Aktuellt

Must: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" - "hybrida hot mot Sverige varje dag"

I sin nya årsöversikt för 2020 skriver det svenska försvarets militära underrättelse- och säkerhetstjänst Must att "ett väpnat angrepp ...

2019-04-08

Bygglovsavslag för Oscar Properties - får ej bygga företagsbostäder

Oscar Properties har fått avslag på en bygglovsansökan om att uppföra sk företagsbostäder i Hjorthagen/Stockholm. Då detta bryter mot detaljplanens krav på bostäder avslås ansökan, som inte verkar särskilt kompetent utförd och även saknar ett antal handlingar, det saknas P-platser, cykelplatser och lägenhetssammanställning.
Veckochart Oscar Properties.
I ett försök att finna avsättning för sina byggprojekt har den så kallade bostadsutvecklaren Oscar Properties gjort ett försök att ändra ett bostadsrättsprojekt till företagsbostäder. Stockholms kommun avslog dock ansökan, eftersom den bröt mot detaljplanen. Därtill saknades ett antal handlingar, men bygglovsavdelningen låter meddela att man får avslag även om man kompletterar ansökan korrekt.

Med företagsbostäder ska man kunna sälja eller hyra ut lägenheterna till skyhöga priser åt företag är det tänkt, men detta är inte tillåtet för de angivna fastigheterna i Hjorthagen, där man istället för 42 lägenheter skulle bygga 60 mindre lägenheter.
"Syftet med detaljplanen är alltså bostäder. Planen är tydlig att inga andra former av boende i form av företagsbostäder, hotellverksamhet eller kommersiella bostäder osv inte är tillåtet. En sådan avvikelse från planbestämmelse kan inte godtas som liten avvikelse med stöd av 9 kap. 30 och 31b punkt 1 §§ PBL.
Det går däremot att skapa flera lägenheter från 42 st. till 60 lägenheter men åtgärden får inte kallas företagsbostäder eftersom en sådan ändrad användning inte får förekomma enligt detaljplanen. Om ni vill skapa flera lägenheter så ska dessa vara vanliga bostäder och inte företagsbostäder. Gör man fler lägenheter så ska flera P-platser, förrådsutrymmen samt cykelplatser också skapas.
Sammantaget gör stadsbyggnadskontoret bedömningen att din ansökan inte kan beviljas."
Bolaget verkar inte heller klara av att bifoga alla nödvändiga handlingar till ansökan:
"Vidare konstaterar stadsbyggnadskontoret att det saknas underlag till ansökan, men att ärendets förutsättningar ändå går att bedöma. Följande handlingar saknas i ditt ärende: projektbeskrivning samt redovisning över tillkomna lägenheter, P-platser, cykelplatser och lägenhetssammanställning till exempel BOA och BTA.Notera dock att en komplettering av ansökan inte skulle påverka bedömningen av ärendets förutsättningar."
Tanken att försöka bli av med projektet som företagsbostäder gick alltså inte att genomföra. Oscar Properties famlande efter en förändrad affärsmodell verkar inte gå något vidare.

Källan är utbegärda offentliga handlingar.

Nedsidan i Oscar Properties-aktien förblir begränsad till maximalt 100%.

17 kommentarer:

 1. Fast just i fallet p-platser, vore det inte bra att minska antalet i ett relativt centralt läge som Hjorthagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Alla Tokholmare ska ändå åka tåg eller på elcykel. De behöver inga p-platser!

   Radera
  2. Klart att det behövs p-platser, men frågan är om p-normen behöver vara så hög som nuvarande.

   Radera
  3. P-normen i sthlm har ändå gott om utrymme för rabatt i p-talet om man ex bygger ordentliga cykelplatser eller andra åtgärder för att minska bilism. Senast jag gjorde något i våra andra större städer fanns ej sånt stöd.

   Radera
  4. P-normen är redan bantad i Norra Djurgårdsstaden

   Radera
 2. Vad är problemet? Om det finns marknad för det så är det väl bara att sälja BRerna till företagen som har behoven.

  Det finns väl inget i detaljplanen som säger att man inte får sälja BR3rna till juridiska personer? Och stiftarna och styrelsen kan ju tillåta detta. Samma sak att hyra ut sin bostad...

  SvaraRadera
 3. Det är väl lugnt, det är bara att försöka igen tills man lyckas. Se t ex på Dragon Gate - dom har öppnat sitt hotell nu, endast ca 140 månader försenat.

  SvaraRadera
 4. Kanske parkeringshus vore nåt? Bra betalt per kvadratmeter och inte så höga krav på faciliteterna.

  SvaraRadera
 5. Oscar Properties har bedömt att lägenheterna behövs även om de inte kan säljas som bostadsrätter. Vägen framåt är förstås att få till en ändring av detaljplanen i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man så klart göra, men det kan ju dra ut på tiden ganska avsevärt. Om man ens tillåter det, planen är väl prövad och fastställd så i värsta fall får man väl vänta tills den blir ogiltig efter 10 år?

   Samtidigt verkar det ju som om OP kan ha ett behov av att få in pengar ganska snabbt och då är det möjligen ett problem att man inte kommer igång.

   Radera
  2. DP blir inte ogiltiga.

   Om du gör en planstridig åtgärd som inte upptäcks kan inte kommunen kräva Vite efter 5 år och efter 10 år preskriberas ärendet och du kan inte tvingas riva.

   Det är tveksamt att OP kan lyckas gömma detta i 10 år.

   Jag däremot om OP förhandlar med kommunen (läs betalar ) kan man nog få till en ändring AV DP, givet man ex upplåter ett antal lägenheter till socialt behövande parallellt med företagslägenheter för att tillfredsställa mera vänstervridna politiker i nämnden.

   Den hugade får avgöra om det är genomförbart innan OP torskar KK.

   Radera
 6. Är det bara jag som känner att OP är riktig sop-företag!

  SvaraRadera
 7. "Vårkänslor på bomarknaden – hushållen vädrar prisfest"

  Ny artikel på DI. Snart kanske det vänder även för OP.

  SvaraRadera
 8. Företagsbostäder är ju bara ett sätt att komma runt hyresregleringarna. Visserligen bara bra ju färre bostäder det finns där inte ägaren själv får sätta pris på sin vara/tjänst.

  SvaraRadera
 9. Oscar borde överklaga beslutet pga felaktig svenska "Planen är tydlig att inga andra former av boende i form av företagsbostäder, hotellverksamhet eller kommersiella bostäder osv inte är tillåtet".

  Dubbel negation i form av "inga/inte". We don't need no dubbla negationer. Ööööööh, typ ... enna.

  Men detta låter ju som att paniken ökar hos Oscar och slutet börjar väl närma sig. När marknaden för svinaktigt prissatta bostäder försvinner blir det väl dessutom svårt för Stockholms stad att finansiera sig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stockholms stad har gått med miljardöverskott de senaste åren då de inte får använda intäkterna av slutförsäljning till den löpande verksamheten. Istället har de använt överskottet till att finansiera investeringar som normalt lånefinansieras och sedan betalas av i takt med avskrivningar.

   Radera