Aktuellt

Medias betalväggar ett hot mot den personliga integriteten - och öppnar för insiderinformation

Bidragsmedias betalväggar för att läsa deras av statens skattepengar delfinansierade artiklar är ett hot mot den personliga integriteten. Dä...

2019-04-30 10:01

Miljöpartiet: Bara risk för elbrist när elen behövs som mest

Stockholms miljöborgaråd Katarina Luhr (MP) avfärdar i SvD farhågorna för elbrist i Stockholm när Värtaverkets elproduktion nu stängs ner med att det bara blir elbrist när det är som kallast och elen behövs mest. Vidare tror miljöborgarrådet att klimatet styrs av CO2-utsläppen i Stockholm och att det alltså inte spelar någon roll att nedstängningen leder till en nettoökning av CO2-utsläpp med 50 000 ton om året.
Stockholms stadshus en riktigt kall vinterdag.
Stockholmarna kan alltså trösta sig med att det bara blir elbrist i huvudstaden när det är kallt på vintern och då i synnerhet på morgonen när man vill duscha, äta frukost och ta den eldrivna tunnelbanan till jobbet.
"Det gäller bara de allra kallaste dagarna om året då folk slår på kaffebryggaren eller ska duscha." - Katarina Luhr (MP) till SvD
Det var väl skönt att höra?

Stockholm Exergi påtalar att nedstängningen leder till ökade CO2-utsläpp med 50 000 ton om året, eftersom elproduktionen i praktiken flyttas till kontinenten via relativt sett ökad import eller minskad export av miljövänligare el.

Detta kallas dock för "den enskilt största klimatåtgärden vi kan göra i Stockholm" av Luhr. Antar att hon avser utsläppsökningen, för det globala klimatet skiter fullkomligt i vad som händer i Stockholm, utan bryr sig bara om helheten globalt. Eller ska man bara bry sig om utsläppen i Sverige nu och inte konsekvenserna av svensk import av el eller varor och tjänster? Miljöpartiet får bestämma sig. Om import inte ska tas in i svenska CO2-utsläpp så är det långt viktigare att andra länder reducerar sina utsläpp, då Sverige ligger riktigt bra till när det gäller inhemska utsläpp. 

74 kommentarer:

 1. Detta visar återigen, att Mp är ett systemhotande parti.

  SvaraRadera
 2. Trevligt efternamn, passar på dom flesta politiker.

  SvaraRadera
 3. Vad kommer ordet "politics" ifrån? Poly=många, Tics=blodsugande parasiter

  SvaraRadera
 4. Det visar väl snarare på en bristande analysförmåga. Hon har nog inte gjort analysen av vad elbristen kostar vs utsläppen kostar, eller vad det kostar för att lösa effektbristen de få dagarna.

  Jag har en stark misstanke om att för Miljöpartister är det övergripande målet viktigast, och man gör inte detaljanalyser på enskidla förslags påverkan för då får man inte till sin politik. Ex de miljarder subventionerna på elcyklar kostade, eller vad nu snabbtåget som skall ersätta flyg mellan storstäder skall kosta.

  Det går att göra mer, och bättre miljöinsatser men då får man inga rubriker i media...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett rejält misstag att inte investera i ny kärnkraft men nu verkar Finlands nya reaktor kunna lätta på trycket i skandinavien en del framöver.

   Jag undrar om någon av dessa bakåtsträvare har räknat på kostnader för elavbrott, de skador som uppstår i infrastrukturen och sedan alla följdskador hos företagen + sist men inte minst förlorad inkomst.

   Ägarna till de enorma serverhallarna, Amazon, microsoft et.al torde ju ha kontrakt där dom i det finstilta kan stämma brallorna av kommunerna om deras servrar ligger nere.
   1timme X hela europa X sk1tmycket pengar.


   Radera
  2. jag tror inte serverhallarna kan stämma brallorna av kommunerna, däremot elnätsägarna om det inte är så att de senare friskriver sig för sådana saker.

   samma gäller ju för ex Kubal och vissa pappersbruk. Går strömmen är det ju långa driftstopp som gäller. Kubal kommer aldrig strata igen.

