Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-04-18 11:04

Nytt börsrekord för totalavkastningsindex

Stockholmsbörsens totalavkastningsindex SIXPRX, dvs med återinvesterade utdelningar, har slagit börsrekord igår och idag.
Dagschart OMXSPI. Jag har ingen feed med SIXPRX eller SIXRX. Lev med det.
Börsen är alltså på all time high igen medräknat återinvesterade utdelningar i totalavkastningsindexet SIXPRX. 

Rekordet är dock bara i SEK. Justerar man för valutanförsvagningen hos svenska kronan och istället mäter börsen i någon mer relevant internationell valuta som EUR eller USD är vi förstås inte på något rekord.

Förenklat kan man säga att man får färre iPhones för pengarna nu, och i synnerhet får man mindre bostad på solkusten eller skidstuga i Zermatt, eller var man nu tänkte spendera pengarna.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

43 kommentarer:

 1. Och du som i flera år sagt "sälj och gå ur börsen". Jävla tur man inte litade på dig, då hade man varit bra fattigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väl på när du sålde. Jag står fast vid att man ska sälja utifrån den modell jag följer. Innan du sålt har du inte tagit någon vinst, så dunka dig inte i ryggen för mycket.

   Radera
  2. Tror att börsen gått cirka 4%(ej räknat utdelningar, har inte SIXPRX-index som sagt) upp på två år sedan jag sade att man skulle sälja. Du har fått mer än 4% om du satte pengarna på räntebärande.

   Radera
  3. Sedan har det väl inget med tur att göra. Du har väl läst "om bloggen".

   Radera
  4. @Mr Perfect: TINA!

   Radera
  5. Det här med timing är riktigt svårt, och det var väl en del hintar om att nedgången är på väg hösten 2015 (givetvis lätt att bara säga att man skojade eller att det inte var 100%:ig chans).

   Här är en bra tråd som visar just någon som faktiskt försöker tajma enligt en tro om att börsen är övervärderad. Med exit 2015.

   Säkert kan börsen gå ner ganska mycket nån gång igen. Men ska man vara duktig på timing ska man ha rätt två gånger, både när man säljer och när man köper tillbaka. Det verkar mycket svårt sett till de som försöker (och de som misslyckas hör man aldrig av igen för det mesta...).

   Radera
  6. Dom flesta jag känner sparar som fan, kör en LCI istället för DCA, råkar ut för en krasch och går ur och kommer till insikten att det är bättre att konsumera för då får man iallafall något för pengarna.

   Radera
  7. @Goofy: Och det där är precis en av flera anledningar att många som försöker investera själva underpresterar börsindex. Psykologi.

   Radera
  8. Jag har sett den bilden vid ett flertal gånger. Det är självklart komiskt så länge dom har fel men när dom har rätt en gång och det drabbar en själv är det mindre kul.
   Tror du börserna har mer att ge nu när tillväxten dämpas i världen och resursutnyttjandet är rekordhög (inte bara i Sverige utan i nästan alla börsekonomier).

   Radera
  9. Nä, tror nog det blir klen eller negativ avkastning kommande år. Poängen är bara att det är sjukt lätt att gå ut för tidigt och missa avkastning, onödigt om man har lång sparhorisont (till tex pension).

   Finns många timingmodeller, men ingen som helst garanti för att de prickar rätt eftersom omständighet mm skiljer sig. Ex CAPE, konjunkturmodellen, inverterad yieldkurva. Alla pekar "fel" och borde innebära låg avkastning, men detsamma var ju sant även i höstas. Nåja.

   Radera
  10. Inte värt att köpa bearcert då?

   Radera
  11. Cherry picking-deluxe, Joakim. Ska vi välja ut valfria citat från dig där du haft fel? Den grafiken valde från alla världens analytiker, typ. Garanterat kommer någon ha fel vid en given tidpunkt. Garanterat.

