Aktuellt

Gästinlägg: Hej då, Vindkraftskyrkan

Nedanstående är ett gästinlägg signerat den återkommande gästskribenten Blankröstaren. Bloggen vill passa på att påminna om att man måste gå...

2019-04-26 18:28

Fredagsmys: Flera kraftverk slutar köra i Stockholm - elbrist hotar

Dags för lite fredagsmüs igen. Finns mycket att skriva om, men för kvällen passar det väl med att Stockholm Exergi slutar köra el från några av sina kraftvärmeverk i Stockholm, på grund av beskattningen som JÖK-regeringen beslutat om. Stockholm, som redan riskerar slå i taket för elnätets förmåga att föra in el i staden, förlorar cirka en halv terawattimme el om året. Elbrist hotar nu Stockholm tack vare regeringens beskattning.
Värtaverkets skorstenar mitt i bild. Foto taget från det nu för allmänheten nedstängda Kaknästornet.
Sveriges elproduktion ligger på cirka 160 TWh. 0.5 av dessa, mitt inne i Stockholm, riskerar nu att försvinna sedan det mellan Fortum och Stockholms stad samägda bolaget Stockholm Exergi beslutat att sluta köra elproduktion från några av sina kraftvärmeverk (kraftvärme = fjärrvärme plus el). 

Beslutet följer av att regeringen och riksdagen beslutat om höjda skatter för kraftvärme.

En halv TWh lokal elproduktion försvinner från ett Stockholm där elnätet redan hotar att slå i taket, så ingen mer elkraft kan föras in utifrån på grund av den snabba expansionen av bostäder och infrastruktur i staden. Denna har naturligtvis skett utan att man byggt ut tillhörande infrastruktur, som eltillförsel. Det viktiga är ju att växa, utan att behöva ta några faktiska kostnader för en befolkningsökning. Även kollektivtrafiken i form av tunnelbana och järnvägar hotas av elbristen.

Kostnaden för Stockholm Exergi kommer öka med 150 MSEK om året, enligt bolagets pressmeddelande, vilket förstås kunderna kommer få betala.

Bolaget kommer stänga ner den ena pannan i Kraftvärmeverk 5 vid Värtaverket, medan den andre fortfarande kan köras som reservanläggning.

Bolaget konstaterar att den halva terawatttimmen kommer behöva ersättas med fossil elkraft i andra länder, via minskad export av svensk el, eller ökat import av el från kontinenten. Total nettoeffekt kommer bli ökade utsläpp av netto 50 000 ton CO2 globalt. Detta förutsätter förstås att elnätet i Stockholm klarar av tillförsel av den saknade kraften utifrån, vilket inte är säkert. Till Dagens Industri uppger företaget att det kan bli en fråga om effektbrist och medföljande sk brownouts i Stockholm.

Vi avslutar väl kvällens fredagsmys med att gratulera regeringen till en ökning av CO2-utsläppen med 50 000 ton CO2. Klimatet bryr sig inte om var utsläppen sker, och nu kommer de alltså ske i t ex Polen istället för i Stockholm.

Allt annat lika ska 800 000 Stockholmare nu betala 150 MSEK mer för fjärrvärmen, antingen direkt, eller via hyror, bostadsrättsföreningsavgifter, via de butiker man handlar i eller via arbetsgivare som får mindre utrymme för lönehöjningar. Eller via skatten för offentliga lokaler1..Det landar på 187:50 SEK per person, eller 746:- SEK om året för tvåbarnsfamiljen. Och som sagt ökade utsläpp om 50 000 ton CO2.

Så går det om man röstar på plakatpartiet Miljöpartiet. Ni får väl trösta er med att hyra en elscooter, som går sönder efter ett halvår.

Trevligt fredagsmys!