   Radera
  3. Kikade lite och SEVAB garanterade elförsörjningen för Amazons serverhall i strängnäs och dom är kommunägda och dom i sin tur hade garantier från vattenfall och svenska kraftnät som är statsägda att kapaciteten skulle räcka till även för nyetableringar.

   Ja ett aluminiumverk startar man inte om :)

   Nu har väl alla dessa företag tillräckligt med reservkraft så det kommer väl inte till en nedsläckning, kostnaden för att köra reservkraften som man kommer träta om.

   Radera
  4. Anklaga henne nu inte för att inte analyserat problemet!
   Hon bor i bostadsrätt på Söder och tittat på sin elräkning. Där ser hon den lilla hushållsel hon betalar (300-400 kWh/mån). "Toppen!", tänker hon och gör sedan analysen att om hon tar sovmorgon och väntar med att sätta på kaffet till efter 09:00 de kallaste dagarna så klarar sig Södermalm utmärkt.

   Radera
  5. Ja ungefär så :)

   Sen så lever dom ju aldrig som dom lär, nu senast var det väl någon som stoppade taxin på väg ut till Arlanda för att flyga till USA för att hoppa ut och krama om Greta och ta lite passande bilder och ett par miljöinfluencers som postade - fly inte - blogginlägg på... flyget.

   Radera
  6. Fly inte (från Sverige) hade varit mer on point.

   "riket styrs av oss bindgalna dårar, men fly inte är ni snälla, för vi behöver era skattepengar"

   Radera
 5. Jag börjar misstänka att MP:s ledning skiter i vad som händer med klimatpåverkan, det viktigaste förefaller vara att bli av med elproduktion så priset på el hålls uppe så deras vänner som är investerade i vindkraftverksbranschen tjänar pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror snarare att de betraktar det moderna samhället och vår livstil som icke hållbar. I den logiken så gäller det då att få bort allt som upprätthåller den livstilen.

   Radera
  2. MP:s ledning förefaller uppskatta statsrådslönerna, jag tror inte att de är emot rikedomar för de utvalda.

   Radera
  3. Hela CO2-blajet är ett uppenbart socialistiskt headfake (klimatskatter! Mer EU! INFÖR KLIMATDIKTATUR NU!)

   Pro tip: kolla vad som hänt med korrelationen CO2/global temp senaste 15 åren.

   Spoiler: den har försvunnit tillsammans med uppvärmningen.

   ... Alltså dags att skicka fram barnsoldaterna. Och kom ihåg att du inte får säga emot Greta för då blir hon ledsen för hon är ju faktiskt BARA ETT BAAAAARN

   Radera
  4. Så vad är det då som fortsätter smälta arktis is? Tyvärr fortsätter haven och även luften att bli varmare.

   Radera
 6. Man kan ju anta att stora delar av energin som ska transporteras in till Stockholm har gått från bensin och diesel till el p.g.a elbilarnas ökning. Mängden förbrukade Joule är väl tämligen konstant inom området antar jag.

  SvaraRadera
 7. Miljöpartister har ständig otur när de tänker.

  Eller så stämmer min tes att partierna egentligen hatar vad de heter.

  Liberalerna hatar liberalism.
  Miljöpartiet hatar miljön
  bondepartiet hatar bönder
  sverigedemokrater hatar sverige
  socialdemokrater hatar socialism
  osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad hatar moderaterna då? morötter?

   Och hatar verkligen Kristdemokraterna Gud?

   Radera
  2. Moderaterna hatar Mode?

   Radera
  3. Och Kristdemokraterna hatar väl Kristianstad.

   Radera
  4. Moderat = återhållsam
   Så enl Greenonius tes:
   Moderata samlingspartiet = hatar återhållna samlingar utan föredrar vilda upplop

   Radera
  5. Så på deras partistämma går det vilt till,både på hotellrummen och i omröstningarna?

   Radera
  6. Självklart, var tror du A B**g lärde sig göra helikoptern?

   Radera
  7. När det gäller KD så är det kanske inte så att de hatar Gud, men i händelse av att det finns en Gud hatar han helt säkert dem.

   Radera
  8. Du är Tom Araya och jag vill ha mina fem silverpenningar.

