Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2019-04-04

Oscar Properties hotar stämma egen bostadsrättsförening - ca 1 miljoner per köpare

Den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties hotar nu att stämma en av de bostadsrättsföreningar de själva byggt på 80 MSEK, eller ca 1 MSEK per såld lägenhet i föreningen. Exakt hur bolaget ska lyckas sälja fler lägenheter genom att stämma sina kunders bostadsrättsföreningar lämnas som en övning till bolagsledningen.
Dagschart Oscar Properties.
Svenska Dagbladet skriver nu att Oscar Properties hotar stämma en bostadsrättsförening man byggt, eftersom denna när den väl fick en oberoende styrelse utan medlemmar från bolaget, inte ville att det skulle byggas ett hus ovanpå föreningens hus, och förvandla föreningen till en byggarbetsplats och genomfartsled under några år.

Det handlar om föreningen Biografen, och stämningshotet om 80 MSEK motsvarar en miljon kronor per bostadsrättsköpare, som vid förlorad tvist direkt via insats i föreningen eller via höjda föreningslån alltså får hosta upp cirka en miljon kronor var till den krisande bostadsutvecklaren.

Bland annat ska 24 lägenheter byggas om i den befintliga föreningen för att förstärkas så man får plats med en byggnad ovanpå huset, under vilken period köparna inte får bo kvar i lägenheten de köpt från Oscar Properties. Bolaget vill kompensera köparna med 100 000 kronor till alla respektive 300 000 kronor till de som måste flytta ut. Antagligen blir detta dock beskattningsbar inkomst.

Hur exakt beteendet från Oscar Properties ska göra att fler vill köpa bolagets lägenheter lämnas som en övning åt bolagsledningen. Att stämma sina fd kunder brukar inte vara en vinnande affärsidé.

För aktieägarna är nedsidan i Oscar Properties även fortsättningsvis begränsad. Bolagets aktiekurs kan maximalt falla ytterligare 100%.

29 kommentarer:

 1. Fast det här är väl ett bevis MOT att folk spekulationsköper? Har inga problem att motta 300 kkr för att evakuera en lgh jag ändå inte bor i, liksom? Åtminstone inte så länge ersättningen är rimlig visavi avgift och finansiering så klart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvingas låsa några miljoner med hävstång i en fallande spekulations-tillgång medans ett konkurs-färdigt bolag bygger vidare ovanpå tillgången? Nåja. Grejen med 300 kkr är ju att det inte på något vis kompenserar för risken. Möjligtvis täcker det alternativt boende under tiden, men det är en klen tröst om man inser att man gjort bort sig och glömde kolla med en vuxen huruvida det var en bra ide att spekulera med hävstång i en så otroligt otymplig placering.

   Men som i nästan alla historier av den här typen är det inga tvivel om att köparna antingen är kollektivt dumma i huvudet, eller tycker att de hittat någon lucka och försöker sig på en fuling. Oavsett om de spekulerade eller köpte för att bo. Folk runt omkring visste ju om detta - ganska illa om en köpare inte bemödade sig ta reda på det.

   Radera
 2. Hade varit kul att se vilken grund de stämmer på. Antar att föreningen redan förbundit sig mot bolaget och att det därför är kontraktsbrott inblandat.

  SvaraRadera
 3. Står så här på op’s sida
  Biografen Penhouses är en planerad påbyggnad på Brf Biografen i Stockholm. Påbyggnationen har varit en given del i skapandet av Brf Biografen och stod med i den ekonomiska planen för föreningen som alla köpare fått ta del av. Medlemsstyrelsen i bostadsrättföreningen bekräftade försäljningen av byggrätten för påbyggnaden till Oscar Properties i oktober 2016. 2017 såldes denna byggrätt vidare till Axxonen AB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att de tvingas förstärka 24 lgh i efterhand, så låter det osannolikt att planen från början var att bygga ett hus ovanpå.

   Radera
 4. Huset är ju jättefint. Tror ingen som bor där är så sugen på byggnationsslammer och evakuering och helst slår dövörat till om att det var överenskommet sen innan kanske.

