Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-04-29 18:39

Bostadsrättspekulanter vann mot Tribecagruppen i tingsrätten - försenad inflyttning

Ett köparpar har vunnit mot Tribecagruppen, som ska betala tillbaka 1.1 miljoner kronor för att man inte haft färdigt en bostadsrätt i tid. Domen är dock i tingsrätten och är därmed inte vägledande.
Nacka.
När inte längre bostadspriserna stiger, utan tvärt om fallit, har en lång rad bostadsrättspekulanter valt att försöka dra sig ur sina köpeavtal. En vanlig orsak är att byggproffsen inte klarar av att hålla tidsplaner, trots de enorma summor lägenheterna kostar. Förseningar var inte ett problem som gick till tinget förr när priserna bara steg - antingen höll man kvar lägenheten och sålde den efter eller innan tillträde med vinst, eller så togs lägenheten tillbaka och såldes till samma eller högre pris utan skada för exploatören. Fast utan stigande priser har det tysta samförståndet kring detta upphört mellan byggproffsen och spekulanterna.

Ett par har nu vunnit mot Tribecagruppen i Nacka tingsrätt rapporterar Fastighetsvärlden.

Tillträde skulle ske i januari 2018, men i april ville köparna häva köpet eftersom de ännu inte fått flytta in. Handpenningen på 1.1 miljoner hade betalats (upplåtelse) i augusti 2017.

Tingsrätten anser inte att flera månaders försenad upplåtelse och sedan minst tio veckors försenat tillträde är "skälig tid".

Tribecagruppen kan välja att överklaga till hovrätten, och skyller på att markarbetena var komplicerade och att bygglov dragit ut på tiden. Man är ju bara proffs på att bygga bostäder, sägs det...

Riktigt vägledande domar får vi först när något överklagas hela vägen till Högsta domstolen, vilket kan ta många år. Därtill kanske inte byggproffsen är särskilt intresserade av en vägledande dom, då det gör det svårare att skrämma bostadsrättsspekulanterna lägre ner i processen, om nu en dom faller ut till byggproffsens nackdel.

Artikeln finns på denna icke-länk: www.fastighetsvarlden.se/notiser/dom-far-hava-bostadskop-efter-10-veckors-forsening/

Bostäder har vi byggt i tusentals år, men av någon anledning kan inte de så kallade byggproffsen än idag hålla tider och projektplanera korrekt. Detta trots de enorma summor som köparna förväntas betala. Uppenbarligen finns det utvecklingspotential i branschen.

13 kommentarer:

 1. Och "byggkostnaderna" bara stiger av någon outgrundlig anledning!

  SvaraRadera
 2. Att tiderna inte hålls kan oftast skyllas på den dåliga tidsplaneringen. När jag jobbade som chef för ett installationsbolag så kortades i princip alltid byggtiderna ner från den ursprungliga som redan från början var helt orealistisk. För mig var det nästan inga problem med tidsplanerna när jag tillträdde 2006 men när jag slutade 2012 så kändes tidsplanerna helt upp på väggarna för snålt dimensionerade. Golvläggare, målare elektriker snickare och vs-montörer fick i princip jobba tillsammans på samma ytor för att hinna med. Det säger sig själv att det inte fungerar.

  SvaraRadera
 3. Vem vill lägga förskottspenning i framtiden om denna dom inte står sig?
  1 miljon som står låsta utan avkastning, 15 månader försenat..

  SvaraRadera
 4. Ja, byggbranschen borde lära sig av IT-branschen:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/AXE-N

  SvaraRadera
 5. Ni vill inte veta om slöseriet på plan- och byggavdelningen på kommunen i Nacka och vad de tvingar entreprenörerna att betala. Nu drar sig byggherrar ur projekt, en efter en. Som någon sjöng... ”vi sitter i samma båt...”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det de tvingar entreprenörerna att betala menar du? Markpriser? Exploateringsavgifter?

   Radera
  2. Ja, det vore mycket intressant att höra mer om detta. Ställer de orimliga krav, i så fall vilka?

   Radera
  3. Både mark och exploatering. Men även att de ska utveckla andra saker som egentligen borde skötas av kommunen.

   Men jag tänker kanske främst på den stora personalstyrka med inte så låga löner + konsulter vars kostnader nästan till fullo läggs på entreprenörerna.

   Radera
  4. Det kostar att detaljplanera. När sedan politiker och en upprörd NIMBY-allmänhet är med och styr och ger direktiv så kan det hända att exploateringsgraden minskas.

   Till slut så ser miljöaktivisterna i Mark och Miljööverdomstolen till att överpröva detaljplanen och upphäva den, ibland på en punkt som inte ens fanns med inom processramen för överklagandet. BANG - 6 år rakt ner i soporna.

   Radera
  5. Å andra sidan finns det exploatörer som strax före antagandet av en detaljplan säger att det inte kan få ekonomi i ett extremt centralt läge med en extremt väl tilltagen byggrätt, varpå en annan exploatör vid sittande bord erbjuder sig att ta över den byggrätten.

   Det är min övertygelse om att vissa exploatörer har osunt höga förväntningar, medans samhället och kommunerna och politikerna har för låga ambitioner. Överlag så dras hela byggbranschen med för både för höga kostnader och personalbrist.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. SSM wss solna har mer än 24 måndaer försenad. so what? Ingen kan dra upp sig

  SvaraRadera
 8. Det intressanta är, är intygsgivarna intygat att "beräknat" tillträde är korrekt i kalkylen. De har faktiskt intygat detta två gånger, såväl i Kostnadskalkyl som i Ekonomisk plan...

  SvaraRadera