Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2019-04-16 19:53

Hur mycket donerade du själv privat till välgörenhet 2018?

Nu när några franska miljardärer vardera donerar miljardbelopp till återuppbyggnaden av Notre Dame Paris, så kan vi väl ställa läsarna frågan hur mycket de själva donerade privat till välgörenhet förra året?
Pengar.
Så hur mycket donerade du själva av dina egna pengar till välgörande ändamål förra året? Siffran avser svenska kronor, och om du inte har exakt siffra så går det bra med en uppskattning. Det avser dina egna privata redan skattade pengar.

Svara nedan eller på denna länk.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. 3650kr enligt "internetzz". Inte för att jag vill utan för att jag blir påtvingad att bidra till diverse diktaturer genom Sida.

  Annars...ett par 1000lappar till organisation som ligger mig varmt om hjärtat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, detta handlade om skattade pengar, dvs inte det som dras som skatt, utan det du har kvar efter Sida.

   Radera
  2. Sorry. Då blir det ett par 1000 varje år :)

   Radera
  3. Eller kanske frivilliga medel. Man kan väl skänka bort skattade utdelningar vilket jag skulle kalla för donationer.

   Radera
 2. Donerar en del kläder, 2 vuxna och 2 barn i familjen. Samt möbler och prylar till tex Eriks Hjälp. Det blir säker flera 1000tals kronor i värde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte att förringa! Kläder kommer till användning. Donerar också men inte till något religiöst som Erikshjälpen. De är inte mycket bättre än Röda Korset eller Rädda barnen. Mycket som går till det administrativa!

   Radera
 3. Knappt en krona kravlöst, men jag spenderar en hel del tid i tredje världen och varje krona jag konsumerar där ger ju betydligt mer nytta än en krona åt valfri välgörenhetsorganisation där bara några få procent hittar ända fram till de som verkligen behöver hjälpen.

  SvaraRadera
 4. Satt och tänkte på det idag. I detta sossesamhälle är det staten som skänker bort en del av min lön. Det är inte jag som bestämmer till vad eller vart. Jag gillar inte detta. Hade jag själv fått bestämma över den delen av mina pengar skulle jag varit mer givmild. Nu håller jag hårt i de kronor jag får disponera själv för staten. Än tar de inte allt i skatt.

  Annars burkar jag skänka pengar till medicinsk forskning inom det område någon nära går bort i. Men jag kan även skänka pengar till kultur, så som till en gammal båt som renoveras eller en järnvägsförening eller till folk som städar frivilligt i naturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "till folk som städar frivilligt i naturen." Fin gärning!
   Har faktiskt inte tänkt på att skänka något dit men ska faktiskt ta mig en funderare på att ge några kronor till de föreningar som gör det. Bra tanke! Tack!

   Radera
 5. Ähh jobbar man i de offentliga så donerar man redan genom utebliven löneutveckling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du e bitter men rolig kommentar, bra skratt där.. sen inser man själv hur löneläget ligger.. ääääh!

   Radera
 6. All pant går till Jonte-fonden och det blir ju några hundralappar om året. Plus 200 spänn i månaden till barncancerfonden och några blandade hundringar till när andan faller på. Så kanske 300 spänn i månaden i snitt.

  SvaraRadera
 7. Donerar 0kr frivilligt, betalar redan för mycket i skatt som "sponsrar" saker jag inte bett om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, vi donerar mer än 50% av vårt levebröd till andra än våra egna barn. Det räcker och blir över.

   De som donerar är oftast av en karaktär att de gjort så mycket skit i sina liv, gått över så många lik, förstört så många människors möjlighet till arbete och därmed tjänat så mycket pengar, så att de måste fila på sin image. Eller till och med diktatorer som putin som badar i pengar får se sin möjlighet att verka god.

   Radera
  2. Tycker mer det där låter som att du försöker rättfärdiga ditt eget ställningstagande.

   Radera
 8. Ger till crowdfunding projekt, lite första maj blommor, idrottsföreningar o dyligt också.

  SvaraRadera
 9. Donerade 6000:- till SENS Research Foundation för att hindra/reversera åldrande och 1000 kronor till Klassiskt Liberala Partiet

  SvaraRadera
 10. Min plan är att de pengar jag inte ger kyrkan ska gå till donationer, går nog ganska jämt upp. Ibland ger jag lite pengar till tiggare. Eftersom många andra valt att acceptera detta, så bidrar jag.

  SvaraRadera
 11. Cirka 300 000 kr enligt skatteverket. Lägger man till alla punktskatter och dylikt blir det ännu mer.

  SvaraRadera
 12. Jag skänker av princip aldrig en spänn till välgörenhet eller tiggare. Betalar redan alldeles för mycket skatt. Dock köper familjen rätt mycket tjänster. Men jag kräver alltid en motprestation för att lämna över pengar.

  SvaraRadera
 13. 0:-, men spenderar uppskattningsvis 10% av min vakna tid med ideelt effektiviseringsarbete som i synnerhet riktas mot möjliggörare för emerging economies och förbättrat klimat. Detta blir monetärt ca 2000:-/dag lågt räknat, eller då typ 0.45*700ksek för året i bidrag.

  Sanning med modifikation då jag inte är visionslös - och på ett eller annat sätt säkert åtnjuter en hel del av detta tillbaka - mer en reflektion kring varför man inte får klimatångest av att äta en bit kött om man gör något produktivt om dagarna. Samma gäller välgörenhet.

