Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-04-23 15:06

EU-valsprognos: Kristdemokraterna de stora vinnarna - FP och M stora förlorarna - FI åker ut

Resultaten från bloggens mestadels mitten-högerväljare kring väljarsympatierna i EU-valet är tydliga. Årets EU-valvinnare stavas Kristdemokraterna, som går framåt kraftigt på främst Moderaternas bekostnad. Även SD och C stärks. Liberalerna och Miljöpartiet hänger på gränsen att åka ut, medan mindre signifikanta slutsatser är att FI tappar sitt mandat i EU-parlamentet.
Respondenternas röststöd EU-parlamentsvalet 2009 - 2019.
För det första - vilket måste skrivas eftersom alla inte förstår detta ens när de läser detta stycke - enkäten avser relativ förändring och flöden, inte exakt utfall av EU-valen. Bloggens läsare är nästan uteslutande mitten-höger, dvs höger om Socialdemokraterna, och det låga stickprovet från övriga partiers väljare gör att slutsatserna kring dessa är mycket osäkra, även om riktningen mycket väl kan stämma.

Folkpartiet och Moderaterna blir enligt 1470 respondenter till enkäten EU-parlamentsvalets stora svenska förlorare. Moderaterna tappar 48% av sitt stöd, Liberalerna (Folkpartiet) tappar 52%. KD ökar med hela 241%. Även SD ökar med 35% och Centern belönas med en ökning på 10%. Notera att detta avser procent och inte procentenheter, alltså en relativ förändring.

Till vänster förblir stödet för Vänsterpartiet relativt oförändrat och man backar 12%. Socialdemokraterna backar 42%, men en sådan utveckling har inte något stöd i allmän opinion. Däremot finns det stöd från riksdagsvalet för att FI backar med 58%. MP backar 58%.

Både MP och FP backar så att de hamnar runt gränsen för ett mandat. Åker någon av dem ut kan det bli en återkomst när väl Brexit genomförs och Sverige därmed får fler mandat i parlamentet.

Hur väljarflödena går ser man i Sankey-diagrammet överst.

Moderaterna tappar stort till KD och SD, men får väljare främst från FP. KD tappar i princip bara till SD, men blockar väljare från samtliga övriga partier

Gruppen annat avser de som svarat på enkäten men inte röstade ett enskilt år, eller inte avser rösta i år, eller röstar eller röstade på något annat ej i enkäten listat parti. Kategorin kan i princip bortses från, annat än som en mätare över missnöjde, vilket alltså ökar.

SD plockar väljare från främst M och annat. Det senare kan handla om förstagångsväljare - partiet är konsekvent som störst bland lågutbildade unga män enligt SCB:s partisympatiundersökningar (se partisympatier efter utbildningsnivå), och det var fem år sedan senaste EU-valet, så gruppen förstagångsväljare i denna kategori har ökat avsevärt, så flödet är sannolikt.

Piratpartiet är med då man hade mandat 2009, men åkte ut 2014. Partiets stöd fortsätter att minska, trots aktuell situation med bland annat copyrightdirektivet och andra inskräkningar i Internets frihet, som EU trumfar igenom. En röst på PP kommer således med all sannolikhet vara bortkastad.

Junilistan är med då man hade mandat 2004. Intressant är att Junilistans tidigare väljare i princip samtliga gått till SD i två steg.

De fyra socialistiska vänsterpartierna har mycket svagt stöd bland bloggens läsare, och detta gör att vidare flöden kanske mer ska ses som anekdoter än faktiska siffror.

MP tappar till KD och annat, där man kan förmoda att annat är avhoppade MP-parlamentariken Carl Schlyters nya parti. S tappar till SD. V tappar åt olika håll, men plockar också stöd för att i slutändan vara ganska oförändrade. Och FI tappar på en anekdotnivå. 
Själva siffrorna.
Kom ihåg att det klena valdeltagandet i EU-valet gör att resultat kan slå lite hur som helst, men detta är uppmätta trender. Den som menar att dessa inte stämmer är välkomna att presentera egna data som motsäger detta.

