Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-04-15 16:39

Hur stor andel av bloggens trafik kommer från Internetjättarna?

Av bloggens trafik kommer hela 46% procent från de Internetjättar, som framöver måste ha avtal och betala pengar för att länka till bloggen. Utan detta avtal kommer allt annat lika bloggens trafik falla 46% procent, och med det även mina intäkter med 46% och därmed minskar också möjligheten att fortsätta blogga och försörja mig på detta.
Serverhall. Bloggens eget foto.
I mars månad hade bloggen 1 461 561 sidvisningar, fördelat på 688 522 besök (sessioner) och 146 253 användare, enligt Google Analytics klientsideloggning. Faktiskt antal nedladdade sidor var enligt Bloggers fullständiga serversideloggning 18% högre med 1 717 868 sidvisningar, då en del användare blockar Google Analytics. Bloggers data ger dock inte mycket mer användbart underlag än så, utan detta inlägg utgår från Google Analytics.

Av de 688 522 besöken kom 240 869 från Google, 51 897 från Twitter, 13 187 från Facebook, 2 543 från sökmotorn DuckDuckGo och 1 040 från Microsofts sökmotor Bing. 316 922 besök skrev in bloggens adress direkt. Övriga 62 064 kom från andra källor, som andra bloggar eller sajter.

Fördelningen i procent blir alltså

Direkt adressfält 46%
Google 35%
Twitter 8%
Facebook 2%
Övrigt 9%

Om vi avrundar övriga Internetjättar, även Yahoo finns med med några hundra besök, till 1% så ger Internetjättarna 46% av trafiken, lika mycket som de som skriver in adressen direkt. Mindre sajter kan förmodas fortsätta länka, och jag kommer förstås inte bestrida att någon driver trafik till mig och kräva något avtal. Men Internetjättarna får alltså inte länka till mig utan avtal, vilket de förstås inte kommer lägga tid på att skaffa.

Dessa 46% trafik från Internetjättarna generear i praktiken 46% av bloggens reklamintäkter och EU:s upphovsrättsdirektiv riskerar alltså att slå ut 46% av mina intäkter.

Facebook stod för övrigt som källa för 8% av besöken i mars 2017, men i januari 2018 ändrade Facebook så att man var tvungen att betala för länkar för att synas lika mycket som förr. Eftersom jag inte betalade för detta, så har trafiken från Facebook minskat från 8% 2017 till 2% 2019. Effekten syntes redan i februari 2018, där den hade halverats, och var nere på 3% i mars 2018.

Störst effekt för min del är att inte få ett länkningsavtal med Google, utan vilket 35% av bloggens intäkt slås ut. Hur EU:s nya upphovsrättsdirektiv ska öka mina intäkter är alltså ett mysterium. 

Erfarenheten från Spanien och Tysklands tidigare införande av liknande krav är just att alla utom de största sajterna blev av med sin trafik när Google inte tecknade avtal med småsajter. Det är inte så konstigt att de dominerande gammelmediajättarna som DN, Aftonbladet mfl och inställsamma politiker vill se att nya medier slås ut och gamla fossiler skyddas. Trots allt betalar man redan ut hundratals miljoner i presstöd åt dessa.

Om jag springer väldigt fort och producerar 50% mer innehåll, dvs lägger 50% mer arbetstid på bloggen, så kanske jag kan öka trafiken med 50% de närmaste två åren, vilket kanske skulle kompensera för 35% tapp i trafik när jag försvinner från Google. Dock jobbar jag redan 80 timmar i veckan och min erfarenhet är att över sex inlägg om dagen inte genererar särskilt mycket mer trafik.

Samtidigt kanske trafik från Google leder till rekrytering av återkommande läsare och att kastas ut från sökmotorn kan på sikt sänka trafiken ännu mer.

Ett tack till EU och EU-politrukerna, för att ni vill sänka min lön med 35-46%. Ser fram emot att ni beslutar om motsvarande sänkning av era egna löner, förlåt, arvoden. Lön får man ju bara om man har ett jobb.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

27 kommentarer:

 1. Med tanke på att du använder Blogger som kommentarsfunktion så kanske du i ditt framtida användaravtal måste ge Google fullständiga rättigheter kostnadsfritt oavsett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plattformsbyte kan bli nödvändigt, tyvärr. Blir en långsammare och osäkrare tjänst via egen hosting i så fall. Anledningen är att jag måste kunna ladda upp eget innehåll, vilket Blogger kan komma att blockera framöver i tron att det är skyddat. Kommentarsfunktionen får jag lägga ut på en extern tjänst som jag betalar för att skanna av att inget som postas ens är citat av något som skrivits tidigare.

   Radera
  2. Ett jäkla jobb att migrera 15028 blogginlägg och 300000+ kommentarer dock. Kan eventuellt gå till Wordpress, men jag har för många inlägg för att det ska gå att ladda ner migreringsfilen från Google, och sedan är det inte säkert att Wordpress kan importera så mycket innehåll,

   Radera
  3. Oavsett en mass och kostsamt merarbete som inte ger mig ett öre extra i intäkt. Bara idiotisk admin.

