Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2019-04-11 11:21

Ålderspension från sociala medier?

"Det var bättre förr. Dagens ungdomar duger ingenting till. När jag var liten på 40-talet, så ..."
I takt med att högre ålder sätter in och mental kapacitet ibland blir utmanad, kan man funder på om en och annan bör överväga ålderspension från sociala medier. Detta gäller i synnerhet kändisar och makthavare, som med dagens medialandskap riskerar att sluta sina dagar med sina varumärken utplånade. Kort sagt bör man överväga att sluta i tid, nu när tidningarnas filter mot de värsta åldersdumheterna inte längre hindrar folk från att göra bort sig.
Trump Tower.
Förr i tiden drog sig helt enkelt äldre sig tillbaka och avnjöt sin pension, men i dagens "jobba tills du är 75" så fortsätter många tidigare kändisar och makthavare att breda ut sig i media. Det finns förstås inget fel i att dessa åldringar får dela med sig av sin visdom och kunskap, men problemet är att de sällan längre kan ta till sig att världen har ändrats och inte ser likadan ut som när dessa personer stod på sin höjdpunkt.

Ett andra problem är att den mentala kapaciteten faktiskt kan börja svikta med åren, inte för alla, men för somliga. Det räcker t ex att titta på Donald Trump (73 år) - för att kränka alla vita lättkränkta män - så märker man att en del borde valt pensionen istället för offentligheten redan innan 70 års ålder.

Det finns förstås en lång rad kändisar och fd makthavare i Sverige som också vägrar släppa rampljuset. Även om tidningarna skakar på huvudena och inte bereder dessa individer plats i media, så finns sociala medier, där de kan vräka ur sig sina ... uttalanden. Uppenbarligen har de tagit till sig "jobba tills 75+" eller så saknar de en omgivning som säger till dem att det är dags för hängmattan innan de helt förstör det varumärke och de ibland kära minnen de byggt upp hos sin publik.

Frågan är hur man ska avgöra när man bör sluta med publika sociala medier som äldre? I synnerhet personer som makthavare eller kändisar, som hela sitt liv omgivit sig av sykofanter och aldrig blivit ifrågasatta i sin glänsande storhet? En del självradikaliseras mycket snabbt, och några av Sveriges största foliehattar närmar sig 80 års ålder, samtidigt som foliehatten blir tjockare och tjockare för var dag som går. Man kan väl säga att meriter för snart 50 år sedan kanske inte riktigt är färska än idag?

Facebook, Twitter mfl har en undre åldersgräns, förvisso mycket enkel att runda. Frågan är när och om man bör införa en övre åldersgräns? 

Oavsett, världen har gått vidare, yngre generationer har andra värderingar, vilket gruppen äldre makthavare och kändisar ibland kan ha svårt att ta till sig. Det räcker att titta på 68-vänstern, som fortfarande verkar tro att Kreml står för kommunism, när diktaturen i Ryssland i själva verket är en kleptokratisk nationalfascistisk regim. Men har hjärnan torkat ihop med åldern, så har den.

Ingen nämnd, ingen glömd. Vi får hoppas att folk både i allmänhet och i synnerhet får gå i pension i tid framöver. Annars kommer det här bara bli värre.

Notera att andra klarar av att hantera sin ålder med värdighet - antingen håller de sig borta från rampljuset, eller så har de vett nog att vårda de varumärken de byggt upp under en hel livstid. 

Tipstack till läsaren Ben Dover. Kommentarer: "Men du då!" följer nedan. Till mitt försvar, så är jag gammal, men inte över 70 än.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

57 kommentarer:

 1. Tja, om polisens stora fokus är att jaga pensionärer som uttrycker sig klumpigt på Facebook istället för att reda ut andra brott, så ja, övre åldersgräns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så förbjuder vi lättkränkthet.... Jag vet, sitter långt inne hos snöflingor. Mn borde halshucgit Galileo när han kränkte vår tro. Men snart är vi tillbaka där.

   Radera
  2. Alltså, vi har en del inskränkningar i yttrandefriheten men för nån som gått ut grundskolan är det verkligen inte svårt att begripa vad man får och inte får säga. Fattar inte att man ska försvara folk som "uttryckt sig klumpigt" på Facebook, det krävs ändå rätt grova formuleringar för att bli dömd. Det är klantskallar och näthatare som skriver sån skit, ingen behöver sån sörja.

   Radera
  3. Så därför Ben är det bra att polisen lägger resurser på att jaga pensionärer med fel åsikter?

   Radera
  4. Man får ha vilka åsikter man vill, mig veterligen?

   Radera
  5. "Näthatare" är lika urvattnat begrepp som "rasist" eftersom det används så fort någon inte håller med en. Det är tyvärr mycket trams som polisen får hålla på med istället för att gå på riktigt allvarliga hot och allvarliga våldsbrott.

