Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-04-16

Inget mirakel i Notre Dame

Med risk för livet, genom hårt arbete och en väldimensionerad, vältränad och välövad räddningstjänst med tillräckliga anslag och utrustning, så släcktes gårdagens medialt uppmärksammade vindsbrand på den gamla katedralen Notre Dame Paris. Det handlar inte om något mirakel, utan om hårt mänskligt arbete, som räddade detta monument över människans hårda arbete.
Notre Dame Paris inringad på bilden ovan.
Igår utbröt en vindsbrand på Notre Dame Paris, i samband med renoveringsarbete. Efter nio timmars hårt arbete från räddningstjänsten kunde vindsbranden släckas. Skadorna invändigt i den 800-åriga katedralen blev begränsade till där den kollapsade spiran rasat genom stentaket och innan dess hade personal vid kyrkan och räddningstjänsten med risk för livet räddat undan gamla konstverk.

Branden är vare sig ett järtecken över något alls, och att att räddningstjänsten kunde släcka branden var inte heller något mirakel, utan handlar bara om rätt beredskap, rätt utrustning och rätt kompetens. Och hårt arbete.

Katedralen är inte ens en av Paris mest spektakulära eller iögonfallande landmärken, men är laddad med hög symbolik, då Paris ursprungligen byggdes upp runt denna kyrka. Dess historiska och kulturella värde, och som monument över 200 års manuellt slit med att bygga dess första version ska dock inte underskattas.

Kyrkan kommer nu restaureras, och tre miljardärer har redan lovat att donera 100 MEUR, dvs ungefär en miljard svenska kronor var, till återuppbyggnaden av vinden på kyrkan. Det känns som det kommer bli pengar över, då det inte bör kosta tre miljarder att fixa vinden igen. Kanske i Sverige, men franska staten (som alltså äger byggnaden, och inte katolska kyrkan) är nog lite mer kostnadseffektiva och kompetenta på att upphandla detta. Senast vindsrenovering skedde var på 1800-talet, efter att kyrkan räddades från rivning genom författaren Victor Hugos skönlitterära verk Ringaren i Notre Dame

Den här gången bygger man förhoppningsvis vinden med brandceller, för att hindra att en vindbrand sprider sig ohindrat över hela vinden, och istället kan begränsas till en sektion i taget då elden åtminstone behöver 30-60-90 minuter för att sprida sig till nästa cell, beroende på hur man väljer att dimensionera avgränsningarna. Detta tänk förelåg inte på 1800-talet, när taket byggdes.

Branden uppstod vid pågående renoveringsarbeten av katedralen, men det är fascinerande att se hur vissa grupperingar omedelbart försöker göra några politiska poänger av denna olyckshändelse, eller hur foliehattar sprider konspirationsteorier. Det gällde förstås att vara snabb på bollen med spridandet av lögner, innan den enkla sanningen meddelades officiellt, i den mån den inte var uppenbar från början.

I slutändan finns det erfarenheter att dra här, och den erfarenheten är att Frankrike må ha sina brister (vilka?), men det gäller inte franska blåljusmyndigheter som återigen imponerat.

Notre Dame Paris kanske kommer vara stängd för turister ett tag, men det finns gott om andra turistattraktioner i Paris. Sedan är inte skillnaden mot den nästan identiska Notre Dame Reims inte särskilt stor, annat än att den ligger i Reims och inte i Paris. En del menar rent av att katedralen i Reims är mer imponerande, men den kanske inte har samma symbolvärde för många. Det var dock i Notre Dame Reims som franska kungligheter kröntes, och inte i Notre Dame Paris.

Så ropa gärna om mirakel, men kom ihåg att Gud inte finns utan är en låtsaskompis, även om tron på hen förstås kan göra folk lyckligare och mer tillfreds med livet. Men mår folk bra av det får de förstås kalla det för ett mirakel och förminska de som riskerade livet.

Miraklet skulle möjligen vara att man i Paris har en räddningstjänst med rätt resurser, rätt beredskap, rätt träning, rätt erfarenhet och rätt kompetens. Men det handlar istället om god planering.

