Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-05 13:27

Har sjukdomsutbrott i Kina slagit ut 20% av världens svinproduktion?

Kina är världens största producent av fläskkött, med nästan hälften av produktionen. Även om regimen tystar ner den verkliga omfattningen finns det indikationer på att 40% av landets svinbesättningar har dött, avlivats och destruerats i utbrottet av afrikansk svinfeber. Finansiella konsekvenser på råvarumarknaderna är exploderande pris på fläskkött (eng lean hogs), stigande pris på övrigt kött, fallande pris på fodersoja och med det antagligen även fallande pris på raps i Sverige.
Svenskt jordbrukslandskap.
Med stigande välstånd i Asien ökar även efterfrågan på kött. I Kina föredrar man fläskkött, och landet slaktar otroliga 710 miljoner grisar om året, i kontrast mot tvåan USA:s 134 miljoner, och stod 2017 för nästan 50% av världsproduktionen. Om man så vill så äter varje kines en halv gris om året. Tillägg: Aktuella siffror från INTL FCStone är 55% av världsproduktionen för Kinas del.

På de moderna gigantiska kinesiska grisfarmerna har biosäkerheten moderniserats fullt ut, men det har inte hindrat att en epidemi av afrikansk svinfeber har brutit ut, initialt i en dansk grisfarm i Kina med 78 000 djur.

Mediarapporter talar om 10 000-tals döda och avlivade djur, som sedan eldats upp, enstaka artiklar om 100 000-tals, men det finns nu indikationer på att det handlar om miljontals djur som destruerats för att begränsa smittspridningen och hindra utbrotten i besättningarna.

Twittraren och jordbruksjournalisten Snyggbonde har en intressant tråd i ämnet. Sekundärdata visar på att utfodringen av svin i Kina har minskat med 40% de senaste dagarna och 50% i de regioner där man har som mest produktion. Datat ska komma från INTL FCStone enligt Snyggbonde vid fråga från bloggen, men är inte tillgängligt publikt och gratis.

Detta talar för att Kina slaktat ut och destruerat 40% av sina grisar (svin) och med det nästan 20% av världsproduktionen. Terminspriset på fläskkött (eng lean hogs) har också rusat på kort tid, från 52 USD i början av mars till 80 USD, men omfattningen på utslaktningen är som sagt ännu inte känd.

80 USD är dock inte säsongsmässigt lika extremt. Priset var 70 USD vid samma tid förra året och 85 USD i somras.

Ska man problematisera kan de 40-50% minskade kinesiska foderinköpen bero på att man nu äter ner befintligt överlager av foder, vilket alltså inte nödvändigtvis innebär att 40-50% av avelsdjuren slaktats ut. Men omfattningen torde ändå vara betydligt större än de 100 000-tals djur det talas om.

Det går inte att ersätta produktionen på kort sikt. Det krävs suggor som inte finns för att få fram de kultingar som ska växa upp till kött, och kommer ta tid att återuppbygga en avelsbas för framtida köttproduktion. En betydande del av världens proteinproduktion har med ens försvunnit, och fodersoja är kanske inte det mest attraktiva substitutet (den som provat att smaka på fodermajs kontra sockermajs kanske förstår skillnaden mellan djurfoder och människomat).

Priset på fodersoja faller således, och priserna på nöt-, lamm- och kycklingkött stiger. Snyggbonde menar att raps, som i mycket används som djurfoder, också kommer falla framöver. Med start för vårbruket i Sverige kan sådant här vara avgörande för svenska högbelånade bönder.

Kina är köpstarka. Man kan förmoda att de kommer börja dammsuga världsmarknaden efter fläskkött, vilket även kommer dra upp priserna i Sverige. Baconkrisen väntar, för att inte tala om vad som kommer hända med julskinkan ...

Vi får se när bacon försvinner som tillbehör från snabbmatskedjornas hamburgare.

