Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-04-02

Oscar Properties ställer in utdelningarna på preferensaktier - obligationsinlösen skjuts upp

Den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties ställer in betalningarna till fordringsägare. Dels blir det ingen utdelning på preferensaktierna, och dels ska obligationer med förfall i september förlängas till förfall i 2021.
Veckochart Oscar Properties. Logaritmisk skala.

Så kallade värdeinvesterare, som gillar höga utdelningar har lärt sig ännu mer idag, då Oscar Properties avser besluta på bolagsstämman att preferensaktierna inte ska ge någon utdelning längre, på obestämd tid. Det ska ej heller ske någon inlösen på preferensaktierna. Istället ska man se över möjligheterna att i framtiden lösa in preferensaktierna mot ordinarie aktier.

Man ska också ställa in återbetalningen av obligationer som löper ut i september, och än så länge fått med 23% av obligationsinnehavarna, bland annat Spiltan och Mangold, på detta. Istället hoppas man kunna betala tillbaka pengarna år 2021.

Bolaget ska också avveckla den egna byggverksamheten i dotterbolaget Allegro.

Bostadsmarknaden uppges "ha varit mycket pressad" enligt VD:n.

Nedsidan i Oscar Properties är fortsatt begränsad och ligger likt tidigare på maximalt 100%.

35 kommentarer:

 1. Återigen visar det sig att preffar är ett medvindpapper som man måste göra sin hemläxa ordentligt på.
  Väldigt glad att jag förra året nyttjade inlösningserbjudandet (à 500 kr) på egna innehavet i OP PREF.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt SvD var du inte ensam Oscar himself löste också in sina flr 58 miljoner :)

   Radera
  2. Det finns en anledning till att de har högre utdelning än riskfria räntan...

   Att de ställer in betalningen på obligationer är lite mer oroväckande. Dessa är ju utfärdade med "ovilkorlig" rätt till kupongränta och pengarna tillbaks (till skillnad från preffarna). Att det inte blir någon betalning på preffarna betyder bara att det är tomt i ladorna, att kupongräntan uteblir betyder att även ladorna är borta (och kvar finns bara skuldbreven på dem).

   Radera
  3. Räntan ligger nog kvar. Det är återbetalningen (inlösen) av obligationerna som skjuts på framtiden. Vet inte om de ger kupong eller om de är sålda till underpris som ränta.

   Radera
  4. Vet inte heller om obligationerna har förtur till tillgångarna i form av projekten. Gissar det, i egenskap av största fordringsägarna.

   Radera
  5. Räntan är "STIBOR (3 months) + 5.50 per cent. per annum." och betalas kvartalsvis. Men omförhandlas nu till Stibor + 8%. Alltså fortfarande kvar.

   Obligationsavtal: https://www.pdffiller.com/jsfiller-desk16/?projectId=281288098&expId=4676&expBranch=3#814223f5a01a4791a6110d82143baf94

   Radera
  6. Cornu: poängen är att en obligation är en förbindelse om att betala givna belopp vid vissa tidpunkter. Skulden förfaller alltså obönhörligen till betalning vid dessa data och ett bolag som ställer in sådana betalningar tolkar jag som ett bolag som helt enkelt ställt in betalningarna (brukar ungefär betyda att bolaget är bankrutt).

   Preferensvilkoren däremot brukar skyldigheten att betala vara mer frikostiga varför utebliven betalning inte är lika illavarslande. Det må vara surt för preffägarna att inte få betalt, men den risken har man förhoppningsvis förstått innan man köpte preffarna.

   Filip: länken funkar sisådär...

   Radera
  7. Absolut. I princip en form av konkurs. Man klarade inte av att betala.

   Radera
  8. Omförhandlingen av obligationerna är helt i enlighet med avtalet, som dom accepterade från början. 3/4 av obligationsinnehavarna behöver godkänna, innan dess är villkoren oförändrade. Så det är samma princip som för preffarna (dom visste vad dom gav sig in på).

   Radera
 2. Att lägga ner hela byggverksamheten är ju en katastrof inför framtiden.
  "För att spara 38 Mkr per år". Ja men dels vem ska bygga klart projekten t.ex. Norra Tornen? Byggbolag består inte av nåt annat än (förhoppningsvis) kompetenta medarbetare. Så hur ska dessa omotiverade medarbetare avsluta sina projekt i två år till? Alla anställda på Allegro blev varslade i morse.
  Och vilka totalentreprenörer kommer gå in i projekt med OP som beställare? I alla fall inte någon av de stora trygga drakarna.

  Dom är HELT rökta. Skönt att Oscar själv sålde alla sina preffar i höstas...