Som synes ovan är inte Notre Dame Paris särskilt iögonfallande. Panthéon uppe till vänster är större. Église Saint.-Sulpice-katedralen mellan Panthéon och Notre Dame sticker ut mer. I förgrunden hittar vi armémuseument och Napoleons I:s grav i Hôtel des Invalides i kapellet Église du Dôme.
Katedralen Sacre Coeur
Så länge får man väl besöka Sacre Coeur som alternativ till Notre Dame. Därifrån får man också från Paris högsta punkt uppe på Montmares krön en hyfsad utsikt över Paris, vilket man inte kan säga om Notre Dame. I rättvisans namn byggdes Sacre Coeur på 1800-talet, och det är i Notre Dames ålder som storheten finns. Det är en av världens äldsta större byggnader som fortfarande används för sitt ursprungsändamål, och ett fantastiskt monument över mänskligt slit att med medeltida teknik och manuellt arbete resa en sådan byggnad. Inte heller det ett mirakel, utan hårt slit.

Själv har jag aldrig besökt Notre Dame, då jag är måttligt intresserad av kyrkor. Mina foton från Paris är mestadels på de allerstädes närvarande blåljusmyndigheterna och militärerna.

59 kommentarer:

 1. Jag har varit vid de flesta av ovan nämnda sevärdheter och kan konstatera att det bästa var att sitta på gräset en bit bort från Eifeltornet med en flaska rosé och bröd med brie, salami och rödlök. Därefter en tupplur i gräset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gå upp (och ner) i Eiffeltornet är rätt schyst. Men det kan vara ett utslag av toxisk alpinism kanske. Tyvärr oftast stängt och man måste ta hissen.

   Radera
  2. Melmac! Gauloisen i mungipan då?

   Radera
  3. Hade jag rökt hade det varit en sådan och en svart basker.

   Radera
  4. + Tjock stickad randig tröja och halsduk..

   Radera
  5. Gärna ett litet dragspel också

   Radera
 2. Inger mirakel när allting finns och fungerar?

  Min pappa träffade en gång ett barn som var döv på ett öra. Orsaken var att barnet saknade ett av benet i örat: Stigbygeln. Pappa tyckte att det lät konstigt så när han kom hem slog han upp örat i en uppslagsbok. Han läste, förundrades och utbrast: Det är ett mirakel varje gång ett barn föds med fungerande hörsel. För att det ska ske måste 1000 tals saker bli rätt.

  Han hade alltså fel. Vi kan kräva att allting finns och fungerar. Allt annat bör reklameras - till Gud

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mirakel?
   Gud lämnade kyrkan på 200-300 talet tillsammans med Konstantin. Sen dess är det bara tradition och folklore.
   Eller tycker du att Gud styr Vatikanen också? (Pedofilerna?) Eller är det bara den protestantiska kyrkan som Gud ser över?

   Radera
  2. Gud ser dig och dömer dig med den måttstock du dömer andra.

   Radera
 3. Firade in det nya året i katedralen för 19 år sedan. En midnattsmässa av det mer magiska slaget. Något jag aldrig ska glömma, är inte kristlig på något sätt, men minnet har etsat sig fast, likaså katedralen.
  Har också besök sevärdheterna i Paris, en fantastisk huvudstad.
  Hoppas att renoveringen inte drar ut på tiden alltför länge och är tacksam för räddningstjänstens briljanta arbete.

  SvaraRadera
 4. Man kan ta branden på olika sätt. Materialisten - där finns nästan alla svenskar - ser det som ett återuppbyggnadsproblem. Den som är mer känslig för det icke-materiella eller det andliga ser andra saker, andra dimensioner. Då blir branden ett tecken på något somm inte är särskilt positivt. Man kan tala om ödet och skriften på väggen. Guds finger i det som händer rentutav. Allt har sin logik.

  SvaraRadera
 5. Franska bilar till trots...
  Rymdraketer, höghastighetståg, centraliserad administration med en folkvald kejsare och jaktflygplan kan de !
  Finns nog en hel del i dagens Algeriet som gärna hade varit kvar som en koloni men med speciell ställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med franska bilar är förmodligen bara en myt. Har anekdotiskt haft bilar av många olika märken och upplever absolut inte att franska bilar skulle vara sämre än andra på något sätt.

   Radera
  2. Inte den miljon Algerier som dödades i kriget. Ingen höjdare att dödas av Napalm.

   Radera
  3. Sovjetunionen var också rätt vassa på en del saker.

   Radera
  4. Med stark risk för att glida ifrån huvudämnet:

   Dille! Kör själv en Renault Megane Kombi 2007. Lättmekat faktiskt om man förstått sig på hur och billiga mil blir det med låga inköpspriser!

   Olle! Det var väl ju ett inbördeskrig mellan de som ville bli självständiga och de som ville vara kvar ?