Flödena och riktningarna kan mycket väl stämma, men knappast exakt i storlek, utan bör snarare ses som en styrkemätare på flödet. Riktningarna på flödena stämde relativt väl för 2014, utom möjligen för Socialdemokraterna.

Det är väl bara att gratulera KD i det här läget.

2004 var det Junilistan som skrällde. 2009 var det Piratpartiet. 2014 var det SD och FI. I år ser det ut som det blir KD som skräller. Samtliga dessa skrällar ligger i linje med mediauppmärksamheten. 2009 åkte Junilistan ut, 2014 åkte Piratpartiet ut och 2019 ser FI ut att åka ut. Den som skräller verkar ha svårt upprepa hypen när fem år passerat.

35 kommentarer:

 1. Alla ni som röstar på KD, har ni faktiskt satt er in i vad KD vill eller går ni mest på vad EBT säger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns väl ytterst få som sätter sig in i partierna egentligen vill, utan de går väl mest på feeling och one-liners?

   Radera
  2. Tror jag med. Ett mycket bra verktyg att använda för att komma rätt är SVT:s valkompassen.
   Det gjorde jag och vet vad jag hör hemma. som stämde rätt bra med min ursprungliga tro.
   https://valkompassen.svt.se/

   Radera
  3. Kd och M ingår båda i EPP så det är hugget som stucket vilken av dem man röstar på.

   Radera
  4. Tror det var förra valet då någon gjort en valkompass med samtliga kandidater i hela europa. Jag skulle visst rösta på en tysk. Synd att man måste rösta på kandidater från Sverige.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 4. Det här inlägget handlar inte om invandring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde alla inlägg handlade om det ...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. 10000 tyska bögar också!

   Radera
  4. Och när vi ändå är offtopic:
   https://defence-blog.com/news/russia-decides-to-scrap-its-legendary-nuclear-powered-battlecruisers-to-save-money.html

   Radera
 5. Vilka är de stora valfrågorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterst få väljare som vet vad EU bestämmer över.

   Radera
  2. Explosiv eller vanlig harpun?

   Radera
  3. EU vill bl.a bestämma över obligatoriska pappamånader ...
   Verkar de ha noll koll på att många traditionella konservativt katolska länder inom EU skulle slå bakut med hästsparkar vid detta ?

   Likaså vill EU bestämma över obligatoriska minimilöner

   Radera
  4. Skulle vara skönt med obligatoriska minimilöner, så vi slipper bulgariska lastbilschauförer som jobbar för 6000:-/månad. Fast de kommer väl att bli ersatta med pakistanska och bangladeshiska lastbilschauförer istället.

   Radera
  5. I Sverige skall svenska avtal gälla. (punkt)
   Vet om en firma i Halland som körde med folk från filipinska bemanningsföretag ... Typ lågkostnadsbesättnignar på fartyg... Folk som aldrig sett eller kört i snö..

   Eller när polackerna blir för dyra och får samarbetsproblem..

   https://omeuropa.se/brannhet-eu-fraga-lastbilschaufforerna/

   Radera
  6. Undrar varför VD-, ekonom- och HRlöner alltid ska jämföras med Schweiz, England och USA. Knegarlöner ska jämföras med Uganda, Fillipinerna och Sri Lanka.

   Radera
  7. ... eller Moldavien - kan passera som "fuskrumäner" - eller Nord-Makedonien - vilka kan passera som "fusk-bulgarer"..

   I både Moldavien och Nord-Makedonien pratar man språk som ligger nära rumänska och bulgariska och de informella kontakterna är täta.

   Både Rumänien och Bulgarien är dock med i EU och blev detta för att inte Ryssland skulle lägga beslag på dessa länder. Bulgarien betraktades allmänt som Sovjets 15:e rådsrepublik på sin tid...

   Radera
 6. Så Soraya Post (Fi) riskerar att förlora sin inkomst. Hon har lyckligtvis anhöriga som säkert har plats i sin "firma", så hon slipper hamna på bar backe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dottern kan väl dra in så det även räcker till mamman på sina åldringsrån...

   Radera
  2. MgM
   Ja... Det stämmer...