En annan faktor enligt FCSTone är att fläskkött är den största infaltionsdrivaren i Kina nu. Detta kan sprida sig och dra upp inflationssiffrorna även i resten av världen, och rent av innebära höjda svenska räntor.

63 kommentarer:

 1. Det har ju varit mycket skandaler kring kinesisk livsmedelsindustri öht. Tråkigt så klart för de drabbade bönderna men man hoppas ju att de och andra kan lära sig av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bönder och bönder, det här är industri. Vi pratar om tiovåningsbyggnader med svin.

   Radera
  2. Men när vi ändå är inne på proteinkällor ochkinesisk kost, Tofu är ju en annan sådan, gjord just på sojabönor. Går det att använda fodersoja till tofutillverkning för att kompensera till viss del.

   Radera
  3. Problemet är ju att kineser väldigt, väldigt gärna vill käka just gris.

   Radera
  4. Jo, det är jag mycket väl medveten om, men de käkar väldigt gärna Tofu också.

   Radera
  5. Förresten, kineser är ju inte lika kinkiga med att äta inälvor som västerlänningar. Hur är det med dessa, klarar dessa också av att kylas/frysas för att transporteras lika bra som muskelvävnad?

   Radera
  6. Gör de inte det i deras oprocessade form får de lära sig äta korv helt enkelt.

   Radera
  7. Att äta sk innanmat är ett fattigdomsfenomen, där man äter upp varenda del av djuret. De som kraftigt ökar sin köttkonsumtion i Kina nu är förstås medelklassen, som knappast vill äta innanmat längre. Tror det snarare är en myt om kineserna. Det går nog som sagt i bästa fall till korv, annars till foder åt sällskapsdjur i processad pulverform.

   Radera
  8. Gris med ris blir alltså dyrare men korv till de som gillar det klaras alltid med lite mer annat innehåll än gris. Sonen kastade korven i väggen när han börjat på dagis. Igår åt han frukost på hotellet i Orlando och det kostade 335 kronor omräknat från dollarn. Ska fråga om grismat ingick.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Nejnej, inälvsmat är fortfarande väldigt populärt och inget som ses ned på i Kina. Rätt tillagat är det riktigt gott.

   Radera
  10. Näe, det är inte gott. Sötaktig brun soja-buljong där diverse organ flyter omkring. Till och med öron. Men visst, de har fattigdomen i färskare minne än vi så nog kommer käka den där snuskiga skiten i nån generation till åtminstone.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Inget illa menat Ben, men vad som betraktas som gott eller ej är till viss del inlärt och det går nog inte att finna en en korrelation mellan proportionen äten muskelmassa/inälvor och ekonomiska framsteg.

   Radera
 2. "sjudomsutbrott" - har Aples kasa tangentbrd drabbt dg ocså?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjudomsutbrott, som Farao i Egypten innan han släppte isreliterna fria?

   Radera
  2. Var fler felstavningar i rubriken. Måste börja korrläsa mina blogginlägg. Steg upp 0500 i morse för att hinna med flyget.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Off-topic. Detta handlar inte om invandring.

   Radera
  2. Jag skrev ett arabiskt ord, på skoj, jag är själv troende muslim.

   Radera
 4. Ponera att siffrorna stämmer. Hur lång tid skulle det ta för grisbeståndet att repa sig? 1, 3 eller 5 år?
  Nyfiken, men kan absult ingenting om grisodling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan gå rätt fort. Griskullar är rätt stora, och en sugga kan få flera kullar per år, 50% är ju honkultingar, så man kan bygga upp ett bestånd relativt snabbt. Måste förstås bli könsmogna först, så det finns en fördröjning i systemet. Betydligt snabbare än nöt iaf, med 1-2 kalvar och flera år till nästa föryngring. Suggor kan bli fertila redan efter tre månader.

   Radera
  2. Något vi ser i det svenska vildsvinsbeståndet? :)

   Radera
  3. Du tänkte att vi skulle exportera svenska vildsvin till Kina?

   Radera
  4. Jo, men återuppbyggnaden kommer ju att tära än mer på slaktproduktionen under lång tid.

