Aktuellt

En folkräkning är slöseri, kommer inte ge svar och inte göra dig nöjd

Det finns fler och fler krav på en folkräkning av de som finns i Sverige, men en sådan kommer helt enkelt vara ett slöseri med skattepengar ...

2019-04-21 15:56

Bloggläsaren gav 800:- till välgörenhet förra året

I median gav svarande bloggläsare 800:- SEK var i välgörenhet förra året. Drygt var tredje av de svarande läsarna gav inget alls till välgörenhet av sina privata pengar.
Så mycket gav 1124 blogglsäare i privat välgörenhet 2018.
1124 bloggläsare svarade på veckans enkät om välgörenhet.

Av dessa hade 391 inte gett något av sina privata skattade pengar till välgörenhet förra året. Bland de som gav var medianen 800:- SEK. Medlet hamnade högre på 4930:- SEK på grund av en del större välgörare, där högsta summan var 500 000:- SEK. 

Bland de som gav pengar blev medianen 2400:- SEK och medlet 7550:- SEK. 2400:- SEK är för övrigt snygga jämna 200:- SEK i månaden vilket är ett fullt rimligt svar för exempelvis någon som har två stående överföringar om hundra kronor vardera till utvalda ändamål.

Från svaren ströks alla svar över 10 MSEK, och inkluderas inte i statistiken

Ett förslag enligt tidigare är att man går ur den allt mer genompolitiserade Svenska kyrkan, och istället tar dessa pengar och ger till specifika välgörande ändamål man själv väljer, inklusive lokala projekt.

28 kommentarer:

 1. Ett ganska lågt belopp med tanke på att totala skatter i landet utslaget per arbetande svensk är ca 400 000:- och folk röstar på partier för att bibehålla ett sådant skattetryck.

  Om man är villig att avstå så mycket, så vore det naturligt att tro att fler skulle vilja avstå till ändåmål som de själva valt ut. Men jag antar att staten i dess stora vishet har valt precis rätt storlek och mix.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högavlönade it-snubbar kanske inte är så generösa? De är väl i majoritet bland läsarna. Alternativt har lågt förtroende för välgörenhetsorganisationer. Det finns ju andra sätt att hjälpa och göra en god gärning - kan ju vara att hjälpa en granne handla om den skadat sig eller ställa upp som tränare till knattelaget också. Hoppas man gör något.

   Radera
  2. Frågan var väldigt specifik och jag svarade noll trots att jag ger både av min tid och donerar andra saker än just pengar.

   Radera
  3. Att vara högavlönad IT-snubbe är ju ett rejält bidrag i sig. Finns ingen modern utveckling som gett mer till fattiga länder och forskning (sjukdomar etc) än IT, inte minst internet. De monetära bidragen är inte nära.

   Radera
  4. Nu befinner du dig allt i en trångsynt och egenkär liten it-bubbla, Linus. IT-snubbar som levererar Angry Birds, Crazy frog och Spotify åt välbärgade ungar ger knappast fattiga människor någon bättre framtid.

   ”Av världens totala förmögenhetstillväxt under 2017 gick 82 procent till den rikaste procenten [...]
   De 3,7 miljarder människor som utgör världens fattigaste hälft fick ingen ökning alls.”

   https://www.expressen.se/dinapengar/ny-rapport-rika-blir-allt-rikare-fattiga-star-still/

   Dessvärre suger de rikaste ut de sista fossila dropparna ur denna värld för att få några miljarder till att skryta över. Att så många är så rika beror inte på deras oerhörda intelligens - det beror på att de kan roffa åt sig mer tack vare redan ärvda tillgångar och ett orättvist samhällssystem.

   Radera
  5. SäS: många som du menar röstar för att behålla ett sånt skattetryck röstar ju faktiskt på att sänka skattetrycket. Att man är lite pragmatisk till skillnad från dig ändrar inte detta faktum.

   Dessutom så är det många av de som faktiskt röstar för att behålla skattetrycket eller höja det som röstar för att någon annan skall stå för större delen av notan.

   Alltså det är långt ifrån alla som är så generösa via röstsedeln som du verkar vilja tro.

   Radera
  6. många som du menar röstar för att behålla ett sånt skattetryck röstar ju faktiskt på att sänka skattetrycket

   Om man bortser från V så tycker partierna i Riksdagen lika när det gäller skattetryck. Visst retoriken mellan M och S skiljer en aning, men i praktiken är det sammma sak.

   Radera
  7. Det var inte illa menat bara retsamt :). Jag förstår att frågan var ställt om enbart pengabidrag cambgb.

   Radera
  8. Bortsett från att moderaterna brukar vilja sänka skatterna...

   Men det är klart, i din svartvita värld vill väll alla som inte vill avskaffa skatterna konfiskera allt?

   Det är bara med din svartvita syn man kan hitta stöd för din slutsats. Eftersom världen inte är svartvit faller din analys som det korthus det är.