   Radera
  6. Verkligen. T ex tycker JAG personligen att det borde vara fri jakt på VD:ar, bankmän och börsspekulanter, men så fort man skjuter en endaste liten en ska man dra igång en mordutredning som tar fokus från viktigare brott.

   Radera
  7. Viss skillnad om man skriver att man inte vill ha en skriande åsna utanför fönstret och mordhota en bank-VD, tycker du inte?

   Radera
  8. Poängen är att din subjektiva värdering av vilka brott som är viktiga inte är värd ett piss. Inte min heller.

   Radera
  9. Det verkar som att yttrande av åsikter är väldigt farligt för vissa.... Jag är så gammal att jag uppfostrades att det fria ordet var heligt och att om man inte gillade en åsikt skulle man bemöta den. Jag är så konservativ att jag tycker våldsbrott är värre än åsiktsbrott.

   Radera
  10. Så det vi håller på med nu är alltså totalt poänglöst?

   Radera
  11. Jag är ännu mer gammaldags, jag tycker intelligens och finess ska premieras och idioti beivras, det går utmärkt att uttrycka vilken åsikt som helst inom ramarna för yttrandefriheten bara man har tillräckligt av det förra och inte så mycket av det senare.

   Har man åsikten att den eller den folkgruppen borde gasas i miljontal så går det också utmärkt utan att bli åtalad.

   Radera
  12. @Melmac:

   ja, antagligen finns det bättre ställen än det här att överpröva Svea Rikes lag.

   Radera
 2. Visst har vi exempel på äldre som i tid borde inse att det är dags att sluta att uttala sig offentligt för att göra bort sig. Men är det inte ett större problem med yngre som aldrig borde börjat med att uttala sig offentligt om saker man saknar all kompetens men kan rida på sitt kändisskap och därför ändå betraktas som auktoritet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. A innebär inte att man utesluter B.

   Radera
  2. Misstänker också att det finns personer som borde skaffa sig alkohollås till sina datorer.

   Radera
  3. Man skulle kunna införa en kommentarafunktion på FASS online.

   Radera
  4. Tycker man skulle haft en recensionsfunktion på FASS för olika opiater och psykofarmaka och sånt.

   Radera
  5. I många kommentatorsfält ser man ofta när fredagsgroggen slagit till...

   Radera
 3. Alla så kallade motorjournalister över 65 är ett tips

  SvaraRadera
 4. Fan, nu kan man inte åka till ICA på tisdagar och handla med 5 % pensionärsrabatt utan att vara ett lovligt byte för skattejägarnas insyn, så det får bli överkörda harar och smäschade rådjur samt ett och ett annat vildsvin längs våra förträffliga vägkanter!?
  Nästa skatteobjekt vill säkert bli våra kaminer som förbrukar all denna ved som förpestar vår omvärld, långkok på gristask och knorrig svans kräver dessa prylar för att komma till sin rätt!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer realistiskt så väntar jag med spänning på att man skall börja beskatta bergvärme. Du stjäl ju värme från marken.

   Radera
  2. Höjd fastighetsskatt räcker gott. Hellre det än skatt på arbete.

   Radera
  3. Flertalet svenskar verkar sakna mening eller mål i livet om man inte har en ny skatt att införa eller höja, möjligen skänker det tröst i demografiångesten och klimatångestens tider.

   Radera
 5. Fast hur stor del av 68-vänstern är fortfarande 68-vänstriga? De ginns väl över hela det politiska spektrat nu?

  Sen så kan det väl finnas en viss charm i att en del gamlingar säger vad de tycker så länge det inte beror på gaggighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att äldre erbjuder ett speciellt och kanske unikt perspektiv, och det är så klart upp till var och en hur de vill och kan spendera sin ålderdom utifrån hälsa, vilja, finansiell förmåga osv.

   Men jag har en känsla av att cirklarna för många blir mindre och snävare - men har inte samma kontakt mec världen och samhället. För många är detta också ofrivilligt - "ensamhet hos äldre" är ju ett problem som kan ha rent medicinska effekter tydligen. Och där kan så klart sociala medier kanske ha en lindrande effekt, vem vet, äldres ensamhet kanske kan delvis brytas via Facebook osv?

   Men, det blir också ganska konstigt och kanske lite förtroendeksadligt om gamla ambassadörer, talmän eller statsministrar uttalar sig på ett sätt som visar att de inte riktigt är i kontakt med verkligheten, möjligen.

   Tänk Carl Bildt om 15 år med lätt demens och full tillgång till Twitterkontot? Nog skulle en och annan rysk påverkansoperatör gnugga händerna för det?

   "Former Prime Minister of Sweden Carl Bildt, architect of the genocide on Serbs in Kosovo, mistakes Russia for Soviet Union in newly released video". Etc osv.

