Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-04-03 20:04

Climeon gör riktad nyemission för att bredda ägandet

Energiteknikbolaget Climeon offentliggjorde ikväll avsikten att genomföra en riktad nyemission utan företräde för befintliga aktieägare. Tanken är att bredda institutionellt ägande, killgissningsvis har institutioner velat köpa aktier men inte kunnat göra det över börsen i önskade volymer.
Geotermisk anläggning på Island.
Sedan teknikmultimiljardärernas klimatinvesteringsbolag Energy Ventures klev in i Climeons kundfinansieringsbolag har aktiekursen nått nya kursrekord. Då passade Climeon idag på att ge besked om en riktad nyemission till instiutionella investerare via ett bookbuilding-förfarande.

Man kan gissa att den uppmärksamhet bolaget fått gör att såväl svenska som internationella institutionella investerare ("fonder") vill gå in i bolaget, vilket dels dragit upp kursen något, men framför allt har det inte funnits aktier nog för att dessa ska kunna köpa utan att kursen rusar till fär dem orimliga nivåer.

Upp till tre miljoner aktier ska emitteras, vilket vid aktuell kurs runt 90:- SEK skulle ta in 270 MSEK i bolaget före Paretos emissionsarvode.

I ett pressmeddelande säger man avsikten är att accelerera bolagets affärsplan och snabbare nå ett långsiktigt mål om 50% i bruttomarginal och även göra produkterna billigare (dvs gissningsvis skala upp produktionen). Sedan förra årets bolagsstämma har styrelsen bemyndigande att göra en riktad nyemission utan företräde för befintliga aktieägare.

Det är rimligt att ledningen tar tillfället i akt, men det återstår att se vad bookbuildingen landar på för kursnivåer. Aktien föll 3.43% idag, andra dagen på raken med stora nedgångar, trots att pressmeddelandet först kommer efter handeln hade avslutats. 

Jag äger aktier i Climeon sedan hösten 2015. Det betyder varken mer eller mindre än att jag äger aktier i bolaget, och säger ingenting om huruvida jag sålt för att säkra vinster, eller köpt mer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

5 kommentarer:

 1. Riktade nyemissioner är ett gissel, speciellt för tidigare aktieägare som tror på bolaget men som tack få se sin egna ägarandel minska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, fast företrädesemissioner brukar ofta få kurser att rasa, vilket gör att tidigare aktieägare istället kan få lida. Kan man utgå från att det behövdes pengar och det var billigare och bättre (högre kurs) att göra riktade? Inte gör dom en riktad emission om dom inte har brist på kapital. Institutionellt ägande brukar va en bra sak.

   Radera
 2. Riktade nyemissioner borde självklart vara förbjudna. Hur man än argumenterar för dem så är det reella resultatet alltid en stöld av befintliga ägares kapital.

  SvaraRadera
 3. Hoppas den dyker ordentligt, så jag kan köpa fler..

  SvaraRadera
 4. Missade tåget men skulle gärna ha aktien i min "lekstuga". Enligt Avanza ligger den -3,80 idag kl 08:44 på morgonen. Vet att man aldrig prickar en botten men undrar hur långt ned den kan tänkas gå.

  SvaraRadera