   Radera
  12. Lars, det får du gärna göra. Jag är sällan särskilt kategorisk när det gäller det här ämnet. Jag tror till exempel jag har underskattat börsutvecklingen de senaste åren själv och jag tror inte det vore konstigt med en nedgång på säg 25% från dagens nivå.

   Jag har bara svårt för tron att det _måste_ gå ner. Kan lika gärna stå stilla under en period. Därför svårt att se timingstrategier som särskilt användbara jämfört med buy-and-hold, särskilt när man tittar över en längre tidsperiod. Själva hoppandet in och ut för kapital som borde varit långsiktigt sparande kostar i snitt mer än det smakar, eftersom folk tenderar att hoppa ut vid fel tillfälle och sen vänta för länge med att hoppa in.

   Både du och jag tror nog på kass konjunktur 2020, men det kanske bara blir pyspunka av hela alltet. Dumt att vara tvärsäker.

   Radera
  13. Ja du har en poäng Joakim. Vi har ju lyckats med pyspunka på bostadsmarknaden. Hälften av fallet absorberades av valutan och den andra halvan var märkbar även för dom som får sin lön i SEK men absolut inga finansiella katastrofer för folk.
   Så kanske det även blir med börsen. Eftersom kronans värdering ändå inte påverkar inflationen så får vi hoppas på att kronan tar hela smällen. Börsnedgång i USD -25% = Krondepreciering -25%. Resultat i SEK: 0%.

   Radera
  14. Så kan det absolut bli. Dollarn kostar 9,32 nu, mot ungefär 6 som lägst senaste 15 åren.

   Samtidigt har börsen (SIXPRX) gått upp ungefär 300% de senaste 15 åren, så det känns som om man blivit kompenserad för kronfallet.

   Radera
  15. Går det åt andra hållet med kronförstärkning förlorar man stort trots stillastående börs men vi alla vet innerst inne att kronan alltid försvagas permanent på medellång sikt.

   Radera
 2. Haha, ja, glaset är förstås alltid halvfullt. När konjunkturindikatormodellen slagit fel så måste man förstås hitta någon orsak till att detta börsrekord egentligen inte är ett rekord - i detta fall genom att räkna om svenska börsen till någon annan valuta.

  Icke-foliehattar frågar sig naturligtvis varför det är relevant att mäta svenskt börsindex i EUR eller USD. Svaret är att det är det inte. Åtminstone inte så länge en svag svensk krona inte leder till galopperande inflation, vilket den inte gjort.

  Men det är klart, inflationen är ju egentligen MYCKET högre än vad KPI indikerar. Shadowstats har ju visat att inflationen varit 10% om året senaste decennierna. Att Shadowstats är fullt av fel och att det dessutom vore fullständigt orimligt att inflationen skulle varit 10% om året i tiotals år när löneökningarna varit 3-4% (du hade garanterat märkt en massiv försämring av din levnadsstandard om så vore fallet) "glömmer" vi naturligtvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konjunkturmodellen har inte slagit fel. Vi är inte nere på köpläge än. Den slår bara fel om köpläget är högre än säljläget. Tar nog 1-2 år innan dags köpa igen.

   Radera
  2. Var har det hänvisats till Shadowstats?

   Radera
  3. Vad har inflationen varit på en Big mac?

   Radera
  4. Hittade svaret
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Big_Mac-index

   Radera
  5. Hur väl tycker du t ex MA50/MA200 "fungerat" de senaste åren?

   Radera
  6. Ja, så länge man inte går in på börsen ige så har man inte försiktig chansen att tjäna pengar? Lika lite som man inte gjort någon vinst förrän man sålt.

   Jag antar man kan vända på resonemanget att den som inte sålt huset med förlust inte gjort någon förlust?

   Radera
  7. Wiki-sidan är inte uppdaterad på 4 år för att dölja den inflationen som vi medborgare utsätts för (politikerna räknar på ett sätt som inte ger dom för mycket bekymmer)
   Här finns aktuell statistik

   https://www.economist.com/news/2019/01/10/the-big-mac-index

   Radera
  8. Ni känner till att "Big Mac"-index är en tounge-in-cheek-indikator va, och inte är en mätare för att uppskatta inflation (här tolkad som "förändring av konsumentpriser") med?