   Citerar en bloggpost från den siste (?) riktige centerpartisten Staffan Danielsson

   http://staffandanielsson.blogspot.com/2019/01/skandliga-aldringsran-i-hemmet-tva-ars.html

   Radera
 7. Tippar på en skräll för både KD o SD...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att de stiger eller sjunker mer än förväntat? Det är knappast en skräll att Kd går som tåget/Teslan.

   Radera
 8. Gjorde SVT:s valkompass och det blev hårfint mellan SD, KD o M men jag vet redan hur jag skall rösta vilket blir på ett av partierna ovan.

  Att jag inte skulle rösta på vare sig MP, F! eller C visste jag sedan tidigare och dessa partier fick också de lägsta scoren i kompassen.

  https://valkompassen.svt.se/

  SvaraRadera
 9. Det är väl bloggläsarna som sagt vad de tycker och mot bakgrund av svensk politik väl? Enkäten speglar väl de blandade känslor kring samhällsutvecklingen som känns av både här och utomlands även om bloggaren själv passar korten vidare...Ja ska bli spännade att följa detta framöver.

  SvaraRadera
 10. För er som ogillar det odemokratiska EU med fyllot Juncker vid rodret (Som knappt kan stå rakt upp på toppmöten och beter sig allmänt äckligt) så rekommenderar jag att inte rösta alls. Att rösta är lika med att ge instutitionen legitimitet. Varje normal svensk med åtminståne två fungerande hjärnceller borde hålla sig borta från allt som har med EU valet att göra. Samma sak gäller även riksdagsval och alla val i hela världen. Demokrati är en chimär som möjligtvis fanns i Grekland för X antal tusen år sedan; men även då var principen felkonstruerad; att 51% kan bästämma över 49% kanske kallas demokrati, men nästan hälften av befolkningen kommer inte känna sig speciellt fria.

  Ibland måste man bara låta ett land gå åt helvete. Historien berättar.

  From bondage to spiritual faith - BC - 750
  From spiritual faith to great courage - 751 - 1050
  From courage to liberty - 1051 - 1520
  From liberty to abundance - 1521 - 1950
  From abundance to complacency - 1951 - 1965
  From complacency to apathy - 1966 - 1980
  From apathy to dependence - 1981 - 202x
  From dependence back into bondage - 202x -

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin betalar bra, förstår jag. OB-tillägg och sånt.

   Radera
  2. Att "spiritual faith" inte fanns innan 750 f kr eller att "great courage" inte fanns förrän år 750 verkar festligt.

   Göbekli Tepe räknas väl som värkldens äldsta byggnadsverk och är helt tillägnat gudar.

   Att gubbarna i t ex Sparta och Troja skulle varit fegisar är också en intressant teori.

   Radera
  3. Säg inte emot Fredde Ben, GT var utifrån beskrivningen en massiv bondage dungeon där megaliterna användes för att spänna fast människor i stärkande S&M-sessioner för hela stammen. Jag är övertygad om att om det inte vore för att organiskt material bevaras sämre så hade fyndplatsen varit strösslad med primitiva höftskynken och gimpmasker i vildgetsläder. Samma sak med Stonehenge ( eller stönhäng som det hette innan pryda Victorianer döpte om det).

   Radera
 11. Vad är det så många ser i SD på EU-nivå? Särskilt med tanke på att så många moderater verkar gå dit. Vad gjorde M dåligt som SD anses göra bättre enligt många?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen att de är mer kritiska till ett överstatligt EU. M drar gärna ner brallorna och böjer sig fram för EU.

   Radera
  2. M har ju alltid varit positiva till EU, om än viljat hålla det på en mellanstatlig nivå. Har folk verkligen blivit överraskade av det? Vad har annars skett under nuvarande mandatperiod som fått så stor andel M-väljare att gå till SD? Eller har folk gått på nazistlögnerna som sprids och ältas in absurdum om att invandringen är EU:s fel, när det i själva verket är varje medlemslands helt egna förtjänst? SD är ju fundamentalt emot EU och drar gärna ner brallorna för Putin, om vi nu ska köra den retoriken. En radikal skillnad.

   Radera