Aktuellt

Slovakien: Sputnik V-vaccinet som levererades var inte det som använts i de påstådda studierna

AFP rapporterar att EU-landet Slovakien laboratorietestat de doser av det ryska påstådda vaccinet Sputnik V man köpt in i två miljoner doser...

2019-04-26 12:43

Booli/SVT: Högsta utbudet av bostadsrätter på tio år

Booli har sammanställt annonsstatistiken för bostadsrätter, och de är nu på den högsta nivån på tio är. Detta samtidigt som vi är inne den period på året som brukar ha flest annonser ute, om man ska tro Hemnet.
Kungsholmen, Vasastan och Hagastan med det ena av de två Oscar Properties-tornen. Frågan är om det blir två, eller bara ett långfinger som monument över den svenska bostadsbubblan?
Boolis Matilda Adelborg säger till SVT att det inte har blivit fler spekulanter, men fler annonser. Inte på tio år har det varit så här många annonser på bostadsrätter ute. Våren är också den period där det är flest annonser, generellt, så vi pratar om rekordnivåer.

Försäljningstiden för bostadsrätter har ökat en vecka sedan förra året uppger SVT.

En mäklare från Notar konstaterar att frågan idag inte längre handlar om vad priset kan bli, utan huruvida man kan få sålt bostaden.

Kan dessvärre inte länka till artikeln på SVT, som förberedelse på Sveriges ännu okända implementation av den så kallade länkskatten, som kommer drabba kommersiella sajter, som denna blogg, även retroaktivt.

42 kommentarer:

 1. "En mäklare från Notar konstaterar att frågan idag inte längre handlar om vad priset kan bli, utan huruvida man kan få sålt bostaden."
  Där kom insikten om kaklet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljug. Inte svårt att sälja om man sänker priset. Det handlar alltså definitivt fortfarande om priset, och resten av meningen kan också avfärdas då trovärdigheten är borta.

   Radera
  2. Som bekant så arbetar jag med mäklare och jag gör det i "södra Sverige", dvs från Malmö och upp till Norrköping/Nyköping.
   Rent generellt så är det svårsålt i städerna. Det tar lite längre tid att sälja även om man sänkt priset på ett objekt. Tidigare kunde en affär vara klar på ett par dagar men det tar nu många veckor eller månader. Det är inte ovanligt att de tar bort ett objekt efter 30 dagar på hemnet, väntar 30 dagar och lägger ut på nytt. Ibland omstylade och omfotograferade.

   Skillnaden märks på mindre orter där vissa mäklare säljer jättemycket och gör rekordår redan nu.

   Som tex en av mina kunder som berättade att hen har själv sålt nästan 70 objekt från januari-mars. Enligt hen är det en ökning med 35% sen förra året!
   Hen säljer mestadels villor i prisklassen 1-2 miljoner.

   En annan kund som jag har i tex Växjö/Karlskrona pratar om att de ska säga upp 2 mäklare då de får in objekten, men de blir inte sålda.
   Samma mäklare pratar om att de ska skicka mäklarassistenter på fotokurser för att det har blivit dyrt med fotografer som de måste betala även om objekten inte blir sålda.

   Tack och lov så arbetar jag med mäklarsystemen så jag ryker inte i första taget. Hade jag varit anställd mäklare, mäklarassistent, stylist eller fotograf hade jag varit väldigt orolig.

   Radera
  3. Säljer hönor bostäder?

   Radera
  4. "Som tex en av mina kunder som berättade att hen har själv sålt nästan 70 objekt från januari-mars. Enligt hen är det en ökning med 35% sen förra året!
   Hen säljer mestadels villor i prisklassen 1-2 miljoner."

   Så istället för 3 sålda villor för 1-2M har hen sålt 4 st! Hurra!

   Radera
  5. Du får nog läsa om texten du citerade..

   Radera
  6. @KnowIT om du arbetar med mäklarsystem (IT-system antar jag), vad säger att ditt bolag är intresserade av att behålla din kompetens i en sjunkande marknad?

   Systemet är rimligen färdigutvecklat och befinner sig i förvaltningsfas.
   Detta kan en eller två indier i Bangalore ta hand om för mindre än halva din kostnad.

   Radera
  7. "Det tar lite längre tid att sälja även om man sänkt priset på ett objekt."

