Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-09 12:31

Fler hushåll tror på stigande bopriser - mäklarna och Danske Bank på fallande

"Two men says they´re Jesus, one of them must be wrong." - Dire Straits, Industrial Disease
SEB:s boprisbarometer rapporterar att fler hushåll tror på stigande bostadspriser. Samtidigt tror Danske bank att priserna rasar och åtta av tio mäklare tror att bostadspriserna på såväl villor som lägenheter faller och i princip ingen mäklare tror på stigande priser. Häpp!
SEB:s boprisindikator.

Något fler privatpersoner tror alltså enligt SEB på stigande priser, närmare bestämt en stigning från 42 procentenheter till 44 procentenheter, eller "alltmer" som denna förändring rubriksätts som.

Mäklarkåren tror helt annorlunda rapporterar Mäklarsamfundet:
"79 procent av fastighetsmäklarna på småhusmarknaden tror på sjunkande priser. Motsvarande andel för bostadsrätter är 81 procent. 20 procent av småhusmäklarna tror på oförändrade priser, att jämföra med 16 procent för de mäklare som förmedlar bostadsrätter. Inför förra kvartalet bedömde 14 procent av småhusmäklarna att de trodde på sjunkande småhuspriser. Motsvarande andel för bostadsrätter var 24 procent."
Det ser alltså ut som att en procent av småhusmäklarna tror på stigande småhuspriser och tre procent av lägenhetsmäklarna tror på stigande priser. Förändringen är radikal, från 14% till 79% respektive från 24% till 81%. I media försvarar sig Mäklarsamfundet och säger att det inte är ett metodfel. Tyvärr finns inte hela rapporten att tillgå på ovanstående länk, pga bruten länk.

Danske Bank säger att lägenhetspriserna i Stockholms steg med 0.3% i mars och säger att priserna med hög sannolikhet kommer falla under året, mycket tack vare nyproduktionen.

6 kommentarer:

 1. För den intresserade så finns hela rapporten här: maklarsamfundet.se/sites/default/files/Media%20Opinion/pdf/Ma%CC%88klarinsikt%20%232%202019%20(2).pdf

  SvaraRadera
 2. Tyckte det var intressant att hushållen tror att reporäntan kommer ligga på 0.13 % om ett år. Varför just denna exakta siffra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. är väl en sammanvägd siffra

   Radera
 3. SEBs tankar om räntan och kronan, av visst intresse: https://www.di.se/live/seb-kronan-inte-sa-billig-som-den-ser-ut-ytterligare-forsvagning-i-korten/

  SvaraRadera
 4. De positiva hushållen har kanske inte sin bostad i ex Stockholm, Uppsala eller Göteborg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm... det är onekligen fler som bor på andra ställen.

   Radera