   Radera
  9. Det är det vi ska tro eller hur? (Skojar bara)

   Radera
  10. För oss som tänker på klimatet, finns det ett veganskt alternativ?

   Radera
  11. Joakim Persson, Ja det må vara sant men hur på vilket sätt är KPI bättre? En portfölj av valda produkter som dessutom byts ut.

   När folket pga inflationen äter mindre oxfile och mer blodpudding så byter man bort oxfilen till blodpudding.

   Annars är det vanliga vid experiment, mätning, forskning just precis motsatsen att man försöker mäta exakt samma variabel under hela sin mätserie. Inte för att jag förväntar mig att särskilt många ekonomer ska fatta logiken i det.

   Och så vill jag avsluta med och fråga varför priset på Big mac inte följer KPI?

   Priset på en Big mac påverkas ju av en ganska lång rad produkter, löner, lokalkostnader, köttpriser, grönsakspriser, brödpriser, transportpriser...

   Eftersom jag starkt ogillar hur KPI mäts så tycker jag nog Big mac är en minst lika god indikator.

   Eller för all del penningmängden, eller kanske penningmängden per capita.

   Radera
  12. Big Mac Index är alltså en extremt förenklat snabb-variant av sammansatta konsumentpriser. I index som KPI tar man hänsyn just till att t ex produkter byts mot varandra (och nej, oxfilé byts inte mot blodpudding) och att vikten av varor och tjänster ändras över tid -- vi lägger inte lika stor del av våra utgifter på mat, som ett enkelt exempel.

   Tycker man inte om att vikten ändras över tid kan man mäta med HIKP istället. Om du får gissa, hur stor tror du skillnaden blir?

   Radera
  13. Kent: man byter ut varor för att spegla konsumtionsmönster hos genomsnittliga konsumenter antar jag. Annars skulle man ju ha sådana saker som Lyfors svartvita tjocktv och Volvo Amazon i den. Oxfilé behövde du nog inte oroa dig för att den böts bort för man åt nog inte så mycket sånt när indexet skapades.

   Utan att byta ut varor så skulle man få ett index som knappt är relevant för någon, inte ens en hypotetisk medelsvensson.

   Inte för att jag förväntar mig att många foliehattar skall fatta logiken i att byta ut varor...

   Radera
 3. Redan 2013 hörde jag att börsen var övervärderad. Sedan dess har jag fått en bra avkastning på att ligga fullinvesterad. Enda gången jag legat likvid var efter att ha sålt mina Handelsbanken aktier på toppen 2017. Dessa är nu återköpta till betydligt lägre pris och nu växer portföljen som aldrig förr. Ni som väntar på en ny kris. Vart placerar ni pengarna när räntan är så låg? Eller låter ni bara inflationen äta upp era pengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inflation ca. 2% - Sparkonto 1,10% (-skatt på 30% = 0.77% netto) = -1,23% per år i köpkraftsminskning inom riket förutsatt att man bara har för avsikt att handla produkter som har en prisökningstakt på 1,23%.

   Radera
  2. Precis börs, fastigheter etc är väldigt övervärderade men vi ser ju hur makthavarna föredrar att tappa valutans värde. Var ska man gå med slanten?
   Man kan köpa Guld och silver.

   Radera
  3. Ja det kan man. Värdet på Guld kan inte Riksbanken eller svenska politiker styra trots att dom så gärna skulle vilja det. Problemet med guld är dock att det inte går att handla något för det och guldet producerar inget kassaflöde.

   Radera
  4. Man får ju sälja guldet och köpa en fiat just när man ska shoppa. Sen köper du ju inte guld för allt (kortsiktigt iaf), blir ju bara dyrt att betala för lunchen. Man kan även låna ut guldet mot ränta.

