Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-04-28 20:05

Game of Thrones mörkaste avsnitt någonsin?

"You show nothing, HBO!"
I natt kommer jag titta på tredje avsnittet i den sex avsnitt långa sista säsongen av Game of Thrones. Avsnittet kommer inte bara vara den längsta stridsscenen i filmhistorien med sin en och en halv timme, utan också det mörkaste avsnittet av Game of Thrones. Bokstavligen, då det helt enkelt inte går att se vad som händer.
Hela denna sista säsong har ännu så länge varit bokstavligen mörk och det har varit svårt att se något i de mörka scenerna, annat än en mörk skugga mot en förhoppningsvis lite ljusare bakgrund.

Trailern ovan utlovar att den stora slutuppgörelsen mellan levande och döda kommer fortsätta på detta vis. Det går helt enkelt inte att se något av vad som händer. Stillbilden för trailern ovan är uppljusad och visar hur mycket information det egentligen finns på skärmen, men samma scen som rörlig bild är nästan helt svart, och man ser bara konturerna av de närmaste soldaterna.

Förhoppningsvis är detta bara trailern, men när man går tillbaka och kontrollerar slutscenen i föregående avsnitt är det verkligen så här mörkt.

Jag har testat med iPad, iPhone, MacBook Pro och extern skärm. Allt är för mörkt för att se något, även med ljusstyrkan på maximalt.

Risken är nu att den slutliga uppgörelsen helt enkelt blir för bokstavligt mörk, och man kommer missa en lång rad karaktärers dödscener i mörkret. Efter att ha laborerat runt på min MacBook Pro fann jag att bildinställningen PAL/SECAM ger mest synlig bild, och oavsett ger det fler möjligheter att laborera med färgerna på datorn, så det får bli bärbara datorns inbyggda skärm. Även inställningen Colour LCD var okej, i kontrast mot den inställda Color LCD med amerikansk stavning.
PAL/SECAM.
Kanske blir det bättre av att se avsnittet i ett kolsvart rum klockan tre i natt direkt när det hela läggs ut? Kanske har HBO tagit åt sig av kritiken kring mörkret, som har varit omfattande, och gjort en ny post-processing och ljusat upp det hela. Men jag är tveksam. Läs bara kommentarerna till trailern, det är inte bättre med själva avsnitten.

I natt får jag facit om jag såg vad som egentligen hände. Om det nu går att se.
"The episode is dark and full of errors."
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Skyll på miljöpartiet. Allt är tydligen deras fel.

  SvaraRadera
 2. Lite underligt att filmhusen sällan (aldrig?) tar hänsyn till att gemene person kommer att se filmen i ett rum som har flera ljuskällor och saker som kan reflekteras på skärmen.
  De borde göra en intern filmvisning utanför perfekta förhållanden innan den släpps/visas i vardagsrummen hos tittarna. :-)

  SvaraRadera
 3. Har laddat ned tre säsonger, har inte börjat titta än. Är det mycket snusk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snusket är mest i början, sen blir det mindre och mindre även om det förekommer lite då och då igenom hela serien.

   Radera
  2. I takt med att skådisarna får högre lön har man inte råd att ha dem nakna längre, utan i senare säsonger är det mest statister som visar hud.

   Radera
 4. Säger inte emot i sak - dels är det trevligt med lite ljusare än detta, dels tycker jag självklart att ni borde kunna se GoT ordentligt trots billig utrustning. Men med det sagt rekommenderar jag bättre utrustning, framförallt om man sitter framför datorn mycket. Om datorn används stationärt till en stor del av arbetet är det på alla sätt och vis värt det att betala 15 000:- för en ordentlig monitor.

  Det är inga som helst problem att se detta på vare sig min monitor eller TV. I dagsljus kräver det dock ganska hårda settings (tex default-läget på TVn, som annars ger mig huvdvärk för att ljuset är för starkt).

  SvaraRadera
 5. Skulle vilja se dessa avsnitt på biograf ;)

  SvaraRadera
 6. Såklart man har OLED tv och helt mörkt i rummet... Bättre bild och ljud hemma än på bio.

  SvaraRadera
 7. Vill se en review av dig idag av avsnittet. Utan spoilers! Sjukt nyfiken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adrenalin. Svårt somna om. Man behöver seriöst en riktigt bra skärm för att se detta, detta avsnitt ställer kraven maximalt åt alla håll på skärmen. Antar 4K och en ljusstark teve krävs (bildskärmar är inte lika starka pga att de ska ses på nära håll).

   Radera
 8. Vilken tjänsk kollar du genom?
  HBO nordic appen ska ge riktigt låg bitrate.
  HBO nordic genom Telia IP TV ska tydligen ge högre bitrate
  Även HBO US och Amazon ska ge högre bitrate.

  Själv har jag sett de två första avsnitten genom Amazon oc på en OLED TV. Jag har inte haft några problem att se mörka partier eller blockighet. Ska kika på ep3 ikväll och kan återkomma om det skiljer sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det i princip uteslutande natt-scener, men jag hade inte något problem att se innehållet i något av dem. Dock ligger HBO hopplöst långt efter tex netflix som erbjuder både 4k och HDR. Hur svårt kan det vara?

   Radera
 9. En budgetfråga om man får tro Noah Smith på Bloomberg.

  SvaraRadera
 10. Någon take på varför dom gjorde avsnittet för mörkt, det saknas ju inte direkt sura GoT fans tweets som precis alla säger samma sak.

  Det är ju inte direkt ett misstag av HBO, avsnittet har ju gått sina rundor i kvalitetskontrollen, så mörkt är ett medvetet drag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nonchalans? Med rätt skärm fanns allt där in i minsta detalj.

   Radera
 11. Såg avsnittet i mobilen på hotellrummet. Vet inte ens vad som hände och vilka som dog.

  SvaraRadera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 14. Ja, det är ju inte bara att det är mörkt. Mörkt kan det få vara om man ändå kan urskilja detaljer. Problemet var ju även att färgerna i scenerna innehöll för små nyansskillnader och färgdjupet var för lågt.

  SvaraRadera