Cornucopia?

Aktuellt

Anställda LO-medlemmar - ovanligt folk

Fackförbundet LO:s ordförande Thorwaldsson ska avgå. LO-medlemmar är allt ovanligare och LO-medlemmar med någon form av anställning är ovanl...

2019-04-01 12:14

EBM utreder inte anmälan mot Swedbank - anses preskriberat

Ekobrottsmyndigheten utreder inte Hermitage Capital Managements polisanmälan mot Swedbank för penningtvätt av 176 MUSD från bedrägerier i Ryssland. Anledningen är att överföringarna skedde 2006 - 2012 och att de därmed är preskriberade. 
Dagschart Swedbank.
Det är första april idag, men jag har inte sett till några aprilskämt i media. Verkligheten är skämt nog.

EBM meddelar alltså att åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg beslutat att inte inleda en förundersökning mot Swedbank, för den polisanmälan som Bill Bowders Hermitage Capital Management gjort. Det handlade om 176 MUSD, som den ryska penningtvättbanken delvis tvättat under åren 2006 - 2012. Åklagaren anser att det hela är preskriberat.


Antagligen hade det ändå inte utgått några straff att tala om, det är trots allt Sverige vi pratar om. Och Sveriges största bank. Men se till att inte skriva fel på deklarationen. Blir du påkommen och accepterar Skatteverkets påslag kommer du skickas till EBM för åtal för ekobrott, och bli en fin pinne i statistiken.

Den fallande kniven Swedbank studsar något idag och är +1.99%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

54 kommentarer:

 1. M.a.o. så borde nordstream 2 egentligen kallas nordstream 3?

  Det är väl inte bara skämt i nyheterna bl.a. Erdogan verkar ju gå mot förlust i lokalvalen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ukraina verkar få en komiker till president. Beppe Grillo v 2.0.

   Radera
  2. Vi får väl se om trenden håller i sig i andra rundan. Det verkar ju ha blivit njet till Putin i Slovakien också.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Kan inte du Sigge Spigg bli mimartist, så kan du hålla käften hela tiden istället?

   Radera
  5. Jag kanske kan dra nåt gammalt över mig?

   Typ din mamma?

   Radera
  6. Är inte Ben Dover Lars smartdumdryga skånska alias?

   Radera
  7. Bjorn, jag uppträder ALDRIG under falskt namn eller psuedonym. Jag finns bara som Lars Wilderäng, Cornucopia, eller i forum där jag är privat möjligen som larsw. Alla mina konton kan jag på fråga bekräfta.

   När jag var på Kilimanjaro var jag utan täckning och kommentarsfältet var öppet.

   Inga konton som postade under tiden jag var på Kilimanjaro kan ha varit jag - vare sig här på bloggen, på forum eller i sociala medier.

   Du gör dig en otjänst om du inbillar dig något annat. Jag har träffat Ben Dover flera gånger, och hör och häpna, det finns personer som är smartare och drygare än vad jag är. Men tack för att du tror att om man är smart och dryg så måste man vara Lars Wilderäng.

   Radera
 2. Det skall bli intressant att se om USAs motsvarighet till EBM är av en annan åsikt.

  Vi kanske skulle införa samma whistleblower system som i USA, tokhöga bötesbelopp och 30% av bötesbeloppet i gratifikation för visselblåsaren.

  Det skulle bli ett par vilda år och sen hyfsat transparent och o-korrupt gissar jag :)

  Sverige är bara världens minst korrupta land för de som aldrig tittat sig omkring vissa om att det inte behövs för Sverige är världens minst korrupta land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ja,
   Detta är inget jämfört med den gamla "anrika" Svensk-ryska banken grundad 1917!!!

   Grundad av Olof Aschberg Georg Branting och Sonja Branting Westerstål.

   Radera
 3. När min farfar gick bort upptäckte skatteverket att han 12 år tidigare "gjort fel" på deklarationen. Man hade då inte krav att kunna uppvisa kvitto på denna typen av avdrag, men det tillkom på senare år. Därför krävde dem in hela avdraget. Av en ren slump hittades detta kvitto ett halvår senare.

  Men ganska intressant hur dem resonerar med preskibering...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, då preskriberingstiden på deklarationer väl är fem år?

   Radera
  2. Ja, fem eller tio år (om det är stora summor som undanhållts). Någon gjorde fel på skatteverket.

   Radera
  3. GSG - går det så går det.

   Radera
  4. GSG gäller även dun kommentar om EBM när man accepterat skattetillägg.

   Det finns prejudikat om att skattetillägget är ett straff så när man tagit det kan inte åtal väckas mot gärningen.