   Just nu stod det att guldet gått upp 343% sen år 2000. Tror vi fortsätter upp framöver.

   Radera
  5. "Låna ut guldet mot ränta"? Hur då menar du?
   Om du köper 1 kg GULD på Bullionvault, kan du då låna ut det? Varför skulle någon vilja låna det?

   Radera
 4. Själv följer jag de gamla råden man fick på banken på 80-talet, när man skulle spara i allemansfonder. Det vill säga, man skall inte försöka förutse uppgångar och nedgångar utan månadsspara hela tiden. Det har gått ganska bra.

  Jag ändrar om lite bland fonderna då och då, och kan öka eller miska månadsinsatsen beroende på vilka andra utgifter jag har just den månaden, men annars kör jag på regelbundet sparande varenda månad.

  Sedan kan det vara roligt att ändå försöka hitta köplägen på intressanta aktier, ungefär som att spela på hästar eller lotto, väl medveten om att man lika gärna kan förlora pengarna som att vinna dem. Sämsta affären hittills är Telia-aktierna... men alltid lär man sig något.

  SvaraRadera
 5. Om ett par månader så kommer USA ha varit inne i den längsta expansionsfasen någonsin. Konjunkturcykeln lär knappast ha upphört, även om det var en del som trodde det under IT-bubblan då nuvarande rekord sattes.

  Det är inte en fråga om, utan när

  Det som hände 2018 var att USA sänkte bolagsskatten kraftigt (underfinansierat) och det är därför deras ekonomi tickar på så bra. Då USA normalt leder nedgångar så vill inte dålig statistik ta fäste i resten av världen.

  Med all sannolikhet kommer man kunna köpa billigare än nu. Om det tar 1 månad eller 6 månader är svårt att veta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Med all sannolikhet kommer man kunna köpa billigare än nu."

   Får lite dejavu känsla nu. Hörde samma sak 2010. Folk som skulle köpa fina svenska industriföretag samt bostäder billigt.

   Idag räcker inte pengarna dom hade då ens till en kontantinsats. :D lol.

   Radera
  2. 2010 pekade indikatorerna åt andra hållet:

   - Räntegapet mellan 10 åring och 3 månader var på rekordhöga nivåer
   https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y3M (zooma ut)

   - Arbetslösheten hade slutat att accelera och var på historiskt höga nivåer
   https://fred.stlouisfed.org/series/UNRATE/

   - Vi hade precis passerat en av de längsta recessionerna i USAs historia
   https://fred.stlouisfed.org/series/CPGDPAI

   - Börsen hade fallit 50% bara något år tidigare.

   Det fanns osäkerhet om uppgången skulle hålla i sig, om det skulle bli en dubbeldipp, men läget går inte att jämföra med idag då USA har lägsta arbetslösheten på 50 år, räntegap på 0% och inte en recession på 10 år.

   Vill du jämföra historiskt så skulle jag titta på år 2000. Börsen gick knagligt, men ekonomin tutade fortfarande på bra. Uppgången år 2000 var dock mycket extremare, så något liknande fall som 2000-2003 tror jag inte vi får se.

   Radera
  3. @Skatt är stöld: Ja min logiska förmåga säger också att börsen bör falla men frågan är vad som ska initiera det. Arbetslösheten är låg och folk sparar pengar. Var lägger man överskottet? Det vanligaste är nog bostad och börs varav det första oftast genererar lån och kredittillväxt. Vi kanske får ett scenario med låga räntor i 20 år till och samtidigt håller man sig likvid. På 20 år lär man ha ännu mindre köpkraft med sina likvida medel (särskilt i SEK). Idag är man i 30 årsåldern. Man kanske lyckas få sin chans att investera vid nästa kris om den kommer innan jag går i pension vem vet.

   Radera
 6. Nu har jag inte faktakollat, men även Venezuelas och Zimbabwes börser har säkert slagit rekord mätt i lokal valuta.

  SvaraRadera