Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2019-04-12 11:39

17:e hemvärnsbataljonen Dalabataljonen finansierar egen ambuians

"Tilldelad materiel är tillräcklig materiel."
Den 17:e hemvärnsbataljonen, Dalabataljonen, har införskaffat en egen privatfinansierad ambulans. Detta väcker en del intressanta frågor, samt en viss upprördhet på en del håll. Tillägg: I ett nytt inlägg hittas foton på själva ambulansen.
En civil ambulans.
Dalabataljonen förfogar alltså numera över en egen ambulans, något som hemvärnet trots sina sjukvårdare normalt inte har. Man skriver på Facebook, där det även finns en bild på fordonet:
"DALABATALJONEN levererar – IGEN!
I bataljonens ständiga strävan att leverera KRIGSDUGLIGHET – HÄR och NU”, har Dalabataljonens intresseförening ”DALAFÄNIKAN” levererat en Ambulans som äntligen tillfredsställer Sjukvårdsgruppernas behov av sjuktransportfordon; för Skjutfälts- & Insatsberedskap, LSO-Insats (eftersök och skogsbrand) samt för vårt krigsbehov.
Rullar – NU,
Levererar – NU,
Inte 2025 +++ – !
Vilka sjuktransportfordon har FM levererat åt HV de senaste 75 åren?
Undrar luttrad Batch/ Mj Lasén"
Detta har väckt en del uppmärksamhet och kanske en del upprördhet på en del håll inom försvarsdebatten. Bland annat kring det formella, hur ska underhåll och reservdelar beställas i PRIO? Har personalen gått rätt kurs för att få framföra fordonet? Finns det säkerhetsreglemente? Eller regelmente över huvud taget? Får den ha röda korset på sidan? Hur är det med försäkringar? Dessa synpunkter säger kanske en del om den formella andan inom svenskt försvar, där man (i princip) inte får sitta bakom ratten på vad som är en registrerad personbil utan att först gå en kurs, trots att man har körkort.

Det formella kan man nog rätt lätt reda ut. Finansieringen har skett privat, och killgissningsvis ägs fordonet fortfarande privat, även om Dalabataljonen disponerar det. Således får man anta att även finansieringen av service och försäkring sker privat. Det blir formellt ungefär som om en hemvärnsman använder sin privata bil för att ta sig till och från insats.

När det väl blir krig är det force majeure som gäller och ingen försäkring kommer falla ut ändå. Dessutom kan bataljonschefen vid höjd beredskap ("krig") och aktiviering av förfogandelagen ta beslut om att formellt förfoga (beslagta) fordonet åt bataljonen, vilket löser all problematik. Skillnaden är att detta är ett fordon som personalen kommer vara van vid och som är särskilt byggt för ändamålet, då det är en fd civil ambulans, och även kan användas vid insatser i stöd till civilsamhället redan idag. Man behöver vid personskada inte längre vänta på ambulans, utan kan köra till akuten själva, eller mötas halvvägs.

Annars kommer det mestadels förfogas en massa firmaskåpbilar vid höjd beredskap, som snabbt blåses ut och sedan fylls improviserat med bår och någon krok i taket för dropp, efter att man målat om den med lite förfogad färg.

Vi har civilt försvar i Sverige, vilket betyder att det civila samhället ska bistå militären vid höjd beredskap, t ex med ambulanser, inte civilförsvar som ska skydda det civila samhället. Men ambulanserna är över hela Sverige redan en bristvara och de civila behoven blir inte mindre när krig utbryter. Således blir det upp till försvaret att ordna ambulanstransporter i egen regi ändå.

Man kan och bör se anskaffandet av denna ambulans som ett praktiskt inlägg i försvarsdebatten. 

Återstår att se om batajonschefen blir tagen i örat. Möjligen att röda korset åker, men är bilen i privat ägo finns inte så mycket någon kan göra, egentligen.

När det gäller icke vapensystem borde en formaliserad struktur för frivilliga bidrag införas. Personlig utrustning och visst gruppmateriel, som t ex fordon eller sjukvårdsutrustning, bör kunna tillföras via frivilliga insamlingar. Det fungerade så i Ukraina under åtminstone den första perioden av kriget mot Ryssland. De som skickades till fronten fick kompletterad privat finansierad utrustning, inklusive kroppskydd, kängor, hjälmar mm,  även om den officiella utrustningsnivån idag har höjts avsevärt och Ukrainas armé idag är i toppskick. Frivilliga körde också ut mat mm till fronten, med livet som insats, vilket också blev resultatet i vissa fall. Det finns ingen anledning för Sverige att hindra sådant. Man kan rent av upprätta listor över godkänd materiel (bla eldfasthet och IR-signaturer kan ställa till det) som kan vara lämpligt att anskaffa. Varför inte låta villaområdet sponsra en soldat med lite bättre personlig utrustning?
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

29 kommentarer:

 1. Indelt soldat. En oförvitlig soldat per 200 hushåll - tkr/år och hushåll (till utrustning, lönen får banne mej betalas ändå), skatteväxlas lämpligen med reducerad energiskatt och minskade subventioner till störningar i elnäten, konst för småkryp, OS och annat. Sveriges 4,7 M hushåll kan ställa utrustning till 23000 soldiers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog succé om den indelte soldaten till vardags patrullerar bostadsområdet. På helgerna kan de ha lite enklare exercis på den moderna kyrkbacken, dvs vid hockeyrinken eller köpcentrets parkering,så folk känner att de får något tydligt för pengarna.

