Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2019-04-01 14:07

Bättre solkraftproduktion i år än så länge

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad.

2019 erbjuder än så länge bättre energiproduktion från min solkraftanläggning. Tack vare bättre väderförhållanden är produktionen upp 26% mot förra året.
Solkkraftproduktion januari - mars 2018 och 2019 (kWh).

Skillnaden i väderförhållanden 2018 och 2019 har än så länge gett stora skillnader på vinterenergiproduktionen på mina solceller, nu när man kan jämföra år mot år för första gången.

Förra året producerades 275 kWh januari - mars, medan det i år blivit 346 kWh. Avgörande har varit frånvaron av snö, samt soligare väder främst i februari. Då har jag struntat i att ta bort snö de dagar panelerna varit helt eller delvis täckta. Skillnaden hade på sin höjd blivit några enstaka kWh och är inte värt arbetsinsatsen eller risken med takarbete.

På helåret spelar dock de här skillnaderna januari - mars liten roll. 85% av energiproduktionen inträffade april - september förra året, och årets ökning med än så länge 71 kWh är bara avrundningssiffror när årsproduktionen förra året låg på 3 703 kWh. Avgörande blir snarare om vi kan få något svalare väder i år, men fortfarande soligt, under maj - augusti. Förra årets värme sänkte produktionen trots solen, eftersom solceller producerar bättre i lite svalare temperaturer. Förra sommarens maxproduktion en enskild dag låg på drygt 30 kWh, men redan i mars nådde anläggningen 19 kWh på en dag, en siffra som ser ut att slås idag, som bör landa över 20 kWh. Lägre solinstrålning kompenseras delvis av svalare temperaturer utomhus.

Än så länge är jag helt nöjd med min anläggning, och överväger att dubbla den i samband med att det ska byggas ett skärmtak framför ladans maskinhall, som måste totalrenoveras pga läckande tak. En möjlighet att bygga ett tak direkt för solceller från början, som kan installeras direkt istället för ovanpå takmaterialet. Den ekonomiska avkastningen på solcellerna överstiger med god marginal räntan.

Skulle också vara intressant att titta på ett system som kan köras i ödrift vid strömavbrott. Nu när solcellsbidraget utgått spelar det inte längre någon roll, då bidrag inte utgick till autonoma system tidigare, åtminstone inte för hela investeringen. En annan fördel skulle vara att om den nya anläggningen körs i ödrift kommer den gamla vara strömsatt och alltså också köra, så bägge anläggningarna skulle kunna vara igång vid strömavbrott. Ödrift innebär dock en lite större investering, i form av dyrare växelriktare och viss energilagring. Får återkomma kring hur det blir i så fall, om något sådant kan vara intressant som blogginlägg.

Detta inlägg är sponsrat av Solkraft Sverige, som gjort installationen på totalentreprenad. Installationen är betald med privata skattade pengar till normalt offererat pris. Blogginlägget hanteras som alla sponsrade inlägg av mitt företag och berör inte min privatekonomi, annat än som möjligt löneunderlag.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

11 kommentarer:

 1. 22 kwh i januari när elen behövs som mest. Rena lekstugan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, solinstrålningen, är det inte mycket man kan göra något åt.
   Men det är ju inte på januariproduktionen, man räknar hem anläggningen.

   Radera
  2. Det spelar väl ingen roll om du kan producera tonvis med el mitt i sommaren? Alla ligger på stranden och värmepumparna är avstängda. Det är på vintern vi behöver el och dessa usla solceller räcker knappt till ett par led-lampor. På våra breddgrader funkar inte solkraft punkt slut. Att det går ihop ekonomiskt är för att man snor pengar från de som gör el när det verkligen behövs och ger dem till er i lekstugan med era små fjuttpaneler. Totalt sett är det ett fiasko utan like.

   Radera
  3. Är du avundsjuk, eller?
   Ärligt talat, bryr jag mig inte om dina synpunkter.
   Jag skaffar mina paneler, för att jag kan räkna hem det ekonomiskt, inte för att rädda världen.

   Radera
 2. På den anläggningen jag får installerad efter sommaren, finns det två ingångar på växelriktaren. Ingång två, kan användas till aningen, ytterligare ett solpanelskluster, eller batteribackup.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Batteribackup är varken lönsamt eller särskilt användbart i Sverige. Har du en växelriktare till som inte är kopplad till nätet så skulle du kunna nyttja backupen vid strömavbrott.

   Radera
  2. Har för mig att det finns regler på att slingspänningen från panelerna inte får vara över 1000V så om din växelriktare har stor effekt så delar man upp det. Har själv två slingor med 24 respektive 26 paneler och ligger runt 850V vid full produktion.

   Radera
  3. Skall vara "strängspänning" inte "slingspänning"

   Radera
  4. Generellt är väl växelriktarna dimensionerade därefter, dvs typ 1000V per strängingång.

   Radera
  5. @cornu:
   jepp, men om du har en större anläggning (egna exemplet 50 paneler á 30V = 1500V) så blir det fler ingångar. Vår SolarEdge är god för upp till 17kW och har två ingångar. Nästa steg (24kW?) har tre u.s.w.

   Radera
 3. Det kan vara värt att kolla upp ShingEl, tak och solpanel i ett.

  SvaraRadera