   Radera
  5. Men å andra sidan, om man avlivar en avelsugga nu tappar man ungefär 12 slaktgrisar kring jul i år.

   Grisproduktion kan återhämta sig snabbt men samtidigt kan produktionen sjunka snabbt också.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Provade att räkna lite och reserveration för att jag kan gjort något fel.

   En nyfödd honkulting skulle kunna ge ca 1800-3200 nya honkultingar på 36 månader om man räknar med 1 månad di hos suggan (kort tid men..)
   Kultingarna får växa till 8 mån innan vi antar att de blir dräktiga.
   Efter en månad blir det ca 6 honkultingar som diar en månad innan man försöker få suggan dräktig igen.
   Kanske lite tuffa tidsramar men om jag räknar rätt blir det teoretiskt 1860 nya honkultingar på 36 mån.
   Räknar man på 7 honkultingar blir det 3262.
   Med 5 per kull blir det 970

   Radera
 5. "[E]n epidemi av afrikansk svinfeber har brutit ut, initialt i en dansk grisfarm i Kina", ja vi har ju en global ekonomi.

  SvaraRadera
 6. Får man fråga var bilden är tagen?

  Angående köttproduktionen finns en del stallar i Sverige som inte körs mer än halvtid, förhoppningsvis kan bönderna här skala upp och dra in lite pengar.

  Raps är trevligt, inte minst för viltet. Den har växt så bra sen sådd att vissa har fått putsa ner den. (Ja, det stämmer)

  SvaraRadera
 7. Ser fram emot att få höra Stefan Löfvén ta ordet "baconkrisen" i sin mun. Laddar med popcorn.

  SvaraRadera
 8. Jag vet att priset på svinborst har exploderat senaste året. Kommer uteslutande från kina. Priset har gått upp med över 10å% senaste året. Leverantörerna gnäller på minskad tillgång pga att de slaktas tidigare. Dessa svin kommer dock från bergstrakter och inte stora djurfarmar.

  SvaraRadera
 9. Är det Vättern och Visingsö på bilden?

  SvaraRadera
 10. Tror att de flesta kineser äter råttor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Intresserad Jules Verne. Hur många kineser är rikare än alla svenskar tillsammans? Jag är helt klar på att det finns många miljardärer i Kina och inte så få miljonärer heller.

   Jules Verne fick mig förmodligen att bli ingenjör. Slukade hans böcker från tidig skolålder. Snubblade sedan över Guldmeteoren förra året. Imponerad över en del tankar som framfördes och liknar senare års fysikteorier. Guldet är viktigt och betyder en del för berättelsen. Rekommenderar boken för ingenjörer och andra som gillar SF.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. När jag började skriva fanns Jules Vernes inlägg kvar. Och jag vill fortfarande veta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 11. Om nu det är på detta viset att grisar föds upp i flervåningshus ( tio våningar ! ) är jag faktiskt mest nyfiken på vad för sorts hörselskydd de som utfordrar grisarna använder.

  Kanske lite 'off-topic'. Men, jag misstänker att ljudnivån är betydligt högre än vad samtliga som kommenterat kan föreställa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt är det felskrivning av mig, och handlar om den rätt omfattande personalstyrkans bostäder.

   www.landlantbruk.se/lantbruk/tusentals-grisar-smittade-av-afrikansk-svinpest/

   Radera
  2. Och det var bara åtta våningar tror jag.

   Radera
  3. Det är ca 1000 grisar på varje våning och varje våning har en personalstyrka på 4 pers en specifik hiss för varje våningsplan.

   Radera
  4. Shit. (även bokstavligen, antar att det är rejält automatiserat)

   Radera
  5. Hörselskydd? Jag undrar mer om man kan vistas där utan syrgasmask och hur långt det är till närmaste bostadshus?

   Radera
  6. En anekdot : Min farfar gjorde värnplikten under kriget och ansvarade m.fl över en kanon. Istället för hörselskydd fick dom en pinne att bita på vid varje avlossning. Det här var under beredskapstiden vid norska gränsen.

