Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2019-04-12 09:29

Oscar Properties revisor varnar officiellt för konkurs

Oscar Properties revisor varnar i bolagets årsberättelse för att verksamheten inte kan fortsätta (konkurs) om bolaget misslyckas med att nå styrelsens mål för finansiering framgår av gårdagens pressmeddelande från bolaget. En konkurs kan vara lite trist för de som köpt lägenheter, i synnerhet de som ännu inte flyttat in. Aktien nådde igår nya bottnar.
Dagschart Oscar Properties. Logaritmisk skala.
Oscar Properties revisor varnar uttryckligen och officiellt i ett pressmeddelande för risken för konkurs i bolaget, om man inte lyckas få in den finansiering som styrelsen efterfrågar.
”Vi vill fästa uppmärksamheten på den information som lämnas i förvaltningsberättelsen och not 1 under avsnittet ”Verksamhetens art, omfattning och risker” av vilka det framgår att koncernens fortsatta verksamhet är beroende av förlängningen av det obligationslån som förfaller i september 2019 eller annan form av finansiering. Skulle inte medel erhållas i den omfattning som styrelsen förväntar sig kan detta innebära en betydande risk för bolagets förmåga att fortsätta verksamheten. Vårt uttalande är inte modifierat i detta avseende.”
Styrelsen håller det dock för sannolikt att finansieringen ska lösas. Ett sådant uttalande kommer gälla tills det inte längre gäller, och när man väl ändrar sig medger man i praktiken omedelbart förestående konkurs.

Övriga bostadsutvecklare håller tummarna. Går Oscar Properties i konkurs kommer uppmärksamheten riktas mot övriga bolag, som det knappast kan säga gå särskilt bra för heller.

För köpare av lägenheter i Oscar Properties-projekt är förstås beskedet bistert. Bokningsavgifter och handpenningar riskerar att förloras, beroende på om fastigheter har överförts till bostadsrättsföreningen ännu, när man hamnar i kön av fordringsägare på konkursboet. Styrelser i BRF:erna kan vara avlönade av bolaget initialt, och därmed i praktiken upphöra med sin verksamhet när de avlönade inte längre tänker lyfta ett finger, vilket nog främst gäller BRF:er där man ännu ej flyttat in de riktiga medlemmarna. Garantier och löften om t ex lägre medlemsavgifter kommer också försvinna när det inte längre finns något bolag som garanterar detta, då bolaget inte har externa garantier. Samma sak med att bolaget ska stå för medlemsavgifter för osålda lägenheter. Men har man köpt så kallade lyxlägenheter (=finare ytskikt och idiotisk teknisk utformning av själva byggnaden) så har man förstås råd att ta lite extra kostnader. Sådant man får kosta på sig.

Det känns spontant inte som att bolagets lägenheter kommer kunna avyttras enklare med en konkursvarning från revisorn, men det förutsätter förstås att köparna tittar på vad de faktiskt köper, vem som står för garantier mm. Inget talar för att bostadsrättsköpare i Stockholm över huvud taget ens tittar på den ekonomiska planen, än mindre förstår den, så att de skulle förstås riskerna med konkurs hos bostadsutvecklaren är nog osannolikt.

Oscar Properties-aktien dök 13.8% igår, men nedsidan är fortfarande begränsad till 100%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Fy vad hemskt för köparna. Undrar hur många lägenheter det gäller. Det ligger ju en del Oscar-lägenheter på hemnet undrar hur lätt biografen ex säljer med tanke på stämningen du skrev om. Kan byggandet räddas av något annat bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, själva entreprenörerna har ju bankgaranti för det fall DE skulle gå i konkurs. Det färdigställandeskyddet gäller ju antagligen inte OP, utan de är i så fall byggherrar. Men i korthet:

   Antagligen kan projekten som är halvfärdiga räddas under förutsättning att en annan utvecklare tar över dem och fortsätter betala entreprenörerna för att bygga klart dem. De förhandsinbetalningar som gjorts till OP är kanske skyddade genom att stå på nåt särskilt konto, eller inte, det vet jag faktiskt inte.

   Radera
  2. OP bygger i egen regi, har eget byggbolag.

   Radera
  3. OP mfl fick kritik tidigare för att inte säkrat förhandsbetalningar etc, dessa ska ha deponerats hos moderbolaget och inte externt.

   Radera
  4. Att det är eget byggbolag ändrar nog inte så mycket, tror inte man kan få bygglov utan sedvanligt färdigställandeskydd på såna här projekt.

   Om pengarna står hos moderbolaget antar jag att en eventuell konkursförvaltare lägger vantarna på dem. Trist för köparna.

   Radera
  5. Om pengarna alls finns kvar hos moderbolaget. Man kan gissa att de använts för att finansiera löpande verksamhet, en sorts gratis krediter.

   Radera
  6. Pyramidspel fungerar ju så länge någon fortsätter betala in. Sedan blir det trist när man inte längre får inbetalningar via nya sålda lägenheter.

   Radera
  7. Illuminati då? De har ju hållit på sedan tidernas gryning.