   Mikael Wiehe håller fortfarande vänsterfanan högt f ö tror jag.

   Radera
  2. Prinsessan Lilian, Prins Bertils fruga, fick väl förresten avskärmas från offentliga uppdrag ett antal år före sin död pga Alzheimers. Tidigare hade hon deltagit på Nobelprisutdelningar och i en massa andra officiella sammanhang.

   Och Leonid Breznjev ska ju ha varit en veritabel zombie som bara visades upp på segerdagen. Sovjet styrdes av KGB-chefen Andropov typ 77-82.

   Det är väl två exempel på personer som väl antagligen kunde varit problematiska om de haft officiella Twitterkonton och så där.

   Radera
  3. Är man senildement så bör man förstås hållas borta från twitter och sånt, men sen kan är det nog väldigt subjektivt om något uttryckt av en grå panter är "vilken stofil åsikt, farbror hänger inte med"/"Lyssna på farfar, han har varit med förr".

   Radera
  4. Jag minns de klassiska TV-bilderna när Leonid går i mittgången av Duman med en stadig kille vid var sida, helt zombiefierad i ögonen. Man undrade ju redan som tonåring vem som egentligen styrde.

   Radera
  5. Eller ta Jan Myrdal, vars bästföredatum har gått ut för länge sen...

   Radera
  6. Glöm inte Ronald Reagan...

   Radera
  7. 40-talisten: Tvärtom ... Myrdals bästföredatum kommer aldrig att gå ut! ... Din kommentar är ett belägg så gott som något för den saken!

   Radera
  8. @chiefK: Litegrand som surströmming menar du? Det ska lukta sådär?

   Radera
  9. gbdcrvx: som boende i sjö- och stapelstaden Härnösand ett icke ringa antal år på 70- och 80-talen så hyser jag en bestämd åsikt om dylika doftsensationer!

   Radera
 6. Jag insåg redan för ett år sedan att det var dags att gå i pension från sociala medier, och raderade mitt facebookonto (använder ej twitter insta snap etc etc).
  Jag är inte ens 40 fyllda.

  Mitt liv blev endast sämre av att se vad som postades på fb av anhöriga och allmänheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag är inte ens med så jag kan inte gå i pension

   Radera
 7. Eller kanske är det så att folk inte vågar säga vad de verkligen tycker förrän efter att det gått i pension och kan strunta i att vårda sina karriärmöjligheter.

  Tycker mig se tre-fyra grupper som kliver utanför ramarna och vågar säga sånt som inte följer normen.

  1.) Pensionärer, mycket vettigt kommer från pensionerade direktörer och politiker
  2.) Arbetslösa/socialfall som är för dumma för och inse att de dödar sin karriär
  3.) Proffstyckare som helt enkelt livnär sig på att ha en svans av 2.) runt sig

  Och ibland även:
  4.) Egenföretagare samt ibland även anställda, som är för dumma för och inse att de underminerar sitt företag/karriär genom att vädra fel åsikter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missar ju målet så oerhört grovt med det där inlägget, poängen var ju inte att alla över 65 gjorde bort sig, bara att det fåtal som blir gaggiga och pinsamma har större risk att synas offentligt.

   Radera
  2. Missar målet oerhört grovt ?. Hela meningen med inlägget är ju "Frågan är när och om man bör införa en övre åldersgräns?".
   Gillar bloggen som helhet men just detta blogginlägg uttrycker en ganska unken åldersrasim. Vilka är dessa 70+ foliehattar som inte borde uttala sig? Reinfeldt är väl runt 50 och Alex Schulman ännu yngre. Gissar att dessa gamla "foliehattar" som enligt bloggägaren borde hålla tyst tycker exakt samma sak om många av de yngre.
   Frågan är vem som har rätt och vilken åldersgrupp som skall hålla tyst.
   Sen att demens kan göra folk gaggiga är väl en sak, men då talar vi sjukdom.

   Radera
  3. De jag avser är alla 70+, en del 80+. Och som påtalas avser jag bara de som faktiskt blivit gaggiga och uppvisar eskalerande förvirring.

   Radera
  4. Är det ett samhällsproblem att några få gaggiga gubbar råkar uttala sig förvirrat? Rheinfelt exempelvis är ju iofs inte ens uppe i dessa åldrar, men han gör väl mest bort sig själv?

   Då är det väl mer relevant att dra in deras körkort då dessa gaggiga gubbar i trafiken inte bara är en fara för sig själva.

   Radera
  5. Reinfeldt har väl inget folkkärt minne att förvalta, och alltså inget varumärke att sänka?

   Radera
  6. Han har åtminstone överträffat sig själv i dumhet med råge.