   Radera
  9. Det enda du får är några Seasons in the abyss och sen blir det Mandatory suicide, ser du.

   Radera
  10. Alla etablerade partier är infiltrerade av folk med precis motsatt åsikt som gör allt de kan för att subtilt sabotera i den fromma förhoppningen att det skall gynna det parti de egentligen sympatiserar med.

   Alla dessa tar dock ut varandra, ungefär som när de kvittar ut varandra i riksdagen.

   Kvar blir bara de negativa effekterna; i och med att de numera är nästan omöjligt för intelligenta förslag att komma fram / slå igenom överhuvudtaget. Intelligenta ärliga människor är numera i miniritet i samtliga etablerade partier.

   Radera
  11. Re: Greenious! Nice!:))

   Det roliga är att alla partier förutom kanske en, har ett gemensamt mål - radera Sverige från kartan. Det är så trevligt att kämpa när alla är eniga tycker de;)

   Radera
 8. Det här börjar nästan bli farsartat, det var liksom ingen som brydde sig om vänster om mittens lekskola när allt blev bättre och infrastruktur fortfarande hade utrymme att absorbera vansinnet.

  Nu blir det ju kaos i område efter område och att man tar så lätt på elbrist borde ju vara straffbart.

  Det är ett av regeringens absolut viktigaste uppgifter att säkerställa el, vatten och matförsörjning eller i varje fall inte aktivt sabotera våra driftiga företags försök att göra det.

  Har följt ett par twittertrådar där vettiga experter som frågar hur man kan äventyra vår elförsörjning blir anklagade för att vara klimatförnekare av RIKSDAGSLEDAMOTER.
  Att tycka rätt trumfar numera att vara expert på området.

  Sjukvård, skola, polis och militär i varierande grader av kaos.
  Eftersatt infrastruktur i el och vattennät och vägar och tågspår ligger väl inte långt efter.

  Man kan ju undra vart pengarna går...

  Trots allt så kunde Sverige fram tills nångång på 90-talet ha en enorm civilförsvarsorganisation, beredskapslager och generellt bra beredskap i allt.
  Den besparingen att skära ned på allt det har ju bevisligen inte lagts på ovan områden.

  Det har blivit viktigare att tycka rätt och säga rätt saker än att göra rätt, kul sätt att driva ett helt land på och uppenbarligen så fungerar det så där för halva europa är trötta på oss och vi rasar i alla mätningar i precis allt förutom våldtäkter, sprängningar, skjutningar och invandring för där ligger vi i topp...

  Kommunerna verkar ju alla gå back också och för staten går det lite så där så att det skulle finnas pengar till nödvändiga infrastruktursatsningar de närmsta 10-15 åren kan vi nog glömma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vart pengarna går? Ingen tiotusenkronorsfråga precis!

   Radera
 9. Vänstern har alltid varit faktaresistent. Det bästa vi kan göra för miljön är att stänga ner Miljöpartiet. Och bygga ut kärnkraften.

  Har herr bloggare missat att Rammstein kom med en ny låt den 26 april? Fyra dagar gammal och redan 16 miljoner views på YouTube. Betydligt bättre än Deutschland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker Deutschland är bättre. Inte lika kontroversiell video heller, och jag har saker att skriva om, så det får vara så länge.

   Radera
  2. Valborgsfirande i Venezuela? Abbaths nya singel?

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Vad finns det för möjligheter att hantera topparna i efterfrågan på effekt inom Stockholms stad? Bortkoppling av industri?

  Men om följande stämmer är det väl inte så mycket att gnälla över eller?

  "Hon tillägger att produktionen dock kommer att att garanteras genom kraftvärmeverket i Hässelby strand."

  SvaraRadera
  Svar
  1. I värsta fall blir det väl rullande "brownouts" (heter det väl nuförtiden), två timmar per område eller nåt.

   Man kan säkert också lagstadga om maxtemperaturer inomhus Dec-Mars :)

   Man börjar väl med att de elintensivaste industrierna får krav på sig att inte använda mer än XXkwh under dagarna X till X.
   Dessvärre så fungerar nog inte det på de nya serverhallarna som väl nu drar ett par procent av sverige elförbrukning, det är ju bara i tillverkning som man kan gå ned på sparlåga om så behövs.

