liberal Galen svag diktatur än någon annan form av envälde, eller kanske fåvälde.

   Radera
  3. Rickard Ohlin;

   Jahaja. Är det så.

   Radera
  4. Ja, men jag sa inte hur nära i absoluta termer :)

   Jag tror inte ens att SCVMP skulle lyckas med det egentligen, men om några inför en lätt diktatur är det vänstern, för dem helgar ändamålet medlen.

   Klantskallarna I SD kan inte göra något vettigt

   Radera
  5. Järnrörspolitiker i SD kan inte göra något vettigt. Det håller jag med om. Men med stöd av maktgalna högerpopulister i KD och M kan t.om järnrörspolitikerna i SD snabbt få en stark maktposition.

   Radera
  6. Där är nog centerpartiet värre. Marknadsför sig stenhårt med Annie Lööf och hennes floskler, men jobbar desperat för att dölja deras stenhårda nyliberala politik.

   Radera
  7. Försöker hon att dölja det? Knappast. Hon står ju för det till skillnad från vad ”nya” moderaterna gjorde.

   Radera
  8. Har du kollat på deras kampanjer? De väljer aldrig att prata om annat än sitt förbannade framåt?

   Radera
  9. [email protected] Pinochets maktövertagande berodde väll ändå på att Allende bröt mot konstitutionen, och att Pinochet bara gjorde som konstitionen sa i det läget?

   Radera
  10. Gargamel;

   Nej. Och oavsett behöver man inte springa runt och mörda folk som tycker annorlunda.

   Radera
  11. Anonymous;

   Att deras väljare får lära sig vad som är fram och bak på en kvinna är väl bra grund innan de ansöker till bonde söker fru. SD:s väljare visste ju inte ens vilket år det var. Det är illa.

   Radera
  12. @Frihet bäst hade såklart varit att Centern är ärliga med vad de vill ha. Öppna gränser, fri invandring, avskaffade offentliga välfärdssystem, avskaffade fack.

   Radera
  13. [email protected] så som jag har läst det var det i chile militärens skyldighet att ingripa mot en ledare som gjorde så som Allande och hans kommunist vänner gjorde .

   Radera
  14. Gargamel;

   Att införa diktatur och att kasta ut meningsmotståndare från helikoptrar? Att mörda, tortera, fängsla och förfölja över 30 000 av sina egna medborgare?

   Radera
  15. It's a price we have to pay, för att citera Madeleine Albright.

   Radera
  16. Jag försvarar inte tortyr och mord det ogillar jag utan jag menar att själva maktövertagandet Pinochet gjorde var stöd av konstitutionen. Var beträffande meningsmotståndarna var det väll lite mer än så, det var väll ändå kontrarevolutionärer. Sen kommer alltid en del hemskheter liksom på köpet när man gör en militär intervention. Nämn en militär intervention de senaste 100 åren eller ens någonsin som skett utan att oskyldiga civila dödats. Om våra världsledare i förväg beskrev hur många barn å civila som kommer dö när en militär intervention ska ske som dom driver på lär dom knappast ha nått folkligt stöd för något krig någonsin

   Radera
  17. I bl.a. Guinea-Bissau och i Thailand har oblodiga militärkupper genomförts.

   Du försvarar tortyr, förföljelse, avrättningar och mord. Och du verkar stolt över det.

   De värnpliktiga soldaterna (på Pinochets sida) stred knappast för den goda sakens skull.

   ”Vi utsattes för grymma övergrepp. Jag skenavrättades vid ett tillfälle för att jag inte skjutit med mitt gevär. Officerarna tog reda på allt om våra familjer och hotade oss med att om vi inte lydde order skulle de skjuta våra familjer.””