   Radera
  2. Soldattorp på innergården.

   Radera
  3. Inkvartering av soldater i i lgh tagna av kronofogden t.ex OP

   Radera
 2. Fenomenet i sig är inte ovanligt i Hemvärnet. Även om just detta är ganska stort bidrag.

  Eget förband har fått fällbara bord och stolar från intresseförening, men även andra saker som fler stabstält, fotogenkamin osv. Även lokaler som ägs av intresseförening och inte försvarsmakten nyttjas pro bono regelbundet vid övningar.
  Systerförband har köpt in kikare för runt 40 000 kr.


  Allt detta för att logistiken i svfm är trög eller obefintlig.
  Eventuellt större problem i Hemvärnet än övriga svfm när flera nyckelbefattningar antingen är frivilliga eller dålig bemanning på utbildningsgruppen när, i vissa fall, ett (1) logistikbefäl ska serva flera bataljoner samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi fick en gång datorer från Ericsson till bataljonsstaben för att labba med att datorisera arbetet. Den praktiska nyttan var inte så stor men det satte lite fart på det ambitiösare arbetet.

   Radera
 3. Privatägda ambulanser kommer nog bli en allt vanligare syn i samhället.

  Inom motorsporten och säkert andra sporter har det länge varit krav på att en ambulans under tävlingar ska finnas stationerad i nära anknytning.
  För detta tar landstinget betalt i enlighet med vad de beräknat att ambulansen kostar per timme.

  Det kan ju diskuteras rimligheten i det priset då det ofta innebär att ambulansen med personal sitter och dricker kaffe bredvid idrottsevenemanget istället för i sitt fikarum i väntan på utryckning.

  Följden av detta har blivit att det runt om i landet nu blivit ett ökande antal privata ambulanser som hyr ut sig till dessa evenemang. Naturligtvis har de utbildad personal enligt gällande regler.

  Kanske är det nåt liknande som skett hos hemvärnet? Att det vid vissa övningar krävs ambulans i beredskap och då blir det billigare att egen sådan införskaffas. Personal med rätt utbildning är knappast svår att hitta inom kåren.

  Med tanke på att det kraven även ökar på när resp inte landstingets bilar kör folk till sjukhuset så är det väl bara en tidsfråga innan det kommer privata "ambulanstaxi" för den här gråzonen.

  Skatterna blir allt högre för varje år men den så kallade välfärden vi verkligen får för pengarna blir allt mindre.

  SvaraRadera
 4. Baserat på artikeln och ovan kommentarer kanske privata miliser är något för framtiden.

  Vi har ju föreningsfrihet osv.
  Problemet är ju beväpningen. Så det kommer ju vara en himla massa jaktvapen i dessa. Sedan så finns ju sportskyttet men det ser ut att bli än mer begränsat baserat kommande lagstiftning.

  Men det borde ju inte vara jättesvårt att organisera "Gerilla/Sabotage-grupper" som finns lite varstans.

  Eller så kan ju bara pappa staten ta sig i kragen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Han stavar det Malcom. Och är 31.

   Radera
  3. Den viktiga frågan är:hur uttalar man efternamnet?

   31 år är i äldsta laget för att växa ifrån kaoskommunism, det stämmer. Bättre sent än aldrig.

   Radera
  4. [ky:june] uttalar han själv det, typ.

   Ja, jag vet inte riktigt om jag tycker att man kan skriva "på äldre dar" om nån som är 31.

   Radera
  5. Sen kan man ju säga att han inte rört sig jättelångt ideologiskt, från kommunist till vänstersosse typ. Örebropartiet (vars ideologi han till stor del väl ligger bakom?) vill ha en offentlig välfärd, allmännytta, gratis kollektivtrafik, osv etc.

   men visst, han stöder väl inte RevFront längre (om han nånsin gjorde det, det fanns väl inga bevis för det)

   Radera
  6. Ser du det som din uppgift Ben att alltid försöka få alla trådar att spåra ur från det relevanta till det irrelevanta? Frågar åt en kompis.

   Själv litar jag såklart aldrig på ngn kommunist. Men Kyeune har som sagt intressanta kommentarer om dynamiken när nu samhällskontraktet inkl våldsmonopolet rivs upp.