   Annars så skulle man ju kunna ha tänkt sig att franska företag hade varit ledande när det gäller solceller, vätgasproduktion mm Solen lyser ju rejält i Sahara..
   Och så detta som jag hörde på radion idag om termisk solkraft!

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7199602

   Radera
  5. Tillåter utvikning från ämnet till franska bilar.

   Hade en Citroen ett år. Kommer aldrig skaffa en fransk bil igen.

   Radera
  6. Ja, Cittror kan vara lite svåra.. Inte Renault!

   Men felet tror jag ligger mer att vi i Sverige är en slags reservtyskar i 34:e generationer och har inte det lätt avslappnade sköna inställningen till saker och ting som frankofont sinnade människor..

   Frankrike har alltid blickat söderut och västerut - tänk Afrika och Amerika - medan vi i Sverige kopierat tyskarna. Tänk Gustav Vasa med Finland och Kalle dussin med sitt ryska fälttåg, dvs österut

   Vi MÅSTE bli kvitt beroende av ett oberäkneligt Ryssland med dess lydstater !
   Olja gas och energi i form av uran från diverse stan-länder i f.d Sovjet är en stor strategisk risk!

   Frankrike med sin högt utvecklade teknik hade mått bra av kunna använda sina gamla kontakter i nordafrika med Algeriet och marocko när det gällt förnybar
   energi.

   Tror med största sannolikhet att det är franska intressen och ytterst franska staten som ligger bakom detta..

   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7197920

   Detta blev en lååååång utläggning och sidospår från ursprunget varför jag ber om ursäkt

   Radera
  7. Morsan hade en Renault Megane från tidigt 2000. Vilket skräp alltså. Allt gick sönder. Till och med knappen på bakluckan flög iväg en gång när jag skulle öppna den. Någonstans rann det in vatten som låg och skvalpade bakom instrumentbrädan när man körde och på vintern gjorde samma vatten att bilen immade igen totalt. Verkstaden skulle ha tusentals och åter tusentals kronor bara för att titta på problemet. Luftkonditioneringen havererade trots service enligt intervaller och spjällen till värmepaketet gick bananas vilket innebar att luften styrdes än hit och än dit när man låg och körde. Uppvärmningen av framrutan med såna där små trådar var bland det första som dog. Kopplingen var som att trampa på en halvblöt tvättsvamp. Hjullagren bak gav upp båda två, långt innan man ens började fundera på såna saker. Nä, fy...

   Radera
  8. Glömde skriva att kylarsystemet läckte vätska som ett såll. Skulle inte ta emot en sån bil ens om jag fick den gratis.

   Radera
  9. Bloggarjäveln föll just i min aktning genom att skymfa Citroen. Had en XM några månader för många år sedan tills bilen kollapsade av rost. Helt klart en sossekonspiration mot Frankrike som nation. Köper gärna en stor Citroen igen även om det är vansinne. Man blir glad av att köra Citroen. Men visst är det kanske vansinne.

   Radera
 6. Det fina med att vara religiös är att man vet att man har rätt och står för den rätta läran.

  Hur vet du Corny att gud inte finns?

  SvaraRadera
 7. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=7199833

  För 3,5 miljarder kan du renovera en medelstor byggnad i Sverige

  SvaraRadera
 8. Nej knappast något mirakel utan snarare en kulturhistorisk katastrof.
  Restaureringsexperter bedömer att det kommer ta flera år bara att planera återuppbyggnadsarbetet och sedan ytterligare år att hitta tillräckligt många och bra hantverkare och konstnärer som klarar av jobbet. Totalt kan det komma att ta decennier att återställa katedralen om det ens kommer att vara genomförbart.
  Det handlar alltså inte om att bara bygga ett tak, såvida man inte nöjer sig med lite limträbalkar, spån-skivor och byggplåt.
  Hur som helst är nog symbolvärdet det som skrämmer mest.
  Ingen vet vad som händer i framtiden, men i en orostid när världen mer eller mindre är bankrutt, inte minst södra delarna av Europa. kan denna händelse av framtida historiker komma att betraktas som startskottet på någonting mycket värre än en nedbrunnen kyrka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige hade du haft rätt, men nu talar vi om ett folkslag som efter att ha dömts betala ett gigantiskt skadestånd efter att ha förlorat 1870-71 års militära katastrof, helt enkelt samlade in skadeståndet privat och betalade kontant. Jämför "Hela Sverige skramlar" och hur vi hanterat "händelserna hösten 2015" så ser du varför Notre Dame kommer att skina i sin prakt lagom till EU's 30-årsjubileum 2022 eller vad det nu är.

