Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-04-22 20:29

Hur röstar du i EU-valet?

Dags för en liten veckoenkät igen. Denna gång kring hur du röstar i EU-valet. Svara nedan.
Svenska valsedlar.
Så hur röstade du 2009, 2014 och hur tänker du rösta 2019?

Alternativen som listas är de partier som efter valen 2004, 2009 eller 2014 hade EU-parlamentsmandat för Sverige. Alternativet annat finns för annat helt enkelt, inklusive att du inte röstade, inte var röstberättigad eller röstade på ett annat parti. Du kan svara här eller nedan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

39 kommentarer:

 1. Finns ens Junilistan fortfarande?

  SvaraRadera
 2. Annat = Jag vet faktiskt inte ännu vilket det minst dåliga alternativet blir.

  SvaraRadera
 3. Jag vet faktiskt inte. Centern sitter i en bra partigrupp men har ett par knepiga företrädare. Jag gillar Christoffer Fjellner som sitter för Moderaterna, men är lite osäker på Moderaterna som helhet i EU, och framförallt deras partigrupp. Kanske bara skriver "NEJ" på en blank valsedel. Visserligen behövs EU, men de måste sluta lägga sig i allt möjligt som bättre bestäms av medlemsländerna själva.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Definitivt! Han får min röst med.

   Radera
  2. En moderat som länkar till Nyheter Idag? Verkar inte speciellt förtroendeingivande.

   Radera
  3. Vore mycket värre om han länkade till DN!

   Vad har du för problem med Nyheter Idag? Att det inte är medströmsmedia?

   Radera
  4. Japp, om han sen kommer in är en annan fråga.

   Radera
  5. Han är inte Reinfeldt fundamentalist, det är ett gott tecken.

   Radera
 5. Klassiskt Liberala Partiet och Henrik Alexandersson.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kremlpropaganda. Noterat. En gång till och du blir bannad. Flytta till Ryssland.

   Radera
 7. Moderaterna: Säger att de vill ha lag och ordning, men varje gång det kommer till en invandrare som blivit avvisad därefter vägrat lämna landet samt försörjt sig med svartjobb, för att därefter till slut hitta ett vitt jobb och få avslag på sin ansökan om arbetstillstånd så kommer det fram en moderat som ska slåss. Inte för lag och ordning utan för att arbetskraftsinvandraren ska få stanna. Således, nej inte moderaterna.

  Liberalerna: Birgitta Ohlsson, Said Abdu samt Gulan Avci har gått ut och skrikit om att det finns sektorer i Sverige som skriker efter arbetskraft vilket gör att vi måste ha obegränsad och oreglerad arbetskraftsinvandring. Ingen av dem har dock någonsin klarat av att förklara vilka sektorer det är som skriker efter arbetskraft. I fallet Ali Omumi så valde Mats Persson (ekonomisk politisk talesperson för L) inte att ifrågasätta varför en civilingenjör med 15 års erfarenhet tjänade 35000:- i månaden, istället valde han att ifrågasätta migrationsverket. Således ett stenhårt nej till liberalerna.

  Centerpartiet. Samma sak där, de står och skriker om sveriges behov av arbetskraft, men inte en enda gång har de klarat av att specificera var den här enorma arbetskraftsbristen är någonstan.

  Kristdemokraterna: Samma sak här. Jakob Forssmed, ekonomisk politisk talesperson för KD valde också han i fallet Ali Omumi, inte att ifrågasätta varför en civilingenjör med 15 års erfarenhet fick arbetstillstånd med en månadslön på 35000:-. Istället valde forssmed att gå igång med det enorma ingenjörsbehovet i svenska industrier.
  Såldes, också nej till KD:

  Ej heller har någon av dessa tre partier någonsin vågat ställa en enda jobbig fråga till t.ex. IT&Telekomföretagen om hur de tycker sig ha råd att kräva civilingenjörsexamen i datateknik (ingenting annat räknas, och du får inte sakna en enda högskolepoäng) samt minst 3 års erfarenhet samtidigt som de hela tiden skriker om sin ingenjörsbrist. Således kommer inget av dessa partier någonsin att komma på fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handlar bara och enbart om att flöda över landet med billig arbetskraft och pressa ner lönerna i stort...

   Radera
  2. Märkligt då att att de tar in så många helt oanställningsbara personer samtidigt som de som de som har jobb utvisas på teknikaliteter.

   Radera
  3. Ständigt detta tjaffs om "små misstag" att missa att betala försäkring i 18 månader är inte ett "litet misstag". Att ligga 1 till 1,5 krona i timmen under kollektivavtalets minimilön handlar inte om någon ovärderlig oersättlig kompetens. Hade de varit ovärderliga hade de legat långt långt långt över kollektivavtalets miniminivå.

   Radera
  4. Vad för löner tror ni en kines har?

   Där kan vi tala om konkurrens. Kan inte se varför byggjobbare (eller vilka det är man vill skydda) ska slippa konkurrera som alla andra.

   När saker bli billigare genom billig arbetskraft (inom eller utom landet) så frigörs pengar som kan spenderas på annat i ekonomin. Det driver upp den generella lönenivån.

   Problemet är välfärdssystemen. Det är de som skapar kostnader och om personer med låg produktivitet kommer hit och nyttjar dessa (dagis, sjukvård, föräldrapenning mm) så blit det problematiskt.