   Det är väl inte helt otroligt att anta att kinesiska ledningen bryr sig lika mycket om sina soldaters hälsa som svenska dito gjorde 1940?

   Radera
  7. Han gjorde värnplikten 1935, men blev placerad 1940.

   Radera
  8. Beredskapen då var inte god, tvärtom var den usel. Sverige hade nedrustad i 15 år i rad när kriget kom till oss. (Nazi ockupation av Norge och Danmark) Oavbrutet från 1925 och framåt. Skattetrycket var 14% och det relativt nya pensionssystemet började kosta pengar. Politikerna då var precis lika inkompetenta som idag; totalt osynkroniserade och ur fas med verkligheten.

   1939 var Sverige lika militärt förberett som 2012. Redan 1936 var det uppenbart att Tyskland brutit flera avtal som var en del av fredsuppgörelsen 1918; bl.a 100000 soldat begränsningen. Chamberlain i Storbritanien började ana oråd redan 1937 och ordnade möte med hitler 1938 i ett desperat försök att undvika krig; men det var för sent. Ekonomin som bara 20 år tidigare låg i spillror hade till stora delar pumpats upp via Rotschilddynastins diverse finansinstitut, men även av svenska och amerikanska intressen, bl.a Prescott bush (Jr´s farfar) som blev påkommen och dömd 1942 för "trading with the enemy act" för att ha sålt olja till ett land som USA var i krig med sen den 11:e december 1941

   Men vi är mycket mer sårbara nu pga låg självförsörjningsgrad på många områden. Stefan Löfen och P.Albin Hansson är på många sätt lika varandra; mycket snack och lite verkstad; reaktiva istället för proaktiva.

   Ett tomt, sprucket, oinoljad revolverhölster från 1880-talet och ett halvt dussin 6,5x55 lösplugg i fickan men inget gevär var ingen ovanlig utrustning för en soldat i början av kriget 1939. Det här var samtidigt som polska ryttare med lansar försökte hävda sig mot tyskt pansar och blitzkreig från skyn.

   Vår beredskap är god sa P.Albin.

   Radera
  9. Vi skänkte väl mycket av vår krigsmateriel till Finland när de drogs in i kriget.

   Radera
  10. När P.Albin. sa att "Vår beredskap är god" så syftade han på livsmedelsförsörjningen och beredskapen att klara av den minskade handeln under krigsåren. Han syftade inte på den svenska militärens styrka.

   Erfarenheterna under WW1, då det blev hungerkravaller i flera svenska städer, gjorde att svenska politiker sett till att matsituationen såg bättre ut inför WW2. Det är något dagens politiker borde ta till sig.

   Radera
 12. Om varje vuxen kines äter en extra fläskkotlett varje vecka, hur många grisar ytterligare måste slaktas då ?

  SvaraRadera
 13. https://www.zerohedge.com/news/2019-04-04/food-crisis-2019-african-swine-fever-outbreak-devastates-global-pig-population-pork

  SvaraRadera
 14. Lugn bara lugn.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_feet

  SvaraRadera
 15. Jag hörde att regimen sagt 20%, vilket i realiteten är bortåt 30-40-50% vilket stämmer bättre med verkligheten. Men Kinas verkliga problem är tillgången på färskvatten vilket kan bli en svår nöt att knäcka. Annars är dom väldigt framsynta och har investerat extremt mycket i ekvatoriella Afrik; och till skillnad från oss vilseledda löneslavar i väst så har dom tillgång till tusentals år av nedskriven icke manipulerad historia, och historien upprepar sig med 400-års mellanrum och det vet kineserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får läsa på bättre. Kina har en rik tradition av bokbränning. Qindynastin, den som enade landet, började direkt bränna alla historisk och filosofiska verk som kom från de erövrade områdena. Mer eller mindre alla efterkommande dynastier har kort efter maktövertagandet följt exemplet och raderat icke önskvärd litteratur. Och sen har vi Mao och kulturrevolutionen...

