Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2019-04-09 12:31

Fler hushåll tror på stigande bopriser - mäklarna och Danske Bank på fallande

"Two men says they´re Jesus, one of them must be wrong." - Dire Straits, Industrial Disease
SEB:s boprisbarometer rapporterar att fler hushåll tror på stigande bostadspriser. Samtidigt tror Danske bank att priserna rasar och åtta av tio mäklare tror att bostadspriserna på såväl villor som lägenheter faller och i princip ingen mäklare tror på stigande priser. Häpp!
SEB:s boprisindikator.

Något fler privatpersoner tror alltså enligt SEB på stigande priser, närmare bestämt en stigning från 42 procentenheter till 44 procentenheter, eller "alltmer" som denna förändring rubriksätts som.

Mäklarkåren tror helt annorlunda rapporterar Mäklarsamfundet:
"79 procent av fastighetsmäklarna på småhusmarknaden tror på sjunkande priser. Motsvarande andel för bostadsrätter är 81 procent. 20 procent av småhusmäklarna tror på oförändrade priser, att jämföra med 16 procent för de mäklare som förmedlar bostadsrätter. Inför förra kvartalet bedömde 14 procent av småhusmäklarna att de trodde på sjunkande småhuspriser. Motsvarande andel för bostadsrätter var 24 procent."
Det ser alltså ut som att en procent av småhusmäklarna tror på stigande småhuspriser och tre procent av lägenhetsmäklarna tror på stigande priser. Förändringen är radikal, från 14% till 79% respektive från 24% till 81%. I media försvarar sig Mäklarsamfundet och säger att det inte är ett metodfel. Tyvärr finns inte hela rapporten att tillgå på ovanstående länk, pga bruten länk.

Danske Bank säger att lägenhetspriserna i Stockholms steg med 0.3% i mars och säger att priserna med hög sannolikhet kommer falla under året, mycket tack vare nyproduktionen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

6 kommentarer:

 1. För den intresserade så finns hela rapporten här: maklarsamfundet.se/sites/default/files/Media%20Opinion/pdf/Ma%CC%88klarinsikt%20%232%202019%20(2).pdf

  SvaraRadera
 2. Tyckte det var intressant att hushållen tror att reporäntan kommer ligga på 0.13 % om ett år. Varför just denna exakta siffra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. är väl en sammanvägd siffra

   Radera
 3. SEBs tankar om räntan och kronan, av visst intresse: https://www.di.se/live/seb-kronan-inte-sa-billig-som-den-ser-ut-ytterligare-forsvagning-i-korten/

  SvaraRadera
 4. De positiva hushållen har kanske inte sin bostad i ex Stockholm, Uppsala eller Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm... det är onekligen fler som bor på andra ställen.

   Radera