1. I ärlighetens namn så är det väl mestadels alla Sveriges statliga skattebetalare som betalar för mycket av de offentliga lokalernas höjda kostnader för fjärrvärme. T ex riksdagen, Rosenbad och alla statliga myndigheter i huvudstaden, som finansieras genom att dränare provinserna på skattepengar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

64 kommentarer:

 1. Det är lugnt, vi har faktiskt uppfunnit det nytt sätt att driva fjärrvärme!

  Ba googla "Nytt datacenter med energiåtervinning byggs i Norra Djurgårdsstaden" och låt dig glädjas av teknikens landvinningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För ett datacenter drar ju ingen el......

   Radera
  2. Poängen befinner sig just nu någonstans i Gävle-trakten och är på väg mot dig på ett SJ-tåg, dvs den kanske kommer fram någon gång...

   Radera
  3. 21 MWh värme ska det generera. Vi behöver alltså ca 25000 nya gröna datacenter för att ekvationen skall gå ihop för de saknade 500GWh.

   Radera
  4. Ett svenskt fjärrvärmenät mätas med ca 90 gradC och returen är ca 40. Utgående kylvatten från en datacetral är helt säkert väl under 40 så det är oanvändbart för fjärrvärme utan värmepump.På ett fjärrvärmeverk finns redan massor med värme under 40gC som kan tillvaratas med värmepump (som också gjordes när elen var billig). Sagan om värmeåtervinning från kylvattnet från datacentraler är bedrägeri.

   Radera
  5. Moderna välisolerade hus fungerar bäst med lägre temperatur på fjärrvärme. Tekniken kommer kanske förändras, men det tar tid i så fall.

   Radera
  6. Med lägre fjärrvärmetemperatur krävs nytt nät med grövre rör för distribution av samma effekt. Vilken temp som går in i huset reglerar man med tex shuntning och har inget alls att göra med produktionstempen.

   Radera
 2. Vad är oddsen att regeringen ändrar sig om skattehöjningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noll. Börjar gälla om några månader vad jag förstått. Eon stänger 160MW el i Malmö. Kabeln som byggs för att förse Skåne med mer fossil el från PL o Tyskland är kanske färdig 2030.

   Radera
  2. Heleneholmsverket syftar Livs Farfar på.
   Öresundsverket har redan stängt sedan 2 år vilket är sanslöst med tanke på vilken satsning det var både ekonomiskt och politiskt blott ett decennium sedan.
   Region Skåne varnar för svåra effekter av elbrist

   Radera
  3. Det är svårt att driva kraftvärmeverk eftersom elpriset är så lågt. Hade varit en bra väg att gå att betala elleverantörer som äger strategiska verk, för garanterad producerad effekt utöver vad de kan få betalt för elen.

   Radera
 3. Kommer ihåg att jag provade detta move i SimCity på 90-talet. Resultatet var "rolling brownouts". Så jag provade igen i CitiesSkylines nyligen, med samma resultat. Dock hade inga av dessa spel postmodernism i sina modeller, så i sthlm kanske resultatet blir ett annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha bra idé! Det finns ju tornados, godzilla, och översvämningar, men just denna katastrof saknas verkligen.

   Radera
 4. Så, är det någon här som vet om det finns billiga vattenkylda elverk att tillgå som backup? En liter bensin innehåller ca 10 kwh energi, så kostnad drygt 1:50 per kwh. Verkningsgraden blir nästan 1 om man tar tillvara på värmen, därav vattenkylningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkningsgraden kan bli över 1 om du lyckas ta tillvara på kondensenergin i avgaserna, dvs kyla ner avgaserna under 100 grader.

   Radera
  2. Inte ens det. Tillförd luft har inte 100gC

   Radera
 5. Jag tänker mig ett scenario där elnätet i stockholm kollapsar och orsakar veckolång blackout, med flera miljarder i kostnader.

  Och sen vill jag att svetsaren efter blackouten håller ett tal med clownperuk där han säger "vi har varit naiva".

  Kan jag få det? Kanske inte clownperuken, men resten kan de väl fixa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan nog inte få så lång blackout om det inte samtidigt går sönder någon kritisk transformator eller någon annan kritisk nod eller komponent i kraftförsörjningen.