   Radera
 4. Borde inte preskriptionstiden i detta fall, med den gamla lagstiftningen, vara 10 år? Då borde bara halva brottsperioden omfattas av preskription...

  @SniffmeisteR - När var detta? Mig veterligen tillåter inte nuvarande lagstiftningen att man tar upp ett möjligt skattebrott som är 12 år gammalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storbank. Too big to fail.

   Radera
  2. Detta var 13-14 år sedan. Beloppet rörde sig om strax över 100 tusen.

   Radera
 5. Kniven studsar alltså på börsen idag. Det skall bli intressant att se var den landar. Det borde visa sig under veckan.

  SvaraRadera
 6. Svierge är, och har alltid varit, på bakfoten gentemot globaliseringen och den brottslighet som följer med den. Terrorism, extremism, penningtvätt, you name it, våra lagar anpassas alltid i efterhand eller inte alls. Våra lagstiftare kanske har för dålig fantasi?

  SvaraRadera
 7. Ja, vi tillåter inte retroaktiv bestraffning och jag antar du inte förespråkar det. Därför penninghäleri -> högst två års fängelse -> fem års preskriptionstid.

  Låt vara att man kan muttra över att banken kommer undan, men finns ändå fördelar med rule of law.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om brottet är grovt -> sex års fängelse -> rpreskriptionstid 10 år?

   Vad skulle vara grovt om inte att slussa miljardtals kronor i flera år? Vi snackar inte Lasse Lillpundare som försöker sälja en snodd Minoltakamera, liksom.

   Radera
  2. Enl EBM var det inte grovt om man läser deras PM: "De överföringar som skett till svenska bankkonton i Swedbank är begränsade och har omfattat en mindre del av det totala anmälda beloppet."

   Jag antar att det är det som ligger bakom beslutet. Får väl maila åklagaren annars.

   Radera
  3. ..... dvs måste vara nåt annat än summan som avgör. Nån journalist eller annan medborgare borde faktiskt ställa den frågan.

   Radera
  4. Summan SKALL spela roll, både för den "nya" lagen om penningtvätt och för den gamla lagen om penninghäleri.

   Det verkar rätt relativistiskt att säga att "visserligen var det x miljarder, men banken hanterar ju så hemskt mycket pengar", som ju i princip verkar vara resonemanget EBM försöker föra?

   Radera
  5. Ur EBMs synvinkel är det väl just denna passage som är bärande:"till svenska bankkonton i Swedbank"?

   Det betyder ju att tvätta pengar går bra enligt svensk lag om det inte är till svenska bankkonton alltså? Vilken lag ligger till grund för det här? Stämmer detta eller missförstår jag EBM?

   Radera
  6. "Du har smugglat 5 ton rent heroin till Sverige via Helsingborgs hamn. Vi har dina fingeravtryck på containern, du har skrivit under fraktsedlarna och vi har alla dina sms".

   "jo, men det skulle vidare till Polen".

   "Jahaja, eh, då får du gå".

   Radera
  7. Exakt så jag tolkar det faktiskt. Ej ironisk.

   Radera
  8. Precis det efterblivna resonemang som skämt ut oss tidigare i olika sammanhang. Vi låter terrorister och andra svin hållas i vårt land så länge de inte svinar här. Helt ohållbart.

   Radera
  9. Men det är så Sverige har fungerat ett tag. Man tittar åt andra hållet och låtsas som att det regnar. Fungerar inrikes så länge meida är med på det, men i relationen med andra organ (inget mammaskämnt nu, BD) så faller det platt som den svenska konsensuskulturen. Stark i medvind, totalt värdelös i motgång.

   Radera
  10. Är det inte lite av en Sydnordisk (hehu) paradgren? Danskarna skickade ju snällt över alla österländska lycksökare till Sverige.

   Radera
 8. Ingen som är upprörd att storägarna dumpade Swedbankaktier på insiderinformation? Borde väl gå att sätta dit någon på det eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det någon källa på att någon agerat på insiderinformation?

   Radera
  2. Insiderbrott brukar väl vara rätt svåra att bevisa. Tydligen är det ju helt normalt att man t ex har hundratusentals kronor i kontanter insydda i en barnstol och så där, inget mysko alls.

   Radera
  3. Inget som inte några välbetalda advokater kan krossa. Insiderinformation är enklast att sätta åt privatpersoner för.

   Radera
  4. Förhandsinfo och investerarmassage verkar inte vara något problem alls, om någon finnig träder kör en enpetare däremot..