   https://www.svd.se/40-ar-sedan-militarkuppen-i-chile

   Radera
  18. Militärens syfte är först att avskräcka sedan att döda människor, det är det deras materiel är avsedd för. Om man använder militär vore det konstigt om det inte sker. Om du vill åstadkomma något som inte den andra sidan vill kommer du oundvikligen komma till ett läge där du tvingas döda människor och även oskyldiga om du fortfarande vill få igenom din vilja. Den andra sidan kommer om dom tror sig ha rätt eller lika stark vilja som du att kämpa emot dig med alla medel, slutligen återstår alltid en sak när den andra sidan inte ger sig att ge upp sin sak eller ha ihjäl den andra sidan alt låsa in dom om det är möjligt. Att låsa in stora mängder folk har sina nackdelar på sikt också. Detta är den grymma sanningen med makt

   Radera
  19. Gargamel;

   Att avskräcka och att döda? Du ser på för många Rambo-filmer. Vårt försvar är till för att försvara vår frihet, att skydda landet samt att hjälpa till att skapa fred och säkerhet på andra platser. Att döda är en sista utväg för att kunna skydda sitt eget eller annans liv.

   Knappast att kasta ut bakbundna politiska fångar från helikoptrar, att mörda oskyldiga kvinnor och barn för att deras män vägrar skjuta oskyldiga eller att t.ex. tortera, förgifta och avrätta meningsmotståndare. Det bryter mot internationellt gällande krigets lagar, särskilt mot Haagkonventionerna från 1907.

   Nu får du sluta upp med dumheterna att försvara ynkliga mördare och grovt kriminella.

   Radera
  20. [email protected] för det första ska man läsa igenom det den andre skriver, för det andra tycker jag det är ointressant att diskutera vad den ena el andra tycker och gissa samt hitta på ståndpunkter denne har. Diskutera istället saken och premissen.

   Radera
  21. Gargamel;

   Spring iväg och skäms en lång stund. Fundera sen över vad du egentligen har för människosyn. Sen kan du komma tillbaka och diskutera. Seså rappa på.

   Radera
 6. Nu är det ju ingen spontan folklig resning :)
  Sägs väl att ingen revolution tar plats utan inblandning av tredje part.

  Är ganska lätt att se vilka som är pro-ryska av vänstertwittrarna för dom har haft proppfullt med pro-maduro tweets senaste månaderna.

  Och visst skall diktatorn Maduro och hans hantlangare bort så fort det bara går.

  SvaraRadera
 7. Annika Hernroth Rothstein är värd att följa angående utvecklingen.

  Eller så kan man följa Pravda/SVT/Dror Feiler så man förstår att allt är oljeprisets fel.

  Och därför är läget i Norge exakt samma som i Venezuela.

  SvaraRadera
 8. Kapar tråden. Två Pussy Riot-medlemmar
  ges asyl i Sverige. Kommentar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Good for them. Knappast casus belli för Ryssland att occupera Gotland.

   Radera
  2. Jobbigt läge för SVT: Skall Pussy Riot omedelbart erbjudas en plats i nästa års Melodifestival? Eller skall man avvakta p.g.a deras status som putinkritiker - och riskera att någon privat tevekanals idolprogram lägger beslag på dem istället?

   Radera
  3. Scenario: Ryssland vinner Eurovision och arrangera 2020. Pussy Riot vinner Mello och SVt skickar dom till finalen i Ryssland...

   Radera
  4. Vad är pussy riot, mello och Eurovision? Använd inte så svåra ord utan att förklara vad de innebär, tack.

   Radera
  5. Att Sverige samlar på sig intressanta namn som kör utrikespolitiken mer spännande. Assange halmstrå är nu att bli dömd i Sverige och då kommer USA vilja ha honom utlämnade.

   Radera
 9. I Frankrike sker ungefär samma eller även värre varje helg men då håller man tyst.

  SvaraRadera
 10. Är det inte väl förenklat och generaliserande att göra detta till en fråga om ideologi? Venezuela har haft några starka ekonomiska epoker. Det har sällan hållit i sig då beroendet av olja har varit för starkt. Utifrån Venezuelanskt perspektiv har höger, mitten och vänster alla varit skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter och upprörande korruption. Anarki har rått i omgångar, likaså massakrer.