   Radera
 2. Nu är jag ledsen kom igen vi öppnar en Crowdfounding för att täcka Oscars vardagliga behov!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte ledsen. Med lite tur dras hela bostadsmarkanden med i fallet. Någgonstans måste den första dominobrickan falla.

   Radera
  2. När priserna faller säljs inget. De som hoppas på att få köpa billigt blir utan eftersom det är säljarna som bestämmer när något ska säljas.

   Radera
  3. @ M. Ström. Domino var min första tanke. Någon killgissning om effekterna av en eventuell OP-konkurs? Även om många här är för unga för att minnas Nyckeln så kommer farmor ihåg och det var inte roliga tider.

   Radera
  4. Är minst småkul att följa blandekonomis inlägg efter köpet på toppen. Den lite destruktivare versionen av cornus Tesla-leasing.

   Radera
  5. Linus Jönsson, och ändå ligger priserna på plus sedan ett år tillbaka. Och det smickrar inte riktigt din slutledningsförmåga att du inte lyckats räkna ut mer än du har av min situation. Tycker jag släppt ifrån mig ganska många ledtrådar.

   Radera
 3. Borde skaffa ett par OP-prospekt och spara för framtiden. Kul tidsdokument ur ett framtida historiskt perspektiv.

  Var en sväng på IIS (internetstiftelsen) för ett tag sedan och de har en liten utställning på temat it-bubblan. Bland annat en sommarpresent från Icon Medialab, såpbubble-burkar med hälsningen "Gör dina egna IT-bubblor! Glad sommar önskar Icon Medialab"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tog såklart bild, om du vill ha till din bildbank https://imgur.com/a/1vRpAnC

   Radera
 4. Jadu. Det var väl lite väntat med en sådan varning iaf. Det blir ju mycket medialt fokus på OP, vilket andra kanske tycker är skönt så länge.
  Men någonstans tar ju denna expansion slut. Synd om de som fastnar med icke-klarbyggda lägenheter och hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det löser sig nog. Kanske OP kan hålla intresset upp genom att bjussa på en bärande vägg rakt igenom sovrummet.

   Radera
  2. Troligtvis lär det inte bli något av den där väggen.
   OP lär inte starta byggprojektet och innan den legala striden är färdig vill ingen ta i det med tång.

   Radera
  3. Aj då, den bärande väggen var ju en dealbreaker. Nu blir dessa lägenheter svårsålda, ingen köpare vet ju liksom inte ifall väggen kommer att ingå eller ej. BD hade nog älskat en lägenhet med ett svårtillgängligt lönnrum. Bakom betongen kan ingen höra dig skriva typ

   Radera
 5. En konkurs sprider både osäkerhet och gissa antalet artiklar kring köpare som just blivit av med mycket pengar i handpenning, brf som får massor av problem, spiralen är som sagt på väg ned.

  Pratade med ett bolag som kör ut betong, som också sa att man märker mindre projekt, ryktet var även att SSM blivit dåligare på att betala underentreprenörer, så skulle inte bli förvånad om dessa står på tur efter Oscar.

  Skillnaden idag mot 90 talet, är att vi har mer tillgänglig och snabb media som också snabbt påverkar köpare direkt när något händer,

  vad är det som säger att det skall vända och bli mer attraktivt att köpa nyproduktion som motiverar en emmision i oscar propertys ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyemission handlar i så fall om att nuvarande aktieägare inte vill se sina aktier bli värdelösa.

   Radera
  2. Slänga bra pengar på dåliga pengar?

   Radera
  3. Att putsa in mer pengar KAN vara rationellt om det vidtas åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Ofta är dock planen att köra vidare som vanligt eller på sin höjd dra ner verksamheten.

   Finns det något exempel där nyemission för att täcka upp sådana här förluster faktiskt har funkat?

   Radera
  4. Frågan är bara om det finns något unikt med Oscar Properties som gör bolaget värt att rädda. Varför inte stoppa in pengarna i något annat, tryggare med bättre avkastning med en affärsmodell och marknad som inte har kollapsat?

   Varför stoppa in pengar i en iskall affärsmodell på en iskall marknad? Självplågeri? Förlustaversion? Fånga en fallande kniv?

   Radera
 6. Absolut, men det är som att slänga pengarna i ett mörkt hål, men vem
  Vet en emission för att förlänga livet lite
  Startar man inga fler projekt eller säljer några lägenheter eller de som
  Sälj innebär en vinst = minus

  Då Oscar properts har eget byggbolag ör det också de som lämnar garantier när byggen är klara en konkurs = ingen garanti = brf får betala = högre avgift = lägre värde

  För de som inte blir hyresgäster

  SvaraRadera
 7. I detta skede av slutspelet på bostadsmarknaden är det bara villa på friköpt fastighet som gäller. Då äger du i alla fall någonting. Bor man i likhet med bloggarjäveln dessutom ocentralt finns möjligheter för att ordna egen vattenförsörjning, djurhållning, jakt, vedhantering, eventuellt odling, med mera. Samt givetvis går det lättare att träningsskjuta inför apokalypsen.

  SvaraRadera