   Radera
  2. Re. Agge
   Enligt lagen om alltings jävlighet så är det precis det som kommer att hända.

   Radera
  3. Kan ju komma lite artigt folk och hälsa på just då.

   Radera
 6. Om det är kolbrännandet i Värtan som avskaffas anser jag det utmärkt. Är det däremot biomassa som inte bränns längre är det illa.

  Högre elpris för berörda elkunder under extra kalla vintertimmar borde räcka till.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja när jag läst meddelandet så får jag det till att det är kolbrännandet som minskas.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. "Pannan är designad för att ta emot 100 procent biobränsle och går på flis som når Värtaverket från hela Östersjöområdet. Uppemot fem båtar i veckan"
   Är det fartyg som drivs med bunkerolja? Vad är livscykelanalysen för flisen?

   Radera
  3. Spänningen stiger, var landar siffrorna? Plus? Minus? Vem bankar på tunna tunnor och vem stoppar huvudet i sanden?

   Radera
  4. Re Sjunkbomben
   On du visste något om sjöfrakt skulle du aldrig ställt den frågan.

   Radera
  5. Uppenbarligen kommer mycket av flisen från Brasilien

   Radera
  6. Värtaverket är jättenöjda, visserligen har EN kolbåt ersatts med TRE flisbåtar, men röken kommer ju inte från Värtans skorstenar

   Radera
  7. Koleldningen i Värtan funkar bara med polskt kol från Schlesien.Flisen ger ca 2x mer CO2 än kol för elproduktion och stannar i atmosfären 30år innan träden i Brasilien åter växt upp.Och klimatkatastrofen inträffar enligt Greta om tio år.Så varför är det så bra med flis?

   Radera
 7. Man undrar i sitt stilla sinne hur det nu blir med sopimporten. En icke föraktlig del av elen produceras ju av sopor som importeras från utlandet, till förtret för exempelvis norrmännens utkonkurrerade sopförbränningsstationer.

  Sopor för att fylla Sveriges behov importeras så långt som från Italiens maffia. Alla vill göra en hacka på sopor, vilket förmodligen är riktigt bra för klimatet.

  Enligt sopföretagets video motsvarar en kubikmeter sopor 200L olja i energi. Sålunda har sopor ett värde på marknaden, och kan således importeras av dem som har brist. Marknaden och den osynliga handen fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut superbra att Sverige tar ansvar och även tjänar pengar på det. Sopor är guld värt.

   Radera
  2. Ja, ca 6:46 in i filmen ser man det. Misär och grovt miljöbrott. EU borde lagstifta mot sånt.

   Radera
  3. Sopor i vit sektor har alltid negativt värde Storleksordningen 500 kr/ton. Sopförbränning är det tekniskt sett mest komplicerade sättet att skapa el och och ger därför höga kapitalkostnader. Sopkemin ger dessutom dålig elverkningsgrad på omkring 20%.Du slänger omkring ett kg sopor per dag som då kan förse dig med ca 2kWh fjärrvärme och 1kWh el om dygnet.

   Radera
 8. "Rolling brownouts" är nog ett bra sätt att skaka om Stockholm politiskt, kanske även landet.

  Hur är ägarförhållandena i fd "AB Fortum Värme Holding samägt med Stockholms stad (publ)"? Jag antar att stockholmarnas suckar inte hörs lika väl över bottenviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 50/50 men staden har avgörande röst om jag minns rätt

   Radera
  2. Jag sökte på den termen och fick upp detta Urban Dictionary: Rolling Brownout

   Det ska nog heta antingen bara brownout eller rolling blackout, vilket är spänningsfall respektive roterande strömavbrott om jag förstått rätt. Jävla anglofili.

   Radera
 9. Importera Rysk kärnkraftsel via Finland.

  SvaraRadera
 10. Ack Stockholms stad som lade flertalet miljoner(misstänker jag) på att annonsera det ypperliga med E X E R G I!!! :D

  Aleluya för JÖK:en!