   Förra vintern fick dom väl köra reservkraften i ett par omgångar så det kännas osant att om man plockar bort ett par kraftvärmeverk så skulle det blir bättre om vi får en kall vinter.

   Radera
  2. Det spelar roll hur länge reservkraften körs. Tex om man jämför drift ett helt år med drift några dagar om året.

   Men hur är det med värmeverket i Hässelby strand. Kan man köra det istället som hon påstår?

   För övrigt är det rationellt att betala ägare av kraftverk för att de låter dem stå stilla om de inte har en bra CO2 profil och bara ska användas i undantagsfall. Frågan är om konsumenterna tycker det är värt det, jämfört med att undvika att använda el fullt ut under några dagar då effektbehovet nu är för högt.

   Radera
  3. Finns ingen elintensiv industri i Stockholm.

   Radera
  4. Finns väl andra delar att koppla bort för att hålla Södermalm lysande t.ex. allt utanför Stockholm. Har MP makt över prioritetslistan också?

   Radera
  5. Om nätet i Tokholm inte klarar av belastningen hjälper det väl knappast att skruva ur proppar a i Gällivare?
   Det är inte ett nationellt elbristsproblem utan ett regionalt och lokalt.

   Radera
 12. Lite som med elnätet, jäkligt svårt att bli eloberoende som vanlig villaägare men det skulle inte skada om man fick chansen att hoppa av samhällskontraktet. Ingen skatt och betala/sköta allt själv.

  Tanken med samhällskontraktet är ju att man överlåtit vård, omsorg, skola, trygghet och lite annat på staten mot att man sköter sig och betalar en rejäl hacka i skatt. Många länder klarar av att sköta samhällskontraktet mycket bättre för mycket mindre skatt.

  Finns säkert mindre samhällen som skulle kunna sköta allt detta själva (jag tänker här att i hela norrland verkar det finnas 20-30 poliser dåliga dagar) och få behålla alla pengar dom tjänar. Sen kan mindre samhällen börja nätverka med andra mindre samhällen och idka byteshandel och när 6-7 gått ihop så har man nog täckt upp det mesta inklusive import och export.

  Kvar blir då "sämst i klassen" områden som inget har att erbjuda och de som bor där kan välja mellan att flytta och bli upptagna i ett bra område eller försöka göra sitt område bra själva så dom blir attraktiva att idka byteshandel med.

  Man bygger upp Sverige underifrån igen :)

  Vilken enorm besparing det skulle bli om riksdag, regering och alla myndigheter entledigades.

  Såg två heltids-narkomaner som gick och spanade bland villorna i vårt område så jag ringde resolut polisen och bad dom ta sig en titt i förebyggande syfte -
  -"vi åker inte på preventiva insatser, ring tillbaka om det blir inbrott".
  Skulle man försöka lösa det själv genom att i grupp konfrontera heltids-narkomanerna och få dom att känna sig ovälkomna så har ju polisen historiskt varit väldigt snabba att rycka ut tycker jag det verkar som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Många länder klarar av att sköta samhällskontraktet mycket bättre för mycket mindre skatt."

   Vilka då?

   För övrig är det många andra länder vars näringsliv inte skulle klara att hålla en gemensam sektor av den storleken som Sverige har. Eller det kanske de skulle om de bara försökte :-)

   Radera
  2. Eller så skaffar sig sämst-i-klassen-området lite resurser och invaderar bäst-i-klassenområdet.

   Radera
  3. Samhällskontaktet; skola, vård, omsorg, försvar, trygghet och infrastruktur.
   jämför med Europa.

   -Sverige ligger i europatoppen i all brottslighet förutom kidnappning.
   -Sveriges skattetryck är väl bland de högsta i världen.
   -Sverige kommer på plats 6 när det gäller sjukvård.
   -slapphet mot terrorism är vi väl världsledande på :)
   -vi är inte med på topp 10 listan över störst militär i europa.
   -svensk skola ligger under medelsnittet i europa.

   Något som vi verkligen är bra på är andel förnybar energi vs total energi men det är väl vår vattenkraft gissar jag så varför MP gnäller när vi är bäst i klassen är lite svårt att förstå.

