Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-04-29 14:17

Hata slumpen: Fiberkabel hos Svenska Kraftnäts driftdatanät avklippt

På långfredagsnatten utfördes skadegörelse mot Svenska Kraftnäts driftdatanät vid en anläggning Avesta kommun, där en fiberkabel klipptes av. Svenska Kraftnät ser det som ett stöldförsök av kopparkabel. Den som hatar slumpen kan konstatera att det tidigare sprängdådet mot en underjordisk anläggning i Råcksta också berör Svenska Kraftnäts driftdatanät. Det finns även direkta försvarskopplingar om man ska tro en gammal artikel om Svenska Kraftnäts fibernät från Techworld 2007.
Svenska stamnätet.
Svenska Kräftnäts driftunderleverantör noterade någon gång mellan klockan två och fyra på långfredagsmorgonen ett fel i sitt fibernät. Bloggen har tillgång till exakt tidpunkt, men för att inte röja hur lång tid det tar att upptäcka sådant här finns ingen anledning att gå ut med tiden.

Vid en fysisk kontroll visade sig att en fiberkabel klippts av i anslutning till ett ställverk. Det hela har polisanmälts som skadegörelse.

Svenska Kraftnät skriver till bloggen att man misstänker ett stöldförsök:
"Vi ser händelsen som ett försök till stöld och inte sabotage, då man troligen eftersökte koppar i optokablar som finns på platsen."
Stölder av kopparkabel är inte helt ovanligt, och tjuvarna ska i så fall klippt fiberkabeln i tron att det kunde vara en kopparkabel. Svenska Kraftnät har inga uppgifter om hur vanligt sabotage av deras fiberkabel är.

Men man kan undra.

Svenska Kraftnät har ett driftdatanät, som exempelvis IDG:s tidning Techworld skrev om 2007, där en viktig nod finns just i Råcksta, som utsattes för ett sprängattentat tidigare i år. Driftdatanätet används för att styra flödet i det svenska stamnätet och övervaka driften, och t ex koppla om nätet utifrån behov. Driftdatanätet är alltså helt avgörande för att vi ska ha fungerande strömförsörjning i landet.

Naturligtvis kan det vara en slump att två anläggningar utsatts för brott på kort tid.

Eller så håller någon på att kartlägga t ex insatstider, eller vad som händer om man klipper av en fiberkabel. Kör elnätet vidare, eller kopplas noden bort? På den aktuella platsen handlar det om en 220 kilovolt-ledning på väg ner mot Mälardalen. Tidpunkten för avbrottet var ganska exakt vid den lägsta belastningen på dygnet, vilket förstås kan vara en slump, men risken att eventuella fel skulle märkas minimerades dock då. Samtidigt är det förstås minsta risk att man som koppartjuv blir upptäckt mitt i natten.

Techworld uppgav 2007 att även Försvarsmakten har ett intresse av Svenska Kraftnäts fibernät. Detta är dock tolv år sedan, och gäller inte nödvändigtvis längre.

Vi får hoppas att både den klippta kabeln bara var ett så kallat oskyldigt försök till stöld av kopparkabel, och att sprängningen i Råcksta bara var lokala förmågor som ville testa lite sprängladdningar på en avsides plats, och inte att någon kartlägger sårbarheter i driftdatanätet, och insatstider för att åtgärda felen, inför ett organiserat angrepp mot den svenska energiförsörjningen.

Men det kan som alltid vara en idé att kontrollera hushållets rutiner vid strömavbrott.

20 kommentarer:

 1. Koppartjuvar som klipper valfri kabel, valfri kabel som turligt nog inte var spänningsatt?

  Nej, koppartjuvar tror jag inte på.

  Men heller inte främmande makt, jag tror mer på en lokal förmåga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fundamentalistiska pingstvänner som tycker att folk är för glada på långfredagen?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Finns det ens moderata pingstvänner? Hela deras tro baseras ju på fundamentlism.

   Radera
 2. Det är rätt komiskt att läsa sådana här historier. Det låter lite mycket James Bond för att vara sant, men det kan vara det, absolut. Men ändå nästan foliehatts varning!

  Lika sant som de "konspirationsteorier" som luftas ibland här men blir nedsablade snabbt.

  SvaraRadera
 3. Dags att se över prepp med elverk och bränsle m.a.o.
  Att Vattenfall kan hitta nedblåsta träd som lagt sig över kraftledningar och fixa dessa hyser jag inget tvivel om, men att man skall komma tillbaka efter ett sabotage alt. hacking mot stamnätet i rimlig tid tror jag inte alls på.

  SvaraRadera
 4. Man söker antagligen metaller även utanför järnvägen som har satsat på att bygga bort koppar efter över 300 anmälda stölder per när det var som mest, nu har kopparn stigit igen till höga nivåer så allehanda snillen är säkert i farten och letar metaller av värde.

  SvaraRadera
 5. Skulle jag vara koppartjuv så skulle jag satsa på Grimeton i Halland, där finns det nedgrävd koppar så det räcker och blir över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyrkan eller radiostationen då, eller besöker du båda.

   Radera
  2. Radiostationen räcker gott och väl, dessutom vill jag inte vanhelga kyrkor.

   Radera
 6. Måste vara Ivan som ligger bakom. Har vi några hemvärnstjockisar på plats?

  SvaraRadera
 7. Kan det vara samma folk som släckt ner Venesuela?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Det har Venezuela fixat alldeles själva

   Radera
 8. Att klippa kablar för att kolla upptäcktstid och insatstid känns inte så sannolikt, men vem vet... Upptäcktstiden torde ju vara inom bråkdelar av sekunder (om inte de som handhar övervakningen sover på sin post förstås), men sedan tar det förstås tid att skicka ut folk för att se vad som faktiskt hänt och exakt var och åtgärda avbrottet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isåfall vilka system som påverkas men det är långsökt.

   Radera
 9. När det hela inträffade, är inte mer hemligt, än att det tydligt framgår, på Svenska Kräftnäts sida.

  SvaraRadera
 10. Ja, det verkar vara populärt. Det var visst ett gäng som fastnade i Ystad med 300 kilo kopparkabel i lasten...

  http://www.ystadsallehanda.se/nyheter/fyra-gripna-for-kopparstold/

  SvaraRadera
 11. Att ingen stjäl mobilbasstationer och säljer på svartamarknaden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är ändå rätt förskonade från detta i Sverige. Det finns länder med ligor där fler saker stjäls, så som själva elskåpens hölje och vägskyltar med tillhörande stolpe. De stjäl även hela busskurer. Allt har ett skrotvärde.

   Radera
 12. Nyss gick undervattensfiber utanför Grönland sönder på tre ställen ungefär samtidigt. Känns också lite väl mycket slump.

  https://subtelforum.com/tele-greenland-repairs-one-cable-break-finds-another/

  SvaraRadera