  SvaraRadera
 11. Är det bara jag som känner lite skadeglädje och börjar ladda förrådet med popcorn för att sitta och hoppas på "brownouts" i Sthlm i vinter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vi är fler. Stockholmarna lär dock ha rikligt med knytblusar, fittmössor, och såklart såna där handdukar som viras runt huvudet på kvinnor att värma sig med. Samt förstås att Greta kan framkalla global och säkert också lokal uppvärmning mha hot air.

   Radera
  2. Att den kongliga hufvudstaden drabbas är det snabbaste sättet att få något att hända, således bra på lite längre sikt. Ser fram emot utbyggd kärnkraft i spåren av den annalkande elbristen.

   Radera
  3. Jag firar. Dessutom är det som Svinto säger möjligen det enda sättet att vända skutan på.

   Radera
  4. Tomten och Svinto vi får möjligen effektbrist i 08 under några timmar. Om det ska lösas med ny kärnkraft lokalt blir det extremt dyrt. Vi kommer att ha fortsatt nettoexport av el även kommande vinter om de gamla reaktorerna orkar med lika bra som i vintras.

   Felet är att ledningarna inte byggts ut i tid.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Felet är att vi förlitar oss på vindkraft i för stor utsträckning utan att investera i reservkraft.

   Radera
  6. Nä Rickard stora felet, när det gäller 08, är ledningsbrist. Svenska Kraftnät har varit slöa på att se till att överskottet i norr når mellersta och södra delen av landet. Även en del regionala ledningsägare har varit försumliga.

   Just nu exporterar vi till alla grannländer som vi har kablar till.

   Vindkraften byggs lönsamt ut snabbt i år, 2020 och 2021 men det hjälper bara mot de befarade timmarna med effektbrist i 08 om det kommer upp några större vindkraftverk här. Det mesta byggs norrut. Däremot ger fördubblingen av vindkraft på några få år ett lägre elpris större delen av året. Hjälper bara lite för elproducenternas priser att några reaktorer tas ur drift.

   Med mer kapacitet, som når fram, från vattenmagasinen i norr och väster klarar vi alla timmar i 08.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 12. Grattis! Man får det man röstar för. Går inte att skylla på någon annan. Själv laddar jag med ved.

  SvaraRadera
 13. Felet skapades -94 iom avregleringen. När elpriset är billigare än bränslet är detta en naturlig följd och har just idag mer med avregleringen att göra än skatten.
  Men det gav våra begåvningshandikappad politiker möjligheten att förpassa oss till stenåldern i framtiden, vilken nu infunnit sig.

  SvaraRadera
 14. Samma sak kommer hända i gbg, det nya gaskombikraftverket blir för dyrt att köra, verker ger ca 150 MW el, dock måste det finnas värmeunderlag för att kunna köra ett kvv fullt. I gbg ska det byggas bio-kvv för att ersätta gaskombin. Samtidigt, blir elpriserna tillräckligt höga så startas dessa verk och hetvattenpannorna stoppas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Redan hänt Öresundsverket i Malmö för 2 år sedan, vilket är sanslöst med tanke på vilken satsning det var både ekonomiskt och politiskt blott ett decennium sedan.
   Heleneholmsverket står på tur. Tillsammans blir effekttappet ännu mer än i Stockholm.
   Region Skåne varnar för svåra effekter av elbrist

   Radera
 15. Bilbränderna kommer att värma upp delar av Stockholm.

  SvaraRadera
 16. Fråga Greta så kommer vi säkert att få några realistiska och väl genomtänkta råd hur effektbristen kan lösas.

  SvaraRadera
 17. Kul att arbeta på ett företag som säljer hyfsat stora värmepumpsinstallationer. Kan inte kunderna köra maskinerna försvinner det 2-3 MW elförbrukning men det tillkommer då 10 MW fjärrvärmelast.