   Sänk mer om man vill sälja? Det betyder ju att priserna på objekten inte är i prisequillibrium utan ligger över det. Hade jag lagt ut en etage på strandvägen för 10 garbo hade den sålt på em vecka med tusentals procent i värdeökning i budgivningen.

   Bostäder går att sälja jättelätt. Bara inte till de priser folk är villiga att sälja för. Även alla dessa osålda bostäder från diverse byggherrar kommer säljas som smör i solsken när byggherren konkat och hela beståndet köpts upp av nån institutionell investerare som styckar och säljer av.

   Radera
  8. Tratt: eeeh, va´????

   Least: Klart man har tänkt på att de inte vill behålla bl a mig. Men företaget går bra och mäklarsystemen är långt ifrån färdigutvecklade. Tvärtom, de är i ständig utveckling.
   Men min kompetens är inte bara med ett system utan med samtliga mäklarsystem och då blir det mer diversifierat. Sen hjälper det att vi är bara två st i södra Sverige som arbetar med detta. Svårt att göra sig av med en av oss.

   De har haft hjälp utifrån men det har inte fungerat. Just bolaget jag arbetar för flyr allt som har med asiatisk-it att göra.

   Tim: Håller med. De kommer att säljas men problemet just nu är inte att det inte finns villiga köpare. Många hade kunnat köpa de dyra objekten bara de får lån, vilket de inte får längre.

   För para 1-2 år sen kunde en ungdom få lätt lån att köpa en etta i Kalmar för 600-1,5 milj. Det kan de knappt få nu. Där går föräldrarna in och skuldsätter sina amorterade villor.

   Men visst, när alla dessa byggherrar konkat kommer nog priset vara därefter. Ingen vill betala 150k/kvm för för "lyxbyggen" i Tokholm med samma kvalitet som Bo-Klok.

   Radera
  9. Om de bara fick lån... Men lön då?

   Radera
  10. @KnowIT. Villor för 1-2 miljoner. Finns det? Vart då?

   Radera
 2. Men att det ligger fler annonser ute har ju sin enkla förklaring i att folk nu "väljer" att sälja innan dom köper, enligt Booli :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket är bra i grund och botten. Mindre finansiell risk för ett enskilt hushåll.

   Radera
  2. Det håller jag helt med om, skapar en sundare rörelse. Det som kan bli intressant är dock om dessa människor väljer att använda sig av hyresrätter emellan sälj och köp.

   Radera
  3. Sen kan det också vara att bankerna inte tillåter att man tar nya lån förrän det gamla objektet är sålt. Tidigare behövde banken bara ett "löfte" från mäklaren att hen kunde sälja objektet för X-antal kronor. Då gav banken lån. Det är inte så längre.

   Radera
  4. Detta "hen" går mig på nerverna

   Radera
  5. Blut: tro mig, jag förstår! jag har själv vägrat använda det i alla dessa år men det är ett enkelt ord som ändå beskriver vad man menar. Vare sig man vill eller ej så går utvecklingen framåt, även inom språk.

   Radera
  6. Är det nåt fel på "denne"? Betänk former av juridiska personer.

   Radera
  7. Det är nog jag som är bakåtsträvaren här

   Radera
 3. Anekdotiskt så är utbudet "normalt", söder om söder. Från att ha varit rekordstort för nåt halvår sen.

  Men mer än hälften (knappt) är nybyggen som fortfarande inte sålts... utan nu stått tomma i 6 månader eller mer.

  Ser flera projekt i söderort som har enorma problem att sälja, och för att försöka dölja läget portioneras nu lägenheterna ut via olika hemsidor.

  SvaraRadera
 4. "Boolis Matilda Adelborg säger till SVT att det inte har blivit fler spekulanter,"

  Hur kan Booli veta hur många spekulanter det finns? Handlar detta om propaganda eller har de verkligen en datakälla där de kan se den typen av trender?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De stora mäklarföretagen för statistik på hur många det har varit på visningar och uppföljningar av dessa. I Mäklarsystemen har man en "kartotek" med besökare, intressenter, budgivare etc.

   Det är lätt att exportera dessa listor som pdf dokument och skicka till Booli.

   Radera
  2. Absolut, men sker det? Skickas det information till Booli, och i så fall varför?

   Radera
  3. Det vågar jag inte svara på. Men jag gissar att de gör det eftersom de har "statistiken".