   Radera
  7. I case 2 och 4 handlar det egentligen om att vara tyst för pengar? Reinfeldt valdes, först för att folk tröttnade på en trött Persson, andra gången, ja, Mona och Lars som alternativ.

   Radera
 8. Margaret Thatcher slöt något sorts avtal med pressen sista tiden att vad hon än sa skulle det inte tas på allvar pga hennes demens.
  Känns vettigt, men svårare att kontrollera Twitter etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligt önskemål. Bra att hon informerade, så behövde hon inte minnas för uttalanden på äldre dar. Idag som sagt hjälper det inte att pressen skakar på huvudet och inte publicerar, eftersom det finns sociala medier och självpublicering.

   Radera
  2. Ja, sen var ju hennes sjukdomsbild tacksam då hon antagligen stundom var medveten om sin demens och kunde ta beslutet då.
   Andra har ju en långsam försämring där det kan vara svårt att dra gränsen själv.

   Radera
 9. Det är enkelt att lösa. Inför obligatoriskt lösenordsbyte var 3:e månad för 65+ befolkningen, och förbjud automatisk inloggnng. Den dag de glömt lösenordet...

  ... är problemet löst.

  SvaraRadera
 10. Och vad skall man säga om detta inlägg: "Upp stiga orden tanken stilla står" kan väl passa

  SvaraRadera
 11. Ingenting om Assange här? Gick in på sidan för att läsa om hur överlyckliga Wilderängs skara av (lätt pubertala) fanboys var över att Assange var fångad men inget....Besviken på er pojkar. Ben Dover, någon? Please...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Don som släppte Pentagon Papers hyllas som hjältar means Assange anklagas som skurk. Assange kanske har begått brott men det är obehagligt att se hur visselblåsare sätts åt hårdare och hårdare.

   Radera
 12. Men vem inser inte att Ryssland är som det är? Dock är ordvalen rätt tröttsamma numer. Diktatur, men ändå med olika valmöjligheter, kleptokrati, fascism, nationell (Om ett moskovitiskt imperium?).
  Sen är alltså Trump gammal och gaggig. Kan dock väljas om trots sin relativa uselhet då ekonomin lär trumpa på då den som alltid styrs politiskt.
  Andra som du inte håller med är mest gaggiga som borde stoppas då deras varumärke kan lida ty de gör ju bort sig sett till dagens diskurs?

  SvaraRadera
 13. Bortsett från Katerina Janouch som verkligen går från "klarhet till klarhet" för närvarande undrar man ju vem/vilka som åsyftas!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Janouch är ju inte ens i närheten av pensionsåldern så vad har hon i den här diskussionen att göra?

   Radera
  2. Det var den enda urspårade kändisen jag kunde komma på!

   Radera
 14. Värst är de sossetanter som ska sitta i EU och rösta om internets framtid. Någon har lurat i dem att copyrightfilter kommer funka jättebra.

  Då jag jobbat i ett större företags internetsupport vet jag hur svårt vissa generationer har att förstå digital teknik.

  Inför en övre åldersgräns för politiker att rösta i frågor som rör ny teknik?

  SvaraRadera
 15. Jodå... världen förändras. låt mig ta ett exempel... vägen mellan Kinna och Göteborg. Minnet sviker mig angående vägnumret. Jag hade tung mc redan när det ännu var fri fart. Full gas efter 50-skylten (Full gas på en BMW r28 med lika många hästkrafter som siffran här, innebar 110 km/tim.) Dock samma asfalt som idag. Men trafiken var obetydlig. Successivt har trafiken och regelverket förändrats. Efter "högeromröstningen" så blev det 90 överallt där det tidigare varit "fri fart", för "fri fart" innebar att man skulle anpassa hastigheten efter förhållandena. Personligt ansvar, kallas det. Men sedan förbjudet att köra för fort. Förmodligen för att "personligt ansvar" just var personligt. Nåväl, man anpassade sig... 90 är ju en "lagom" hastighet. Så kom då "nollvisionen"... En massa skyltar av alla möjliga siffror sattes upp. Nu blev trafikanterna helt utan "personligt ansvar" - där för att de inte "kunde ta personligt ansvar". Sträckan Kinna - Göteborg är fullständigt igenkorkad vid vissa tider på dygnet av trafik från eller till, så att säga. En annan som insett att mitt personliga ansvar inte längre gäller utan det är skyltarna som bestämmer blir ständigt omkörd av starka bilar, ofta BMW, som just förlorat sitt "personliga ansvar" och skiter i skyltarna och anpassat sig till dagens situation. "Vem skall sätta dit mig, bortom de enfaldiga kamerastolparna"? Tja, resultatet av detta kan man ju räkna ut... varje bil utrustas med GPS, så att överheten kan kolla oss alla... detta kan jag räkna ut då jag varit med - för länge.

  SvaraRadera