  SvaraRadera
 14. Betalade(105kr) för att en petition skulle synas bättre på change.org, men det var nog 2017; I år/förra året? noll, i skattade pengar.

  SvaraRadera
 15. 0kr. Synd att man inte får räkna med skatten, där går ju många goa bidrag till välgörenhet såsom att ta hem is-barn och annat.

  SvaraRadera
 16. Noll, noll och åter noll. Pengar som blir över går till välgörenhet inom familjen.

  SvaraRadera
 17. Blir väl ca 2500-3500 kr/år till bland annat VRR som ligger mig varmt om hjärtat. Sen blir det väl någon tusenlapp i indirekt sponsring genom att handla av specifika butiker som i sin tur sponsrar föreningar genom att inte ta ut någon vinst.

  SvaraRadera
 18. Brukar skänka till folk som på olika blir trakasserade av staten.

  SvaraRadera
 19. Ca 6000/år. Stående bidrag till Röda Korset och Hjärnfonden. Sen sporadiskt till bland annat Lutherhjälpen, Wikimedia, Svenska Kyrkan i Utlandet och den lokala ungdomsidrotten

  SvaraRadera
 20. Hur många % av inkomst/totala tillgångar?*

  SvaraRadera
 21. En donation till Wikipedia, stolta 150 kr! Så som förra året

  SvaraRadera
 22. Ser min avgift till Svenska kyrkan som välgörenhet och bidrag till våra svenska kyrkors bevarande. Annars blev det några ynka hundralappar kring jul.

  SvaraRadera
 23. Många bittra kommentatorer som inte verkar inse att den största delen av skatten handlar om omfördelningar (pension, barnbidrag, föräldraförsäkring, sjukförsäkring, osv). Alltså de flesta får, eller kommer att få, "återbäring" på skatten.
  Själv så skänker jag 1000kr per månad, till Rädda Barnen, SOS, SAK, Cancerfonden, Hjärt&Lungfonden. Sedan blir det enskilda bidrag då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omfördelning handlar ju donationer också om.

   Jag tycker dock att man ändå bör skilja på frivilliga gåvor och avtvingad skatt (Det låter som att dessa betalar skatt tämligen motvilligt dessutom).

   Radera
 24. En 50-lapp till Wikipedia och ett stödmedlemskap i Gula Villan i Handen för 25 kr.

  SvaraRadera
 25. Jag gick ur Svenska kyrkan för några år sedan, dels pga att jag inte var vidare förtjust över att kyrkan blev allt mer politiskt aktiv(istisk), dels för att det rör sig om inte obetydande belopp som jag gärna distribuerar efter eget huvud. Jag lovade mig själv att istället stödja saker jag tyckte förtjänade det så länge privatekonomin tillåter. Om det kan räknas till välgörenhet är upp till var och en att bedöma.

  Utöver en stående donation till Hjärt- och lungfonden på en hundring i månaden brukar jag stödja diverse personer, initiativ och engagemang i mitt närområde. Mottagarkretsen kan således variera över tid, men f.n. går regelbundna belopp till Kvartal, Henrik Jönsson, Ledarsidorna.se samt en stödprenumeration på en mindre lokaltidning. Mer sporadiskt köper jag majblommor, Situation Sthlm och kan ge en och annan engångsdonation till lokala miljöförbättrande projekt. Det totala månadsbeloppet varierar men brukar ligga på ca 500-600 kr.

  SvaraRadera
 26. Cirka 75% av den statliga inkomstskatten går till biståndet (c:a 45 miljarder av 59). Rent principiellt skall välgörenhet vara ett individuellt beslut och biståndet borde därför avskaffas.

  SvaraRadera
 27. Jag ger generöst med pengar till kvinnor jag träffar utomlands. Annars har jag skänkt mycket kläder till olika organisationer.

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Fadderbarn sedan många år, sedan till Ecpat och ibland gåvor till krisområden. Det blir kanske 5000kr totalt. Skulle vilja jobba volontärt igen, helst mot äldre men har inte orken just nu. Har bara kommit till att beställa intyg från polisen. Sen skänker jag det vi inte behöver vilket om jag får erkänna beror delvis på att jag är en usel försäljare. Vi har fått generöst av andra och jag vill vara generös på det sättet själv.

  SvaraRadera
 30. Skänker inte pengar privat. Väljer istället att skänka pengar via mitt eget företag och än så länge har det blivit Unicef.
  Genom att skänka via företaget kan jag ge en större gåva än om jag skulle valt att använda privata skattade pengar.
  Pengarna som skänks har först beskattats i företaget genom bolagskatt (2019 – 21,4%).

  Jag tror det måste vara ett 90-konto eller liknande för att detta ska vara möjligt

  https://www.breakit.se/artikel/9861/experten-tipsar-smartaste-sattet-att-donera-pengar-till-valgorenhet

  SvaraRadera
 31. Månatligt: greenpeace 50 sek, unicef 50 sek, 50 till en pöjk i min närhet med mindre bemedlad ensamstående bipolär mor, vi-skogen 50. Annars några hundralappar efter särskilda händelser; köldknäpp i flyktingläger, orkan i östafrika, utbrott i konflikten i Kamerun etc.

  SvaraRadera
 32. 40k per år 😬 Prylar är lite tråkigt och vi klarar oss fint ändå även om det tar emot ibland :) Men fuck it. Kan lika gärna ge bort pengarna. Man behöver inte så mycket för att vara lycklig :)

  SvaraRadera