  SvaraRadera
 5. Jag är nyfiken på avtalen som skrevs av lägenhetsköparna i Brf Biografen samt vad som framkommit i övrigt i avtalen mot Brf Biogragens nya styrelse och alla dess medlemmar. Verkar ju panikartat av OP men de kanske jobbat hårt på att i alla avtal dölja detta tillräckligt för att missleda brfköpare men visa det tillräckligt så det är juridiskt och avtalsmässigt korrekt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att OP vill kompensera tyder väl på att avtalen inte visar allt tillräckligt? Annars borde väl priset redan från början avspeglats av det här och att alla som flyttade in var beredda på att flytta ut igen ett tag?

   Radera
  2. Vid säljstarten av biografen fanns information om kommande påbyggnad i ett hörn, vill jag minnas... Minns det eftersom det avskräckte från köp.

   Radera
  3. Mtp på att dom flesta som köper bostadsrätter inte ens kan förstå en årsredovisning är jag inte förvånad. Tror OP har sitt juridiska på det torra. Tråkigt dock om föreningen visar sig ha rätt eftersom OP med stor sannolikhet hinner konka innan saken är avklarad.

   Radera
  4. Vad händer egentligen med de juridiska kostnaderna om OP konkar under processen?

   Radera
  5. Det är det som är det fina i kråksången. Förlorar OP så kan de varken betala motpartens rättegångskostnad eller ens sina egna advokater. Motparten förlorar alltså oavsett utgång...

   Radera
 6. Köparna har en helt annan story

  Flera bostadsrättsköpare som SvD talat med vittnar om chocken när de fick reda på att deras nyinflyttade snygga hus snart kan bli byggarbetsplats igen. Köpare i Brf Biografen berättar att föreningens interimsstyrelse – med representanter tillsatta från Oscar Properties – inte informerade dem om att taket på föreningens hus höll på att säljas för ytterligare exploatering.

  – Innan vi tillträtt, såldes taket till Oscar Properties för så lite som 10 miljoner kronor, berättar en medlem.

  För Oscar Properties blev affären ett fynd. I oktober 2017 såldes nämligen denna byggrätt vidare till ett annat fastighetsbolag, Axxonen, för 50 miljoner kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visar ju bara på att folk inte kollar upp vad de lägger miljontals kronor på. Enligt uppgift framgick det ju och minst en spekulant drog öronen åt sig...

   Radera
 7. Det är en effekt (bieffekt) av 3D fastighetsbildningen. Men är det lagligt att begränsa uppåt i luftrummet egentligen?
  Man kanske skall framöver alltid kolla vid nya fastighetsköp om fastigheten är begränsad uppåt och neråt? Gamla fastighetsindelningar - är de utan avstyckad luft? Sånt syns ju inte på en gammal plan. Och hur långt kan man sälja 3D fastogheter uppåt? Det skulle behövas något ord för att beskriva detta fenomen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollar man inte upp fastighet när man köper en? Tycker det verkar ganska oseriöst av en köpare...

   Radera
  2. Köparen av en fastighet har en långtgående undersökningsplikt, se Jordabalken. BRF-lägenheter är en annan historia, då det är föreningen som äger själva fastigheten.

   Om det finns möjlighet att stycka av 3D-utrymme beror dels på vad detaljplanen säger, och dels på vad eventuellt bygglov medger och dels på hur lantmäterimyndigheten bedömer frågan.

   3D regleras i fastighetsbildningslagen 3 kapitel 1a §.

   Är det planlöst eller med en äldre plan utan begränsningar i byggrätten, så blir det enbart en lantmäteri och bygglovsfråga, om det inte ställs krav på ny detaljplan.

   Radera
 8. Dessutom, och nu börjar det bli roligt, inte för alla dock..:

  När Axxonen gick i KK så köpte Oscar P. tillbaka byggrätten för 1 Mkr.

  Dvs.:

  1. Oscar P./interrimsstyrelse säljer byggrätten till sig själv för 10 Mkr.
  2. Sedan sålde dom vidare byggrätten till Axxonen för ca 50 Mkr.
  3. Oscar P. köper tillbaka byggrätten för 1 Mkr. Vipps så marknadspriset förändras - det går snabbt i amerikansk fotboll.
  4. Efter den hyfsade vinsten ovan, väljer de alltså att stämma brf på 80 Mkr.