  Det Stockholm Exergi nu har gjort är att de har installerat ca 1000 fjärrstyrningsutrustningar för att kunna reglera ner fjärrvärmen hos kundera. Dock är få av dem inkopplade då det inte tänktes på att det finns dussintals olika styrsystem i drift och få av dem är förberedda för att ta emot ordrar om effektminskning. Det går att koppla in sig mellan styrsystemet och ventilservot men alla kompetenta anläggningar kommer att larma, vi skulle snabbt få en julgran med ca 100 blinkande undercentraler.

  Men det är en god ide att reglera ner vid tillfälliga effekttoppar, reglerar man upp före dippen och lagrar värme i huset märks det ännu mindre. Men att använda det för att bli av med basprofuktion i form av kraftvärmeverk som körs 24/7? Det är så dumt att klockorna stannar.

  SvaraRadera
 18. Lugn kamrater lugn, vi stänger ner lite arbetsintensiv arbetslöshetsminskande o viktig överlevnadsproduktion så kan vi hålla FB &Co igång.
  No problemas

  SvaraRadera
  Svar

  1. Sen då 'no problemas',
   Bah en bunt containertrafos o lite oböjbar sladd efter gatorna.
   Tror problemet mer kommer att handla om typ: 'djurens vänner' då skatorna kommer att vara utan tår, luftledningarna in i Sth kommer att glöda och blir då ett djurrättsproblem, så då är vi tillbaka i nedsläckningar, aj aj, skulle nog öppnat, insupit och haft trevlig med hon Gynning glasförpackade i stället , men efter fylld väl mogen, lite väl mycket åt jordade smaken, men startar man med nått trevlig ur en äkta plastikdunk så . . .kan vi kanske importera el från dom nystartade kines-kolelverken, finns säkert kabel, ja förlusterna efter vägen kan nog räknas till att det blir iaf. kvar till en Sony - LM Eriksson 880 med std batteri, men alla bäckar små är till för att ropa hej innan man ens vet om att man kommer att ramla i.

   Radera
  2. Din raljerande text är oläslig. Använd punkt.

   Radera
 19. Branschens attityder? Privata monopol värre än statliga?
  SvD190417 "Skattehöjningar slår mot Eon – elbrist hotar Malmö
  Efter skattehöjningarna i vårbudgeten: nu slutar Eon att producera el i Malmö. Enligt bolaget kan resultatet bli elbrist."

  Vilka marginaler har Fortum och Eon?
  Finns inga begränsningar för hur mycket marginal man ska ha på varje del av sin verksamhet?
  Kortsiktig vinstmaximering är väl inte en lämplig strategi för våra samhällskritiska bolag!
  Skall alla långsiktiga investeringar återigen bekostas av skattebetalarna och framtida vinster tas hem av aktieägarna?
  Man vinner förstås mer på att lägga ner den lokala elproduktionen, eftersom framtida brist innebär högre priser. Då sitter lägre kostnader bra! också en form av långsiktig planering;-)

  Detta luktar lite utpressning.
  Dags för lite Riksrevision?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan är väl offentligt styrda bolag lika kortsiktiga numera, med korttids budget och nyckeltal som hägrar i tunnelseende.

   Radera
  2. Nje, Ygeman menar ju tydligen att detta är den önskvärda effekten.

   Radera
  3. På fjärrvärmen har alla som äger nätet bra marginaler eftersom man har monopol. Drabbar alla städer som styrs av idioter som sålt sitt nät.

   Radera
  4. Suboptimering är tidens melodi. Girighet och egenintresse är bra, det gynnar alla i längden enligt Adam Smith, Ayn Rand och den stenrika eliten. Prisad vare nyliberalismen, slutlösningen på allt!

   Radera
 20. Härligt! Skönt att Stockholm får smaka på sin egen medicin.

  SvaraRadera
 21. Bygg en massa vindkraftverk runt sthlm istället för att bygga dom i norr där det redan finns ett stort överskott av el. Då behövs inte stamnätet byggas ut heller.

  SvaraRadera