   Radera
  4. Det är därför bäst-i-klassen-området behandlar sina jägare och hemvärnsmän med respekt:)

   Det finns väl ett par miljoner jaktvapen och 25 000 hemvärnsmän så man får väl se till att det ingår ett par av varje i det nystartade lilla området.

   Radera
  5. @J: Men vilka länder pratar du om som är så bra. Tycker du mest försöker snacka skit om Sverige.

   Radera
  6. @J : Jag vill gärna höra vilka länder som är bättre. Letar efter alternativ för en personlig swexit.

   Radera
  7. J, eh, nej. Sverige ligger långt från EU-toppen i mord och ännu längre från Europatoppen, där Ryssland väl toppar med typ 10x Sverige per capita.

   Radera
  8. "Europatoppen i all brottslighet". Antagligen osant, men kom gärna med källa.

   Skattetryck bland de högsta i världen - stämmer väl.

   Plats 6 när det gäller sjukvård - tja, av 200 länder är det väl itne så illa pinkat. Borde vi legat på plats 3 av 200 kanske? Kan man ju spekulera i varför vi tappat ett par platser, kan t ex bero på att vi har en åldrad befolkning eftersom vi lever väldigt länge.

   Slapphet mot terrorism - är väl alls inte världsledande på, men däremot kan vi vara bättre.

   Inte med på 10-i-topp-listan över störst militär i Europa. Nej, det är ju lättare för t ex UK, Polen, Tyskland och Frankrike som har tiotals miljoner fler i befolkning att finansiera en större militär, givetvis.

   Svensk skola ligger under medelsnittet i Europa. Ja upenbarligen om na tror att "medelsnitt" är ett ord :-)

   Radera
  9. Vad betyder 1a plats i sjukvård? En befolkning med dålig hälsa där många får vård, en frisk befolkning där några få får vård, vård för några, vård för alla?

   Radera
  10. Skulle skrivit EU inte Europa för då måste ju bloggens favoritland Ryssland vara med :)
   https://www.europaportalen.se/teman/juridik-brottsbekampning-och-fordrag/brottslighet

   Där kan ni ju klicka i valfri brottslighet och se var Sverige placerar sig, jo jag tycker Sverige placerar sig rätt högt, är det fel på källan?

   när det gäller militär storlek så är ju Grekland, Portugal och nederländerna med på top 10 listan.

   Men fan BD, måste jag skriva median, medelvärde eller medium för att du inte skall börja studsa i stolen, använde samma ord som sidan som listade var Sverige låg i skolrankning...

   Angående sjukvården, är väl någon som mätt kvaliteten i sjukvården?
   Hur vet man att Zimbabwe har kass sjukvård?
   Fun fact, svenskar känner sig typ sundast i Europa, eller andra friskast eller vad det nu var.

   Poängen här var ju att visa att högst skatter inte gav oss bäst samhällskontrakt, vi borde ju ligga i topp i allt förutom i brottslighet där vi borde vara i botten men så är det ju inte.

   Radera
  11. Ano, vi är på väg till portugal permanent, Lissabon.
   Skottland är inte heller dumt, har bott där i sex år, rätt likt det sverige vi kommer ihåg från barndomen (förutsatt att man inte är född på 30talet).
   Jag gillar inte övriga uk, en av de bättre städerna skall vara Bath, vi bodde där i ett halvår och gillade det inte.

   Radera
  12. Visst är det så J men det finns en inneboende längtan hos våra politiker att vara en sådan symbol som de uppfattar att Palme var. (Det innebär inte att dela åsikt med Palme)

   Radera
 13. Kan man se något gott i eländet så får man hoppas att det främst är det journalist och politikertäta Stockholms innerstad som drabbas. Först då och enbart då kan vi förvänta oss att problemet kan komma tas på allvar.

  SvaraRadera
 14. På tal om elkraft.
  Hur ser det ut i våra vattenmagasin nu för tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroar du dig för sommaren när alla Tesla-ägare ska ut på bilsemester?

   Jag tror inte det är någon större risk för köldtoppar som tömmer energireserven den närmaste tiden. Inte Det intressanta är väl hur det ser ut om ett halvår och det kan vi bara spekulera i.

