Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2019-04-28 12:14

IT-miljardärernas formel - gör inte andra till lags, utan fokusera på målet

Business Insider rapporterar att IT-miljardärer som Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon) mfl har några saker gemensamt personlighetsmässigt, efter att miljardären Ray Dalio låtit dessa innovatörer göra ett Myers-Briggsinspirerat test. Det handlar om att man inte gör andra till lags, utan fokuserar på målet.
New York och Manhattans skyline.
Innovatörer och IT-miljardärer har alltså det gemensamt att man alltid prioriterar sina mål (eng achieving their goals), framför att göra andra till lags (eng pleasing others). 

Dessa utformare (eng shapers) av samhället har också förmågan att både se helheten och detaljer samtidigt, och är flexibla med en förmåga att anpassa sig.

"When they were faced with the choice between achieving their goals or pleasing others, they chose to achieve their goals every time.[...]So they're not really heartless: They just won't let anything stand in their way, including some hurt feelings.
Shapers did have some other qualities in common as well: the ability to pay attention to the big picture and the details at the same time, not letting anyone stand in the way of their goals, and having a flexible vision that changes in order to make things work better."
Miljardären Ray Dalio testade Elon Musk (PayPal, SpaceX, Tesla), Bill Gates (Microsoft), Jack Dorsey (Twitter), Jeff Bezos (Amazon) och Reed Hastings (Netflix) och det ska handla om en utveckling av de ofta kriotiserade Myers-Briggstesterna.

Resultaten är väl inte direkt överraskande. Om man är rädd för att någon ska bli kränkt är det nog svårt att bygga ett företag, och i synnerhet att bli ett dominerande och ledande världsföretag. Men det betyder inte att man saknar empati, bara det att man fokuserar på målet och mycket väl inser att det inte går att göra alla till lags. Det går inte att göra omelett utan att knäcka ägg.

Samtidigt fokuserar man alltså på målet, även om man är flexibel i hur man når dit, både kan se helhetsbilden, samtidigt som man lägger tid på detaljer.

Nu räcker inte detta i sig. Man måste förstås även ha rätt i att målet är en fungerande affär som attraherar kunder. Målet och visionen måste alltså vara rätt, det räcker inte med rätt personliga egenskaper.

Det finns antagligen lärdomar här man kan tillämpa på sitt vanliga liv, dvs att man inte kan vara alla till lags, utan behöver sikta mot sina mål oavsett om någon riskerar bli kränkt eller missnöjd. Samtidigt är inte vägen till målet rak, utan slingrar sig fram, och ibland behöver man ta en omväg för att nå fram.

Jag har för övrigt fått Ray Dalios bok Principles rekommenderad till mig. Dock ej läst själv.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

9 kommentarer:

 1. Reagerar på att "förmågan att både se helheten och detaljer samtidigt, och är flexibla med en förmåga att anpassa sig" låter som något man brukar tipsas om att säga på anställningsintervjun. Kanske dessa personer har det på riktigt.

  SvaraRadera
 2. "Tur" är en annan egenskap. Nu vill jag inte förminska dessa personer, jag är råkapitalist och är imponerad av dem allihop, men för varje Musk finns det tusentals personer med samma egenskaper som misslyckades. Antar att jag skriver självklarheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske de har samma eller liknande egenskaper men det är en rad yttre, ej person relaterade faktorer som spelar en ännu större roll, inte minst timing.

   Radera
 3. Miljardärer är också de enda som kan matcha pateks med mjukisar.

  SvaraRadera
 4. Har inget förtroende för Ray, speciellt inte sedan intervjun på 60 min.
  Han förespråkar socialism trots att han själv inte hade kunnat blir framgångsrik med ett sådant system.
  Ej trovärdigt är en underdrift.

  SvaraRadera
 5. Fin sponsrad länk för boken du smygt in :P

  SvaraRadera
 6. För att bygga ett framgångsrikt företag eller i övrigt uträtta stordåd gäller det givetvis att fokusera på målet.

  För huvuddelen av oss svenskar som jobbar i stora mogna organisationer vill jag hävda att inget uttalat mål är överordnat en trevlig arbetsplats, att regler följs och att inte göra fel. Är du den stökiga j-veln som faktiskt vill få någonting uträttat och är beredd att ta risker, dvs en person som har någon form av potential att kunna bli IT-miljardär, kommer du inte gå hem.

  Med andra ord anpassa dig till din omgivning och det ska gå dig väl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osvenskt beteende m a o :-)

   Radera
  2. Samtidigt har vi exporterat många innovationer och företag.

   Radera