Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-04-18 15:39

Bostadspriserna svagt upp i mars

"Nu vänder det!"
Mars månads bostadsprisstatistik från Valueguard visar på svagt stigande priser säsongsmässigt. Mars har historiskt varit en stark månad för bostadspriserna, men även om de steg var det under medel, och således svagt.
Tolv månaders förändring i mars månad för Sverigeindex HOXSWE. Medel 5.45%.
De olika rent seekers som finns på bostadsmarknaden, dvs främst bankerna och mäklarkåren, proklamerar stort att bostadspriserna nu vänder upp. Uppgången är dock inte särskilt anmärkningsvärd säsongsmässigt.

Snittet för mars 2012 - 2019 är en enmånadsuppgång om 0.92% för bostadspriserna i landet. Mars 2019, som nu hyllas som "månaden det vände" visade upp 0.69%. Detta trots att 2018 gjorde sitt bästa för att dra ner medel.
En månads förändring bostadsprisindex mars månad.
Hur såg det då ut för lägenheter?

Jo, lägenheter steg i snitt otroliga 1.13% i mars månad åren 2012 - 2019. Själva 2019 gick dock lägenheterna bara 0.50%. Svagt kvartalsmässigt. Ändå dystrare var det i Stockholm 0.39% mot ett medel på 0.93%.
En månads förändring lägenhetsprisindex Stockholm mars månad.
Villor var dock rätt normalt för säsongen.

Rikssnittet 2012 - 2019 har varit 0.82% i mars månad, och i år blev det 0.80%. I Göteborg, Malmö och mellanstora svenska städer gick det till och med bättre än normalt, och en promille bättre än normalt i Stockholm.

Så kanske kan man säga "visst vänder det", men inte för lägenheter. Relativt tidigare misär är förstås allt en förbättring.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Slapp utlåning, massinvandring, en hyfsad konjunktur med gott om jobb i större städer. Försvinner något av detta kraschar marknaden. Men än så länge orkar den stå och stampa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den säsongsrensade arbetslösheten uppgick till 6,7 procent vilket kan jämföras med 6,3 procent i februari. Analytikerna hade i snitt väntat sig en säsongsrensad arbetslöshet på 6,2 procent
   https://www.di.se/live/kronan-forsvagas-efter-ovantat-hog-arbetsloshet-i-mars/

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Jag tycker det börjar se ut som den gamla vanliga hysterin igen på många håll efter en period av stiltje.

  http://historiskahem.se/vara-hem/?propertyid=OBJ18440_1689395878&source=hemnet

  Från 5,5 milj till 7 milj och ungefär 100 000 kr / kvm för en trea på Södermalm.

  SvaraRadera
 3. @D.L jag tycker också hysterin å kapitalet ännu finns på marknaden. (Jönköping). Du ska bara se vilka priser det är på hus å smågårdar på landsbygden om det är pendlingsavstånd. Även hus stadsnära går för väldigt mycket här.

  SvaraRadera
 4. Äntligen har bankomaten öppnat igen :D. 3st A4 papper har det blivit, med saker som ska köpas när priserna nu vänder uppåt igen. (obs ironi)

  SvaraRadera
 5. Mäklarna ör experter på att ta bort annonser lägga som pågång, mm allt för att försöka balansera utbudet tillsalu för att lägga ut dem igen så det ser ut som nya objekt,
  Tittar du på redovisade slutpriser på hemnet är det nästan aldrig skambud som redovisas då de vet att spekulanter tittar och jämför allt för att hålla fasaden uppe,

  Låg ränta gör att hushållen är segare att släppa ett objekt hur många ggr skall eller orkar en mäklare administrera omvisningar mm

  Jag skulle inte bli ( lägg detta på minnet) sammanslagningar av vissa mäklarkontor
  Eller att vissa som
  Tillhör kedjor som tidigare enbart haft ett område som upptagningsområde nu har två pga spara pengar.

  Pyspunka är vad politiker vill ha och vad som händer nu, bättre att det går snabbare över tycker jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pyspunka har vi pysslat med i 10 år i Sverige. Längre beroende på vem du frågar. Titta tex på den ökade kostnaden för statsapparaten medan den gör mindre och mindre (under anmärkningsvärt stor del av tiden har den ju faktiskt i princip inte existerat, nu senast när det inte bildades någon regering). Senaste åren har konsekvenserna exskalerat, tex via en något chockartad minskning av snittsvenskens förmögenhet (SEK och bostadspriser i SEK kraschade ungefär lika mycket).

   Ja, det hade varit trevligare för oss unga och yngre om det gick snabbt, eftersom det då hade hänt något. Pyspunka pyser bara, och lortar kan sitta kvar och pressa ut de sista dropparna. Äldre (givet att de inte räknar med att leva längre än historiska snitt) kan eventuellt gilla pyspunkan, speciellt om de är lortar.


   Radera
 6. Om man plockar bort extremen 2015 så är det ju faktiskt inte en speciellt dålig månad. Mina hp i statistik är inte överväldigande, men de jag har fick jag i vart fall bra betyg i vill jag minnas. Har jag fel?

  Ser man ännu längre tillbaka hamnar man i finanskrisen vilket kanske ändrar bilden ytterligare.
  Just tidigt 2016 anses väl likt 2015 varit full fart på marknaden, och att man då ligger på samma nivå nu visar väl i stort sett ingenting i sådana fall?

  Visst sitter jag i en brf, visst köptes den på "toppen" 16/17, dock med flera års tidigare uppgång i ryggen och inte använd som bankomat, så en nedgång överlevs även om det kommer kännas tråkigt.
  Jag väntar mig absolut en viss nedgång, men jag känner ingen oro för totalt ras nu när senaste årens säkerhetsventil pyst ett tag och verkligheten (och folks medvetande) kommit ikapp.

  SvaraRadera
 7. + 1,4% på ett år är goda nyheter för de som lånat till sitt boende. Billigt att bo nu om man själv står som ägare.

  SvaraRadera