   Radera
 9. Du glömde länka till fransk brandutredare eller motsv som stödjer ditt påstående att branden uppstod i samband med renoveringsarbetet.
  Det enda jag sett är att RL i Paris sade att det är troligt att det var så, men att en utredning skall tillsättas. Och SÅ effektiva är inte franska myndigheter att de kan fastslå orsak innan de ens kunnat undersöka byggnaden ordentligt.

  Själv håller jag mig neutral till orsak innan jag sett utredningsresultat från officiellt håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med.
   Bränder i byggnader är väldigt ofta anlagda och när det gäller kyrkor är det ännu mer vanligt med mordbrand.
   Så varför skulle inte denna enkla statistik vara relevant i detta fall?
   Anlagd brand borde nästan vara utgångspunkt innan man kan visa något annat.
   Även i Frankrike finns det strikta regler för "heta arbeten" vid renovering och byggnation.

   Radera
  2. Vill tillägga att i Sverige rubriceras ALLTID undersökningen som mordbrand om inte brandorsaken är känd.
   Kan inte se att de skulle göra annorlunda i det här fallet.

   Dessutom: Givet alla de incidenter med bränder/vandalism i kyrkor i Frankrike den senaste tiden, bl.a mordbranden i Eglise Saint-Sulpice för en månad sedan, (bekräftad mordbrand, motiv oklart), så ligger det tämligen nära tillhands att det skulle kunna vara så även i detta fallet.
   Cornu brukar ju påstå att han hatar slumpen, men i det här fallet är han tvärsäker att det inte är anlagt och passar på att urinera på dem som är av annan åsikt.

   Det som, enligt min åsikt, främst talar emot terrorattentat är väl att ingen ännu tagit på sig dådet.

   Som sagt: Tills det finns officiellt besked, förhåller jag mig neutral till brandorsak.

   Radera
  3. Helt klart ver det LeCorbusiers barnbarn som hyrde en attentatsman för att kunna motivera rivning och bygga en skyskrapa på pelare.

   Radera
 10. Ok,Då vet vi att det inte är möjligt med ett liknade "mirakel" i sverige.
  Ps.om jag minns rätt så är paris räddningstjänst militär, ett arv från napoleon... Som sagt om Jag minns rätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du minns rätt. Räddningstjänsten i Paris tillhör armén och den i Marseilles tillhör flottan, övriga vill jag minnas är civila statliga.

   Radera
 11. Hej Lars

  En "vindsbrand" påminner mig om "skärsår" på halsen hos två unga nordiska kvinnor som i verklighet blev decaperade...

  Siktar du på en anställning hos statsmedia kanske?
  Förutsättningar verkar finnas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katedral-branden liknar den stora husbranden som drabbade ett hus i Stockholm häromåret, det brann ner på liknande vis. Det gemensamma var just att det brann vid en renovering.

   Sen om du vill se en konspiration, det är ju upp till dig.
   Men jag sätter en stor peng på att vi inte har med en mordisk (eldisk?) islamist att göra i detta fallet.

   Radera
  2. Hej least

   Jag nämnde inte någon konspiration utan påpekade enbart på ordvalet.

   Radera
  3. Enligt Vatikanen är det guds verk. En reningsprocess genom eld av den romersk-katolska kyrkan. Det är också en teori.
   https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1270780?programid=4540

   Radera
  4. Ja, antagligen hade väl duvorna skitit där i flera hundra år då det behövdes antagligen en rengöring. Fast eld är väl radikalt alltså, vad är det för fel på högtryckstvätt?

   Radera
  5. Renas genom eld är budskapet. Själv tycker jag att högtryckstvätt fungerar bra. 80 bar och minst 30 cm från underlaget. Blir mindre skador då.

   Radera
  6. Det handlar naturligtvis om en Zoroastrisk konspiration. Ni gick väl inte på det där om att de konverterat till islam i Iran?

   Radera
  7. Uppenbarligen. Ahura Mazda gillar inte konkurrensen från franska bilar.

   Radera
 12. Notre Dame de Paris? Nja, tacka vet jag katedralen i Chartres. Den är sevärd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför begränsa sig till en sevärdhet?

   Eller så kan vi respektera och förstå fransmännen som ser detta som en tragisk händelse?