  Så visst om ni önskar år 2019 hitta ett superenkelt svar på en situation som böljat fram och tillbaka under hela 1900-talet och nu in på 2000-talet, så får ni väl leka den leken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. = Det var lika illa förr, så därför är det okej att det är dåligt nu.

   Ett alltid lika spännande argument från den s.k progressiva sidan.

   Radera
  2. Ni ger väl också ganska typiska svar för de som tror sig veta vad andra tycker. Det ni skriver har därför noll relevans för det jag skrev, då det inte var ett uttryck för varken sympati eller antipati.

   Kommentera argumenten istället. Ja, historiskt sätt går det mesta i cykler, vilket gör att något tenderar återupprepas än i något modifierad skepnad. Det gör det oavsett vad vi tycker.

   Så kommentera om vill istället Venezuelas historia i förhållande till vad som nu sker istället för att upprepa det klassiska troll-anti-troll-tjafset.

   Radera
  3. Ifall det ändå är så att ni inte förstod: det som nu sker är likt det som hänt ett flertal gånger. Risken är därför att just den här metoden för maktskifte med tiden leder till exakt samma slutstation. Det har inget med ideologi att göra, utan ett mönster som upprepats till att det blivit en "tradition". Mönstret måste brytas på något sätt.

   Radera
 11. Margot Wallström verkar ha en illa dold förtjusning i Maduro. Ofattbart hur en sån vänsterextremist har tillåtits bli utrikesminister för Sverige.

  SvaraRadera
 12. Återigen det här problemet med vad som är demokrati och vilken förvirring som råder kring detta.
  Med det som folk i dagligt tal kallar demokrati kan nog Venezuela klassas som sådan. Deras valsystem har övervakats och godkänts så i det fallet är inte Venezuela en diktatur.
  Problemet är att landet har en stor underklass som röstar för att ta pengar från medelklassen, det är alltså medelklassen som gör uppror, men det är långt ifrån säkert att de skulle utgöra någon slags majoritet.
  Grundproblemet är att man röstar om andra människors pengar, samma problem i Sverige och i hela världen, detta leder till pöbelvälde.
  I en äkta demokrati kan man inte rösta om att kränka sina medmänniskor (döda dem eller ta deras pengar).
  Alltså är varken Venezuela eller Sverige äkta demokratier och Cornus fåniga demokratiindex som han ofta hänvisar till är en skitrapport som bara gynnar den förtryckande eliten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket är definitionen för den klassiska liberalismen typ nattväktarstaten. Funkar väl så länge man är den som har resurser.

   Radera
  2. De allra flesta människor är hjälpsamma av naturen när de själva får bestämma hur stor hjälpen ska vara och vart den ska gå, det behövs inga politruker för att sköta detta jobb.
   Visst kan det finnas någon skitstövel som ingen vill hjälpa, men det är bara så naturen fungerar, självsanering.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det behöver ju inte bli en nattväktarstat bara för man har graderad rösträtt

   Radera
  5. Nu tar ju staten planerat dina pengar, oavsett hur man tänker är väl ett mål om 2% inflation att ta dina pengar (sen behöver vi inte diskutera alla "engångshändelser")?
   Man kan ju inte förvånas när man faktiskt söker en politisk stämning som domineras av pöbelvälde, där de flesta är okunniga, okritiskt troende på expertväldet oavsett så länge det mesta puttrar på, man kan dock konstant se flera orsaker till framtida missnöje och då har du en befolkning som inte kan hantera verkligheten som den skapats.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Verkar som om inte tillräckligt många generaler gått över till Guaido. Då faller projektet. Venezuela är en militärdiktatur och militären sitter vid köttgrytorna. Lite som i Nordkorea.

  SvaraRadera
 15. Hade inte Ryssland stora bombplan i Venezuela? Och sa inte ryssarna att dom skulle stötta regeringen?

  SvaraRadera
 16. Bra tillfälle för Trump att invadera Venezuela och flytta fokus från inhemskt trassel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu verkar inte Trump vara en sådan krigshetsare som Obama och Fru Clinton så det tror jag inte han gör i nuvarande läge

   Radera