   Radera
 16. Jisses. Vilka enorma mängder gris.

  SvaraRadera
 17. Är det något kineserna inte äter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Quornfärs och halloumi.

   Radera
  2. Ät det något som är förbjudet för kineserna att äta?

   Radera
  3. Kina är stort. Vissa regioner äter vissa saker andra inte. Är européer grodätare?

   Av de kineser jag mött i Kina så åt ingen hund, men häst verkade vara ett ännu större tabu.

   Radera
 18. Kineserna tvingar den muslimska minoriteten i Kina att äta fläsk i omskolningsläger annars torteras de.

  SvaraRadera
 19. TACK TO GREAT DR Sunny för att lösa mina problem är hans e-postadress ([email protected]
  jag heter fröken maria jag var gift med min man i 5 år vi bodde lyckligt tillsammans i år och inte förrän han reste till australien för en affärsresa där han träffade den här tjejen och sedan dess hatar han mig och barnen och älskar hennes enda. så när min man kom tillbaka från resan sa han att han inte vill träffa mig och mina barn igen så han körde oss ut ur huset och han skulle nu till Australien för att se den andra kvinnan. så jag och mina barn var nu så frustrerade och jag bodde bara hos min mamma och jag behandlade inte bra eftersom min mamma blev gift med en annan man efter min fars död så mannen som hon blev gift med behandlade inte henne bra, jag och mina barn var så förvirrade och jag letade efter ett sätt att få min make hemma eftersom jag älskar och vårdar honom så mycket, så en dag som jag surfar på min dator såg jag ett vittnesbörd om denna stavningskrock DR Sunny, vittnesmål delas på internet av en dam och det imponerar på mig så mycket jag tycker också om att prova. Först var jag rädd men när jag tänker på vad jag och mina barn passerar så kontaktade jag honom och han berättade för mig att stanna lugn i bara 24 timmar att min man ska komma tillbaka till mig och till min bästa förvåning fick jag ett samtal från min man på den andra dagen frågar efter barnen och jag ringde DR Sunny och han sa att dina problem har löst mitt barn. så här var hur jag får min familj tillbaka efter en lång stress att bromsa upp av en ond dam så med all denna hjälp från DR Sunny, jag vill att alla på detta forum ska gå med mig för att säga ett stort tack till DR Sunny och jag kommer även råd för någon i sådana eller liknande problem eller någon form av problem bör också kontakta honom, hans email är) ([email protected]) han är lösningen på alla dina problem och problem i livet. Ännu är hans e-postadress ([email protected])

  Han är specialiserad i den följande spellen.

  (1) Om du vill ha din ex tillbaka.

  (2) om du alltid har dåliga drömmar

  (3) Om du vill bli befordrad på ditt kontor.

  (4) Om du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.

  (5) Om du vill ha ett barn.

  (6) Om du vill vara rik.

  (7) Om du vill knyta din man / fru för att vara din för evigt.

  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.

  (9) Hur du har blivit scammed och du vill återställa du förlorade pengar.

  (10) om du vill stoppa din skilsmässa.

  (11) om du vill skilja din man

  (12) om du vill ha dina önskemål.

  (13) Graviditet stava för att bli gravid baby

  (14) Garantera att du vinner de oroliga domstolsförhållandena och skilsmässa oavsett hur vilket stadium

  (15) Avbryt ditt äktenskap eller förhållande från att bryta isär.

  (16) om du har någon sjukdom (H I V), (CANCER) eller någon sjukdom.

  (17) om du behöver böner för befrielse för ditt barn eller dig själv.

  (18) du vill bota Diabetes botemedel, Herpes botemedel, Hiv och Aids botemedel, Bröstcancer botemedel och Cancer botemedel,

  återigen se till att du kontaktar honom om du har något problem han hjälper dig. hans email adress är ([email protected]) kontakta honom omedelbart .... ring eller whatsapp honom nummer på +2349030731985

  SvaraRadera