   Radera
 13. Har ett vagt minne av att ha läst i min ungdom att Fantomen har en hemlig övernattningsbostad på vindsplanet i Notre Dame och detta sedan många generationer tillbaka, upplyst med gammeldags facklor etc. Med tanke på att vår tids Fantomen nu passerat 80 (minst) så finns väl anledning att misstänka att demens hos Hr Walker ligger bakom branden. Kanske dags för hemhjälp och vårdplanering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornu, kan du implementera en likeknapp? Det skulle minska min facebookabstinens. :)

   Radera
 14. För ett par veckor sedan fick jag besöka Linköpings domkyrkas torn och vind som är en mycket mindre katedral med samma typ av konstruktion, murade valv och på det trätakstolar.

  Vinden är indelad i brandceller och försedd med sprinkler. Jag vet tyvärr inte när detta gjordes, domkyrkan fick uppvärmning 1958 och 1956-67 återställdes historiska taklanterniner och det skulle inte förvåna mig om brandcellsindelningen gjordes samtidigt. Det är inget för byggnadsvårdspurister då brandcellerna är gjorda av gipsskivor och jag skulle gissa på glasull. :)

  Jag ser ingen teknisk anledning för att det skulle vara speciellt svårt att dela in en katedralvind i brandceller, det borde "bara" vara en massa arbetstimmar och bärande av materiel. Men om man gillar en pampiga enorm skog av takstolsbalkar förstörs den interna vyn av gipsväggarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner jag Fransmännen rätt lägger dom tio miljarder på att forska fram syntetiskt brandsäkert trä som ser äkta ut.

   Radera
  2. Betongbalk med ytskikt av ek?

   Radera
 15. Skulle jag ändra något radikalt utöver att komplettera återskapade trätakstolar med vyförstörande brandvägar och sprinkler skulle jag byta material i spiran till 2010-talets lätta fiberkompositer. Detta så att nästa gång det brinner så minskar risken att en fallande spira slår igenom det murade valvet.

  Men det blir nog ek och bly igen återuppbyggt på centimetrar när.

  En annan intressant detalj är närvaro eller frånvaro av isolering ovanpå valven. Linköpings domkyrka har en rejäl värmeisolering av glas eller stenullsmattor och de borde även spela en roll vid brand.

  SvaraRadera
 16. Branden har alltså startat 5 minuter efter stängning. Är inte det lite för bra tajming för att vara en slump?

  Den personal som eventuellt finns kvar är fullt upptagna med att ta sig hem till middagen. Fortfarande dagtid så lågorna syns inte så tydligt utifrån. Branden har alltså maximalt möjlighet att ta sig bra innan någon upptäcker den.

  En annan "optimal tidpunkt" kunde iofs vara lagom till en högmässa, men sannolikt skulle branden upptäckas och folk evakueras så kanske ingen skulle komma till skada, sedan skulle brandbilar komma dit kvickare och byggnaden skulle klarat sig bättre.

  Sulle nog gissa på att någon av de inhyrda hantverkarna avslutat sin arbetsdag med att starta en lite brasa.

  Så låt mig påminna om det här på sidan populära uttrycket, hata slumpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katarina kyrka brann ner pga elfel. Till exempel.

   Radera
  2. Att kyrkor brinner ner är inget konstigt, det är klockslaget jag diskuterar.

   Radera
  3. "A spate of thefts and vandalism in French churches"
   https://www.thetimes.co.uk/article/vandalism-at-hundreds-of-french-churches-n509gwb0d

   Men just Notre dame, vet vi redan innan det utretts att det är en olyckshändelse pga underentreprenörers korkade hantverkare.

   Bara omständigheterna i sig är starka indicier. Men många verkar vara rädd för att kalla en spade för en spade just nu.

   Radera
  4. Då ställer jag frågan till dig, var befann sig Varg Vikenes vid tidpunkten i fråga.

   Radera
  5. :-) Ingen aning, kanske värt att kontrollera. Fast jag gissar ju att han var i Norge.

   Radera
  6. Nej, han bor ju i Frankrike numera.

   Radera
  7. Se där!

   Då har vi alltså redan hittat en person med motiv.

   Vill inte säga "misstänkt" då det kanske inte juridiskt korrekt benämning än så länge.

   Radera
 17. Man kan spekulerar i orsaken till branden. De som renoverar går runt med en cigg i mungipan. Klockan 18 är det dags att gå hem och någon sprätter iväg en glödande cigg som landar på ett olämpligt ställe. Kanske i torrt kutterspån där uppe på vinden. Det tar då inte många minuter för än branden löper amok.

  SvaraRadera