Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-25 12:08

Butiksdöden: JC i konkurs

Gamla klädbutikskedjan JC avbryter sin företagsrekonstruktion och sätter sig istället i konkurs rapporterar Breakit. Ett trettiotal butiker och cirka 250 anställda berörs. Konkursansökan sker idag på lönedagen den 25:e, så frågan är om de anställda fick sin lön?
Nya shoppingupplevelser, snart i ett köpcenter nära dig!
JC går alltså i konkurs. Senaste rapporterade bokslutet var för 2017 och visade en omsättning på 660 MSEK och ett resultat på sista raden om 23 MSEK, med 233 anställda. Så det har gått relativt fort utför. Bolaget redovisade dock förluster och lägre omsättning 2014 och 2015.

En del butiker har sedan tidigare avyttrats i någon form, och t ex tagits över av Jeansbolaget.

Bolaget såldes till kineser 2013.

Dagens datum är den 25:e april, och alltså lönedag för många. Ska man killgissa så fick inte de anställda någon lön idag, utan får vänta tills konkursförvaltaren kan ordna en utbetalning via den statliga skattefinansierade lönegarantin. Ännu en påminnelse om hushållsekonomisk prepping - du kan inte räkna med att få nästa lön i tid, vilket också gör att räkningar du tänkt betala i sista stund vid årsskiftet kan förbli obetalda.

Sedan får vi se om någon med dåligt omdöme och för mycket pengar tar över resterna och varumärket, men man får nog tvivla.

Själv köper jag mina jeans direkt från Levis på nätet, då jag vet exakt vilken modell jag ska ha, och dessutom kan välja mellan samtliga 30+ färger, inklusive sk IT-konsultblått, istället för bara de som butiken råkar ha valt att ta in. Killgissningsvis är jag inte ensam om detta, och när regeringen nu ska införa kemikalieskatt på kläder lär även e-handelsbutikerna flytta sin verksamhet utomlands.

50 kommentarer:

 1. Köper själv enbart Wrangler Riata, typ chinos.

  De är hårt teflonbehandlade och således mycket lätta att få bort blod och mänsklig vävnad ifrån. Byxorna är också stryk-fria, vilket mina utekvällar då normalt inte är, he he.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köper bara billiga stretch-Jeans, 100-300:- som därför utan större förlust kan eldas upp efter en riktigt rolig utekväll.

   Radera
  2. Bra idé där, eventuella DNA-bevis förstörs också om man eldar upp dem.

   Radera
  3. Wrangler Riata Flat Front Relaxed Casual Pant, Serial Murderer Beige?

   Radera
  4. @gdcrvx:

   Iofs rätt, "vansinnig profet iförd endast skjorta" kan vara en grym outfit.

   Radera
  5. Det var länge sedan jag hade Levis. Har hållt på med "billiga" jeans för 150-300 kr i säkert 15 år.

   Dock så tröttnade jag på att de slits ut på vissa ställen så nu senast prövade jag att köpa ett par 501:or igen för 700-800 kr. Får se om de håller bättre. De sitter bra iaf och är de skönaste jeansen jag har haft på länge.

   Nog fan måste det skilja på tyg och tyg när det gäller jeans? Det är väl inte bara märke och marknadsföring?

   Radera
  6. Aka "full morfar" som det heter norr om Hökmarksberget

   Radera
  7. Spelar ingen roll var man är, att plötsligt dyka upp vid fotänden av offrets säng med ett anklagande finger utsträckt och eld i blick endast iförd skjorta går alltid hem.

   Radera
  8. Har du prövat kondom för att inte lämna DNA i offret?

   Jag kan annars rekommendera en renrumsdräkt. Alternativt spraya allt med hypoklorit, det förstör både DNA och renar vatten.

   Radera
  9. Kondom, DNA? Nej nej det är på det mentala planet vi verkar. Bl.a. har vi märkt att visa filmer från dina familjerhelger ger irreparabla mentala ärr hos de flesta. (Undantaget är Noren-knarkande kulturtanter)

   Radera
 2. Erkänn att det blir några par i "författarsvart" också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis. Vissa saker behöver inte skrivas ut.

   Radera
  2. Tycker det svåraste är att hitta snyggt gråa jeans.

   Radera
  3. Du köper snygga svarta jeans och låter solen göra jobbet!

   Radera
 3. Ett zombieföretag mindre.

  Lite högre räntor och de hade kanske gått i konkurs för 5 år sedan och deras lokaler och personalen hade kunnat använts till något bättre (än verksamhet som ändå är dödsdömd).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra kroppar är också dödsdömda så vi ska kanske ska kollektivt avsluta det hela redan nu så vår biomassa kan användas till något bättre?

   Radera
  2. Nää, det vore kapitalförstöring.

   Tanken är att ersätta JC med något produktivare. Att stå i butik och vänta på kunder som inte kommer in kan inte vara en bra användning av resurser.

   Radera
 4. Hushållsekonomisk prepping är bra. Det viktiga är att sänka driftskostnaderna varje månad så att man skapar ett bra utrymme för sparande och investeringar. Ett tips är att se över mobilkostnaden, Vimla ger fria samtal och fria sms + 2gb data samt att du sparar oanvänd data till nästa månad. Priset är riktigt bra, 90kr/mån och halva priset i 3 månader om du går via min länk.

  https://vimla.se/?201803031038523345

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker hallon ser likvärdigt ut, t.ex 4 GB för 99 kr/mån med sparad surf. Dock använder de Tres nät istf Telenors så beror ju på var man bor.
   https://www.hallon.se/mobiltelefoni

   Radera
  2. Jag tycker att ditt råd kan missförstås. Nyttan av att spara är tvåfalt. För det första bygger man ju upp en buffert man kan ha för uförudsedda utgifter eller som i detta fall oförutsett uteblivna/fördröjde intäkter. För det andra så ger det ett automatiskt utrymme att parera minskade intäkter eller ökade utgifter.