   Radera
  4. Inga citat? Internetdiskussioner med blockerande av citat, källor och källhänvisningar blir sämre än dagens diskussionsklimat.

   Radera
  5. Wordpress hostad av wpengine (i USA).

   Radera
 2. Vad tror man om framtiden - kommer Google sluta indexera sidor de inte har betalt för? Kommer EU då gå ut med ett nytt direktiv för att tvinga dem att indexera alla sidor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saken är den att eftersom politikerna bakom hela skiten inte har en aning om vad de pysslar med, så har man inte heller någon aning om vad konsekvenserna kommer bli.

   Radera
 3. Kommer garanterat lösningar på filterfrågan mot en avgift, t ex hälften av dina reklamintäkter. Som du säger är den sanna avsikten att tysta oberoende röster.

  Kanske kan vi hoppas att Ryssland eller annan sann demokrati startar en alternativ bloggsajt som är till för EU-medborgare och som givetvis är spärrad i Ryssland, allt för att visa upp att Ryssland står för yttrandefrihet.

  Jag tror inte riktigt att EU kommer att stärkas genom att införa en förtäckt censur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du är ironisk om Ryssland, annars blir jag ledsen för din skull. I Ryssland hade jag varit mördad för länge sedan för att jag kritiserat regeringen.

   Radera
  2. Ryssland, sann demokrati?

   Nja, det kan finnas vissa aspekter som brister om man tittar riktigt noga.

   Mord på journalister t.ex. känns tveksamt, de är trots allt människor de också.

   Radera
  3. Ryssland är objektivt klassad som diktatur enligt ansedda The Economists sammanställning av 60 olika faktorer i världens länder. Se t ex http://cornucopia.cornubot.se/2018/02/ryska-diktaturen-hardnade-2017-faller.html.

   Aktuella siffror på 2.94 placerar Ryssland sämre än Afghanistan och långt sämre än Kuba, Vietnam mfl, utan mer i nivå med Gulfstater som Förenade Arabemiraten. Kina har 3.32.

   Nog dags för nytt bloginlägg antar jag.

   Radera
  4. Fast nu ska ju EU rösta igenom en lag om filter mot "terrorpropaganda" också, vilket givetvis är helt godtyckligt definierat så snart kan du inte kritisera regeringen utan risk för kraftiga böter... Så till skillnad från Ryssland får bloggare leva men effekten blir ju densamma om de inte längre kan yttra sig kritiskt mot makthavarna.

   Radera
  5. Jag befinner mig i den situationen nu där det enda val jag ser framför mig är att migrera mitt innehåll till en egen sida på ett hosting bolag. Håller på att bygga upp en sida med Moodle på localhost som senare ska upp (kanske via själv hosting eller hosting bolag, det är oklart).

   Radera
  6. Sorry: Blev ett fel i förra kommentaren. För mig är det oklart var jag ska lägga min sida och inget annat. Jag vet inte. Det här känns som en djupt obehaglig och ganska oklar situation.

   Radera
 4. Asch. Tänk på att det kunde vara värre.

  Justitieministern har ju dessutom lovat att alla ska tjäna mer pengar på detta!

  SvaraRadera
 5. Jag har redan slutat länka till de stora drakarna på Facebook. Jag gör skärmklipp och citat. Vi får väl se hur länge detta funkar, innan skärmklippen blockas.
  Men jag hoppas, att flera följer detta, för att inte driva trafik till de stora mediehusen, som lobbat för direktivet.

  SvaraRadera
 6. "Vi har varit naiva"

  Ctrl+C, Ctrl+V och repetera....

  SvaraRadera
 7. "Ser fram emot att ni beslutar om motsvarande sänkning av era egna löner, förlåt, arvoden. Lön får man ju bara om man har ett jobb."👍

  SvaraRadera
 8. Intressand att dubbelankan ger mer trafik än Bing.

  SvaraRadera
 9. Hur funkar det med DDG - är det bara en frontend till Google (på samma sätt som startpage.com) eller har de byggt sitt eget index?
  Är DDG bättre än startpage.com från ett foliehattsperspektiv, eller skall man köra IP-nummer direkt ;-)

  SvaraRadera
 10. Min hypotes har varit att vi får en .eu Google som följer direktivet och inte länkar utan avtal. Då blir ju konsekvensen i stort sett inga och EU behöver kräva att Google blockar sök avsedd för andra baserat på geo location. Antar att man har tänkt på det men inte sett något om hur man faktiskt tänkt se till att det följs i praktiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah... I love the smell of Windows 7 N in the morning...

   Radera
 11. Innebär detta att jag ska googla innan jag går in på bloggen bara för att jävlas med Google ?

  SvaraRadera
 12. Tror ni inte att folket finner en lösning för detta via teknologin och internet på nåt sätt? Skulle man inte kunna placera nån sökdatabas i nåt land som inte omfattas av dessa idiotregler och på nåt sätt kringgå detta? Man crowdfundar kostnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart det är så. Fattar inte hur detta ska funka för andra än forket.

   Radera
 13. "Demokrati".

  Demokraturen EU gör lite vad den vill utan att medborgarna har något reelt att säga om och du anser fortfarande att vi har demokrati.

  SvaraRadera