  SvaraRadera
 3. Spännande att Löfven sa igår att Sverige måste bygga 700.000 bostäder närmaste åren, när man sedan på andra sidan ser att ingen vill köpa de bostäder som byggarna faktiskt bygger. Enorma motgångar framöver med andra ord när rätt bostäder inte kommer, men behoven kraftigt ökar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Löfven/Bolunds värld är det väl skattesubventionerade hyresrätter som skall byggas och sedan skall hyra hållas på bidragsanpassad nivå.

   Radera
  2. ´"Ingen" är väl att ta i. OP har ju mest sysslat med högt prissatta projekt i bra lägen i Stockholm.

   Radera
  3. Och i lågkonjunkturen blir det nog lätt att hitta bolag som vill bygga nya miljonprogram i Peter Erikssons städer.

   Radera
  4. När en byggare missbedömer marknaden är det knappast samma sak som att bostäder inte behövs. Den kan knappast vara svårt att sälja bostäderna om priset sätts efter marknaden.

   Radera
  5. Det går förstås att bygga billiga bostäder men dels vill hyresgästerna ha hög standard till låg hyra, dels vill inga bostadsbolag ink de allmännyttiga ha in hyresgäster med låga eller inga inkomster.

   Radera
  6. Hög standard? Vad fan är hög standard?

   Radera
  7. Man kan inte röka sin holk ifred...

   Radera
  8. Tror du på att lyckan finns i en penningpung
   eller säljs i engångspack?
   Tror du på reklamen som gör dej evigt ung?
   Torskar du på deras välstånds-snack?   Radera
  9. De som är i behov av bostad har inte råd att efterfråga Oscar properties lyxbyggen. De som har råd att köpa av OP är inte i "behov av bostad" då de har råd att köpa en och därmed lösa sina bostadsproblem.

   Radera
  10. Missmatchen är inte ny. Har varit så länge nu med hjälp av det extrema ränteläget. Dock utgör efterfrågan idag främst av unga vuxna samt nysvenskar.

   Behovet kvarstår men som sjunkbomben skrev ovan, de som behöver har inte råd. Jag tror kommunerna kommer tvingas att ta ett större ansvar och det kommer bli det som räddar byggbranschen framöver. Förbered er på större ökningar av kommunalskatten.

   Radera
 4. Jätteproppen Oscar lever på övertid.

  SvaraRadera
 5. Paaaarty....

  Finns där något av substans i bolaget som skulle kunna ge utdelning för prefägarna vid konkurs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog inte konkurs utan snarare uppköp av någon annan aktör för en billig peng. Det bästa med det är att man då kan tvångsinlösa pref-aktierna för 1 kr. Vi får se hur det går.

   Radera
  2. preffägarna ligger ju bara snäppet före de "riktiga" ägarna när det gäller rätt till betalning. Det ligger i sakens (konkurs) natur att det blir rätt tunt med pengar till ägarna. Preffägarna bör nog räkna med samma utdelning...

   Radera
 6. https://www.dn.se/sthlm/brand-i-hjorthagen/

  Inte OP:s dag idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man gissa att det är klantiga takläggare som gick lite för hårt åt tjärpappen?

   Radera
  2. Japp det ser ut som OPs projekt Unité på Bobergsgatan.

   Radera
  3. Ska man killgissa att det finns en force majeur-klausul i köpeavtalen som gör att man nu inte kan stämma Oscar Properties eller dra sig ur köpet pga försening?

   Radera
  4. Så branden kanske i själva verket var positiv för OP?

   Radera
  5. Eller så höjer man priset när brferna blivit lite lagom chict brand- och vattenskadade.

   Radera
 7. Man planerat ju att omvandla till företagsbostäder, så känns ju lite väl praktiskt att ha en anledning till att säga upp avtalen för de bostadsrätter de redan sålt (OPs kontrakt innehåller ”enligt pålitlig källa” en force majeur-klausul som specifikt nämner ”eldsvåda” och att ingen ersättning utgår åt något håll om så sker).

  http://insynsbk.stockholm.se/Byggochplantjansten/Arenden/Aktuellt-arende/?JournalNumber=2019-03809&DataSource=1&SortBy=&SortDirection=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bah, detta var ett svar på inlägg ovan gällande branden, så klart...

   Radera
  2. Wow. Ansökan avslogs för en vecka sedan...
   Vid årsskiftet var 14 av 46 lägenheter sålda, då beräknat färdigt Q4.

   Radera
 8. Går Oscar i konkurs kommer många i klämm gissa om det kommer sätta en propp på marknaden
  Utöver det som är segt

  Människor förlorar massor och husen står tomma från byggjobbare mm som inte för betalt precis som metros tomma tidningsställ

  SvaraRadera