   Det sista skall man dock inte överskatta betydelsen av. Man skall inte behöva leva spartanskt för att man eventuellt kan komma att behöva göra det i något scenario. Det man istället kan göra är att ha en plan för hur man kan avveckla kostnader. Häri ligger att hålla ner kostnader som du bundit upp dig för (främst boendekostnader), men kan unna dig sånt som du kan avstå lätt ifall det krisar (t.ex. semesterresor).

   Radera
 5. Jag slog nyligen till på tre jeans från Engelsons för 75 kr styck. Jag har inte hunnit använda dem än, men de ser helt okej ut.

  Det handlar väl också i hög grad om automatisering. Varorna blir billiga när få skall ha lön. Då blir också inflationen låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta din Skoda och åk till Ullared istället, det är som bekant bäst och billigast.

   Radera
  2. Det är mycket miljövänligare att köpa saker på nätet. Jag har aldrig varit på Ullared. Tvivlar starkt på att priserna och kvaliteten på jeans är bättre där!

   Radera
  3. Jag vill påpeka att jag inte heller äger någon Skoda. Det är bara Bengt Dover som är rolig, som vanligt.

   Radera
  4. Ja det var smart av Bengt Dover att kuppa Ben Dovers konto, alltid lurar det någon.

   Radera
  5. Försök inte, jag vet nog att du äger en gammal inrökt diesel-Octavia du köpt i på plats i Tjeckien (ett Sverige för vuxna, gefundenes Fressen som ni vet).

   Radera
  6. Ahh, Bengt... Vilka minnen.

   Radera
  7. Vad får dig att tro att han gett upp sina försök att ta sig in i kommentarsfältet?

   Radera
  8. Bengt är ju överallt, även i Ben Dovers ande.

   Radera
  9. Är du Bengt? Är jag Bengt? Är vi alla Bengt?

   Radera
  10. Je suis rättegångssabotören.

   Radera
  11. You want me to be your Bengt I can be your Bengt.

   Radera
  12. Skvallerbytta bing bång
   Sitter som på nålar
   Ett tu tre är Bengten där och trollar

   Radera
 6. Köper alla min jeans på Walmart. Alltid Wrangler. C:a 15-20 USD USD per par. Där finns givetvis de här IT-konsultblåa(om jag förstått färgen rätt), alltså blåa utan att vara stentvättade? Inhandlade på senaste resan också ett 128GB USB 3.0 för 3OUSD. Vad kostar det i Sverige? Vad fan får jag för pengarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde gå att få ett sånt minne för runt 200kr i Sverige.

   Radera
 7. Fan vad tråkigt, det känns som slutet på en era. :(

  https://luckytarot.se/

  SvaraRadera
 8. Till hälften OT: Ni som skryter med era smarta köp i Utrikistan - hur drabbas/hanterar ni moms och förtullningsavgifter (motsv)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svetsa containergolven lite bättre bara, så glider mina colombianska paket genom Helsingborgs hamn lika smärtfritt och tullfritt som tidigare.

   Radera
  2. Kör du inte lokalproducerat? Greta hälsar att du borde skämmas.
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7205476

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Svetsa containergolven lite bättre bara, så glider mina colombianska paket genom Helsingborgs hamn lika smärtfritt och tullfritt som tidigare.

  Hahahah!

  SvaraRadera
 10. "vilket också gör att räkningar du betalar i sista stund vid årsskiftet kan förbli obetalda."

  Nix pix. Räkningar man betalar i sista stund blir ju per definition betalda.

  SvaraRadera
 11. Jeans kommer folk alltid vilja prova men just JC känns inte så ”inne” sedan 90-talet. Kanske varumärket som inte lyckats.
  Passformen på en blus är lätt att uppskatta men just jeans kan man ju få prova 30 par för att hitta ett par som sitter bra. Därför borde butiker kunna vara ganska lönsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet kan ligga i affärsmodellen. Om de inte får betalt för tjänsten fysisk butik så har de svårt att konkurrera med näthandeln.

   Det förekommer ju att folk går in i butik för att prova kläder och går sen hem och köper dem billigt på nätet.

   Radera
 12. Har någon provat LVC? Tycker vanliga Levi's håller fullständigt värdelös kvalitet och är i det närmaste papperstunna. Skrattretande att de kostar 1 000 kr när man kan få ordentliga byxor i ordentligt tyg för de pengarna. Kanske är LVC värt den extra pengen? Har sällan jeans så kan kosta på mig ett ordentligt par.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju mindre känt märke desto bättre kvalitet typ.
   Japanska Edwin är dock ett bra mainstream-märke.

   Radera
 13. Kappahls jeans funkar också bra. Köp idag och få 25% rabatt.

  SvaraRadera
 14. Var inte hela poängen med köpet att komma åt varumärket Crocker billigt? Slutet lyckligt för alla utom JC:s (legitima) leverantörer och anställda således..

  SvaraRadera
 15. Neuw har rejält tjockt jeanstyg som håller i fem år. Annars har Lidl jeans för 129kr denna vecka.

  SvaraRadera