   Radera
  2. Vattenmagasinen ska vara som mest fyllda nu efter snösmältningen vilket påvisar vart elpriserna för nästa vinter kommer vara.

   Radera
  3. Snösmältningen är inte över ännu på ett tag.

   Radera
 15. Kommer säkert att gå lika bra som den feministiska snöröjningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feministisk snöröjning är toppen. Den prioriterar cykelbanor... Som används av sådana som mig, vita heterosexuella män. Så det är toppen jag kan säkert och bra cykla till och från jobbet året runt.

   Radera
  2. Hysch, får de veta det kommer de börja tippa all snö på cykelvägarna istället.

   Radera
 16. Upplysningsvis blir 08 fritt från kolbränning nu. Jag anser detta vara viktigt för att sända ut signalen att ytterligare ett steg tagits i Sverige mot helt fritt från att bränna fossilt för att få el.

  Någon som helst brist på el (kWh) verkar avlägset för Sverige. Möjligheten att exportera mer ökar snabbt. De länder på kontinenten vi har förbindelse med idag tillverkar sin el till 48 % med kol, olja och gas. Den stora beslutade pågående utbyggnaden av vindkraft motsvarar i snitt ytterligare 4,7 TWh/år. Det betyder att för att motsvara de 50.000 ton CO2 som sägs tillkomma utomlands genom att man slutar elda kol i Värtan kompenseras på i snitt en veckas utbyggnad av vindkraften. Fast det gäller bara när ledningarna räcker till för exporten.

  Problemet för 08 är att utbyggnaden av ledningar gravt misskötts av Svenska Kraftnät och en del lokala nätägare. Vi kan mycket väl få effektbrist några timmar i 08 riktigt kalla vinterdagar om inget görs.

  Enklast åtgärd i år är att ändra nättaxorna för alla som det går lagligt att ändra till tim- eller femtonminuterstaxor så att det kostar mycket när brist befaras, samt billigare i övrigt och samtidigt ha en hög avgift för de som vill ha fast pris.

  En svårare åtgärd är att riksdagen beslutar att de överklagade nya ledningssträckorna byggs utan att de klagande får fortsätta fördröja arbetet. Sedan kan domstolsförhandlingar få fortsätta och eventuellt ge de klagande en ekonomisk ersättning om synnerliga skäl finns för detta.

  Finns många andra åtgärder som säkert också kommer att tillgripas där vädjande om sparande ligger först, sänkt temperatur i byggnader, släkt gatubelysning och slutligen rullande bortkoppling någon timme för vissa transformatorområden är det som drabbar hårdast. Många områden undantas, tex de med sjukhus, vårdcentraler odyl.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du vill sända signaler som inspirerar till rejäla förändringar rekommenderar jag en satsning på kärnkraft, gärna stadsnära kärnkraft i bergrum. Att sluta elda en liten mängd kol samtidigt som man hämtar flis från amazonasregionen ger mig ett intryck av blandade signaler.

   Möjligheten att exportera el ökar inte snabbt, skall den öka snabbt måste det snabbt byggas kraftledningar till våra grannar, helst även i Sverige samtidigt som vi behåller kärnkraft och bygger mer produktion t.ex. vindkraft. Möjligheten att exportera klimatvänlig el håller på att sjunka genom att kärnkraftverk stängs i söder nära kunderna och då belastas även kraftledningarna i nord-sydlig riktning inom Sverige hårdare och blir en ännu värre flaskhals som stänger inne ny nordlig vindkraft.

   Jag håller med om att det är bra att forcera nödvändiga investeringar men vi kan börja med att inte förstöra befintlig elproduktion. Men visst går det att ransonera, vi får väl hoppas på lågkonjunkturen.

   Radera
  2. Sveriges första reaktor låg nedgrävd på Östermalm. Jag tror inte intresset för att få en ny reaktor där är stort idag. Inte många uppskattade heller koleldning. Vad jag förstått kommer mesta timret från andra sidan Östersjön idag. Vi är helt överens om att flis från amazonasregionen är olämpligt.