   Radera
 5. Jag behöver ett gäng typ 20 åriga damer här och nu, kan han fixa det med lite magi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg också detta, en äkta spellcaster som kommenterade och erbjöd sina tjänster. Sjukt mäktigt!

   Radera
  2. Gå inte på det, det är en scam.

   När jag bad om 4-5 20-åriga damer, skickade han en 80-årig dam och sa "same same".
   Riktig luring det där.

   Radera
  3. Tror inte herrarna alls vill ha några damer.

   Radera
 6. Inga damer här ännu dock, lite besviken just nu faktiskt

  SvaraRadera
 7. Anekdot.
  Vet en som efter flera månader tillslut fick sin kvart såld ca 300k minus på ca 2 år. (Sthlm)

  SvaraRadera
 8. Struntprat som vanligt. Gå på visningar och buda så får ni se. 2or och 3or i storstäder som inte är lyxbostäder (definition lyxbostad = Prisnivå där inte förvärvsarbetare kan få lån) blir det alltid budgivning på. Budgivningen drar inte iväg med 30% som förr men och andra sidan är startpriset högre än för 3 år sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ptjah, riktigt stämmer det ju inte med tanke på att priserna är något lägre än för 3 år sedan.

   Radera
  2. Inte i områden jag kollar på. Dom är lite dyrare nu jämfört med 2016. Nu börjar byggbolag stoppa planerade projekt och KD har gett förslag om subventionerat bostadssparande åt unga samt lätta på kravet på kontantinsats. I kombination med allt lägre värderad krona bör det få genomslag på lönerna framöver och därmed kan kredittillväxten ta fart igen. Är man likvid i SEK idag står man mellan att:

   1) Köpa värdepapper i en 10 årig bullmarknad med en valuta som fallit jättemycket dessutom.

   2) Köpa bostad i Sverige om dom nu stått still eller till och med fallit.

   3) Vänta på bättre tillfällen med risk för att kronan faller ännu mer + inflationen tar fart i kombination med att regeringen subventionerar bostadssparande. Då missar man alla tåg och får spara om igen.

   Radera
  3. Jag tänker på snittet, och tänker mig att du menar Stockholm (går att debatera huruvida det är en stor stad - men lär åtminstone inte finnas många andras storstäder här?).

   Hur du menar att de enda alternativen man har är mellan att hålla SEK eller köpa en svensk bostad förstår jag inte alls.

   Radera
 9. Ser inget slut på ränte-experimentet så det är nog ingen större risk att det ökande utbud orsakar någon kännbar nedgång i priserna. Så länge det är nästan gratis att låna riktigt stora belopp finns det alltid en efterfrågan att luta sig mot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är ganska uppenbart att Ingves och Company inte har för avsikt att höja räntan.
   1) Han är inte orolig om kronkursen blir lägre
   2) Han är jätteorolig om kronkursen skulle bli högre
   3) Han vill inte höja för att sedan kunna sänka i framtiden (som en fungerande centralbank brukar göra när dom reglerar ekonomin)

   Dessa 3 punkter är han väldigt tydlig med. Vet inte hur mycket mer info man begär egentligen? Sverige kommer antagligen inte komma över 0-an i styrränta inom en 10 årsperiod.

   Radera
  2. Inte i SEK iaf, däremot i ex EUR eller USD

   Radera
  3. Det finns en del som talar för att räntan och inflationen kan gå upp på längre sikt, bla pga demografi (sparande minskar när pensioner tas ut osv). Lyssna t.ex. på senaste avsnittet av DI:s makrorådet om du är intresserad.

   Radera
 10. Priser vid Stockholms tunnelbana: https://www.booli.se/p/tbanekarta2019/

  SvaraRadera
 11. Betyder det här att IT-företagen äntligen kommer att sluta stå och storböla om att de inte kan hitta bostäder till sina ovärderliga "spetskompetenser i världsklass"? Utan kommer att köpa bostäder till dem, precis som man kan förvänta sig när det handlar om världsledande oersättlig spetskompetens?

  SvaraRadera
 12. Förmodligen är Sveriges befolkning också den största på tio år... Fler människor, fler lägenheter.

  SvaraRadera
 13. Angående länkskatten så är det rätt vidrigt med retroaktiv lagstiftning. Borde inte vara så svårt att exkludera webinnehåll producerat innan ett visst datum från lagstiftningen tycker man.

  SvaraRadera