   Radera
 2. Jag är med i kyrkan och ger till välgörenhet. Både för att jag aktivt vill stötta verksamheten men även för att behålla kulturarvet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK du röstar alltså KD/SD. Jag är inte med i kyrkan men skänker pengar ändå.

   Radera
  2. Ja jag röstar på Ebba.

   Radera
 3. Den humanitära stormaktens folk är alltså inte särskilt humanitära med sina egna pengar. Som vanligt är det enklare att vara humanitär med andras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan hade det kanske varit enklare att vara generös om inte halva ens inkomst hade konfiskerats till att börja med. Jag tycker inte man kan dra slutsatsen att man är snål för att man inte skänker lika mycket till välgörenhet UTÖVER det som sker tvångsmässig skänks.

   Radera
 4. Jag är i Tjeckien och ska ge pengar till kvinnor, är väl en form av välgörenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter snarare som att det är du som tar emot välgörenhet

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Räknas wikipedia som välgörenhet ? De får mitt fulla stöd.
  Är lite halvt skeptisk mot stora organisationer med verksamhet där det är svårt med insyn,
  är väl en fråga om förtroende. Läkare u g är väl en av de få tänkbara kandidaterna. Stöttar istället lokala projekt där man kan se och känna på om det ger bang for the bucks

  SvaraRadera
 7. En inte alltför orimlig tanke är att många av de som angivit belop över 200k har sett sin skatt som pengar skänkta till välgörenhet, isht med tanke på kommentarerna på ursprungliga undersökningen. Kanske har dessa också tagit detta med skatten som ursäkt för att inte skänka något på frivillig grund.

  SvaraRadera
 8. Jag skänker några slantar varje månad till prostatacancerforskning, men framför allt ställer jag upp och jobbar i en massa intresseföreningar, i princip varje helg, gratis. Det finns många människor som behöver den gemenskapen en förening skänker, och det är mitt huvudbidrag. Skulle jag räkna ut hur mycket reda pengar det går till bränsle och omkostnader till föreningsarbetet, skulle det bli betydligt mer än vad jag angav i undersökningen. Pengar är bra, men ibland är inte pengar det som behövs i välgörenhet, utan händer och hjärna, omtanke och omsorg.

  SvaraRadera
 9. OT: Min bank (SEB) meddelade mig nyss "I arbetet mot penningtvätt inför vi den 23 april en ny gräns för kontantuttag i automater."

  Ummm, what? Det är ju mina vita, fina, registrerade pengar?

  Kriget mot kontanterna fortsätter i vårt demokratiska panopticon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du maila mig hela utskicket?

   Radera
  2. Det var en del av min privata startsida på min internetbank. Så här såg det ut i sin helhet:

   "Nya gränser för automatuttag

   I arbetet mot penningtvätt inför vi den 23 april en ny gräns för kontantuttag i automater. Uttagsgränserna gäller såväl i Sverige som utomlands, men inte för uttag på bankkontor. Kontakta oss om bankkontor där du kan göra större uttag och hur du beställer.
   Läs mer om uttagsgränser"

   Den sista meningen ledde till en sida med allmän kortinformation, ingen mer specifik info om penningtvätt eller liknande vad jag kunde se.

   Radera
  3. Det borde inte vara bankens uppgift att säkerställa att personer inte gör överföringar med pengar från brottslig verksamhet

   Banken ska lämna ut uppgifter om det kommer förfrågan från brottsbekämpande myndigheter, och här verkar det brustit när det gäller Swedbank, men annars tycker jag de inte har ett ansvar.

   Om myndigheter vill hindra dömda personer att göra penningöveföringar, så får de isf. lämna en lista till bankerna på vilka personer som inte får öppna bankkonton. Tänk något liknande näringsförbud.

   Radera
  4. Jag antar att de då tar ut en avgift för att få ut pengarna. Ganska fult gjort isf (och då är det kanske det som är det riktiga skälet).

   Ett trick ifall banken vägrar avgiftsfria uttag vore kanske att försöka kräva dem via KFM. Tycker att det rent generellt borde plugga gäldenären att stå för omkostnader för att betala skulderna, isht om inget annat avtalats om från början.

   Radera
  5. Ansökningsavgiften hos KFM läggs till beloppet för indrivning, så det behöver du bara ligga ute med tills gäldenären betalat.

   Radera
  6. Vilka beloppsgränser är det som gäller?

   Radera
 10. Noooo, lämna oss välgörare ifred i vår lilla fantasi. Det här har ju helt spårat ur. Folk som sammanställer hur mycket vi ger och vad det används till. "Reklamer" på TV om allt elände i världen. Vi vill bara ge en liten summa som inte alls påverkar vår ekonomi och höra solskenshistorier om vad pengarna går till och hur duktiga vi är. Sluta genast upp med sånt här!

  SvaraRadera