   Radera
  5. Fondbolagen kan hävda

   a) de förvaltar inte för egen del, utan för fondägarna, alltså har de inte gjort någon profit, saknas uppsåt
   b) de skulle ändå avyttrat Swedbank för riskjustering av portföljerna, varsågod motbevisa att det nite handlade om ordinarie försäljningar

   Radera
  6. de verkar köra med
   c) vi fick ingen insiderinformation

   Radera
  7. Korruptionen inom näringslivet är hårresande. Men inte speciellt förvånande eftersom insynen är så dålig.

   Radera
 9. Nu var det väl Rysska skattepengar som Swedbank hjälpt till att undanhålla?
  Bankens styrelse består av...
  Ja ni får själva kolla.
  Inte så konstigt att alla inblandade helst vill få detta ur världen så fort som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eriksson, Johansson, Ljung, en Uggla och en inte helt okänd Norman bl a?

   Vad är din poäng? Har du ingen, eller är poängen så pinsamt dålig att du inte kan mumla fram den?

   Radera
  2. Tja, jag kanske tycker andras reaktioner är intressantare än min eventuella poäng.

   Radera
  3. Jag fattar verkligen inte, men jag antar att det är nåt rasist-skit, vilket verkar märkligt just eftersom det övervägande verkar vara braksvennar i styrelsen.

   Radera
  4. Snarare styrelse"svennar" med rötterna i olika folkrörelser.
   Storägarna med för övrigt.

   Radera
  5. Det är alltså inte judarnas utan sossarnas fel, är det så jag ska tolka dig?

   Radera
  6. Centerns också, glöm inte föreningsbanken.

   Sen vill jag nog inte skylla på sossarna heller.
   Detta är människor som tror sig vara förmer än andra.
   Sådana som vill verka under andra lagar och regler än vad vi vanliga människor gör.

   Men helt klart har de frodats inom folkrörelserna.
   Klassiskt exempel på fenomenet oligarkins järnlag.

   Radera
  7. Att Föreningsbanken lät sig uppköpas ("fusion") är det i särklass värsta som har hänt Svensk Landsbygd det senaste 20 åren. Från att ha haft lokala styrelser och kunnat bestämma över krediter till pålitliga människor i det lokala samhället - flyttades makten till rörelsernas politruker i regionstäderna där man tappade all markkontakt. Sen ville man leka storbank - utan att ha den erfarenheten sen tidigare - och då kraschar det naturligtvis. Idén när Sparbankerna och Jordbrukskassorna startades var att ge lån till lokala småföretag. Dessa nekas lån idag till förmån för att hjälpa oligarker och kleptokrater med liv på sitt samvete - typ Janukovitj i Ukraina - numera Ryssland

   Radera
 10. Påminner lite om "dramatenaffären" och Svenska Akademin och en vanlig gödselhög så länge man låter allt vara och inte rör det så luktar det inte.

  SvaraRadera
 11. Storfräsarna går alltid fria.

  SvaraRadera
 12. Vandringssägen om en banks systemviktiga nödvändighet ger jag inte mycket för, kan inte vara något problem avveckla banken och en eller flera andra aktörer bjuder på verksamheten och då även utländska, den kriminella verksamheten har sin rättsprocess och bankens övriga affärer drivs vidare under annat namn.

  De som anser bankens verksamhet systemviktig är ägare och intressesfärer och som vill känna en garanti för banken även när man tjänar pengar på ansvarslös kriminell verksamhet.

  SvaraRadera
 13. "Finansinspektionen har inlett sin granskning av Swedbank och räknar med att kunna lämna rapport i oktober. Ett beslut om en eventuell sanktionsavgift räknar FI med att kunna lämna innan årsskiftet, enligt ett pressmeddelande.

  Det finns ingen anledning att oroa sig för Swedbanks finansiella ställning, skriver Finansinspektionen i pressmeddelandet.

  'FI följer utvecklingen i Swedbank noga och har haft täta kontakter med banken med anledning av den uppkomna situationen.'"

  Fi har dragit på de guldboderade silkesvantarna.

  Utfrågning av fi hade kunnat låta såhär:
  - Kan marknaden förvänta sig några skarpa reprissalier för Swedbank?
  - Nej, gud nej. Haha, verkligen inte. Nu behöver absolut inte oroa er för fina storbanken! Vi kommer säga till dem på skarpen, eventuellt kommer någon hytta med ett finger också. Då ska de nog lära sig!

  SvaraRadera
 14. På något sätt känns det konstigt att på den här bloggen läsa om en svensk bank som är i trubbel och det har inget med bostadsbubblan att göra.

  SvaraRadera