   Tiden för att från beslut bygga klart en reaktor är betydligt längre än för vindkraftverk och de senaste reaktorerna i Eu verkar kosta betydligt mer än
   ny vindkraft. I Storbritannien har alla planerade kärnkraftprojekt övergetts utom ett eftersom de inte har kunnat finansieras. Det enda kvarvarande projektet – som beräknas kosta 260 miljarder kronor när det står klart 2025 – har brittiska staten behövt garantera 118 öre per kilowattimme under de första 35 åren.

   Ny vindkraft i Sverige kostar under 40 öre. Kostnaden faller med större turbiner högre torn och lärkurvan.

   Möjligheten att exportera el ökar betydligt under större delen av året. Det är under största delen av året gott om plats för elektronerna. Men du har rätt i att nät främst inom Sverige måste moderniseras och byggas ut. En effekt av nytt nät är att elpriset sjunker i SE 3 och SE 4. När (om) O3 i Finland blir klart får vi ännu mer el över i norra Sverige.

   De två reaktorer R1 och R2 som ägarna av ekonomiska skäl beslutat stänga kommer knappast av något planekonomiskt skäl behållas. Återstående reaktorer verkar överleva. Under perioden 2009 till 2015 genomfördes ombyggnader, moderniseringar och säkerhetshöjande åtgärder för Ringhals 1 och 2 som skulle möjliggöra drift under ytterligare 10 år fram till 2025. Samtidigt medförde de under samma tid fallande elpriserna alltmer försämrad lönsamhet, och i oktober 2015 fattade ägaren Vattenfall beslut om att stänga Ringhals 1 och 2 år 2020 respektive 2019.

   När det gäller 08 är det nätet som är för klent några kalla timmar nu när koleldningen i Värtan upphör. R1 och R2 påverkar mest SE 4 och som du skrev möjligheterna till export tills nätet stärkts.

   Jag tror på lågkonjunktur med lägre elpris men inte kommer R1 och R2 att startas igen efter stängningen. Vi får hoppas att fler lönsamma vindkraftverk byggs också i SE 4 och i 08.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nanotech borde nämna att R1 R2 idag är enort lönsamma för Vattenfall tack vare högre elpris och slutavskrivna anläggningar. Att beslutet ändå ligger kvar beror på att styrelsen är politiskt tillsatt. MP lyckades få in en av landest största kärnkraftsmotståndare, Tomas Kåberger.

   Radera
  4. Ny vindkraft kostar 40 öre?
   Var då? Är det med reglerkraft en?

   Radera
  5. Sitter många från näringslivet i styrelsen och alla verkar sitta i andra företags styrelser och i många fall är de styrelseordförande eller vd. Före detta vd för Volvo och diverse bankers ledningar (ej Swedbank) . Har inte hört att någon ledamot reserverat sig mot beslutet att lägga ner R1 och R2. Jag ser det som ett rationellt beslut med tanke på den stora utbyggnaden av vindkraft som pågår de närmaste åren. Elpriset kommer bli lägre senast 2020 de flesta dagar på året. Om R1 och R2 skulle fått fortsätta hade priset fallit än mer.

   Nej Rickard kostnaden för ny vindkraft har blivit ännu lägre än 40 öre. Ekonomin styr.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 17. Debatten skulle ha mycket att vinna på om massmedia och våra politiker skulle kunna begripa skillnaden mellan så grundläggande begrepp som effekt och energi samt hur dessa begrepp förhåller sig till varandra.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Effekt
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Energi

  Jag är tyvärr övertygad om att denna utmaning, med få undantag, vida överstiger våra journalisters och politikers intellektuella förmåga.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv gladdes jag mkt åt att jag råkade se regimmedia (SVT) i smb med stormen vid nyår. De badunerade ut att (just när stormen rasade som värst) slog vindkraftselproduktionen ngt slags rekord.

   Så stor humor att (1) det existerar en värdig efterträdare till Reichsministerium fur Volksauklärung und Propaganda och (2) att det finns idioter som tror på skiten.

   Humor alltså om man inte bor i Sverige.

   Radera
 18. Jag förstår inte vad det är för elbrist ni pratar om. Både hemma i min lägenhet och på vårat kontor på partikansliet har vi många eluttag som inte utnyttjas alls på hela året!

  SvaraRadera