   Inte minst intressant är att följa svenskens val och ångest mellan (1) förnekelse (2) landsflykt eller (3) organiserat försvar dvs de facto kriminalitet. Har själv på nära håll sett folk röra sig mot alla tre. Mkt intressant psykologi i detta.

   Radera
  7. Det var du som tog upp Kyeyeyeyeyene och sa saker om honom. Men det är bara du som får göra det, för när jag gör det är det inte OK?

   Radera
  8. Så att i en tråd om att hemvärnet skaffar egna fordon ta upp invandring är inte alls ämnesflykt då?

   Radera
  9. Invandringstourettes raderat. Finns ny fredagsmystråd för konspirationsnötter att hålla till i.

   Radera
  10. WTF!? hände här?

   Radera
  11. Antalet jaktvapen kommer kraftigt att minska nu några år framöver, när Polisen lanserar sin nya beskiktningsdoktrin för skjutbanor som på sikt kommer att slå ut jaktskyttet och sportskyttet helt. Vi kommer att sen en kraftig minskning av civilt ägda vapen och skjutbanor inom en 15-årsperiod. De ny skärpta vapenlagarna kommer enbart att avväpna civila vapenägare och låta buset springa fritt.

   Tips till artikel åt @Cornu kanske - det nya förslaget förbjuder i princip allt civilt skytte av typ jaktstig, fältskytte.

   Radera
 5. I händelse av krig lär man väl köpa in helikoptrar eller använda de privata som finns tillgängliga förutom de som finns i försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I händelse av krig finns nog inget land som säljer helikoptrar......

   Radera
 6. Kan ambulansverksamhet inkorporeras hos Bilkåristerna eller blir det för mycket tjafs? Grannsamverkan mot brott kan kanske kompletteras eller utökas med sjuktransport av akutfall och patrullerande av parkeringsplatser mm. Medborgargarden kommer väl oavsett vad vi tycker om den saken. Kanske bäst att styra upp den verksamheten innan MC-klubbarna tar hand om det. Var ett fall i Trollhättan nyligen.
  Eder välgång,
  /Farmor

  SvaraRadera
 7. Minns en lumparhistoria: Tidigt 60-tal i Uppsala. Vi var kommenderade till en idrottsplats. När vi kom dit tyckte fanjunkaren att vi måste hissa en flagga. Jag blev kommenderad att hämta flaggan. Sprang tillbaka till regementet men tog min 1950 års folkvagn tillbaka. Dånade in med bra fart och gjorde en stoppsladd vid flaggstången. Fanjunkaren fick fnatt och skällde som en galning. Det var inte militäriskt att leverera svenska flaggan på det viset. Men flaggan blev hissad i alla fall. Så jag kan förstå att militären har problem med civila bilar.

  SvaraRadera
 8. Peter Lasén är en driftig kar, som jag känner sedan många år.

  SvaraRadera
 9. Stavning för sjutton.

  SvaraRadera
 10. Bortkastade pengar..... Inte så att jag tycker de som finanisierat detta är eldsjälar med motivation.
  Problemet med att FM idag saknar ambulanser är för att man prioriterat fel i mina ögon....
  Man har låtit FöMedC styra kraven....
  i stället för att anskaffa 100 sjukrtansportfordon har man anskaffat 10 ambulanser medicinskt top notch....
  Lika så Fältsjukhusen som FöMedC anskaffat 100 lastbilslaster... XXXXXXX kr...... tar emot 6 intensivvårds patienter.....

  Nä man borde ha en större nivå till... Ett sjuktransport fordon, för lättare skadade som förmodligen kommer att överleva med vård, istället för en intensivvårdsresurs för en döende patiient som förmodligen kommer att dö.

  HVs ambulans (privatfinansierad) skulle göra bättre behov i samhället dagligdags.. Vad HV behäver är fler sjuktransport fordon eller alternativt sjukransportinredningar i "sprinter".

  SvaraRadera
 11. Vilket regnr? Vem står som ägare?

  Den finns inte i MIFOR (Miltära Fordons Reegistet)

  SvaraRadera
 12. Varför skulle de som möter i Landstingets ambulans vara bättre lämpade att transportera en skadad soldat. Min erfarenhet är att de mest erfarna och dugliga sjukvårdarna i hemvärnet är antingen akutsjuksköterskor eller erfarna ambulanssjukvårdare. De är bara lediga från landstinget när de tjänstgör i Hemvärnet. Hade jag uniform på mig skulle jag nog hellre bli vårdad och transporterad av någon med uniform.

  SvaraRadera
 13. Jag läste twittertråden också. Det lär för mig som ett antal papperssoldater kände sig kränkta: "man kan inte bara gå och göra saker utan att ha skrivit föreskrifter och regler i minnst 5 år"
  Dalkarlen bara: "håll min HB"

  SvaraRadera