  Dom vill väl inte kasta 1 Mkr i sjön liksom.
  Såvitt jag minns utreddes revisorn för hanteringen av punkt 1-3, jag vet ej vad som hänt där.

  Förutom att det måste vara väldigt surt för brf-medlemmarna, så grämer jag mig en smula att Oscar P. verkar ta fler och fler kassa beslut nu på senare tid. Dom har trots allt bidragit med rätt annorlunda/häftig arkitektur, även om det är anlitade arkitekter och inte dom själva som ritat och gjort det jobbet så krävs det både affärssinne och mod. Och mer därtill. Men, det är i motgångar dom riktiga prövningarna kommer. Vi får se om deras omställningsarbete, kapande av kostnader och även sänkning av prisnivåer gentemot komamnde köpare räcker för att vända det sluttande planet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OP har knappast råd att bygga så affärsidén är nu kanske inte att bygga utan just en förhoppning att snabbt få lös 80 miljoner eller nåt nerförhandlat belopp från föreningen.

   Kanske läge att syna bluffen?

   Sen undrar man ju hur många gånger ett sånt här kontrakt ska kunna säljas vidare mellan andra parter än de som först ingick avtalet. En bostadsförening kanske gillar den första partnern de skriver kontrakt med men inte nödvändigtvis den tionde golddiggern som kommer över kontraktet.

   Radera
  2. Axxonen kunde aldrig betala Oscar P fullt ut, det var därför de återtog byggrätten. Så fullt så lysande affär var det aldrig.

   Radera
 9. Haha! OP har verkligen blivit ett intressant bolag att följa. Det händer liksom nya stolligheter varje gång man tittar till.

  SvaraRadera
 10. Är det här Oscar Properties variant av HSBs Tryggt Köp?

  Typ betala oss en miljon extra om vi inte ska bygga för ditt fönster eller sätta extra balkar genom vardagsrummet. Förresten ska Tors torn läcka och vara rätt kallt. Inte helt oväntat med alla dom där hörnen...

  SvaraRadera
 11. Var inte 50 mille utan 125.
  Blev inte 125 utan 10.
  Siffror är svårt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som svar till Jonas2019-04-04 18:45 som skriver mer än rätt.

   Radera
 12. Kanske behövs några såna här fall för att folk ska begripa lämpligheten att sätta sig ner och läsa in exakt vad det är de lägger 6 miljoner kronor på.

  Hint: Om det är Gorenje-frysar eller Electrolux-frysar är helt ovidkommande.

  SvaraRadera
 13. Jag har inte följt härvan med OP mer än sporadiskt här på bloggen och media, men det jag förundras över är HUR dom fortfarande kan existera? Vem vill göra affärer med såna slapptaskar?
  Personligen är jag skeptisk till PEAB efter hanterandet av ett par skadade lister för några hundralappar. Hade något liknande det som hänt med OP ens dryftats i samma andetag som ett projekt jag varit på väg att investera i hade jag stuckit direkt...

  Oavsett om dom överlever eller inte så är ju varumärket totalt kört i botten och då är ju snart de enda som vill göra affärer med dom företag med allt annat än rent mjöl i påsen vilket ytterligare spinner vidare på kaoset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går ju alltid att ändra namn. Kollar man inte upp vad man köper så är man nog inte så noga med att kolla vem man köper av heller.

   Radera
 14. Vill minnas att det här var uppe på Flashback för ett år sedan och att det skrattades rätt gott åt saken och åt de som glatt skrev kontrakt med OP. Gissningen då var att det skulle sluta med sura miner.

  SvaraRadera
 15. En tanke från föreningen kan ju vara att starta en juridisk process, för att skjuta upp byggstart. Absolut sämsta läget måste ju vara att op konkar med ett påbörjat bygge på deras förening. Köpa loss byggrätt och slutföra lär ju bli dyrare, men iofs med några penthouse på köpet

  SvaraRadera