   Lösningen är att ta bort dessa.

   Radera
  5. SäS !
   Är du på riktigt?
   Någon mer ÜBER nyliberal har jag inte tträffat på..
   Eller så är du... Centerpartist !

   Radera
  6. Bra idé, gör arbetskraftsinvandrarna ännu mer desperata och hungriga så att de accepterar ännu sämre arbetsvillkor bara för att slava sig fram till ett PUT.

   Radera
  7. "Eller så är du... Centerpartist !"

   Nej, centerpartister tror att en relativt fri invadring kan kombineras med en omfattande välfärdsstat.

   "desperata och hungriga"

   Mat är svinbilligt. Ett kg pasta kostar mindre än 10 kronor och innehåller 3500 kalorier. Boende är vad som kostar.

   Radera
  8. @Skatt är Stöld

   Ska du köra en Segerfeldt och låtsas att människor kan leva på bara kolhydrater?
   Förövrigt så vet vi alla att Centerpartiets mål är att demontera de offentliga väldfärdssystemen, men eftersom de inte kan säga detta rakt ut så kör de på oreglerad invandring tills systemen brakar ihop av sig själva.

   Radera
  9. SäS

   Så du förfäktar den typ av socialt civiliserad välfärdsstat som redan Bismarck förde fram 1878...

   Radera
  10. h låtsas att människor kan leva på bara kolhydrater?

   Nää, men mat är billigt.

   å du förfäktar den typ av socialt civiliserad välfärdsstat

   Nej, jag förordar ingen välfärdsstat öht. Kan inte se varför man ska ha rätt till andras pengar bara för man råkar bo inom samma geografiska område.

   Däremot står det fritt att skapa välfärdsföreningar, försäkringar eller andra frivilliga samarbeten för att hantera gemensamma problem.

   Radera
  11. SäS

   Förfäktar eller förkastar du även iden om nationalstaten - "..inom samma geografiska område .." - och att de frynsegoder som nationalstaten kan ge enbart skall tillfalla dess medborgare och de som gjort sig förtjänta av dem genom att exv. betala skatt (inom det samma geografiska område)?

   Radera
  12. Sveriges ekonomi är helt beroende av invandrarnas arbete. Den som tvivlar kan ju läsa på lite hos Svenskt Näringsliv.
   Det är onekligen ändå lite fascinerande att följa diskussionen här ovan om hur illa det är när invandrare arbetar. Annars brukar det vara att de inte arbetar som är problemet :-)

   http://blogg.svensktnaringsliv.se/fokus-pa-jobben/invandring-ar-avgorande-for-sveriges-kompetensforsorjning/

   Radera
  13. @Olle Andersson

   Tala sanning istället, invandrarna är de enda som vill jobba för de löner branscherna är villiga att erbjuda. Ibland undrar jag varför det är svårt att fatta att lokalbefolkningen får nog när du blir klämd underifrån från diverse bidragsfinansierade etableringsjobb, och ovanifrån från arbetskraftsinvandrare som gör det omöjligt att få tag på en lite mer kvalificerad juniortjänst.

   Radera
 8. En inte alltför kvalificerad gissning är att (F!) och (L) samt helst också (MP) förlorar sina mandat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mp har ju dock faktiskt varit rätt duktiga på EU-nivå. Bara F! lär åka ut.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 9. Antingen utomparlamentariskt eller så avstår jag. Har inte mycket till övers för något av de sittande partierna.

  SvaraRadera
 10. Alternativet "Röstar inte" borde vara med.
  Helst med skäl.
  T.ex: Jag bryr mig inte
  eller: Jag vill inte stärka Europaparlamentets legitimitet.

  SvaraRadera
 11. Då det är partigrupperna som styr i parlamentet så är det rent förakt mot väljarna att de inte är utsatta på valsedlarna. Och de här tramsiga valkompasserna som listar en massa icke frågor bara för att lura folk att rösta på något som låter fint men som inte EU råder över.

  Bojkotta skiten!

  SvaraRadera
 12. Ja, vad farao ska man rösta på?
  V, SD och Junilistan vill i grunden inte ha EU, så de går bort.
  L vill sälja ut Europa och avskaffa demokratin och istället införa korporatokrati. C sitter i samma partigrupp.
  S vill stänga ner Internet.
  M och KD vill avreglera allt och sälja ut Sverige med EU.
  MP och F! vill ha fri invandring.
  PP har blivit libertar(d)ianer när de var tvungna att bestämma sig i saker som ej direkt rör Internet.

  Finns det något parti som faktiskt vill stärka Europas intressen och ställning i världen, slå vakt om vår demokratiska kultur och framför allt dess medborgare?

  Fick tänka till ordentligt på vad jag röstade tidigare, jag som annars minns sådant bra.

  SvaraRadera
 13. Det går tyvärr att rösta flera gånger om tyvärr märkte jag när jag nu gick in på sidan igen...

  SvaraRadera
 14. För att skapa legitimitet för EU borde vi få rösta på valfri representant från valfritt land.
  Det kommer de ej att våga tillåta oss.

  SvaraRadera
 15. Jag tänker inte rösta och därmed skänka EU någon legitimitet. Så jag stannar hemma precis som i alla andra EU val. EU ska inte reformeras. EU ska förstöras.

  SvaraRadera